Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak? 6 mogelijke redenen

Katten zijn vreemde kleine dieren. Ze staren ons aan terwijl we slapen, bespringen ons als we langs hun schuilplaats lopen en beoordelen ons van veraf als we iets doen wat ze niet leuk vinden. Toch kunnen we niet zonder hen, zelfs als ze al dit vreemde gedrag vertonen. Een andere eigenaardigheid van de kattenvariëteit is hun capriolen als het gaat om het gebruik van de kattenbak. Als je een kat in huis hebt, ben je waarschijnlijk gewend geraakt aan de geluiden van krabben gedurende de dag.

Het is echter niet alleen kattenbakvulling die wordt gekrabd. Dit laat katteneigenaren zich afvragen, waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak? Er zijn verschillende redenen waarom uw kat dit kan doen. Misschien hebben ze het gevoel dat ze hun afval niet goed genoeg verbergen. Aan de andere kant kan de kattenbak te vies zijn. Hieronder zullen we een paar van de redenen bekijken waarom uw kat aan de zijkant van de kattenbak krabt, zodat u beter kunt begrijpen wat er met uw katachtige vriend gebeurt.

3 kat face divider

De 6 mogelijke redenen waarom katten aan de zijkant van de kattenbak krabben

We zullen een korte blik werpen op verschillende redenen waarom katten dit soort gedrag vertonen. In verschillende gevallen kun je echter niet veel doen aan hoe je kat zich gedraagt. Dit komt doordat je kat zijn instincten volgt en doet wat voor hem vanzelfsprekend is.

1. Het bewijsmateriaal verbergen

Ja, we weten allemaal dat katten hun afval begraven. Maar waarom? In het wild moeten katten er alles aan doen om verborgen te blijven voor potentiële roofdieren. Dit omvat het verbergen van het bewijs dat ze daar zijn. Verstoppen is één ding, maar katten laten hun afval niet rondslingeren om vijanden te waarschuwen. In plaats daarvan begraven ze het. Het is dezelfde mindset die ervoor zorgt dat je kat zijn afval in de kattenbak bedekt. Natuurlijk wonen ze in een huis, maar ze zijn altijd voorbereid.

Nu denk je misschien dat een snelle kras voldoende is. Dat is gewoon niet het geval. Katten willen dat al het bewijs verborgen blijft. Ze zullen graven en krabben totdat ze tevreden zijn. Vaak betekent dat graven aan de zijkant van de kattenbak terwijl ze bezig zijn. Helaas is het niet mogelijk om je kat hiervan te stoppen. Je kat is zichzelf en hoopt dat jij, of iets anders in huis, niet weet waar hij is geweest.

thematische pauze

2. De kattenbak is niet schoon genoeg voor je kat

Katten zijn zeer schone en eigenaardige dieren. Naast dat ze niet willen dat potentiële roofdieren hun geur opvangen, willen ze ook dat hun leefruimte schoon is. Helaas kunnen onze katten niet zelf opstaan en de kattenbak opscheppen. Als dat het geval was, zouden we ze gewoon naar het toilet sturen om te gaan. Nee hoor, het is allemaal aan jou. Nu snappen we het, we hebben allemaal een druk leven en kunnen ons niet elke keer naar de kattenbak haasten als onze kat gaat. Dat betekent niet dat je kat hier niet op zal reageren. In hun gedachten denken ze misschien dat wij mensen niets meer zijn dan dienaren die met de schep in de hand zouden moeten wachten om hun doos schoon te maken. Als we dat niet doen, is krabben aan de zijkanten van de doos hoe ze proberen meer zwerfvuil te vinden, of iets anders, om hun afval goed te bedekken.

Als je dit gedrag wilt voorkomen, kun je het beste de doos van je kat schoonhouden. Ja, het is extreem om na elke eliminatie te moeten scheppen (we maakten een grapje, denken we), maar op de hoogte blijven van netheid zal je kat gelukkiger maken. Een paar keer per dag scheppen, het nest vaak verschonen of zelfs een zelfreinigende kattenbak kopen zijn geweldige ideeën om uw kat met deze problemen te helpen.

meerdere kattenbakken voor veel katten in een huishouden
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

3. Vuile Poten

We zijn er geen fan van dat er iets aan onze handen vastzit. Je kat voelt hetzelfde over zijn poten. Ze willen ze schoon hebben als ze de kattenbak verlaten. Als het nest dat u gebruikt aan de poten van uw kat kleeft, is krabben aan de zijkanten van de kattenbak een manier om het te verwijderen. Je kunt ook merken dat ze de vloer in de buurt van de doos krassen als de doos zelf niet helpt. Dit gebeurt veel als het gaat om katten met langer haar.

Als je je kittens wilt helpen hun poten schoner te houden, zijn er een paar dingen die je kunt proberen. Gebruik eerst een mat buiten de kattenbak. Dit kan uw kat een gebied geven dat is ontworpen voor het verwijderen van ongewenst afval. Je kunt ook verschillende nesten proberen. Klonterend strooisel is berucht om het vasthouden aan poten. Andere soorten nesten die er zijn, kunnen het leven voor u en uw kat gemakkelijker maken.

thematische pauze

4. Te weinig zwerfvuil

Omdat katten zo zorgvuldig zijn als het gaat om hun kattenbakken, is het stressvol om niet genoeg strooisel te hebben om te bedekken wanneer ze gaan. Als dit gebeurt, zal uw kat de zijkanten van de doos in de hoop meer zwerfvuil te krijgen. Ze kunnen om deze reden zelfs een beetje krassen maken op de vloer of muren. Om dit te voorkomen, moet u de kattenbak van uw kat goed gevuld houden. Ongeveer 2 centimeter strooisel zou goed moeten werken voor dit doel.

Kat in de buurt van een kattenbak
Image Credit: victorhugosilvafotografo, Shutterstock
thematische pauze

5. Er is niet genoeg ruimte

Je vindt het niet leuk om de badkamer te gebruiken in een kleine ruimte waar je je niet op je gemak voelt. Kitties voelen hetzelfde. Het is normaal dat ze van streek zijn als de kattenbak die je hebt verstrekt niet groot genoeg is of als deze voor meerdere katten wordt gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat een kat veel krabt of gewoon laat zien dat ze geen fan zijn van de doos.

Een kattenbak moet 1 1/2 keer zo groot zijn als de kat in kwestie. Dit biedt het voldoende ruimte om te bewegen, een plek te maken voor eliminatie en het zelfs te bedekken. Als je meerdere katten in huis hebt, moet je voor elke kattenbak een aparte kattenbak hebben. Dit betekent niet dat ze geen doos zullen delen, maar ze hebben andere opties indien nodig.

thematische pauze

6. Medische problemen

Net als honden kunnen katten ons niet vertellen wanneer er iets niet klopt. Het is aan ons om het uit te zoeken. Als uw kat te maken heeft met diarree, constipatie of zelfs urinaire ongemakken, kunt u merken dat ze meer dan normaal in de kattenbak rondscharrelen. Dit krabben kan zelfs gebeuren op de wanden van de kattenbak.

Als katteneigenaar is het aan jou om het afval van je kat goed in de gaten te houden. Dit zal u helpen hun gezondheid beter bij te houden. Als u iets verontrustends opmerkt in de kattenbak of een gebrek aan dingen in de doos, moet u contact opnemen met uw dierenarts. Ze plannen een bezoek voor uw kat en helpen bepalen wat het probleem is en wat eraan kan worden gedaan.

Dierenarts controleert tabbykat in de kliniek
Image Credit: mojo cp, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Nu je je bewust bent van een paar van de redenen waarom je kat aan de zijkant van zijn kattenbak kan krabben, kun je dienovereenkomstig handelen. Een van deze problemen, of een combinatie van meerdere, kan uw kat van streek maken wanneer ze in de kattenbak zitten en ze krabben om u dit te laten weten. Let gewoon op en je zult in staat zijn om te ontdekken wat er gebeurt. Zodra dat is gebeurd, corrigeert u eenvoudig het probleem en maakt u uw kat weer gelukkig.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: jamesjoong, Shutterstock