Waar slapen buitenkatten graag in?

kat slaapt op een bankje

Buitenkatten hebben bepaalde prioriteiten bij het kiezen van een slaapplaats. Deze omvatten ergens veilig en beveiligd, ergens warm en droog, en ergens in de buurt van een reguliere bron van voedsel en water. Niet veel gevraagd, zou je denken, maar hier wordt veel over nagedacht en nagedacht. Katten die buiten leven, hebben veel meer potentiële bedreigingen in hun omgeving in vergelijking met binnenkatten, nog meer als ze slapen.

Snel overzicht

01

Buitenkatten hebben toegang nodig tot een warm, droog, geïsoleerd en op de juiste grootte van de behuizing, vooral in de winter.

02

Katten kiezen slaapplaatsen die warm en veilig zijn en bieden hen bescherming tegen potentiële roofdieren en de elementen.

03

Als u een schuilplaats wilt bieden met beddengoed voor buitenkatten, is stro een goede keuze omdat het water afstoot en katten erin kunnen begraven voor warmte en om zich te verstoppen.

 

Katten hebben andere slaappatronen dan mensen. Het is een veel voorkomende misvatting dat katten volledig nachtdieren zijn. Katten zijn eigenlijk crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Buitenkatten slapen ’s nachts een tijdje, evenals alle andere dingen waarvan we weten dat ze ze graag doen, zoals jagen en paren.

Lees ook: Voedingsbehoeften voor binnen- en buitenkatten: is er een verschil?

Wat voor soort katten slapen buiten?

Als je een kat buiten ziet, zijn er een paar dingen om te overwegen. De kat die je ziet, is misschien geen buitenkat of een zwerfkat zonder eigenaar – ze kunnen een binnenkat zijn die tijd buiten doorbrengt met een casual rondsnuffelen in hun buurt. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten outdoorkitties die je misschien in je buurt ziet.

1. Huiskatten die buiten zijn toegestaan

Balinese kat in mand

Huiskatten kunnen overdag verkennen, maar slapen thuis in een warm, gezellig bed.

Sommige katteneigenaren laten hun huiskatten buiten rondlopen. Ze worden meestal op bepaalde tijden uitgelaten of ze hebben een kattenluik om te komen en te gaan wanneer ze willen. Ze zijn goed gevoed, goed verzorgd en zullen zelden buiten slapen, omdat ze thuis een comfortabel warm bed hebben om naar terug te keren.

Sommigen van hen gebruiken hun kattenbak zelfs nog thuis in plaats van buiten naar de wc te gaan. Ze vinden het gewoon leuk om hun omgeving te verkennen en alles in de gaten te houden. Ze zullen zeer waarschijnlijk aanhankelijk zijn en genieten van een beroerte of een rugwrijving. Wees echter voorzichtig – niet alle katten houden ervan om geaaid te worden, dus benader het met de nodige voorzichtigheid.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

2. Zwerfkatten

Zwerfkatten kunnen vriendelijk zijn of bang voor mensen, afhankelijk van hun geschiedenis.

Dit zijn katten die ooit wel een thuis hadden, maar nu helaas niet meer. Ze zijn misschien verdwaald of ontsnapt uit een kattenasiel, of hun vorige eigenaar wilde ze niet langer. Het is moeilijk te geloven, maar helaas gebeurt dit wel. Ze leven misschien in een kleine groep met andere zwerfkatten of alleen.

Afhankelijk van hun geschiedenis kunnen zwerfkatten reageren op menselijke genegenheid of bang zijn. Ze scharrelen meestal uit bakken of jagen samen in een roedel. Ze slapen buiten in hun groep.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat?

3. Verwilderde katten

Goedhartige mensen die rond een kolonie verwilderde katten wonen, kunnen onderdak voor hen bieden.

Verwilderde katten zijn helemaal wild. Ze zullen nooit menselijk contact hebben gehad en ze zullen hun uiterste best doen om het te vermijden. Misschien heb je een kolonie verwilderde katten in je buurt en besef je het niet eens. Ze leven in groepen met andere verwilderde katten. Ze zijn erg territoriaal en beschermen elkaar en behandelen elkaars kittens als hun eigen kittens. Net als zwerfkatten slapen verwilderde katten samen buiten in hun sociale groep.

Lees ook: Wat is het beste voer voor het voeren van verwilderde katten?

