Wat te doen als uw kat wordt aangereden door een auto: een stapsgewijze handleiding

Als uw kat enige tijd buiten doorbrengt, is het grootste risico voor zijn gezondheid de auto. Verkeersongevallen zijn een van de meest voorkomende redenen waarom katten dringend naar de dierenarts moeten worden gebracht. Dierenartsen hebben speciale afkortingen die ze vaak gebruiken: HBC betekent “aangereden door auto”, terwijl RTA “verkeersongeval” betekent.

Als uw kat wordt aangereden door een auto, moet u weten wat u snel moet doen: dit artikel is bedoeld om u een duidelijke, stapsgewijze handleiding te geven om u snel en gemakkelijk te helpen als dit gebeurt.

Snel overzicht: Wat te doen als een kat is aangereden door een auto

klok
Urgentie: Een kat moet altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts worden gebracht als hij door een auto is aangereden.
thuis
Huismiddeltjes: Onmiddellijke eerste hulp moet worden gegeven, het stoppen van eventuele bloedingen met directe druk en het houden van de kat kalm en warm totdat u naar de dierenarts gaat.
jam-medisch
Veterinaire behandeling hangt af van de verwondingen die de kat heeft opgelopen: er is een enorm scala aan mogelijkheden. De prioriteit is om de kat eerst te stabiliseren (bijv. shock behandelen met intraveneuze vloeistoffen) en vervolgens de juiste behandeling te geven als dat nodig is. Algemene behandeling omvat vaak ontstekingsremmende pijnverlichting, om ongemak te verminderen en om ontsteking en zwelling van beschadigde weefsels te verminderen. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven om infecties met bacteriën van besmette open wonden te voorkomen.
medische dossiers
Diagnose: Als een verkeersongeval niet direct wordt gezien, omvatten aanwijzingen olie op de vacht, bandenafdrukken op het lichaam en gescheurde klauwen (een kat graaft zijn nagels in het asfalt op het moment van botsing met de auto, wat leidt tot gescheurde, versnipperde nagelpunten).
pil
Vereist voortdurende medicatie: De behandeling hangt af van de precieze verwondingen, maar vaak kan pijnverlichting nodig zijn voor de dagen en weken na het ongeval, evenals andere behandelingen indien nodig op individuele basis.
zoeken
Veel voorkomende symptomenVeel katten raken in shock onmiddellijk nadat ze door een auto zijn aangereden, met veranderd gedrag (opwinding of depressie), snelle hartslag, bleek tandvlees, veranderde ademhaling (kan langzaam of snel zijn, en oppervlakkig of diep, maar niet “normaal”), ogen kunnen glazig en ongericht lijken. Andere symptomen zijn afhankelijk van de soorten verwondingen die bij het ongeval zijn opgelopen.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Gewoonlijk

Achtergrond

Katten worden soms geraakt wanneer ze vluchten voor roofdieren, omdat ze meer bezig zijn met ontsnappen dan met het zorgvuldig bekijken van het verkeer.

Het komt vaak voor dat katten die naar buiten gaan, worden aangereden door een auto: er zijn enkele belangrijke feiten om te weten over dit probleem:

 • Verkeersongevallen vormen ongeveer 4% (één op de 25) van de gevallen die naar dierenklinieken worden gebracht. Katten van 6 maanden tot 2 jaar lopen een verhoogd risico op verkeersongevallen
 • Mannelijke katten lopen meer risico dan vrouwelijke katten
 • Verkeersongevallen hebben een seizoenspiek, in de herfst
 • Als een kat spinale of abdominale verwondingen oploopt, is er een hoger risico op overlijden
 • Katten worden soms geraakt wanneer ze vluchten voor roofdieren, omdat ze meer bezig zijn met ontsnappen dan met het zorgvuldig bekijken van het verkeer.
 • De eerste 24 uur na een ongeval zijn van cruciaal belang, dus het is essentieel dat u uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt voor een volledige en gedetailleerde beoordeling.

