Taurine-deficiëntie bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Taurine is een aminozuur dat katten uniek nodig hebben in hun dieet om gezond te blijven. In dit artikel leer je wat taurine is en waar het voor nodig is, wat er gebeurt als katten er niet genoeg van krijgen, hoe taurinetekort bij katten wordt behandeld en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Taurine-tekort bij katten

Wat is taurine?

Taurine is een aminozuur. Aminozuren zijn de bouwstenen waaruit eiwitten bestaan. Er zijn twee hoofdcategorieën aminozuren, essentieel en niet-essentieel.

 • Essentiële aminozuren zijn degenen die ons lichaam niet kan maken, dus we moeten ze in onze voeding verkrijgen. Enkele veel voorkomende voorbeelden van essentiële aminozuren zijn lysine en methionine.
 • Niet-essentiële aminozuren zijn aminozuren die we zelf kunnen synthetiseren. Voorbeelden zijn arginine en cysteïne.

Voor mensen wordt taurine een voorwaardelijk essentieel aminozuur genoemd. Dit betekent dat we op de meeste momenten genoeg van onszelf maken om aan onze behoeften te voldoen, maar op bepaalde momenten, vooral wanneer het lichaam ziek is of onder stress staat, moeten we misschien meer consumeren om aan onze behoeften te voldoen.

Maar katten daarentegen kunnen niet genoeg taurine zelf maken en moeten het altijd in hun dieet consumeren om aan hun behoeften te voldoen. Voor katten maakt dit taurine een essentieel aminozuur. Waarom kunnen mensen taurine maken en katten niet? Katten hebben een beperkte hoeveelheid van het enzym dat nodig is om taurine te maken uit cysteïne, een niet-essentieel aminozuur. Katten kunnen ook niet veel taurine in hun lichaam opslaan.

Als katten taurine in hun dieet moeten krijgen, welke voedingsmiddelen zijn dan rijk aan taurine? Grotendeels hebben we het over vlees, of dierlijke eiwitten. Dit omvat rood vlees, wit vlees, vis en zuivel. Daarvan heeft zuivel de minste taurine, terwijl rood vlees de meeste heeft. Planten hebben weinig tot geen taurinegehalte.

Taurine is nodig door het lichaam voor een aantal belangrijke dingen. Deze omvatten:

 • Visioen
 • Hartspierfunctie
 • Spijsvertering
 • Behoud van zwangerschap en foetale ontwikkeling
 • Immuunfunctie
 • Reguleren van mineralen zoals calcium en andere elektrolyten

Oorzaken van taurinedeficiëntie bij katten

Omdat katten taurine in hun dieet nodig hebben, is het consumeren van een dieet dat niet genoeg taurine bevat de belangrijkste oorzaak van taurinetekort bij katten.

Voedingsmiddelen die niet genoeg taurine voor katten bevatten, zijn onder meer:

 • Honden-/hondendiëten
 • Huisgemaakte diëten
 • Vegetarische of veganistische diëten
 • Menselijke voedingsmiddelen zoals babyvoeding

Veel diëten die voor honden zijn geformuleerd, bevatten dierlijke eiwitten, dus ze bevatten wel wat taurine. De hoeveelheden zijn echter lang niet hoog genoeg om aan de behoeften van een kat te voldoen. Honden kunnen hun eigen taurine maken, dus hun dieet wordt niet aangevuld met extra taurine (commerciële kattendiëten worden aangevuld met meer taurine).

In een studie uit 2019 ontdekten onderzoekers dat van de 114 zelfgemaakte dieetrecepten geen van hen voldeed aan alle voedingswaarden voor essentiële voedingsstoffen voor katten. Dit ondersteunt eenvoudigweg het idee dat thuis koken voor katten niet gemakkelijk is om correct te doen, zelfs met “goede” recepten. Tekorten aan voedingsstoffen zoals taurine zijn een risico.

Een strikt vegetarisch of veganistisch dieet is niet natuurlijk of geschikt voor katten, die obligate carnivoren zijn en dierlijke eiwitten in hun dieet nodig hebben. Hun behoefte aan taurine, alleen te vinden in dierlijke eiwitten, is slechts één voorbeeld van waarom vegetarische of veganistische diëten niet natuurlijk zijn voor katten.