Waar letten katten op bij het kiezen van een slaapplek?

Dus nu we weten wat voor soort kat buiten slaapt, laten we eens kijken naar de dingen die ze zullen zoeken.

1. Veiligheid

Katten moeten zich boven alles veilig voelen wanneer ze in slaap vallen. Katten zijn goed uitgerust en maken sluwe roofdieren, maar ze maken ook smakelijke prooien. Vanwege hun grootte zien grotere roofdieren die ’s nachts op de loer liggen ze als een gemakkelijk doelwit, dus het is belangrijk dat ze ergens slapen dat ze veilig zullen zijn.

Katten zoeken plaatsen op die hoog en uit het zicht zijn, zodat ze de omgeving kunnen onderzoeken zonder zelf gezien te worden.

Lees ook: 5 Beste hoogzijdige kattenbakken voor rommelige katten

2. Privacyverklaring

Verwilderde en zwerfkatten houden ervan om zoveel mogelijk weg te zijn van mensen.

Zoals hierboven vermeld, slapen katten het liefst ergens rustig en privé, uit de weg van de drukke drukte van de buitenwereld. Katten houden niet van verrassingen en ze houden er niet van om onderbroken te worden, dus ze zullen ergens afgelegen en vredig kiezen waar het onwaarschijnlijk is dat ze worden gestoord. Ze kiezen meestal ergens waar ze vanuit alle hoeken beschut zijn, zodat niets hen kan besluipen.

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

3. Warmte

Katten die strikt buiten leven, slapen meestal samen voor warmte en comfort.

Alle katteneigenaren weten dat katten graag warm en gezellig zijn. Ze zullen zich niet ergens vochtig of nat of koud vestigen, tenzij ze absoluut geen andere keuze hebben. Katten zijn erg goed in zelfzorg omdat ze prioriteit geven aan comfort.

Verwilderde en zwerfkatten zullen meestal samenknuffelen om te slapen terwijl ze elkaar gebruiken voor warmte en om jongere familieleden te beschermen die mogelijk kwetsbaarder zijn, vooral bij koud weer.

Lees ook: Waarom liegen katten op ongemakkelijke dingen?

4. Nabijheid van voedselbronnen/drinkwater

Als u ervoor kiest om een buitenslaapruimte voor uw kat aan te bieden, houd dan de voedsel- en waterschaal in de buurt.

Katten zijn erg slim en ook erg goed in het besparen van energie. Ze kiezen vaak plaatsen dicht bij een betrouwbare voedselbron en schoon drinkwater, zodat ze zichzelf voldoende kunnen voeden zonder te veel energie te verbranden.

Lees ook: Tot hoeveel graden kan een kat buiten veilig blijven? Dit is wat je moet weten!

Waar slapen buitenkatten graag in?

Dus nu we dat allemaal hebben behandeld, wat zijn de beste plaatsen waar katten zullen kiezen om buiten te slapen?

1. Een doos

Dozen zijn populaire kattenslaapplekken, zowel binnen als buiten.

Katten worden graag vanuit elke hoek beschermd, dus een doos met een klein toegangsgat is perfect om zich in te nestelen en zich veilig te voelen. Hoe kleiner hoe beter – katten voelen zich graag opgesloten. Een doos beperkt de blootstelling aan de elementen en zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen.

Lees ook: Waarom kauwt mijn kat op karton?

2. In bijgebouwen/loodsen

Katten staan bekend om het vinden van warme, droge, afgelegen slaapplaatsen in schuren, schuren en andere bijgebouwen.

Elk groot open gebouw waar uw kat toegang toe kan krijgen, kan als slaapplaats worden gebruikt. Gebouwen zoals schuren, bijgebouwen, schuren of stallen zijn perfecte plekken voor katten om te slapen, omdat ze meestal warm en beschut zijn. Ze huisvesten ook heel vaak andere dieren zoals koeien of paarden, dus bonuspunten voor extra warmte en wat gratis hulp bij het toezicht op roofdieren.

Stallen en schuren hebben meestal ook stro of hooi, wat een zeer comfortabel bed maakt. Ze hebben meestal een betrouwbare watervoorziening en een aantal kleine harige muizenvormige snacks voor de jacht. Een zeer populaire keuze!

Lees ook: Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

3. Onder onze auto’s

Katten slapen vaak onder of zelfs in auto’s, dus controleer grondig voordat u uw motor start.

