Mijn kat at kaas: door de dierenarts goedgekeurd advies over wat te doen

Katten zijn nieuwsgierige wezens die graag hun omgeving verkennen. Ze struikelen vaak over verschillende menselijke voedingsmiddelen tijdens hun avonturen, wat waarschijnlijk zal resulteren in het proeven ervan. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen echter giftig of gevaarlijk zijn voor katten.

Een veel voorkomende menselijke traktatie is kaas. Deze smaakvolle delicatesse is voedzaam en kan gunstig zijn voor mensen. Maar is kaas veilig voor katten? Wat kan er gebeuren als je kat het per ongeluk opeet?

Kaas is niet giftig voor katten, maar dit zuivelproduct is niet goed voor hen en kan tot verschillende problemen leiden, dus het is het beste voor katten om het niet te consumeren.

Dus Als je kat een klein stukje kaas heeft gegeten, hoef je je geen zorgen te maken, maar als je kat een grote hoeveelheid kaas heeft gegeten, is het misschien een goed idee om je harige vriend te controleren en indien nodig de dierenarts te bezoeken.

Lees verder om meer te weten te komen over katten die kaas eten, of het een veilige traktatie is voor katachtigen en wat te doen als je kat kaas eet!

cat + lijnverdeler

De belangrijkste ingrediënten in kaas

Voordat we bespreken hoe kaas katten beïnvloedt en of het veilig is, zijn hier de belangrijkste ingrediënten in kaas en hun mogelijke effecten op de gezondheid van katten.

Melk

Er is een algemene overtuiging dat alle katten hun hele leven melk moeten drinken en dat de meeste zuivelproducten volledig katvriendelijk zijn. De waarheid is echter een beetje anders.

De meeste katten zijn lactose-intolerant. Kittens worden geboren met het vermogen om lactose te verwerken als gevolg van een enzym genaamd lactase. Maar naarmate ze groeien en veranderen in volwassen katten, produceert hun lichaam minder van dit enzym, wat de reden is waarom veel katten lactose-intolerant worden.

Als ze kaas eten, kunnen lactose-intolerante katten gastro-intestinale klachten, braken en diarree ervaren. Daarom zijn de meeste zuivelproducten die melk bevatten niet de beste opties voor uw kat.

Melk
Image Credit: congerdesign, Pixabay

Zout

Hoewel het een veel voorkomende toevoeging is aan de menselijke keuken en voedingsmiddelen zoals kaas, is zout niet geweldig voor huisdieren. Sommige kazen bevatten bijzonder veel zout en een teveel kan ze onwel maken. Als katten grote hoeveelheden zout consumeren, kunnen ze zelfs zoutvergiftiging ervaren.

Als uw kat een grote hoeveelheid kaas heeft gegeten of tekenen van onwel zijn, neem dan contact op met uw dierenarts voor een afspraak of advies.

Starterscultuur en stremsel

Startercultuur en stremsel bevatten nuttige bacteriën en enzymen die kaas zijn smaak geven. Momenteel is er geen informatie over hoe deze bacteriën en enzymen huisdieren kunnen beïnvloeden, enzymen zijn eiwitten die een kat zou moeten kunnen verteren. Het is onwaarschijnlijk dat deze kaasingrediënten een kat te veel problemen veroorzaken als ze er per ongeluk een paar binnenkrijgen.

garen kogelverdeler

Moeten katten kaas eten? Is het eten van kaas veilig voor katten?

Volgens de Universiteit van Missouri wordt kaas beschouwd als een veilige traktatie voor katten als het met mate wordt gegeven1. Over het algemeen zouden gezonde katten inderdaad in orde moeten zijn als ze kleine hoeveelheden kaas eten. Maar als uw kat een specifieke gezondheidstoestand heeft of lactose-intolerant is, kan het eten van kaas schadelijk zijn.

Ook zijn verschillende kazen katvriendelijker dan andere, omdat ze minder lactose bevatten (Zwitserse kaas, cheddar, enz.). Dat gezegd hebbende, kunnen ze nog steeds leiden tot maagklachten en andere mogelijke gezondheidsproblemen.