Voor katten met verminderde eetlust is het gebruikelijk om dingen zoals babyvoeding te proberen om de eetlust aan te moedigen. Katten die consequent te veel van dit soort voedsel eten in plaats van goed kattenvoer, lopen echter het risico op een taurinetekort.

In de jaren 1980 werd het verband tussen taurinedeficiëntie en bepaalde ziekten ontdekt. Taurine werd erkend als een essentiële voedingsstof voor katten en dieetformuleringen werden gewijzigd om taurinesuppletie op te nemen.

Hedendaagse kwaliteit commerciële diëten voor katten worden goed aangevuld met taurine, zolang ze voldoen aan de richtlijnen van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Om te voldoen aan de AAFCO-richtlijnen voor taurine, moet droogvoer voor katten 25 milligram per 100 kilocalorieën voedsel bevatten. Voor ingeblikt voedsel is de vereiste 50 milligram per 100 kilocalorieën voedsel.

Lees ook: Wanneer en hoe over te schakelen van kitten naar kattenvoer

Symptomen van taurinedeficiëntie bij katten

Kitten met een aangeboren afwijking

Taurinetekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot geboorteafwijkingen bij de kittens.

De tekenen en symptomen van taurinetekort bij katten kunnen enkele maanden duren voordat ze worden herkend. Omdat taurine betrokken isd In verschillende lichaamssystemen en -processen kunnen verschillende manifestaties van taurinedeficiëntie worden waargenomen. Om het gemakkelijker te maken, zullen we kijken naar de oorzaken en tekenen van taurinetekort bij die aandoeningen.

Gedilateerde cardiomyopathie (DCM): Dit is een soort hartaandoening waarbij het hart van de kat groter wordt terwijl de hartspierwanden dunner worden. Vóór 1987, toen een verband werd gelegd tussen taurinedeficiëntie bij katten en DCM, was dit het meest voorkomende type hartaandoening bij katten (momenteel komt hypertrofische cardiomyopathie, of HCM, het meest voor).

Katten met DCM kunnen, zoals bij elke hartaandoening, inspanningsintolerantie, syncopale / flauwvallende episodes, lethargie en zwakte vertonen. Tekenen van hartfalen kunnen zijn: slechte eetlust, verhoogde ademhalingsinspanning en -snelheid en ademhaling met open mond.

Feline centrale retinale degeneratie (FCRD): Het netvlies is het achterste deel van het oog dat helpt om geabsorbeerd licht om te zetten in zicht. Taurinedeficiëntie draagt bij aan progressieve blindheid omdat het netvlies schade oploopt.

Reproductieve stoornissen: Koninginnen met een tekort aan taurine zullen moeite hebben om zwanger te worden en een gezonde zwangerschap te behouden. Kittens kunnen onzuinig zijn met een laag geboortegewicht.

Aangeboren afwijkingen: Kittens geboren uit taurine-deficiënte koninginnen zijn meer vatbaar voor verschillende geboorteafwijkingen, waarvan sommige zullen voorkomen dat ze de volledige termijn halen.

Vertraagde groei bij kittens: Kittens die een taurine-tekort eten of kittens die borstvoeding geven van een koningin met een tekort aan taurine, zullen moeite hebben om normaal aan te komen.

Spijsverteringsstoornissen: Taurine is een vereist onderdeel bij de vorming van galzouten. Gal is nodig voor de vertering van vetten in de dunne darm. Diarree en slechte opname van voedingsstoffen kunnen voorkomen bij katten met taurinetekort.

Verhoogd risico op diabetes: Taurinedeficiëntie is geen belangrijke oorzaak van diabetes en wordt niet beschouwd als een leidend vermoeden bij de meeste katten die diabetes ontwikkelen. Van katten met een tekort aan taurine wordt echter gedacht dat ze een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van diabetes vanwege de rol van taurine bij het helpen bij de regulering van de bloedsuikerspiegel.

Zwakke spieren: Taurine-tekort kan bijdragen aan slechte spierkracht en toon. Dit kan leiden tot zwakte en inspanningsintolerantie.

Aandoeningen van het immuunsysteem: Katten met een laag taurinegehalte kunnen vatbaarder zijn voor ziekten of het moeilijker hebben om er een te overwinnen.

Elektrolytstoornissen: Een slechte elektrolytenbalans kan bijdragen aan zwakte en uitdroging. Problemen met calciumregulatie kunnen bijdragen aan hartritmestoornissen, problemen met botremodellering en ziekte van de tanden van een kat. Taurine heeft ook een neuroprotectief effect op zenuwcellen die kunnen worden aangetast met tekortkomingen, wat bijdraagt aan neurodegeneratieve effecten.

Complicaties van taurinedeficiëntie

Van alle aandoeningen die worden gezien met taurinedeficiëntie bij katten, zijn degenen met de meest erkende impact gedilateerde cardiomyopathie en retinale degeneratie. Na verloop van tijd worden deze aandoeningen het meest gezien en veroorzaken ze de grootste complicaties voor de gezondheid.

Als ze niet worden gediagnosticeerd en behandeld, zullen katten met DCM een levensbedreigende hartritmestoornis ontwikkelen of evolueren naar congestief hartfalen, wat een medisch noodgeval is en een bewaakte prognose kan hebben.

Feline centrale retinale degeneratie zal leiden tot progressieve, onomkeerbare blindheid. Het diagnosticeren van taurinedeficiëntie is cruciaal om een halt toe te roepen aan het proces om te redden wat er nog over is.

Diagnose van taurinedeficiëntie bij katten

Het diagnosticeren van taurinedeficiëntie zelf is meestal een combinatie van de volgende:

 • Erkennend dat een of meer ziekten die worden gezien met taurinedeficiëntie aanwezig is
 • Een nauwkeurige patiëntgeschiedenis die wijst op een dieet met een tekort aan taurine
 • Bloedonderzoek om de taurinespiegels in het bloed te controleren

In veel gevallen kan taurinedeficiëntie niet worden vermoed totdat een kat zich bij een dierenarts presenteert met symptomen die worden gezien met deze voedingsstoornis. Dit is vooral het geval bij DCM en FCRD, omdat beide aandoeningen als zeer zeldzaam worden beschouwd, tenzij er sprake is van taurinedeficiëntie.

Tijdens een onderzoek kan uw dierenarts afwijkingen aan het hart van uw kat detecteren, zoals een hartgeruis of aritmie. Bij het uitvoeren van een oogonderzoek kan uw dierenarts een basisblik werpen op het netvlies aan de achterkant van het oog om te screenen op afwijkingen.

Tijdens het onderzoek van uw kat kan uw dierenarts enkele basisdiagnostiek aanbevelen om voorlopige informatie te krijgen en andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Deze omvatten:

Katten met taurine-tekort kunnen geenmal bloedonderzoek en urineonderzoek, wat een dierenarts ertoe kan aanzetten om de taurinespiegels in het bloed extra te controleren als taurinedeficiëntie wordt vermoed.

Röntgenfoto’s van de borstkas kunnen een vergroot hart laten zien als DCM aanwezig is.

Het krijgen van een definitieve diagnose voor DCM en FCRD kan verwijzing naar een specialist vereisen, vooral omdat deze aandoeningen ongewoon zijn om te zien, tenzij taurinedeficiëntie aanwezig is.

Een veterinaire cardioloog is gespecialiseerd in hartaandoeningen. Een veterinaire oogarts is gespecialiseerd in visusstoornissen. Sommige manieren waarop deze specialisten deze aandoeningen kunnen diagnosticeren met behulp van tests die niet algemeen beschikbaar zijn voor huisartsen, zijn onder meer:

Gedilateerde cardiomyopathie (DCM): Een elektrocardiogram (ECG of ECG) wordt gebruikt om het hartritme te visualiseren en specifieke aritmieën te diagnosticeren. Een echocardiogram is een echografie van het hart, die kan worden gebruikt om DCM definitief te diagnosticeren met hartkamer- en bloedstroommetingen.

Feline centrale retinale degeneratie (FCRD): Een veterinaire oogarts heeft meer gespecialiseerde apparatuur voor een meer gedetailleerd oogonderzoek, waardoor een vergrote blik op het netvlies aan de achterkant van het oog ontstaat. Een elektroretinogram is een test die de reactie van het netvlies op licht evalueert. Dit is de definitieve manier om retinale aandoeningen te diagnosticeren en hoe ernstig ze zijn.

Behandelingen voor taurinedeficiëntie bij katten

De behandeling voor taurinedeficiëntie bij katten is voedingssuppletie met taurine. In studies ligt de normale onderhoudsbehoefte voor taurine voor katten tussen ongeveer 40 en 60 milligram per dag voor een volwassen kat.

Normale bloedtaurinespiegels voor katten kunnen variëren, maar zijn meestal hoger dan 300 nanomol per milliliter. Niveaus van minder dan 160 worden als deficiënt beschouwd, waarbij veel taurine-deficiënte katten niveaus van minder dan 50 hebben.

Wanneer de taurinespiegels in het bloed van een kat zo laag zijn en een of meer ziekten met taurinedeficiëntie aanwezig zijn, hebben katten een hoog niveau van suppletie nodig, veel meer dan die 40 tot 60 milligram per dag. Dit komt omdat katten taurine niet goed kunnen opslaan en er hoge niveaus nodig zijn om hun winkels aan te vullen, die snel opgebruikt raken.

Suppletieaanbevelingen voor katten met taurinetekort variëren van 250 milligram tot 500 milligram elke 12 uur. Toxiciteit is niet gewaardeerd bij hoge niveaus van taurine, dus hogere niveaus kunnen worden aanbevolen in gevallen van ernstiger ziekte.

Verschillende taurine supplement opties zijn beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn Formula V Taurine en Dyna-Taurine, die beide zijn gelabeld voor gebruik bij katten. Het is erg belangrijk om het advies van uw dierenarts of dierenarts op te volgen over welk product u moet gebruiken en hoe u het moet geven.

Gelukkig, afhankelijk van hoe vroeg taurinetekort wordt gedetecteerd, kunnen de ziekten die daaruit voortvloeien in hun sporen worden gestopt en soms worden omgekeerd. De effecten van DCM kunnen bijna volledig worden omgekeerd met de juiste suppletie. Hoewel bestaande schade door retinale degeneratie niet kan worden teruggedraaid, kan het proces worden gestopt, waardoor het resterende gezichtsvermogen behouden blijft.

Tips voor kattenverzorging

Om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende taurine krijgt, voert u een compleet en uitgebalanceerd dieet dat is geformuleerd om te voldoen aan de AAFCO-voedingsrichtlijnen voor groei (kittens) of onderhoud (volwassenen).

 • Hartziekten en retinale degeneratie bij katten worden vaak niet thuis gedetecteerd totdat zich ernstige symptomen ontwikkelen (hartfalen, blindheid). Houd regelmatig jaarlijkse of tweejaarlijkse gezondheidsonderzoeken met uw dierenarts. Dit is de beste manier om vroege gezondheidsproblemen op te sporen voordat ze ernstiger worden.
 • Voer altijd een kattenvoer dat voldoet aan de AAFCO-richtlijnen om ervoor te zorgen dat er voldoende taurinesuppletie wordt verstrekt.

Taurine-tekort bij katten voorkomen

De eenvoudige manier om taurinetekort bij katten te voorkomen, is door kattenvoer van hoge kwaliteit te voeren waarvan bekend is dat het de juiste taurinesuppletie heeft. Een kattenvoer dat voldoet aan de voedingsrichtlijnen van AAFCO voor een uitgebalanceerd dieet, heeft de juiste niveaus van taurine in het voedsel om aan de behoeften van een kat te voldoen.

Nadat de verbinding tussen taurine en DCM in 1987 was gelegd en fabrikanten van huisdiervoeding extra taurine aan kattenvoer begonnen toe te voegen, gingen DCM en FCRD van algemeen gezien in de veterinaire praktijk naar zeer zeldzaam. Taurine-suppletie in commerciële diëten is sindsdien een belangrijke standaard in kattenvoer gebleven.

Met de toenemende populariteit van zelfgemaakt voedsel en raw food-diëten die qua voedingswaarde niet in balans zijn, hebben dierenartsen meer gevallen van taurine-deficiëntie-geassocieerde ziekten gezien.

Maar kun je niet gewoon een hoop taurine aanvullen op een zelfgemaakt dieet om aan de eis te voldoen? Simpelweg taurine aanvullen met een onevenwichtig dieet misschien niet op zichzelf geschikt zijn. Andere voedingsstoffen in voedsel beïnvloeden hoe taurine wordt verteerd, geabsorbeerd en gebruikt door het lichaam van een kat. Het is daarom erg belangrijk dat elk dieet voor katten volledig uitgebalanceerd is qua voedingswaarde.

