Toybob: Kleine katten met grote liefdevolle harten

Foto: Little Angel Tsipa
Eigenaar: Anna Gromova, DVM,
Plaats: scythtoybob.ru

De Toybob-kat wordt vaak een van de kleinste van alle kattenrassen genoemd en het is vermeldenswaard dat het ras geen geminiaturiseerde versie is van een gevestigd kattenras. De Toybob is een van nature kleine dobberstaartkat afkomstig uit Rusland en bestaat daar al meer dan drie decennia.

De Toybob is in alle kleuren te vinden en heeft een korte of semi-lange vacht. De Toybob Korthaar komt op dit moment vaker voor omdat nog niet alle professionele kattenverenigingen de Toybob Langhaar hebben goedgekeurd.

GESCHIEDENIS

Vroege generatie Toybob & Kutciy (rechts). Foto door E. Krasnichenko. Gepubliceerd in TICA Trend, Vol. 38, No. 1

De Toybob-kat werd voor het eerst gedocumenteerd in de regio Rostov in Rusland in 1983 toen mevrouw Elena Krasnichenko een zwerfkat van buiten haar huis adopteerde. Volgens haar verhalen leek deze kat erg op traditionele (Applehead) Siamese kat, behalve zijn geknikte verkorte staart.

Het fokte later naar een ander bobtailed seal-point Domestic Shorthair-vrouwtje, en in 1988 produceerde het fokken van deze twee katten een ongewoon klein bobbelstaartkatje, genaamd “Kutciy”, dat een van de basiskatten werd voor het ras Krasnichenko genaamd “Skif-Thai-Don” (ook bekend in de langere vorm, Skif-Thai-Toy-Don).

Tegen het einde van de jaren 1990 werd de Toybob schaars en een fokker uit de Oeral van Rusland, Alexis Abramchuk van Si-Savat cattery, was begonnen met het verbreden van de beperkte genenpool van het ras door huiskatten toe te voegen. Toen Si-Savat stopte met hun Toybob-fokprogramma, verwierf de lokale Oeralfokker, Natalya Fedyaeva van Little Angel cattery, van Abramchuk, een klein mannetje “Gavrila”, elders, twee vrouwtjes, alle drie van de Skif-Thai-Don-lijn en begon haar herstel van het ras.

Fedyaeva had waargenomen dat katten met een zeer vergelijkbaar fenotype als de Toybob lokaal werden gespot rond schuren en straten in die regio. Sommige van deze inheemse katten waren ook van klein formaat met geknikte staarten of geknikte bobbelstaarten, maar gezien in andere kleuren en patronen dan seal-point.

Fedyaeva, samen met andere lokale fokkers, bleef de aanvankelijk kleine genetische pool van de Toybob-kat uitbreiden door die gevonden huiskatten en andere vergelijkbare fenotyped rassen toe te voegen. Fedyaeva begon haar katten te verwijzen als “Scyth-Toy-Bob” om ze te onderscheiden van de Skif-Thai-Don en exposeerde ze in de World Cat Federation (WCF) in hun categorie “Unrecognized Breed”.

In de afgelopen 30 jaar van de ontwikkeling van het ras heeft de Toybob veel touwontwarring doorgemaakt om het eindelijk onder één algemene rasnaam te krijgen.

Het ras is bekend onder verschillende namen en is een belangrijk onderdeel van zijn geschiedenis. Het was in 1994 toen de rasnaam Toybob werd voorgesteld door de Russische kattenboekauteur en WCF-keurmeester Dr. Olga Mironova om aan alle katten in ontwikkeling te worden gegeven.

Het ras breidde zich internationaal uit toen in 2004 Toybobs door een Birmese kattenfokker naar de Verenigde Staten werden geïmporteerd en vier jaar later de Toybob de experimentele status binnen de International Cat Association (TICA) kreeg.

In 2014 begon de meerderheid van de TICA geregistreerde Toybob-fokkers onder leiding van Dr. Anna Gromova, DVM nauw samen te werken, met de nadruk op het bevorderen van de erkenning van het ras. Een jaar later werd de “International Toybob Cat Club” (ITCC) opgericht; met de toewijding om het ras wereldwijd te promoten, nieuwe fokkers te begeleiden en de Toybob-normen te verenigen in alle Cat Fancy-verenigingen.

Dankzij de inspanningen van de ITCC is de kat nu geavanceerd binnen TICA (Preliminary New Breed) en wint hij snel aan populariteit over de hele wereld. Tegenwoordig heeft de Toybob de volledige kampioenschapsstatus bereikt in zijn geboorteland Rusland, WCF, Cat Fanciers ‘Federation (CFF) en de American Cat Fanciers Association (ACFA).

De Toybob werd ook The Cat Fanciers ‘ Association (CFA) 45e erkend ras toen het werd geregistreerd in hun Miscellaneous Class. Momenteel breidt de Toybob zich snel wereldwijd uit en er zijn Toybob-fokprogramma’s in heel zijn geboorteland Rusland, in de Verenigde Staten, in heel Europa, Israël en Japan.

GENETISCHE ACHTERGROND

Naam van de kat: Givenchy Darleen
Eigenaar: Anastasia Nikolaev
Locatie: toybob.org

Het meest ongewone kenmerk van de Toybob-kat is zijn geknikte bobbedstaart en net als andere bekende geknikte bobbedstaartrassen heeft de staart geen invloed op zijn behendigheid of gezondheid. Op het moment dat het ras werd geregistreerd bij TICA, was er weinig tot geen genetisch onderzoek gedaan naar het ras om meer te weten te komen over de unieke genen achter de afwijkende kleine omvang van de Toybob-kat en dobberde tail uiterlijk.

Wat leidt tot veel speculatie over het hebben van mogelijke relaties met andere bekende bobtailrassen. In 2016 besloot de ITCC onder de nieuwe leiding van de huidige president, mevrouw Margo Hill, om voorlopige tests uit te voeren met de geneticus en gerenommeerde kattenexpert Dr. Leslie A. Lyons om een verband te vinden met andere bobbedstaartrassen; resultaten die aantonen dat de Toybob zijn eigen staartmutatie heeft en geen verband houdt met een bobtailras (bijv. Japanse Bobtail, Kurilian Bobtail) of Manx.

KARAKTER

Sari’s Pushka &Dochter Marshmallow Eigenaar: Sari James Site:rarecatbreeds.com

Ondanks de kattentrek heeft de Toybob alle kwaliteiten die men zoekt in een gezelschapskat. Toybobs gedijen als ze bij hun mensen zijn. De Toybob is het best te omschrijven als “De kleine kat met het grote liefdevolle hart.” De Toybob is intelligent, goedaardig, aanhankelijk en sociaal; waardoor het gemakkelijk overweg kan met andere vriendelijke dieren.

Ze zullen tevreden zijn om je rustig te volgen en dan op je schoot te zitten om te aaien wanneer je het een kans geeft. Over het algemeen is de Toybob een gelukkige kat die met iedereen overweg kan en een speelse, knuffelige metgezel is. Toybobs zijn erg liefdevol en toegewijd aan hun familie, maar ze kunnen een natuurlijke verlegenheid hebben rond nieuwe mensen.

Het is niet ongebruikelijk dat ze de eerste paar minuten een beetje verlegen zijn met vreemden totdat ze eraan opwarmen. Het kleinere formaat en de zachte houding van de Toybob maken ze ook geweldig gezelschap voor kinderen, hoewel begeleide speeltijd wordt aanbevolen voor huizen met zeer jonge kinderen die hen per ongeluk kunnen verwonden.