Sommige kazen kunnen kruiden en ingrediënten bevatten zoals knoflook, ui en bieslook, die giftig zijn voor katten. Ook bevatten de meeste kazen veel vet en calorieën, dus zelfs kleine hoeveelheden op regelmatige basis kunnen uiteindelijk leiden tot gewichtstoename.

Als je kat kaas eet, is er een kans dat er niets gebeurt, maar er is ook een kans dat ze een slechte reactie hebben. Kortom, kaas kan veilig zijn voor sommige katten en ervoor zorgen dat andere katten onwel worden.

Ons advies is om deze traktatie indien mogelijk niet aan uw kat te geven en andere veiligere opties te kiezen. Als je dat echt wilt, moet je echter weten welke kazen meer geschikt zijn voor katten en welke niet.

Wat moet je doen als je kat kaas heeft gegeten?

Als je kat kaas heeft gegeten, is er geen reden tot paniek. Probeer in plaats daarvan kalm te blijven, controleer hoeveel kaas uw kat heeft gegeten en lees het kaasetiket om te zien of het schadelijke ingrediënten bevat.

De meeste gezonde katten zouden geen problemen moeten ondervinden als ze kleine hoeveelheden kaas eten; Grote hoeveelheden kunnen echter problemen veroorzaken, zelfs voor gezonde katten.

Hoe dan ook, het is het beste om je kat daarna in de gaten te houden. Als u tekenen opmerkt dat uw kat onwel wordt, neem dan contact op met uw dierenarts en ga indien nodig op controle.

dierenarts controleert bengaalse kat
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

kattenpootverdeler

Welke kazen zijn veilig voor katten?

Als u kaas aan uw kat wilt voeren, moet u weten welke meer geschikt zijn voor de kat en hoe u ze veilig aan uw kat kunt voeren.

Hier is een lijst met veel voorkomende kazen die mensen consumeren, samen met hun effect op katten:

  • Cheddar – Dit type kaas is populair en meer geschikt voor katten dan andere kazen, omdat het weinig lactose bevat.
  • Mozzarella — Dit type kaas is extreem hoog in lactose, daarom is het misschien niet de meest geschikte optie voor uw katachtige.
  • Zwitsers — Dit type kaas is meestal laag in lactose en natrium en bevat veel eiwitten, dus het kan een goede keuze zijn als u kaas aan uw kat wilt geven.
  • Brie – Dit type kaas is misschien niet de beste optie voor katten omdat het rauwe melk bevat, die schadelijke bacteriën zoals Salmonella.
  • Blauwe kaas — Dit type kaas wordt ook wel beschimmelde kaas genoemd. De schimmel bevat penicilline, wat schadelijk kan zijn voor uw kat.

garen kogelverdeler

Hoe u veilig kaas aan uw kat kunt voeren

Naast het kiezen van het juiste type kaas, moet u ook weten hoe u het aan uw kat moet voeren:

  • Praat met uw dierenarts — Voordat u kaas aan uw kat geeft, is het het beste om de beslissing met uw dierenarts te bespreken. Uw dierenarts kan controleren of kaas echt veilig is voor uw kat, omdat zij de huidige gezondheid en medische geschiedenis van uw kat kennen.
  • Voer de benodigde berekeningen uit — Als uw dierenarts uw kat goedkeurt die kaas eet, moet u de hoeveelheid berekenen die veilig is voor uw harige vriend. Houd rekening met de calorieën die de kaas bevat en zorg ervoor dat de hoeveelheid die uw kat eet niet te hoog in calorieën is.
  • Bereid je voor — Kies een kaas met weinig lactose en zout en snijd deze in kleine stukjes die geschikt zijn voor je katachtige.
  • Houd uw kat in de gaten — Voer een kleine hoeveelheid kaas aan je kat en controleer je harige vriend op eventuele veranderingen.
gelukkige vrouw en dierenarts arts met tablet-pc computer die schotse vouw kitten controleert
Image Credit: Ground Picture, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Als uw kat een beetje kaas eet, moet u hem controleren op mogelijke problemen die zich kunnen voordoen en reageren als u iets ongewoons opmerkt. Over het algemeen zullen de meeste gezonde katten geen problemen ondervinden als ze kleine hoeveelheden kaas consumeren. Als uw kat echter grote hoeveelheden kaas eet, is het misschien het beste om contact op te nemen met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat uw harige vriend in orde is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Lysikova Irina, Shutterstock