Hoe met katten te praten: 7 manieren om het te doen

Vrouw met schattige kat thuis

Als een groot liefhebber van alles wat met katten te maken heeft, en een volledig verliefde katteneigenaar, zou ik het gewoon leuk vinden om met mijn katten te kunnen praten! Sterker nog, ik voer vaak eenzijdige gesprekken met mijn geduldige katachtige metgezellen. Hoewel het uitstekende luisteraars zijn, moeten ze me nog antwoorden.

Snel overzicht

01

Katten communiceren op veel verschillende manieren, zoals door middel van vocalisaties, geur, lichaamstaal van katten en visuele signalen.

02

Leren over kattencommunicatie helpt ons onze katten te begrijpen en onze boodschappen in ruil daarvoor aan hen over te brengen.

03

Fysieke aanraking, geur en oogcontact zijn manieren om direct te communiceren, maar katteneigenaren kunnen ook indirecte methoden gebruiken zoals spelen en trainen.

Katten communiceren echter op veel complexe en subtiele manieren. Aandacht besteden aan hun gedrag, lichaamstaal, vocalisaties en meer helpt ons te begrijpen wat onze geliefde huisdieren ons proberen te vertellen. In ruil daarvoor helpt het gebruik van deze kennis ook om hen onze eigen gedachten en gevoelens te laten zien.

Cat Communicatie

Katten kunnen een sociale soort zijn en hebben dus veel manieren ontwikkeld om met elkaar te communiceren. De manier waarop katten met elkaar omgaan is zowel gevarieerd als uitgebreid. Ze omvatten:

  • Visuele aanwijzingen: staartposities en oogcontact, bijvoorbeeld
  • Tactiele communicatie: zoals verzorgen en tegen elkaar wrijven
  • Geursignalen: inclusief urineren en feromoonberichten
  • Vocalisaties: tjilpen, spinnen, joggen en meer

Katten hebben een aantal van deze methoden aangepast om met mensen te communiceren. Ze zijn bedreven in het gebruik van lichaamstaal en uitdrukkingen en er is aangetoond dat ze de emoties van hun eigenaren herkennen en op de juiste manier reageren.

Er is dus een groot potentieel voor mensen en katten om effectief te kunnen communiceren, ondanks dat ze niet in staat zijn om met hen te “praten” als zodanig.

Hoe te praten met katten

Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop we met onze katten kunnen communiceren.

1. Fysieke communicatie

Er is niets beter dan een knuffel met iemand van wie we houden, en dit geldt ook voor onze katten. Sommige katten zijn fysiek aanhankelijker dan anderen, maar communicatie hoeft niet allemaal grote schootknuffels te zijn of je op te krullen om te slapen. Andere katten geven misschien de voorkeur aan een liefdevolle kopstoot, een goede kneeding op je schoot of liefdevol om je benen te twinkelen wanneer je thuiskomt na een uitstapje.

Hoe terug te praten:

Als je kat tegen je aan wrijft, je kneedt of je een knuffel geeft, beantwoord dan in natura met wat fysieke genegenheid. Als je niet zeker weet hoe een kat kan reageren op een beroerte, begin dan voorzichtig. Geef ze een kras onder de kin of een zachte slag langs de rug. Er zijn ook andere manieren om een fysieke band op te bouwen voor katten die minder enthousiast zijn over aaien, zoals een trimsessie.

2. Oogcontact

Katten gebruiken visuele signalen op vele manieren, van pupilgrootte tot oorpositie, houding tot staarthoogte. De ogen van een kat kunnen je een goed idee geven van wat ze denken en je proberen te vertellen. Kijk uit voor het langzame knipperen; Dit omvat een paar halve knipperingen gevolgd door de sluiting of bijna-sluiting van de ogen. In kattentaal staat deze langzame oogbeweging bekend als de “liefdesknipper” en wordt beschouwd als een belangrijk teken van genegenheid.

Hoe terug te praten:

Ik vind het heerlijk om mijn katten langzaam te laten knipperen om ze te laten weten hoeveel ik van ze hou. Het is een win-win voor elke kattenmens. Studies tonen aan dat katten je eerder zullen benaderen wanneer ze de langzame knippervolgorde krijgen in vergelijking met een neutrale uitdrukking, dus je kunt wat extra kattenknuffels krijgen door het uit te proberen.

3. Vocalisatie

man wrijven kat

Katachtige lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, samen met vocalisaties, zijn enkele van de belangrijkste manieren waarop katten communiceren.

Katten hebben een goed scala aan geluiden, van een miauw tot een spin, of een gesis tot een gejoel. We kunnen misschien niet praten, maar we kunnen zeker luisteren en begrijpen. Weten wat bepaalde vocalisaties betekenen en in welke context ze worden gebruikt, kan ons helpen op de juiste manier te reageren.

De triller of tjilp is bijvoorbeeld meestal een vriendelijke begroeting, terwijl de miauw meestal wordt gebruikt om iets te vragen, zoals aandacht of eten. Elke kat is een individu en het leren herkennen van de geluiden van uw huisdier is een zeer lonende ervaring.

Hoe terug te praten:

Ik kan het grappige kleine chirrup dat mijn kat me geeft als ik een kamer binnenkom niet beheersen, maar ik reageer wel met een warme verbale groet en een beetje hoofdwrijven voor haar. Gebruik rustige, lage tonen rond katten, omdat ze een gevoelig gehoor hebben. Het herkennen van waarschuwingsgeluiden, zoals sissen, en het respecteren van de waarschuwingen, is ook belangrijk als het gaat om het begrijpen van yoDe grenzen van je kat.

4. Opleiding

Katten zijn zeker geen honden, maar wist je dat ze een aantal eenvoudige commando’s en trucs kunnen leren? Katten reageren goed op positieve bekrachtiging, zoals traktaties en beloningen om bepaald gedrag aan te moedigen. Training is een geweldige hechtingservaring voor zowel kat als eigenaar en kan helpen bij het communiceren van behoeften.

U kunt uw kat bijvoorbeeld leren om op zijn naam te reageren, een kattenbak te gebruiken als hij niet is getraind, of om naar binnen te komen wanneer hij wordt geroepen. Katten begrijpen de woorden misschien niet, maar ze kunnen worden geleerd om een bepaald woord of zin aan een gedrag te koppelen – waardoor je effectief met ze kunt praten.

Hoe terug te praten:

Gebruik positieve trainingsmethoden, waaronder clickertraining, probeer enkele eenvoudige taken met uw kat. Zelfs als je geen ingewikkelde trucs beheert, zal het leuk zijn en je communicatie helpen.

5. Geur

We willen allemaal dat onze katten zich geliefd, zelfverzekerd en veilig voelen. In inter-katachtige communicatie gebruiken katten speciale geurchemicaliën die feromonen worden genoemd om berichten voor zichzelf en andere katten achter te laten. Deze berichten brengen een verscheidenheid aan betekenissen over, maar een belangrijke rol is het markeren van gebieden en het communiceren van objecten en gebieden als veilig, geruststellend en vertrouwd.

Hoe terug te praten:

Als uw kat een stressvolle tijd heeft, misschien met een nieuwe kat, familielid of nieuwe routine, overweeg dan om een synthetisch feromoon zoals Feliway te gebruiken. Deze sprays of diffusers helpen katten zich meer gesetteld en gerustgesteld te voelen in hun thuisomgeving.

6. Middelen

Het lijkt misschien eenvoudig om dingen als voedsel, water en kattenbakken te bieden, maar er is meer aan deze routinevereisten dan je zou denken. Katten hebben de neiging om bijzonder te zijn over, nou ja – alles. Meerdere kattenbakken moeten beschikbaar zijn en in rustige, privéruimtes worden geplaatst, terwijl krabpalen zich in drukbezochte, zichtbare delen van het huis moeten bevinden. Voer- en waterbakken mogen niet te dicht bij elkaar worden geplaatst en zo worden gerangschikt dat uw kat de kamer niet de rug hoeft toe te keren om te eten of te drinken.

Hoe terug te praten:

Door uit te zoeken wat katten leuk vinden en hoe u hun middelen kunt regelen om het beste bij hen te passen, communiceert u aan uw kat hoeveel u om hen geeft. Het lijkt misschien klein, maar het comfortabel maken van hun omgeving stuurt een sterke boodschap van liefde en veiligheid naar je kat.

7. Spelen

klein katje speelt

Spelen met je kat is een prachtige manier om een band op te bouwen en te communiceren.

Spelen is een geweldige hechtingservaring tussen kat en eigenaar en kan helpen bij meerdere aspecten van kattengedrag. Naast lichaamsbeweging biedt het mentale stimulatie en een uitlaatklep voor verveling, overtollige energie, aangeboren jachtinstincten en atletiek. Investeer in wat kattenspeeltjes en reserveer regelmatig tijd om te spelen.

Hoe terug te praten:

Denk erover na of je kat je ooit vraagt om te spelen. Brengen ze je wel eens een speeltje? Of miauwen naar je, zwaaien naar je bewegende handen of voeten, of op je tenen springen? Besteed aandacht aan de speelsignalen van uw kat en communiceer terug door een speelsessie te starten met een aantal geschikte speeltjes.

Communicatie hoeft niet altijd via woorden te gaan. Er zijn een hele reeks manieren waarop we onze gedachten en gevoelens aan onze katten kunnen laten zien en ook op hun signalen kunnen reageren. Aandacht besteden aan hun signalen en de onze duidelijk communiceren, zal leiden tot een harmonieuzer huishouden en een sterkere band tussen kat en eigenaar.

Veelgestelde vragen

Hoe communiceer ik met mijn kat?

Besteed aandacht aan de vocalisaties, lichaamstaal en het gedrag van je kat om te kunnen leren wat ze leuk vinden en om erop te reageren. Gebruik fysieke genegenheid, langzaam knipperend oogcontact, vertrouwde geuren en zachte, warme spreektonen om je kat duidelijk te maken hoeveel je van hem houdt.

Hoe zeg je

Katten begroeten elkaar vaak met een vriendelijk getjilp, een rechtopstaande staart en wrijven hun hoofden tegen elkaar om geuren te delen. Zeg “hallo” tegen je kat door een warme, vriendelijke toon te gebruiken en hem een wrijving tegen zijn kin of hoofd te geven.

Wat zeggen katten als ze met je praten?

Kattenvocalisaties kunnen verschillende betekenissen hebben. Een triller of tjilp is meestal een begroeting, terwijl een miauw wordt gebruikt om iets te vragen. Spinnen is meestal te wijten aan tevredenheid, terwijl sissen en joggen angst, verdriet of een waarschuwing overbrengen.

Bekijk bronnen

Quaranta, A.; d’Ingeo, S.; Amoruso, R.; Siniscalchi, M. Emotieherkenning bij katten. Dieren 2020, 10, 1107

Humphrey, T., Proops, L., Forman, J. et al. De rol van cat eye vernauwende bewegingen in kat-mens communicatie. Sci Rep 10, 16503 (2020)