Toybobs worden ook gezien als zeer beschermende persoonlijkheden, die het toepassen op hun menselijke familieleden of andere huisdieren thuis. Ze haasten zich vaak in verdeelde gevechten of als iemand hulp nodig heeft. Over het algemeen liefdevol, charmant en speels, de Toybob kan behoorlijk verslavend zijn.

Mensen die van de kat houden, kunnen zich geen leven zonder één voorstellen, en velen kunnen zich geen leven zonder twee of drie voorstellen. Hun kleine formaat maakt een Toybob (of een paar) geweldig in een appartementsomgeving. Toybobs verlangen naar gezelschap, dus het wordt niet aanbevolen om er slechts één te hebben als je voor langere tijd alleen thuis wordt gelaten.

GEZONDHEID &CARE

Bel-Moor’s Hulst
Eigenaar: Anna Gromova, DVM
Locatie: toybob.org

De algehele gezondheid van Toybob is vrij robuust vanwege de ruwe omgeving waar het ras vandaan komt. Ook het voortdurende gebruik van inheemse Russische huiskatten in de rasontwikkeling handhaaft een uitstekende genetische diversiteit en een goede gezondheid. Het ras heeft geen bekende gezondheids- of genetische problemen en het is bekend dat het langlevend is, zelfs 15 jaar.

Hoewel het een tengere kat is, kan de Toybob sommigen verrassen omdat hij een mooi stevig gewicht draagt voor zijn algehele kleine lichaam. De korte vacht van de Toybob Korthaar is pluche maar gemakkelijk te verzorgen, borstel hem een of twee keer per week om zijn vacht mooi te houden.

Toybob Longhair heeft een semi-lange vacht en mat of klitten niet en is gemakkelijk te verzorgen. Net als bij de korthaar, kamt u zijn vacht een of twee keer per week om hem in optimale conditie te houden. Beide soorten zijn laag afgeworpen, maar de vacht verandert wel seizoensgebonden.

HOOGTEPUNTEN

  • De Toybob is van nature klein van formaat, maar niet gefokt voor kleinere afmetingen, en ze zijn geen geminiaturiseerde versie van een ander ras (en). Ze hebben een van nature gedobberde staart.
  • De Toybob bestaat al meer dan 30 jaar, maar vanwege de actieve wereldwijde promotie van de Toybob’s ITCC-rasclub, groeien ze snel in populariteit onder kattenliefhebbers.
  • De Toybob is een van nature gezond ras en staat er niet om bekend dat het lijdt aan aangeboren ziekten.
  • Toybobs zijn prachtige gezelschapskatten die gedijen als ze bij de mensen zijn van wie ze houden.
  • Toybobs doen het heel goed met oudere kinderen, maar voor huizen met kleinere kinderen wordt begeleide speeltijd aanbevolen vanwege hun kleine formaat en volgzame aard.
  • Toybobs zijn zeer sociale katten; ze doen het niet goed in een huishouden met één huisdier of alleen voor lange perioden.

OVER DE AUTEUR

Dr Anna Gromova, DVM

Sinds haar vroege jeugd, Dr. Anna Gromova, heeft DVM veel verschillende soorten dieren als huisdieren gehad, en zich ontwikkeld tot een diepe liefde voor alle dieren en hun welzijn. Anna fokt de Toybob sinds 2010 en is het enige ras in haar “Bel-Moor’s” cattery in Moskou, Rusland.

De cattery van Bel-Moor is geregistreerd bij TICA, CFF, CFA, ICU, MFA en WCF. Anna is een dierenarts die gespecialiseerd is in de verzorging van grote landbouwdieren en helpt de lokale inwoners van Moskou met professionele zorg voor hun kleine dieren en huisdieren.

Anna is afgestudeerd aan de Agrarische Oeral Staatsuniversiteit waar ze ook specialisatie in fokkerij en genetica. Anna’s vrije tijd is nu volledig gewijd aan en houdt zich bezig met de passies van het fokken, evenals het promoten van het Toybob-ras in de Russische Kattenliefhebberverenigingen en internationaal.