Lees ook: Wat te doen als je per ongeluk op je kat stapt

Zodra uw kat wordt geraakt – wat eerst te doen

Als je ziet dat een kat wordt aangereden door een auto, moet je onmiddellijk handelen, maar je moet ook voor je eigen veiligheid zorgen

Als je ziet dat een kat wordt aangereden door een auto, moet je onmiddellijk handelen, maar je moet ook voor je eigen veiligheid zorgen: wegen zijn gevaarlijke plaatsen, en je moet onthouden dat hoewel je erg gefocust bent op het helpen van je kat, niemand anders zich ervan bewust is dat dit is gebeurd, en ze rijden auto’s op snelheid, heel dicht bij je. Je moet heel voorzichtig zijn. Dit is een moeilijke tijd, omdat je emoties op scherp staan na de schok van het zien van het ongeluk.

Haal eerst de kat van de weg, zodat zowel het dier als jezelf uit de weg zijn van tegemoetkomend verkeer. Een gewonde kat kan defensief agressief zijn en kan proberen weg te rennen (als het kan), dus onthoud dit terwijl je de kat beweegt. Misschien wilt u een stoffen item (bijvoorbeeld een jas, handdoek of deken) gebruiken om voorzichtig om de kat heen te wikkelen, zodat u ze kunt verplaatsen en veilig kunt vasthouden terwijl u ze naar een plat oppervlak verplaatst, zodat u ze beter kunt beoordelen.

Als de kat niet uw kat is, overweeg dan contact op te nemen met de RSPCA of de dierencontrole om de accide te meldenNt.

Controleer veilig of de kat leeft

Als de kat niet uw kat is, overweeg dan contact op te nemen met de RSPCA of de dierenpolitie om het ongeval te melden.

In de berm, zodra je de kat uit gevaar hebt, veilig uit de rijbaan, is de eerste controle om er zeker van te zijn dat ze nog in leven zijn. Voor de hand liggende tekenen van leven zijn onder meer:

 • Beweging
 • Ademhaling
 • Knipperen

Als de kat helemaal niet beweegt, als er geen ademhaling is en als de ogen open zijn, zonder te knipperen, dan is de kat helaas overleden en kun je niets meer doen.

Lees ook: Zwaar ademende kat – de 3 soorten zware ademhaling en wat ze betekenen

De kat veilig naar de dierenarts vervoeren

Als de kat nog leeft, moet je hem zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek brengen.

Als de kat nog leeft, moet je hem zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek brengen.

Zorg er eerst voor dat je ze stevig in bedwang houdt. Katten die gewond zijn, kunnen in paniek proberen weg te rennen. Probeer na uw eerste fixatiemethode (bijv. jas, handdoek, deken) de kat op een veiligere plaats over te brengen. Idealiter is een kattenmand het veiligst, maar andere opties zijn een kartonnen doos of zelfs in een auto zitten, de kat in bedwang houdend, op je schoot.

Bel meteen naar de dierenarts, zodat ze verwachten dat je aankomt. Deze voorafgaande kennisgeving geeft hen de tijd om voorbereidingen te treffen om onmiddellijk actie te ondernemen zodra u in de kliniek aankomt.

Lees ook: Hoe een kat in een reismand te krijgen: 6 stappen voor succes

Een kat helpen in shock

Een kat in shock moet worden behandeld door een dierenarts, met intraveneuze vloeistoffen, pijnverlichting en andere medicatie.

Onmiddellijk nadat een kat door een auto is aangereden, gaan ze vaak in “shock”: dit is een tijdelijke toestand die het lichaam binnengaat als een soort onmiddellijke bescherming na fysiek trauma, met lage bloeddruk en andere interne veranderingen in het metabolisme.

Zichtbare symptomen van shock zijn onder meer:

 • Opwinding of depressie: geen “normaal” gedrag of reactie op hun omgeving
 • Snelle hartslag
 • Tandvlees kan bleek zijn
 • De kat kan koud aanvoelen om aan te raken
 • Ademhaling veranderd: kan langzaam of snel zijn, en oppervlakkig of diep, maar niet “normaal”
 • Ogen kunnen geglazuurd en ongericht lijken

Een kat in shock moet worden behandeld door een dierenarts, met intraveneuze vloeistoffen, pijnverlichting en andere medicatie. Op zeer korte termijn, als u naar de dierenarts reist, kunt u weinig anders doen dan:

 • Stop elke bloeding (bijv. van eventuele scheuren) met directe druk op de beschadigde bloedvaten, bijvoorbeeld als een ledemaat bloedt, kunt u een schone sok gebruiken als vervanging voor een verband, deze over de ledemaat plaatsen en deze voorzichtig op zijn plaats houden.
 • Zorg ervoor dat de kat geen belemmering heeft voor zijn ademhaling (bijv. bloedstolsels rond de neus)
 • Houd de kat warm: in een deken en zorg ervoor dat de auto binnen warm is

Lees ook: Wat te doen als je kat bloed niest

Wat gebeurt er bij de dierenarts

Wanneer u bij de dierenarts aankomt, is het waarschijnlijk dat de kat onmiddellijk bij u wordt weggenomen, zodat de spoedbehandeling onmiddellijk kan beginnen. U moet echter aanblijven en wat tijd besteden aan het praten met een van de dierenartsen om details te geven over wat er is gebeurd. De volgende stappen worden meestal genomen om uw kat te helpen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Veterinaire zorgkosten na een verkeersongeval kunnen hoog zijn en u kunt ook worden gevraagd om details van uw huisdierenverzekering te geven als u dit heeft ingesteld.

Uw dierenarts zal elk aspect van de situatie van uw kat bespreken, inclusief hun dagelijkse routine, dieet (wanneer heeft de kat voor het laatst gegeten?) en eventuele eerdere medische problemen. U wordt gevraagd naar de details van het ongeval: wanneer is het precies gebeurd? Heb je precies waargenomen wat er gebeurde? Ging het autowiel over de kat heen (waardoor het risico op schade aan inwendige organen toenam)? Rende de kat daarna of lag hij gewoon stil? Was er op dat moment sprake van een bloeding?

Veterinaire zorgkosten na een verkeersongeval kunnen hoog zijn en u kunt ook worden gevraagd om details van uw huisdierenverzekering te geven als u dit heeft ingesteld. U kunt ook vragen om een eerste schatting van de verwachte kosten.

De rest van de werkzaamheden bij de dierenarts zal waarschijnlijk achter gesloten deuren plaatsvinden, in het behandelgebied. Mogelijk wordt u gevraagd om te wachten om te horen over de eerste beoordeling, of u kunt worden gevraagd om te vertrekken, waarbij volledige details later telefonisch aan u worden doorgegeven.

2. Lichamelijk onderzoek

Een volledig lichamelijk onderzoek inclusief het nemen van de temperatuur van de kat, luisteren naar hun longen en hartslag met een stethoscoop, en het wegen ervan zal rond dezelfde tijd gebeuren.

Uw dierenarts zal onmiddellijk het lichaam van uw kat zorgvuldig controleren, de ademhaling, de pols en slijmvliezen controleren, de kat overal voelen, controleren op eventuele afwijkingen. Een intraveneuze lijn kan onmiddellijk worden opgezet, waardoor een noodbehandeling voor shock wordt gegeven, zuurstofsuppletie kan worden aangeboden en andere dringende medische problemen kunnen worden aangepakt (bijv. Stoppen met bloeden, pijnverlichting geven).

Een volledig lichamelijk onderzoek, inclusief het opnemen van de temperatuur van de kat, het luisteren naar hun longen en hartslag met een stethoscoop en het wegen ervan, zal rond dezelfde tijd gebeuren.

3. Routinematige bloed- en urinetests

De resultaten bieden nuttige richtlijnen over de algehele gezondheidstoestand van de kat en de verwondingen die ze bij het ongeval hebben opgelopen.

In de onmiddellijke nasleep van het ongeval kan uw dierenarts bloedonderzoek uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (volledig bloedbeeld of CBC) en biochemische profielen. Eenvoudige urinetests kunnen ook worden uitgevoerd.

Dit type work-up staat bekend als de minimale database en wordt uitgevoerd om de meeste katten te beoordelen die veterinaire hulp nodig hebben, ongeacht de tekenen van ziekte. De resultaten bieden nuttige richtlijnen over de algehele gezondheidstoestand van de kat en de verwondingen die ze bij het ongeval hebben opgelopen.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

3. Diagnostische beeldvorming

Radiografie (röntgenfoto’s) en echografie-onderzoeken (scans) kunnen worden uitgevoerd om verwondingen te beoordelen. Afhankelijk van het geval kan meer gedetailleerde diagnostische beeldvorming (zoals CT- of MRI-scan) zelden worden aanbevolen.

Lees ook: Hoeveel kost een kattenfoto?

