Waarom drinken katten soms vies water? Mogelijke redenen, risico’s en preventietips

Sommige van de gewoonten van onze kattenvrienden kunnen ons als kattenouders verbijsteren, wat vragen oproept over hun eet-, slaap- of verzorgingsgewoonten. Hoewel uw kat bijvoorbeeld een volle en toegankelijke waterbak heeft, zult u uw kat soms betrappen op drinken uit de buitenvijver, de toiletpot of het water dat in de gootsteen is achtergebleven.

Wanneer je snel hun waterbak gaat bijvullen en ontdekt dat deze al vol is, vraag je je af waarom katten soms vies water drinken. Het is niet ongewoon en er zijn een paar praktische redenen waarom uw kat het kan doen, die we hieronder in meer detail zullen bespreken.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Waarom drinken katten vies water? De 4 mogelijke redenen

De vuile watergewoonte van uw kat kan worden doorgegeven van zijn wilde voorouders die water drinken uit meerdere beschikbare bronnen. Er zijn een paar redenen waarom uw kat soms liever uit andere bronnen drinkt dan de waterbak die u hebt verstrekt, maar het betekent over het algemeen dat ze misschien niet tevreden zijn met het water dat u hebt verstrekt, de kom zelf of de locatie van de drinkbak.

1. De grootte en vorm van hun waterbak

Sommige katten zijn kieskeurig met de grootte en vorm van hun kom, omdat ze er meestal niet van genieten als hun snorharen ertegenaan wrijven of nat worden. Als je net een nieuwe kom hebt gekocht waar je kat niet van geniet, kan het zijn dat deze te smal of te diep is en je kat liever een andere waterbron zoekt dan elke keer dat hij drinkt gekieteld of geïrriteerd te worden.

thematische pauze

2. De kom kan te dicht bij hun voedsel staan

Katten drinken hun water niet graag te dicht bij waar ze eten, en je moet hun voedsel- en waterbakken scheiden. In het wild zullen katten niet drinken uit een waterbron in de buurt van hun dood, omdat het het water kan verontreinigen. Daarom kan uw kat zijn water weigeren als het te dicht bij zijn voerbak staat.

kat drinkt water_Pixabay
Afbeelding credit: Pixabay
thematische pauze

3. Water heeft te lang in de kom gezeten

Zoals je weet, kunnen katten kieskeurig en kieskeurig zijn en hebben ze een neus voor dingen die slecht zijn geworden, dus als hun water te lang in de kom heeft gezeten, kan het stofdeeltjes hebben verzameld of een geur hebben geabsorbeerd van iets eromheen.

thematische pauze

4. Katten houden van meerdere drinkbronnen

Katten zullen niet altijd uit dezelfde waterbron drinken en van nature hun waterbron vermijden als ze roofdieren in de buurt zijn. Als de kom van uw kat niet gemakkelijk toegankelijk is en de enige waterbron is, kunnen ze in plaats daarvan de modderige plas kiezen. Een andere kat of hond in uw huis kan voorkomen dat uw huisdier de kom gebruikt als er weinig opties zijn. U moet uw kat voorzien van meerdere waterbakken in verschillende delen van het huis, zodat ze altijd gemakkelijk toegang hebben tot het water.

Siamese kat drinkwater
Afbeelding credit: Ermolaeva Olga 84, Shutterstock

kattenpootverdeler

Kunnen katten ziek worden van het drinken van vuil water?

Ja, katten kunnen ziek worden van vies water, maar het hangt ervan af hoe besmet het is. Buitenkatten hebben meestal ook meer kans om ziek te worden dan binnenkatten.

1. Wormen

Katten kunnen wormen krijgen van vuil water, zoals lintwormen en caviawormen. Ze komen vaak uit stilstaand water in warmere klimaten, wat een broedplaats is voor vliegen en vlooien.

thematische pauze

2. Leptospirose

Het meest voorkomende type infectie dat een kat kan krijgen, is leptospirose. De subtropische, tropische en vochtige gebieden met stilstaand oppervlaktewater en moerassig / modderig terrein zijn waar de Leptospira spirocheetinfectie het meest voorkomt. Een veel voorkomende bron van infectie zijn weiden die veel irrigatie krijgen en katten komen de bacterie tegen in besmet water, vervuilde grond of modder. Katten die in de buurt van boerderijen of bosrijke gebieden wonen, hebben meer kans om besmet te raken met de bacterie dan andere katten.

Zieke kat, IV, uitdroging, druppelaar
Afbeelding credit: Vladimir Gudvin, Shutterstock
thematische pauze

3. Toiletten

Als het toilet een populaire keuze is voor uw kat om uit te drinken, laat u dan niet misleiden door hoe schoon het kan zijn. Toiletten zijn een broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën die uw kat kunnen schaden en mogelijk gastro-intestinale klachten kunnen veroorzaken. Verder bevatten toiletten schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel, die ook schadelijk kunnen zijn.

thematische pauze

4. Vijvers

Als je een buitenvijver met algen hebt, kunnen de algen can giftig zijn en je kat doden als ze te veel drinken.

Kat drinkt waterfontein
Afbeelding credit: Kimsan0131, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Katten genieten van stromend water

Sommige katten hebben instinctief een voorkeur voor stromend water. Dit komt omdat ze weten dat stilstaand water niet de veiligste optie is. Een andere reden is dat het drinken van water uit een kom hen in een kwetsbare positie kan brengen, vooral in een hoek die hen dwingt om met hun rug naar potentiële roofdieren te kijken. Stromend water is ook meer zuurstofrijk en heeft een aantrekkelijkere smaak en geur voor katten, daarom zijn kattenwaterfonteinen populairder geworden.

Hoe een kat te laten stoppen met het drinken van vuil water

Nu we weten dat uw kat mogelijk ziek kan worden van het drinken van vuil of besmet water, zijn hier enkele manieren om uw kat uit zijn kom te laten drinken en hem te ontmoedigen vuil water te consumeren.

  • Gebruik een ondiepe waterbak met een brede rand
  • Zorg ervoor dat de waterbak van uw kat elke dag grondig wordt schoongemaakt
  • Gebruik roestvrijstalen, keramische of glazen waterbakken
  • Zorg voor meerdere drinkbakken rond het huis
  • Houd de drinkbak van uw kat uit de buurt van zijn voerbak
  • Verander de locatie van de waterbak van uw kat als uw kat er genoeg van krijgt
  • Overweeg om een waterfontein te proberen als je kat de voorkeur geeft aan stromend water
  • Filter je water als je kraanwater gebruikt
  • Voeg kippen- of visbouillon toe die weinig natrium bevat om het water van uw kat aantrekkelijker te maken
  • Voeg ijsblokjes gemaakt van bottenbouillon of verdund tonijnwater toe

3 kattenverdelers

Conclusie

Hoewel het misschien onzinnig en zorgwekkend lijkt voor een eigenaar die zijn kat een volle kom water geeft, zijn er een paar redenen waarom katten er soms voor kiezen om vies water te drinken. Het kan de grootte en vorm van hun kom zijn, de positie van hun kom of de kwaliteit van hun water. Sommige buitenwaterbronnen zijn volkomen veilig voor uw kat, maar het is het beste om ze te vermijden, omdat het water giftig of besmet kan zijn. U moet uw kat aanmoedigen om uit zijn aangewezen waterbron te drinken door elke dag schoon, vers water te geven en de bovenstaande richtlijnen te volgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels