Winkel gekocht versus zelfgemaakt kattenvoer: voors, tegens en veelgestelde vragen

Hoewel er honderden in de winkel gekochte kattenvoeropties op de markt zijn, willen veel mensen zelfgemaakt kattenvoer voor hun katten maken. Of het nu is omdat het persoonlijker aanvoelt of omdat ze geloven dat het gezonder is, het is niet ongewoon om voor onze huisdieren te willen koken. Is er echter een opmerkelijk verschil tussen deze twee opties? Is er eentje gezonder of veiliger voor je kat? Dit is wat je moet weten!

garen kogelverdeler

In één oogopslag

U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u om terug te linken naar excitedcats.com voor krediet

In de winkel gekocht kattenvoer

 • Qua voedingswaarde in balans
 • Kan worden geformuleerd door een door de raad gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige
 • Onderworpen aan kwaliteitscontrolepraktijken
 • Grote hoeveelheid variatie

Zelfgemaakt kattenvoer

 • Aanpasbare
 • Opties beschikbaar voor board-gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundigen om te formuleren
 • Ingrediënten van menselijke kwaliteit zijn onderworpen aan kwaliteitscontrolepraktijken
 • Variëteit is afhankelijk van de beschikbaarheid van ingrediënten

kattenpootverdeler

Overzicht van in de winkel gekocht kattenvoer

kattenvoer in voerbak
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Wat voor soort variëteit is er beschikbaar?

In de winkel gekocht kattenvoer biedt u een breed scala aan opties. Kattenvoer is er in veel verschillende texturen, waaronder droge brokjes, gevriesdroogde beten, paté en meer. Als u geïnteresseerd bent in een zelfgemaakt of rauw dieet voor uw kat, zijn er commercieel verkrijgbare voedingsmiddelen die vaak evenwichtiger zijn dan de meeste mensen thuis kunnen doen. In de winkel gekocht kattenvoer biedt u smaken en ingrediënten die zelfs bij de meest kieskeurige kat passen. Er zijn ook voedingsmiddelen beschikbaar voor elke prijs en elk budget.

Geschikt voor:

Er is een in de winkel gekochte kattenvoeroptie voor alle katten, ongeacht leeftijd, ras en gezondheidsstatus. Er zijn voedingsmiddelen die specifiek zijn voor binnenkatten, bepaalde rassen, katten met urinewegproblemen en zelfs voorgeschreven diëten die kunnen voldoen aan de behoeften van katten met zeer complexe medische aandoeningen. Met de verscheidenheid aan beschikbare texturen en smaken, kunt u iets vinden dat uw kat leuk vindt, ongeacht hun voorkeuren.

bruine witte kat die van voedertafel eet
Afbeelding credit: Princess_Anmitsu, Shutterstock

Veiligheidsoverwegingen

Hoewel in de winkel gekocht voedsel voor huisdieren soms een slechte naam krijgt vanwege terugroepacties, zijn de meeste terugroepacties vrijwillig. Dit betekent dat bedrijven een probleem identificeren en producten trekken zodra een probleem duidelijk wordt, waardoor het leven van huisdieren wordt gered die anders zouden zijn getroffen.

Fabrieken die kattenvoer produceren, zijn onderworpen aan meerdere voorschriften en kwaliteitscontrolepraktijken. Dit betekent dat uw kat niet alleen een qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd dieet krijgt, maar u kunt er ook zeker van zijn dat de kans dat uw kat veilig is, uitstekend is.

Pros

 • Volledig in balans, vaak door middel van gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundigen
 • Veel texturen, smaken en dieettypes beschikbaar
 • Geschikt voor alle katten
 • Onderworpen aan kwaliteitscontrole en veiligheidsvoorschriften
 • Alle prijspunten beschikbaar

3 kat face divider

Overzicht van zelfgemaakt kattenvoer:

kat die kip eet zelfgemaakt recept

Wat voor soort variëteit is er beschikbaar?

Het mooie van zelfgemaakt kattenvoer is dat je het dieet kunt aanpassen aan de voorkeuren en behoeften van je kat. Dit betekent dat u eiwitten kunt kiezen die uw kat lekker vindt, maar u zult beperkt zijn tot wat er in uw omgeving beschikbaar is. Er is echter minder variatie als het gaat om zelfgemaakt kattenvoer. Als je kat van droogvoer houdt, zul je moeite hebben om thuis iets geschikts te maken. Het kan ook moeilijk zijn om verschillende natte voedseltexturen te bereiken. Zelfgemaakt kattenvoer is ook moeilijk goed te formuleren met een krap budget, dus deze optie voor kattenvoer is niet ideaal voor mensen met een beperkt budget voor huisdierenvoer.

Geschikt voor:

Zelfgemaakt kattenvoer kan een goede keuze zijn als u een eigenaar bent die met een gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige heeft gesproken over de voedingsbehoeften van uw kat. Katten die van nat en vlezig voedsel houden, kunnen vaak worden gesust met zelfgemaakt kattenvoer. Als uw kat een kitten is, bejaard is of een gezondheidstoestand ervaart, biedt het bereiden van zelfgemaakt voedsel u de flexibiliteit om een dieet te creëren dat aan hun behoeften voldoet. Het is echter raadzaam om een gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige u te laten begeleiden bij het ontwerpen van dit dieet, zodat u volledig aan de behoeften van uw kat kunt voldoen en voedingstekorten kunt voorkomen.