4. Verwijzing naar een specialist

Uw lokale dierenarts kan verwijzing naar een dierenarts aanbevelen als uw kat bepaalde ernstige verwondingen heeft opgelopen (bijv. sommige soorten gebroken botten, gescheurd middenrif en andere).

5. Eerste behandeling van letsels

Veterinaire behandeling hangt af van de verwondingen die de kat heeft opgelopen: er is een enorm scala aan mogelijkheden.

Veterinaire behandeling hangt af van de verwondingen die de kat heeft opgelopen: er is een enorm scala aan mogelijkheden. De prioriteit is om de kat eerst te stabiliseren en vervolgens de juiste behandeling te geven als dat nodig is. Algemene behandeling omvat vaak ontstekingsremmende pijnverlichting, om ongemak te verminderen en om ontsteking en zwelling van beschadigde weefsels te verminderen. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven om infecties met bacteriën van besmette open wonden te voorkomen.

Soorten verwondingen en complicaties die uw kat kan hebben

Er is een lange lijst met mogelijke gevolgen die kunnen volgen op een verkeersongeval.

Er is een lange lijst met mogelijke gevolgen die kunnen volgen op een verkeersongeval, maar enkele van de meest voorkomende ernstige problemen zijn:

Lange botbreuken

De lange botten zijn het opperarmbeen, de spaakbeen en de ellepijp in de voorpoten en het dijbeen, scheenbeen en kuitbeen in de achterpoten. Deze botten worden vaak gebroken tijdens verkeersongevallen en hebben over het algemeen complexe chirurgische orthopedische reparatie nodig.

Bekkenfracturen

Bekkenfracturen komen vaak voor bij katten die zijn aangereden door een auto, vooral als het wiel over hun achterkant liep. Er zijn veel verschillende soorten bekkenfracturen en de beste manier om vooruit te komen is een gedetailleerde beoordeling nadat röntgenfoto’s zijn gemaakt om het patroon van fracturen duidelijk aan te tonen.

Kaakfracturen

Als het hoofd van de kat betrokken is bij de botsing, komen hoofdletsels, waaronder gebroken kaken, vaak voor. Nogmaals, er zijn veel verschillende soorten fracturen, van de eenvoudigste (bijv. scheiding van de mandibulaire symfyse, die meestal gemakkelijk kan worden gerepareerd) tot de meest complexe (bijv. Meerdere fracturen van andere delen van de kaak).

Nogmaals, röntgenfoto’s en een onderzoek onder anesthesie moeten de omvang van de fracturen verduidelijken en de actie die moet worden ondernomen. Als het hoofd door de auto is geraakt, kan er een risico zijn op een hersenschudding en epileptische aanvallen.

Diafragmatische breuk

Wanneer het lichaam van de kat is overreden door een auto, bestaat het risico op een diafragmatische breuk, wanneer er een scheur in het middenrif is (het vel dunne spier dat de buik van de borst scheidt), waardoor de buikinhoud (bijv. lever, maag of darmen) de borst kan binnendringen.

Dit wordt gediagnosticeerd of uitgesloten door het nemen van röntgenfoto’s. Een gescheurd membraan vereist complexe, gespecialiseerde en dure chirurgische reparatie, maar het is belangrijk om de kat eerst te stabiliseren, voordat dit wordt uitgevoerd. Er zijn vaak ook borstletsels, zoals gebroken ribben.

Blaasruptuur

Wanneer de abdomannen zijn blootgesteld aan fysiek trauma, als de blaas van de kat op dat moment vol was, bestaat het risico dat de blaas scheurt en urine in de buik vrijgeeft. Dit vereist een dringende chirurgische reparatie.

De diagnose kan worden gesteld op basis van röntgenfoto’s of echografieën, en dit is misschien niet meteen duidelijk. Zorgvuldige monitoring van het urinepatroon van de kat na een ongeval is een belangrijk onderdeel van de onmiddellijke verzorging van een kat na een verkeersongeval. Als ze niet plassen, is het vooral belangrijk om te controleren op een gescheurde blaas.

Staart pull letsel

Wanneer de staart met geweld van het lichaam wordt weggetrokken, staat dit bekend als een “staarttrekletsel”. Naast het trauma aan de staart (bijvoorbeeld inclusief een degloving-verwonding, waarbij de huid van de staart wordt verwijderd, waardoor alleen een bloederig oppervlak overblijft), is er vaak schade aan de zenuwen rond de onderste wervelkolom, wat resulteert in interferentie met het vermogen van de kat om urine en uitwerpselen door te geven.

Dit zijn essentiële levensfuncties en helaas moeten sommige katten met staarttrekletsels uiteindelijk worden geëuthanaseerd vanwege een onvermogen om te plassen en te poepen. Röntgenfoto’s van het bekken en het staartgebied zullen meestal aantonen of er sprake is van een staarttrekletsel, maar een neurologisch onderzoek van de kat, evenals observatie van hun vermogen om de kattenbak te gebruiken, is ook belangrijk.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Zal mijn kat het overleven?

Geduld is nodig terwijl een volledige beoordeling wordt uitgevoerd: na 24 – 48 uur is het meestal mogelijk voor uw dierenarts om u een schatting van de prognose te geven.

Het is vaak moeilijk te voorspellen of een kat het zal overleven om door een auto te worden aangereden: er zijn zoveel verschillende factoren en mogelijke complicaties bij betrokken. De prognose hangt af van welke lichaamsdelen beschadigd zijn en de ernst van die schade.

Geduld is nodig terwijl een volledige beoordeling wordt uitgevoerd: na 24 – 48 uur is het meestal mogelijk voor uw dierenarts om u een schatting van de prognose te geven.

Hoe te voorkomen dat een kat wordt aangereden door een auto

De ultieme manier om verkeersongelukken te voorkomen is dierenbestrijding: houd je kat te allen tijde binnen.

De ultieme manier om verkeersongelukken te voorkomen is dierenbestrijding: houd je kat te allen tijde binnen. Als uw kat naar buiten gaat, wilt u misschien investeren in speciale kattenbestendige hekken om ze in uw achtertuin of tuin te houden.

Als je dit niet kunt, kan het helpen als ze een reflecterende kraag dragen, zodat ze gemakkelijker te zien zijn in koplampen van auto’s. Het castreren van mannelijke katten helpt voorkomen dat ze zo ver van huis ronddwalen, en dit vermindert het risico om door een auto te worden aangereden. Soms worden katten op hun eigen opritten overreden door hun baasjes: zorg ervoor dat je onder je auto controleert voordat je wegrijdt, vooral als je een oudere kat hebt die zo mobiel kan zijn.

Lees ook: De 7 beste kattenhalsbanden

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als een kat wordt aangereden door een auto?

Als een kat wordt aangereden door een auto, zijn er waarschijnlijk aanzienlijke verwondingen en de gevolgen kunnen variëren van onmiddellijke dood tot ernstige verwondingen tot slechts een klein trauma. Vaak zijn verwondingen niet direct zichtbaar, dus het is belangrijk dat uw kat zo snel mogelijk zorgvuldig wordt onderzocht door uw dierenarts.

Hoe help je een kat die is aangereden door een auto?

Als u geen getuige bent van het ongeval, kan het onmogelijk zijn om er zeker van te zijn dat een kat is aangereden door een auto. Als een kat aanzienlijke verwondingen heeft, is dit altijd een waarschijnlijke mogelijkheid. Aanwijzingen dat dit mogelijk is gebeurd, zijn olie op de vacht, bandenafdrukken op het lichaam en gescheurde klauwen (een kat graaft zijn nagels in het asfalt op het moment van impact met de auto, wat leidt tot gescheurde, versnipperde nagelpunten). De beste manier om te helpen is om ze zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen.

Hoe weet je of je kat inwendige bloedingen heeft?

Het risico op inwendige bloedingen is een van de redenen waarom een onderzoek door een dierenarts zo belangrijk is. De tekenen kunnen onzichtbaar zijn voor een leek, maar ze kunnen een gezwollen buik, bleek tandvlees en ademhalingsmoeilijkheden (moeizaam, snel of hijgend) omvatten.

Komt het vaak voor dat katten worden aangereden door auto’s?

Ongeveer 4% van de kattengevallen die naar dierenklinieken gaan, is aangereden door auto’s. Alle katten die tijd buitenshuis doorbrengen, lopen het risico te worden aangereden door een auto. Mannelijke katten hebben meer kans om te worden geraakt dan vrouwelijke katten, en de herfst is de meest waarschijnlijke tijd van het jaar voor katten om door auto’s te worden aangereden.