Skip to Content

Wat is het IQ van een kat? Door de dierenarts goedgekeurde feiten en hoe katachtige intelligentie te testen

Net als mensen lijken katten uit alle uiteinden van het intelligentiespectrum te komen. Sommige katten vertonen verbazingwekkende probleemoplossende en leervaardigheden, terwijl anderen veel tijd besteden aan het uitzoeken hoe ze de plafondventilator kunnen vangen. Is er echter een manier om het IQ-niveau van een kat te bepalen? Zou het je niet gemakkelijker maken als je wist met welk intelligentieniveau je werkt wanneer je je kat probeert te trainen? Er is geen manier om het IQ-niveau van een kat te testen, maar er zijn andere methoden om hun intelligentie te testen.

cat + lijnverdeler

Wat is het IQ van een kat?

Als je ooit een menselijke IQ-test hebt gezien, dan weet je dat deze aspecten bevat die een kat niet kan voltooien, zoals visueel-ruimtelijke herkenning en probleemoplossing. Vanwege de noodzaak voor zaken als menselijke taal, zou een menselijke IQ-test niet voor een kat kunnen worden gebruikt.

Er is echter geen kattenequivalent van de menselijke IQ-test. In feite is IQ, of intelligentiequotiënt, gebaseerd op het gemiddelde intelligentieniveau van de algemene bevolking, met uitschieters die boven of onder het gemiddelde vallen. Proberen om de intelligentie van een kat te rangschikken op basis van menselijke intelligentiegemiddelden heeft gewoon geen zin.

kat speelt speeltje op de grond
Afbeelding credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock

Hoe u de intelligentie van uw kat kunt testen

Hoewel u het IQ-niveau van uw kat niet kunt testen, kunt u hem nog steeds uitdagingen bieden om zijn algemene intelligentie en probleemoplossende vaardigheden te helpen bepalen. Van de meest intelligente katten wordt gedacht dat ze een intelligentieniveau hebben dat overeenkomt met dat van een menselijke peuter.

Om de intelligentie van je kat te testen, pak je zijn favoriete speeltje en een kartonnen doos. Deze test kan het beste worden uitgevoerd in een rustige ruimte die vrij is van afleiding. Laat uw kat het speeltje zien en plaats het vervolgens gewoon achter of in de doos. Katten die op zoek gaan naar het speelgoed hebben een basiskennis van objectpermanentie, zoals een kind van 1-2 jaar oud. Sommige katten begrijpen misschien niet waar het speelgoed is gebleven nadat het is verdwenen, dus ze zullen er niet naar op zoek gaan. Andere katten kunnen het object volledig vergeten zodra het uit het zicht is.

Er zijn ook enkele acties die uw kat kan uitvoeren die wijzen op een hoger niveau van intelligentie. Katten die bijvoorbeeld aan deuren of ramen krabben maar nooit naar buiten zijn gelaten, tonen het begrip dat deze objecten zich openen naar een gebied dat de kat wil verkennen. Veel katten zullen miauwen of poten naar je wanneer het tijd is voor hun maaltijden, wat laat zien dat ze een basisbegrip van tijd hebben met betrekking tot de routine van het voeden. Katten die proberen of slagen in het openen van kasten of deuren waar hun voedsel of lekkernijen worden bewaard, vertonen ook probleemoplossend vermogen en objectpermanentie.

cat + lijnverdeler

Tot slot

Er is geen manier om de intelligentie van een kat te vergelijken met die van een mens, dus IQ-tests werken niet voor katten. Katten kunnen behoorlijk intelligent zijn, hoewel meestal slechts zoveel als een menselijke peuter. Iedereen die tijd met katten heeft doorgebracht, weet dat ze onafhankelijke denkers zijn en begrijpt dat ze vaak niet zo coöperatief zijn in studies, waardoor hun intelligentieniveaus moeilijk nauwkeurig te beoordelen zijn! Ze zijn in staat tot complex denken dat zal leiden tot pogingen om problemen op te lossen of hun nieuwsgierigheid naar objecten of plaatsen te verkennen. Er is ook aangetoond dat ze goede lange- en kortetermijnherinneringen hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Andriy Blokhin, Shutterstock