Voedingsbehoeften voor binnen- en buitenkatten: is er een verschil?

Het is niet ongewoon om een avontuurlijke kat door het gras te zien klimmen om een kleine muis of iets anders te bespringen dat ze als ‘prooi’ beschouwen. Noch om een binnenkat op zijn instinct te zien handelen door muizen of zelfs ratten te vangen.

Wat is het verschil tussen kattenvoer binnen en buiten?

Als het gaat om voedsel dat katten kiezen om te eten en voedsel waar ze hun neus voor kunnen ophalen, spelen omgevingsfactoren dan een rol?

© Charlie Nunn Fotografie |

Laten we dit interessante onderwerp een beetje meer verkennen.

Buitenkatten en wat ze kozen om te eten

Buitenkatten hebben van nature toegang tot prooien waar binnenkatten geen toegang toe hebben, zoals vogels, reptielen en kleine zoogdieren zoals muizen, eekhoorns en konijnen.

Buitenkatten jagen ook op kleine dieren voor de lol, maar niet noodzakelijkerwijs om ze te doden, maar voor de ‘sport’.

Dat gezegd hebbende, zullen katten wat ze niet in hun dagelijkse dieet krijgen aanvullen met de prooi die ze vangen. Maar over het algemeen is de voedselvoorkeur gebaseerd op de smaak van de kat.

“Sommige buitenkatten geven misschien de voorkeur aan wilde prooien die ze vangen boven commerciële brokjesdieet, maar anderen houden misschien van het gemak van het niet hoeven “vangen” van hun maaltijd,” zei dierenarts Dr. Bradley Quest, DVM.

“Dit komt doordat je niet meer energie hoeft uit te oefenen om een maaltijd te nuttigen dan de smaakvoorkeur van wat de kat eet.”

Lees ook: Buitenkat binnen houden: Tips om jouw kat te laten genieten van het leven binnenshuis!

© Charlie Nunn Fotografie |

© Charlie Nunn Fotografie |

Verschil tussen kattenvoer binnen en buiten

Afgezien van het voor de hand liggende verschil dat een buitenkat wild en vrij buiten kan rennen terwijl een binnenkat de luxe heeft om rond zijn huis te loungen en op zijn bed te slapen, zijn er andere verschillen tussen een binnenkat en een buitenkat, maar zijn er verschillen tussen hun voedingsbehoeften?

“Het is een goed idee om commerciële kattendiëten aan te bieden aan zelfs buitenkatten, omdat ze misschien niet alle vitamines en mineralen krijgen die ze nodig hebben om alleen te gedijen van de wilde prooi die ze vangen,” zei Dr. Quest.

“Commercieel kattenvoer voor buitenkatten moet ook erg lekker zijn, zodat ze er genoeg van eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die ze nodig hebben om gezond te zijn; natte diëten kunnen de voorkeur hebben voor buitenkatten omdat de textuur en het vocht van nat voedsel meer lijken op de wilde prooi die een buitenkat gewend is. ”

Binnen Kattenvoer vs Buiten

Met andere woorden, een eiwitrijk dieet is gunstig voor zowel binnenkatten als buitenkatten. Een goed voorbeeld van een premium eiwitrijk dieet is Essence Recipes voor katten.

Het wordt compleet geleverd met ten minste 86% dierlijke of viseiwitingrediënten en bevat ook gezonde vitamines en mineralen.

Voor die buitenkatten die op zoek zijn naar een nat blikrecept, bevatten de Essence Recipes in the wet can-formule 96% dierlijke of viseiwitingrediënten.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Essence Ocean &Freshwater Recept. “Recente studies tonen aan dat katten, wanneer ze een keuze krijgen, eiwitrijke diëten zullen kiezen boven koolhydraatrijke diëten,” zei Dr. Quest.

“Dit komt waarschijnlijk doordat katten minder goed in staat zijn om koolhydraten te verteren en te gebruiken als mensen of zelfs honden.”

Kunnen buitenkatten binnen kattenvoer eten?

Binnen- en buitenkatten hebben dezelfde voedingsbehoeften; vanwege de omgeving, persoonlijke voorkeur, natuurlijk instinct en gedrag kunnen ze echter op verschillende momenten verschillende voedingsmiddelen kiezen.

Natvoer kan helpen om katten het water te geven dat nodig is in hun dieet, en het mengen van droog en nat voedsel is ook een goed idee. Voor meer informatie over de voedingsbehoeften van uw binnen- of buitenkat, kunt u het beste met uw dierenarts praten.

Dit is een gesponsorde post van Pets Global.