Als u uw kat een rauw dieet geeft, zorg er dan voor dat het nog steeds voldoet aan de AAFCO-formuleringsrichtlijnen voor de levensfase van uw kat. Als een zelfgemaakt dieet iets is waarin u geïnteresseerd bent, is het het beste om een door de raad gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige te raadplegen om ervoor te zorgen dat elk zelfgemaakt dieet volledig in balans is.

Lees ook: 12 beste gezonde ingeblikte, zachte en natte kattenvoer 2023: onbevooroordeelde beoordeling

Laatste gedachten

Taurine-tekort bij katten was heel gebruikelijk vóór de jaren 1980. Het is nu zeldzaam na onderzoek waaruit blijkt dat katten meer behoefte hebben aan taurine in hun dieet. Suppletie van taurine in kattenvoer is nu een industriestandaard. De twee meest erkende ziekten gezien met taurine deficiëntie, DCM en FCRD, kunnen beide worden behandeld met de juiste taurine suppletie.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de taurine van mijn kat verhogen?

Taurine suppletie kan worden voorzien van over-the-counter taurine suppletie producten. Het is het beste om een product zoals Dyna-Taurine of Formula V Taurine te gebruiken, dat is geëtiketteerd voor gebruik bij katten. In de meeste gevallen echter, als een kat een kwaliteitsvoedsel eet dat voldoet aan de AAFCO-richtlijnen, is extra suppletie van taurine niet nodig.

Hoe behandel je taurinetekort bij katten?

Taurine-tekort bij katten wordt behandeld door het dieet aan te vullen met zeer hoge niveaus van taurine om de uitgeputte voorraden van een kat snel aan te vullen. De dagelijkse behoefte van een kat aan taurine ligt tussen ongeveer 40 en 60 milligram. Ter vergelijking: een kat met taurinetekort kan worden behandeld met 500 tot 1.000 milligram per dag.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel taurine voor katten?

Over het algemeen heeft elk dierlijk eiwit een hoog gehalte aan taurine. Van dierlijke eiwitten hebben vleeseiwitten de rijkste niveaus van taurine in vergelijking met zuivelproducten. Planten (granen, groenten, enz.) hebben bijna geen taurinegehalte.

Hoogwaardige commerciële huisdiervoeding voor katten die voldoet aan de formuleringsrichtlijnen van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) bevatten de juiste niveaus van taurine en vereisen geen suppletie.

Wat veroorzaakt taurine-tekort bij katten?

Taurine-tekort wordt over het algemeen veroorzaakt door een tekort aan voeding. In tegenstelling tot de meeste andere dieren en mensen, kunnen kattenlichamen geen taurine maken en katten kunnen het ook niet goed opslaan. Katten moeten taurine in hun dieet krijgen, waardoor het een essentiële voedingsstof is. Sinds 1987, toen onderzoek deze bevinding ondersteunde, is commercieel kattenvoer op de juiste manier aangevuld met taurine.

Taurine-tekort kan vandaag de dag nog steeds worden gezien met diëten die niet voldoen aan de AAFCO-voedingsformuleringsrichtlijnen voor katten, waaronder hondenvoer, menselijk voedsel (zoals babyvoeding), veganistische en vegetarische diëten, huisgemaakte diëten en sommige raw food-diëten.

Bekijk bronnen

Chen WQ, Jin H, Nguyen M, Carr J, Lee YJ, Hsu CC, Faiman MD, Schloss JV, Wu JY. (2001). “Rol van taurine in de regulatie van intracellulair calciumniveau en neuroprotectieve functie in gekweekte neuronen.” J Neurosci Res. nov 15;66(4):612-9. DOI: 10.1002/jnr.10027. PMID: 11746381.

Hand, et al. (2010). Klinische voeding voor kleine dieren. Mark Morris Instituut. (5e druk, pp. 368-369).

K.C. Hayes, Elke A. Trautwein. (1989). “Taurine deficiëntie syndroom bij katten.” Dierenklinieken van Noord-Amerika: Small Animal Practice. (Jaargang 19, nummer 3, pp. 403-413), ISSN 0195-5616.

Loodje DC. Taurine. In: Plumb DC, uitg. Plumb’s Veterinary Drug Handbook. 9e ed.

Wilson, S. A., Villaverde, C., Fascetti, A. J., & Larsen, J. A. (2019). “Evaluatie van de nutritionele geschiktheid van recepten voor zelfbereide onderhoudsdiëten voor katten.” Tijdschrift van de American Veterinary Medical Association, 254(10), 1172-1179.