Kat die rauw voedsel eet
Afbeelding credit: Monika Wisniewska, Shutterstock

Veiligheidsoverwegingen

Als het gaat om veiligheid, kan zelfgemaakt kattenvoer erg wisselvallig zijn, vooral als u uw kat een rauw vleesdieet geeft. Commercieel vlees, zelfs die geëtiketteerd voor menselijke consumptie, kan een verscheidenheid aan door voedsel overgedragen ziekten dragen, en zelfs fruit en groenten kunnen dat ook. De meeste dierenartsen beschouwen een zelfgemaakt dieet als riskant vanwege de moeilijkheid om het dieet goed in balans te brengen.

Als u een rauw dieet voert, is er een hoog risico dat door voedsel overgedragen ziekten worden doorgegeven van uw kat, hun voedsel, hun kom en alles wat hun voedsel u aanraakt. Vooral immuungecompromitteerde, oudere en zeer jonge mensen lopen hiervoor risico.

Pros

 • Kan worden aangepast
 • Veel ingrediënten beschikbaar om aan de voorkeuren van uw kat te voldoen
 • Kan worden geformuleerd via een door de raad gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige service
 • Kan voldoen aan de behoeften van veel katten
 • Goede optie voor katten die van nat en vlezig voedsel houden

Tegens

 • Moeilijk te maken met een beperkt budget
 • Moeilijk om voedingsstoffen goed in balans te brengen
 • Veiligheidsrisico’s

cat + lijnverdeler

Wat is gezonder voor je kat?

Als het erop aankomt, kan zelfgemaakt en in de winkel gekocht kattenvoer even gezond zijn voor uw kat. Het voordeel van in de winkel gekocht voedsel is dat het altijd voldoet aan de minimaal vereiste normen voor kattenvoeding, en een handvol merken voldoet aan de WSAVA-vereisten, zodat u erop kunt vertrouwen dat de voeding uitstekend is.

Veel mensen onderschatten hoe moeilijk het is om een zelfgemaakt dieet voor huisdiervoeding goed in balans te brengen. Hoewel het lijkt alsof je vlees kunt koken en aan je kat kunt geven, is er een zeer zorgvuldige balans van voedingsstoffen nodig, die vaak worden verkregen via voedsel en supplementen. Speciaal samengestelde diëten kunnen worden verkregen via speciale diensten waarmee een door de raad gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige het voedsel van uw kat kan formuleren, maar deze diensten kunnen prijzig zijn en het precies volgen van de recepten kan moeilijk zijn.

Je moet ook rekening houden met het risico op door voedsel overgedragen ziekten die kunnen komen met zelfgemaakte diëten, vooral rauwe diëten. Commercieel kattenvoer voldoet aan verschillende veiligheidsnormen en hoewel incidenten zich voordoen, komen ze in zeer lage snelheden voor in vergelijking met de hoeveelheid voedsel die elke dag wordt gemaakt. Onjuist bereide zelfgemaakte diëten kunnen een risico vormen voor uw kat en rauwe ingrediënten (vooral rauw vlees) kunnen zeer gevaarlijk zijn wanneer ze op ongepaste wijze worden behandeld.

Siamese kat die thuis voedsel uit kom eet
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Hoeveel voedsel heeft mijn kat nodig?

De exacte hoeveelheid voedsel die uw kat elke dag nodig heeft, is extreem variabel op basis van zijn leeftijd, grootte, huidige en ideale gewicht, activiteitsniveau en gezondheidsstatus. Uw dierenarts kan u helpen bepalen hoeveel uw kat elke dag moet eten, maar als u een in de winkel gekocht kattenvoer voert, zijn de voedingssuggesties op het dieet een goed startpunt voor de meeste katten.

WSAVA, de wereldwijde commissie voor huisdiervoeding, heeft een voedingstabel die uitlegt hoeveel calorieën per dag een volwassen kat met een ideaal lichaamsgewicht nodig heeft. Er zijn meerdere rekenmachines beschikbaar die u ook kunnen helpen bepalen hoeveel uw kat nodig heeft. De meerderheid van de volwassen katten heeft tussen de 180 en 300 calorieën per dag nodig. Als u samenwerkt met een gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige om een zelfgemaakt dieet voor uw kat te maken, kunnen zij u helpen bepalen hoeveel calorieën uw kat nodig heeft.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het dieet van uw kat mogelijk moet worden aangepast, of het nu zelfgemaakt is of in de winkel is gekocht. Gewichtstoename of -verlies, medische aandoeningen, veroudering en veranderingen in het activiteitsniveau kunnen allemaal van invloed zijn op hoeveel uw kat moet eten.

Ongeacht de behoeften van uw kat, moet hun dagelijkse voeding voor ten minste 90% uit maaltijden bestaan. Niet meer dan 10% van de dagelijkse voeding mag uit traktaties bestaan en als uw kat overgewicht heeft, heeft hij waarschijnlijk aanzienlijk minder nodig dan dit. Traktaties zijn ook niet alleen commerciële kattentraktaties.

Alle tafelresten en voedsel van andere huisdieren moeten ook worden geteld. Door hun traktatie-inname laag te houden, heeft uw kat een betere kans om een gezond lichaamsgewicht te behouden, waardoor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen die kunnen optreden bij obesitas wordt voorkomen. Traktaties zijn ook niet zo voedzaam als kattenvoer, dus kattenvoer moet de primaire bron van voedingsstoffen voor uw kat zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

In de meeste situaties is in de winkel gekocht kattenvoer veiliger en qua voedingswaarde beter voor uw kat. Zelfgemaakt kattenvoer kan echter gezond en veilig zijn als het op de juiste manier wordt bereid en behandeld. Zelfgemaakte diëten kunnen erg moeilijk zijn om goed in balans te brengen, dus de hulp van een professional moet worden gezocht. CommeRCIAL kattenvoer is geformuleerd om ten minste aan de minimale voedingsbehoeften van een kat te voldoen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: (L) 279photo Studio, Shutterstock | (R) 8H, Shutterstock