Stil alarmerend, katten kruipen graag onder onze auto’s. Mede omdat er veel kleine afgesloten, katvormige ruimtes zijn. Ook omdat als de auto de laatste tijd heeft gedraaid dan wordt het oh zo warm en gezellig. Katten sluipen om deze reden ook vaak garages binnen.

Wees niet verbaasd als je een kat in de motorkap van je auto vindt als je er in de wintermaanden ergens in bent geweest. Het is een goed idee om te controleren op katten voordat u uw motor start als het weer koud is.

Lees ook: Wat te doen als uw kat wordt aangereden door een auto: een stapsgewijze handleiding

4. Onder gebouwen/meubilair

Katten kunnen zich veilig voelen om te slapen in de kruipruimte onder een huis of onder wat terrasmeubilair.

Sommige katten kruipen graag onder structuren om te slapen. Dit geeft ze meestal geen sterke uitkijkpost, omdat het normaal gesproken geen verhoogde positie is. Ze kunnen er echter nog steeds de voorkeur aan geven, omdat ze vanuit alle hoeken worden beschermd en verborgen en het voor hen fungeert als een mini-kattenhuis.

Lees ook: Waarom krabben katten meubels en tapijten?

5. Banken/Zitplaatsen

Het is niet ongebruikelijk om een zwerfkat of verwilderde kat op een bankje te vinden, vooral als de rug volledig is ingesloten.

Sommige katten slapen graag op banken of stoelen met ruggen erop. Ze bevinden zich graag op een uitkijkpunt boven de grond en de achterkant en zijkant van de bank kunnen bescherming bieden tegen de elementen en ze een veiliger gevoel geven.

Lees ook: Waarom steelt mijn kat mijn stoel?

Laatste gedachten

Katten slapen overal waar ze zich veilig, warm en droog voelen.

Katten zijn extreem slim en zeer vindingrijk. Ze gebruiken hun natuurlijke instincten om de beste plaatsen te vinden om te slapen. Ze zullen altijd plaatsen kiezen die warm en veilig zijn en hen bescherming bieden tegen potentiële roofdieren en ook tegen de elementen. Katten vinden veiligheid in aantallen, dus als ze een keuze hebben, zullen ze zich altijd groeperen in plaats van alleen te slapen.

Lees ook: Hoe zorg je voor wilde katten: 4 tips voor gelukkige, gezonde verwilderde katten

Veelgestelde vragen

Houden buitenkatten van dekens?

Buitenkatten hebben over het algemeen niet de neiging om dekens te gebruiken. Als ze een deken krijgen, zullen ze er bovenop liggen in plaats van eronder, dus het zal hun warmte absorberen in plaats van het binnen te houden. Binnenkatten houden vaak van dekens die naar hun eigenaar ruiken om zich aan te nestelen, maar buitenkatten hebben meestal geen eigenaren, dus dit is niet op hen van toepassing.

Wat doen buitenkatten ’s nachts?

Katten doen niets liever dan ’s nachts op ontdekkingstocht. Ze zijn meestal het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. Tijdens deze tijden zwerven ze rond, jagen of vinden een partner. Katten slapen ook delen van de nacht.

Wat is het beste beddengoed voor buitenkatten?

Als u een schuilplaats voor buitenkatten wilt bieden, is het beste type beddengoed om te gebruiken zoiets als versnipperd papier of stro. Stro is een goede keuze omdat het water afstoot en katten erin kunnen begraven en zich kunnen verstoppen. Dekens zijn minder ideaal omdat ze heel gemakkelijk vochtig en drassig kunnen worden en ook katten hebben de neiging om erop te liggen, zodat ze de kat helemaal niet isoleren.

Hoe kan ik buitenkatten helpen in de winter?

In de koudere maanden lopen buitenkatten het risico op bevriezing of bevriezing als ze geen toegang hebben tot een warme, droge, geïsoleerde en correct gedimensioneerde schuilplaats. U kunt een schuilplaats voor hen bouwen of kopen om op uw eigendom te plaatsen. U kunt ook verwarmd water en voedselbakken kopen.

Het dagelijks aanbieden van vers voedsel en water zal helpen, omdat katten de energie kunnen besparen die ze normaal gesproken zouden besteden aan jagen. Bekleed je schuilplaats met vers stro om ze te isoleren terwijl ze slapen.