Hoe lang leven zwaarlijvige katten? Door dierenarts goedgekeurde feiten en gezondheidstips

Het is gemakkelijk om je kat zwaarlijvig te laten worden. Ze zijn gewoon te schattig als ze met die grote ogen om eten bedelen. Obesitas kan echter de levensduur van uw kat drastisch beïnvloeden. Hoewel van gezonde katten bekend is dat ze in hun 20s leven, Zwaarlijvige katten kunnen hun levensverwachting aanzienlijk verminderen tot 5-10 jaar.

Als u obesitas begrijpt, wat de oorzaak is en de risico’s die ermee gepaard gaan, begrijpt u waarom het zo’n groot probleem is. In deze gids helpen we u te bepalen of uw kat risico loopt op obesitas en hoe u dit veilig kunt voorkomen en het gewicht van uw kat kunt beheersen.

cat + lijnverdeler

Hoe lang leven gezonde katten?

Voordat u volledig kunt begrijpen hoe obesitas de levensverwachting van uw kat beïnvloedt, moet u weten hoe lang gezonde katten kunnen leven. Dit kan variëren afhankelijk van het ras en de gezondheid van de kat.

Een andere factor om te overwegen is of de kat naar buiten mag en of ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Intacte katten zijn vatbaar voor reproductieve ziekten en kankers die hun levensverwachting kunnen verminderen, en buitenkatten lopen meer risico om roofdieren tegen te komen of door auto’s te worden aangereden.

Gemiddeld zal een gezonde kat tussen de 12 en 14 jaar oud worden. Van sommige katten is bekend dat ze veel langer leven en hun 20s kunnen bereiken.

een kat die op een deken ligt
Afbeelding credit: Nadezhda Zaitceva, Shutterstock

Hoe lang leven zwaarlijvige katten?

Hoewel andere factoren de levensduur van een kat kunnen verstoren, is obesitas een van de meest voorkomende. Het treft bijna 60% van de katten in de VS en speelt een grote rol in de levensverwachting van een kat. Overgewicht, zelfs een matige hoeveelheid, heeft een grote invloed op de gezondheid en levensduur van een kat. Studies hebben aangetoond dat er een 2,8-voudige toename van de mortaliteit is bij zwaarlijvige katten in de leeftijd van 8-12 jaar, in vergelijking met magere katten.

Een grote, levenslange studie van Labradors wees uit dat een groep honden met matig overgewicht ongeveer 2 jaar minder leefde dan de slankere honden. Vergelijkbare resultaten worden verwacht bij katten en gemiddeld kunnen zwaarlijvige katten hun levensverwachting hebben teruggebracht tot 5-10 jaar.

kattenpootverdeler

Wat veroorzaakt obesitas bij katten?

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat obesitas alleen wordt veroorzaakt door het overvoeren van je kat. Hoewel voeding en de hoeveelheid voedsel die uw kat eet twee van de grootste oorzaken van obesitas zijn, zijn er andere oorzaken om te overwegen.

1. Leeftijd

Hoe oud je kat is, kan een rol spelen in hoeveel gewicht hij aanbrengt. Meestal lopen katten van middelbare leeftijd het grootste risico om te veel aan te komen. De katten die het meeste risico lopen zijn vaak tussen de 8 en 12 jaar oud. Alle katten zijn gevoelig voor obesitas, maar jongere katten, met name kittens, zijn meestal actief genoeg om de calorieën die ze eten te verbranden.

dikke nebelung kat die buiten eet
Afbeelding credit: Alesia Fes, Shutterstock
thematische pauze

2. Dieet

Er zijn een paar manieren waarop het dieet van uw kat zijn gewicht kan beïnvloeden. Obesitas wordt meestal veroorzaakt door te veel eten. Dit kan te wijten zijn aan overmatige traktaties, toegeeflijke of ad lib voedingspraktijken, of iets meer toevallig, zoals het onnauwkeurig meten van hun voedsel voor maaltijden. Soms kan het een mix van alle drie zijn.

thematische pauze

3. Inactiviteit

Binnenkatten hebben vaak minder te doen dan buitenkatten en hebben daardoor meer kans op overgewicht. Als hun dieet niet is aangepast aan hun activiteitsniveaus, kan de neiging van uw kat om de hele dag in zijn favoriete venster te dutten snel leiden tot obesitas. Geef je kat altijd iets te doen, zoals spelen met speelgoed of hem aanmoedigen om voor zijn eten te werken door puzzelspeelgoed te gebruiken.

grijze Britse korthaar kat die onder de voeten van de persoon in de bank slaapt
Afbeelding credit: Carlos G. Lopez, Shutterstock
thematische pauze

4. Onderliggende gezondheidsproblemen

Inactiviteit wordt niet alleen veroorzaakt door de omgeving van uw kat; Het kan ook een gevolg zijn van een onderliggende gezondheidstoestand. Een probleem als artritis is een veel voorkomende oorzaak van obesitas. Als je kat pijn heeft wanneer hij beweegt, zal hij minder geneigd zijn om op te staan en te bewegen.

Het zijn echter niet alleen gezamenlijke kwesties die u moet overwegen. Voedselovergevoeligheden en allergieën kunnen het bijvoorbeeld moeilijk maken om een geschikt dieet voor gewichtsbeheersing voor uw kat te vinden.

kattenpootverdeler

Wat zijn de risico’s van obesitas bij katten?

Een kat met overgewicht wordt vaak gezien als schattig of schattig. Helaas is obesitas een ongelooflijk ernstig probleem en kan het de levensduur van uw kat beïnvloeden en leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, evenals een negatieve invloed hebben op hun kwaliteit van leven.

Zwaarlijvige katten lopen meer risico op het ontwikkelen van het volgende:

  • Artritis
  • Blaasstenen
  • Kanker
  • Complicaties met anesthesie
  • Suikerziekte
  • Hartaandoening
  • Hypertensie

Hoe u kunt zien of uw kat zwaarlijvig is

Obesitas is niet voor alle katten hetzelfde. Hun ras, grootte en leeftijd kunnen allemaal van invloed zijn op hoeveel ze wegen. Grote rassen kunnen bijvoorbeeld meer wegen dan kleine katten, maar dit betekent niet dat ze overgewicht hebben. Het ideale gewicht van een kat verandert afhankelijk van het individu.

Soms kun je zien of je kat zwaarlijvig is door er van bovenaf naar te kijken. Als je geen taille kunt zien of als ze er rechthoekig uitzien, kunnen ze te zwaar zijn.

Om er goed achter te komen of uw kat zwaarlijvig is, moet u eerst zijn ideale gewicht bepalen. Dit is wat uw kat moet behouden en dient als referentiepunt om te bepalen of uw kat overgewicht heeft. Katten die meer dan 20% boven hun ideale lichaamsgewicht zitten, worden als zwaarlijvig beschouwd.

Een dierenarts kan u helpen bij het bepalen van de lichaamsconditiescore van uw kat en of uw kat het juiste gewicht, licht overgewicht of obesitas heeft. Ze kunnen u ook helpen het gewicht van uw kat goed te beheren door het juiste dieet en trainingsregime aan te bevelen.

dikke kat buiten
Afbeelding Credit: Piqsels

Hoe obesitas bij katten te voorkomen

Obesitas bij katten is te voorkomen. Het is misschien geen gemakkelijke taak, maar met de juiste tactieken kunt u uw kat helpen een gezond gewicht te behouden. Dit vermindert de kans dat uw kat zwaarlijvig wordt en houdt hem gezond.

Zwaarlijvige katten zijn echter niet hopeloos en u kunt uw kat helpen gewicht te verliezen. Vraag uw dierenarts om advies en volg altijd het aanbevolen dieetplan om ervoor te zorgen dat uw kat gezond blijft terwijl hij gewicht verliest. Zelfs een kleine hoeveelheid gewichtsverlies kan een groot verschil maken voor de kwaliteit van leven van uw kat.

Manieren om obesitas te beheren zijn onder meer de volgende:

Neem nooit je toevlucht tot het verminderen van het voedsel van je kat. U moet er nog steeds voor zorgen dat uw kat een uitgebalanceerd, voedzaam dieet krijgt. Verminder in plaats daarvan het aantal traktaties en snacks tussen de maaltijden en geef ze geen menselijk voedsel! Als het gaat om hun hoofddieet, moet u de portiegroottes aanpassen op basis van het advies van uw dierenarts, het type voedsel en hoe vaak u uw kat voedt. Gewichtsverlies moet langzaam en gestaag zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

Obesitas is een ernstig probleem dat ongeveer 60% van de katten in de VS treft. Het wordt gedefinieerd als een kat die meer dan 20% van zijn ideale gewicht weegt (op basis van leeftijd, activiteit en ras) en kan zijn levensverwachting en kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen, waardoor uw tijd met uw kat wordt verminderd.

Het nemen van stappen om obesitas te voorkomen en het gewicht van uw kat te beheersen, vereist geduld en doorzettingsvermogen. Hoe gezonder uw kat echter gewicht heeft, hoe kleiner de kans dat hij ernstige gezondheidsproblemen zal ontwikkelen en hoe gelukkiger hij zal zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock