10 tips om katten en baby’s te helpen met elkaar om te gaan

Het krijgen van een baby is zowel een spannende als een zorgelijke tijd, maar zoals met alle veranderingen, kunnen voorafgaande overweging en voorbereiding het verschil maken tussen een stressvolle of een vredige tijd voor u, uw baby en uw kat.

Sommige katten zullen geen ooglid dichtknijpen bij de verandering. Sociale en zelfverzekerde katachtigen kunnen interesse tonen in de baby en zijn / haar speelgoed, terwijl de timide en gevoelige katten de hele ervaring extreem stressvol kunnen vinden met tal van katachtigen die zowel fysieke als gedragsmatige tekenen van stress vertonen.

Naarmate de peuter opgroeit en mobiel wordt, zullen de zorgen van bepaalde eigenaren verschuiven naar hoe de kat zich tegenover de baby zal gedragen en andersom.

Gelukkig kunnen katten en baby’s, met een verstandige planning die in dit artikel wordt besproken, vriendschappelijk en veilig samenleven en vaak levenslange vriendschappen met elkaar sluiten.

Hoe zich voor te bereiden voordat de baby arriveert

Hoe zich voor te bereiden voordat de baby arriveert

Baby’s en babyspullen hebben een unieke geur, zodat uw kat nieuwe items kan verkennen ter voorbereiding op de komst van de baby.

Hieronder staan 10 nuttige tips die ouders kunnen geven om de kat voor te bereiden op het omgaan met een levensveranderende gebeurtenis van een pasgeborene

1. Breng geleidelijke veranderingen aan in het huis

Katten zijn gewoontedieren met hun belangrijkste gehechtheid aan hun fysieke omgeving in plaats van de mensen binnenin. Zorg ervoor dat eventuele wijzigingen aan het huis, zoals reorganisatie of herinrichting en kinderkamerbouw, op een geleidelijke manier plaatsvinden, maanden van tevoren.

2. Richt de kinderkamer in en laat je kat er een rondleiding door maken

Zet de kinderkamer minstens een maand voor de komst van je pasgeborene op met moderne meubels. Laat uw kat deze veranderingen in de kamer onderzoeken en accepteren naarmate u vordert, zodat uw kat zich langzaam kan aanpassen.

3. Bereid je kat voor op nieuwe geuren

Baby’s en babyspullen hebben een unieke geur, zodat uw kat nieuwe items kan verkennen ter voorbereiding op de komst van de baby. Help ze nieuwe itemgeuren te accepteren door een doek op de wangen van de kat te wrijven en wrijf deze doek vervolgens over de meest recente items om het te laten ruiken als een deel van het huis door middel van overdracht van feromonen in het gezicht, dit zal uw kat aanmoedigen om zich veilig en geborgen te voelen.

Bovendien, om uw kat te laten wennen aan babygeuren, begint u weken van tevoren met het aanbrengen van het babypoeder en de babylotion op uw handen, dit kan uw kat helpen de nieuwe geur te associëren met een vertrouwde geur voor de uwe.

4. Help je kat zich aan te passen aan nieuwe schema’s

Om verstoring van de routine van uw kat tot een minimum te beperken, bovendien om zich aan te passen aan nieuwe schema’s (voedingstijden, veranderingen van verzorgers, vermindering van interactie), moet u in een vroeg stadium langzame veranderingen aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld veranderen wie de kat voedt voor de komst van de baby, omdat het onwaarschijnlijk is dat een nieuwe moeder in staat zal zijn om ’s ochtends vroeg na de geboorte op te staan.

5. Zorg ervoor dat uw kat veilige plaatsen heeft om zich te verbergen

Zorg ervoor dat je moggy voldoende plaatsen heeft om zich veilig te voelen buiten het bereik van de peuter. Kartonnen dozen, planken en iglobedden zijn waardevol als schuilplaatsen.

6. Laat je kat ruim van tevoren de geluiden horen van een baby die huilt

Bereid je kat voor op het horen van geluiden van het huilen van een baby door deze audioclip weken voor de uitgerekende datum af te spelen. Speel het in eerste instantie af op een zwak geluid en als je kat geen interesse toont, verhoog dan gestaag het volume. U wilt uw kat helpen leren dat het huilen van een baby niets is om je zorgen over te maken, omdat het de komende maanden een veel voorkomend geluid zal zijn.

7. Train je kat om naar een opvangruimte te gaan

Train uw kat om comfortabel en ontspannen te zijn in een opvangruimte met al hun belangrijke middelen om ervoor te zorgen dat ze een veilig en rustig toevluchtsoord hebben; Een extra kantoor of slaapkamer werkt goed.

Door de omgeving aan te passen en babyhekjes toe te voegen, zorg je voor een veilige plek buiten het bereik van kinderen terwijl de kat zich veilig voelt om van veraf te kijken.

8. Verrijk uw huis en overweeg het gebruik van een Feliway diffuser

Houden katten van muziek?

Rust uw huis uit en verrijk uw huis met meerdere mogelijkheden voor de kat om te spelen, krabben, verbergen en zitten om uw kat te helpen omgaan met stress en verveling te verminderen wanneer moeder en bub zich hechten. Overweeg bovendien om een Feliway Diffuser een week voor de uitgerekende datum in of nabij de kinderkamer aan te sluiten.

9. Train je kat om naar een mat of deken te gaan op cue

Het trainen van uw kat om naar een mat te gaan op cue door middel van positieve bekrachtiging kan ouders helpen de kat te scheiden zonder conflict of frustratie. De mat of deken kan strategisch worden geplaatst, zodat het lichaam van de ouder zich tussen de kat en het kind bevindt, terwijl een positieve emotionele associatie met het nabijgelegen kind wordt opgebouwd.

10. Neem een slaappak of de babydeken mee naar huisom Het Ziekenhuis

Zodra het kind is geboren, terwijl u in het ziekenhuis bent, vraagt u een familielid om een slaappak of deken te nemen die uw nieuwe baby heeft gedragen en deze in het prominente gebied van de kat of de opvangkamer te plaatsen om uw kat te helpen snuffelen en een positieve associatie te ontwikkelen met de geur die minder ontmoedigend zal aanvoelen zodra de baby thuiskomt.

Hoe baby en kat te introduceren

Net als bij cat-cat of cat-dog introducties, is het van vitaal belang dat baby- en kitty-introducties geleidelijk worden gedaan in het tempo van uw kat. Katten moeten het gevoel hebben dat ze de interactie onder controle hebben met het vermogen om te ontsnappen of van veraf te observeren.

1. Begroet je kat alleen bij aankomst uit het ziekenhuis

Zodra u thuiskomt met uw baby, begroet u uw kat in eerste instantie zonder de baby om uw band met uw kat opnieuw te vormen.

2. Houd je baby vast en laat je kat het ruiken en onderzoeken in je armen

Wanneer baby, kat en moeder ontspannen zijn, zoek dan een rustige kamer, introduceer je baby en laat je kat de pasgeborene ruiken om kennis te maken met de nieuwe geur en het geluid, blijf te allen tijde kalm terwijl je je moggy beloont met lof en traktaties.

3. Vorm positieve associaties en moedig zachte interacties aan vanaf de eerste dag

Zowel kinderen als katten bezitten individuele, unieke eigenschappen, daarom moeten introducties vanaf de eerste dag worden afgestemd op de betrokkenen.

Kinderen leren van consistente herhaling en positieve bekrachtiging, houden interacties kort zodat het niet overweldigend is voor het kind of de kat. Je kat lekkere hapjes geven terwijl je je pasgeborene voedt, is ook een uitstekende manier om positieve associaties te vormen tussen de kat en de pasgeborene.

4. Houd toezicht op alle interacties tussen uw baby en kat

Laat uw baby en kat nooit zonder toezicht in huis, hoe rustig uw kat ook is. Installeer een hordeur naar de kinderkamer of plaats gaas op de wieg om vervuilingsincidenten te minimaliseren als er geen deur is om de kat buiten te houden.

5. Overlaad je kat met spelen, poetsen en prijzen

Het is gemakkelijk om de behoeften van je kat over het hoofd te zien als je moe bent, slaapgebrek hebt en tijd hebt. Wees beschikbaar om dagelijks met je kat te communiceren en een band op te bouwen door middel van strelen, speltherapie, poetsen met veel lof.

Geef uw kat zelfspelende speelgoedopties die de prooivoorkeuren van uw individuele kat imiteren, inclusief puzzelvoeders op een ononderbroken plek om foerageer- en voedingsmogelijkheden te bevorderen.

Lees ook: De 10 beste kattenvoerders en puzzelvoeders

6. Straf je kat niet voor negatief gedrag

Straf uw kat alsjeblieft niet voor negatief gedrag dat je kat vertoont tegenover je peuter, omdat dit emotionele angst kan versterken en de intensiteit van deze reacties in de toekomst kan verhogen.

Conclusie

Succesvolle introducties en harmonieuze relaties zijn niet gebaseerd op geluk. Wanneer ouders proactieve stappen ondernemen om zich voor te bereiden en katten en kinderen vanaf het begin goed te introduceren, zullen opvoeders een tevreden kat en gelukkige kinderen hebben die op de lange termijn kinderen zullen helpen medelevende en verantwoordelijke volwassenen te worden.

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat met mijn baby overweg kan?

Zet je kat op succes door hem en ook de thuisomgeving zo vroeg mogelijk voor te bereiden. Ouders moeten geleidelijk nieuwe babyparafernalia introduceren en de kat laten wennen aan baby-huilgeluiden om hen te helpen de verandering in het eigen tempo van de kat te vergemakkelijken. Zodra de baby arriveert, moeten introducties worden gedaan op een rustige, gecontroleerde en boven positieve manier afgestemd op de individuele kat en baby door middel van zachte interacties.

Hoe lang duurt het voordat een kat gewend is aan een baby?

Omdat elke kat een individu is dat wordt beïnvloed door zijn genetica, temperament inclusief eerdere ervaringen, zal hoe lang een individuele kat aan een baby zal wennen, verschillen op basis van de unieke eigenschappen van elk individu.

Is het veilig om katten in de buurt van pasgeboren baby’s te hebben?

Katten moeten altijd onder toezicht staan rond pasgeboren baby’s. Houd de babykamer buiten het bereik van je kat, vooral als je peuter klein is. Plaats een net over een kinderwagen of wieg om te voorkomen dat de kat naar binnen klimt, houd je aan de veiligheid door je handen te wassen na het dragen van je kat of het schoonmaken van hun kattenbak (s) en pas ten slotte een maandelijkse kattenparasietpreventiebehandeling toe.

Worden katten jaloers op nieuwe baby’s?

Ik wil ouders geruststellen dat katten NIET jaloers zijn op baby’s. Hoewel sommige gedragingen die worden vertoond als reactie op de komst van de baby kunnen overkomen als jaloezie, zijn katten niet in staat tot het emotionele gevoel van jaloezie. Het unieke van het geluid, de geur en het zicht van een baby can zenuwslopend zijn voor een kat die een gewoontedier is.

Bekijk bronnen

Zorg, I. C. (2020, 01 september). Module 5 Het creëren van een katvriendelijk huis, Deel 3.3 Baby’s, Kinderen en katten. Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsprofsisten. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op January 21, 2022

CatCare. (2015). Katten & Baby’s. (I. C. Care, Compiler) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op January 22, 2022

Maatschappij, T. H. (2018). Baby mee naar huis nemen voor kattenliefhebbers. Canada: Toronto Humane Society. Geraadpleegd op January 24, 2022

Trevorrow, N. (2018). Katten kennis laten maken met baby’s en kinderen. (C. Bescherming, Compiler) Verenigd Koninkrijk: CP Clinic. Geraadpleegd op January 16, 2022

Yuschak, S. (2019, 01 juni). Katten en kinderen: relaties worden niet geboren, ze worden gemaakt. (F. Focus, Compiler) VS: International Society of Feline Medicine. Geraadpleegd op January 18, 2022