Alles over het Lykoi-kattenras

Wauw, de Lykoi kat.

Wat is het? Waar komt het vandaan? Waarom ziet het er zo uit?

Dit zijn vragen die keer op keer zijn gesteld sinds de Lykoi als ras begon. Ik hoop deze vragen en nog veel meer te beantwoorden in het volgende verhaal.

Geschiedenis

De Lykoi begonnen hun reis om een ras te worden in 2011. De allereerste Lykoi-kat voor het Lykoi-fokprogramma werd geboren bij Brittney Gobble en mijzelf in de herfst van 2011 om te bewijzen dat deze katten een ras waren met een uniek gen.

De vijf stichtingskatten werden datzelfde jaar allemaal samen geregistreerd bij The International Cat Association (TICA). Sindsdien heeft het werk van meerdere fokkers, eigenaren van gezelschapsdieren en trouwe fans de Lykoi tot een bijna rockstar-status verheven.

Ontwikkeling van het ras

Tijdens hun 5-jarige reis zijn er verschillende prestaties geweest die de Lykoi hebben voltooid om ze anders te maken dan andere kattenrassen en uniek in hun reis.

Ten eerste zijn alle stichtingen die Lykoi gebruikte om het ras te starten afkomstig van zwerfdieren, schuilplaatsen of wilde kolonies. Het is een natuurlijk voorkomende mutatie in de huiskat die van tijd tot tijd kan verschijnen.

Het gen is in alle uithoeken van de wereld verschenen en 17 van deze natuurlijk voorkomende mutaties zijn in het programma opgenomen.

Dit leverde hen speels de bijnaam “tweedekansras” op, omdat ze allemaal begonnen met reddingskatten die het misschien niet zonder onze hulp hadden overleefd, en waarvan er veel in asielen werden gedropt omdat mensen zich niet realiseerden hoe speciaal ze waren.

Ten tweede hebben ze subsidies ontvangen voor onderzoek naar hun genetica, huid en haar. Er is een team van wetenschappers (genetici, dermatologen, enz.) die doorgaan met het verzamelen van gegevens over de Lykoi om de interactie te verklaren die het recessieve gen heeft op hun kleur, haarvacht en het haarloze patroon dat ze ontwikkelen.

Ten derde werden ze in het najaar van 2016 doorgegeven aan de Championship-status in TICA. Dat betekent dat ze vanaf mei 2017 kunnen worden getoond in wedstrijden met elk ander kattenras.

Die hindernis vestigt hen als een kattenras dat wordt erkend door een van de toonaangevende kattenregisters.

En ten vierde, met de hulp van veel van de Lykoi-fokkers, TICA-leden, onze onderzoekers, onze genetische diversiteit met zoveel stichtingskatten en onze kitteneigenaren, hebben de Lykoi zich ontwikkeld tot een zeer gezond, mooi ras waar veel mensen van kunnen genieten.

Uiterlijk

Mensen hebben gezegd dat de Lykoi lelijk zijn, maar velen zeggen dat ze absoluut mooi zijn. De Lykoi hebben een gen dat uniek is voor het ras dat niet alleen het roanpatroon veroorzaakt (een mix van normaal gekleurd haar met wit haar), maar ook het patroon kaalheid van de haarvacht.

We hebben veel katten gezien die vergelijkbare kenmerken hebben als de Lykoi, maar we hebben ontdekt dat de katten zowel de gedeeltelijke haarvachtlook als het roan-kleurenpatroon moeten hebben om een Lykoi te zijn.

De kittens worden geboren met een normale vacht en zien er hetzelfde uit als elk ander normaal kitten. Ze hebben geen kalende of roankleuring.

Dan, na ongeveer één tot twee weken, beginnen de kittens hun vacht te verliezen en beginnen ze pluizig te lijken. Ze kunnen tijdens dit proces hun hele vacht verliezen.

Dan begint na een paar weken de Lykoi vacht in te groeien. Meestal, tegen de leeftijd van drie tot vier maanden, zal het kitten zijn volledige Lykoi-uiterlijk hebben.

Deze Lykoi-vacht ziet eruit alsof hij stijf of als borstelharen zou aanvoelen, maar hij is eigenlijk heel zacht en zijdeachtig. Mensen zijn altijd verrast door de zachtheid van de vacht wanneer ze de kat daadwerkelijk aaien.

De vacht is niet altijd stabiel. Dat betekent dat de kat de hele haarvacht kan afwerpen en vervolgens een nieuwe kan laten groeien die meer of minder bedekt is.

Na deze vervelling kan ook de roankleur veranderen, waardoor ze meer zwart naar meer wit lijken. Er zijn bepaalde lijnen die stabieler zijn dan andere. Daarom kunnen Lykoi-katten er zo anders uitzien.

Sommigen zien er naakter uit als een Sphynx, terwijl anderen er bijna volledig gecoat uit kunnen zien. Sommigen hebben betere maskers en sommigen hebben dikkere jassen. De Lykoi houden sommige kenmerken wel consistenter aan.

De oren en neus zijn altijd haarloos, er is roaning in de vacht en de voeten zijn schaars behaard. Deze kenmerken veranderen niet, ongeacht het uiteinde van de vervelling.

Hun vachtkleur kan elke kleur hebben die een normale kat kan zijn. Het zwart is de standaard die de kleur is die de meeste mensen zien en herkennen als de weerwolfkat. Zwarte roan is ook de enige kleur die getoond kan worden.

Special Care Haarcoat en Shedding

Hoewel de Lykoi een speciaal ras zijn, hebben ze geen andere nodig soorten speciale zorg. Omdat ze afkomstig zijn van de huiskat, worden ze behandeld als een huiskat. Ze kunnen normaal kattenvoer eten, hetzelfde strooisel en kattenbak gebruiken en in hetzelfde beddengoed blijven als normale huiskatten.

Ze hebben wel een aantal speciale vereisten als het gaat om wassen. Vanwege hun gedeeltelijke haarloze vacht, zullen sommige Lykoi oliën op de nagels en in de oren verzamelen.

Gewoon de nagel afvegen met een doek en regelmatig oor reinigen wanneer dit gebeurt, is alles wat nodig is. Ze moeten ook worden beschermd tegen de kou en het zonlicht, omdat ze meer blootstelling aan de huid hebben dan een normale kat. Van de Lykoi-huid is bekend dat ze in de zomer bruin wordt en dat de haarvacht in de winter dikker wordt.

We hebben verdwaalde Lykoi van wilde kolonies gezien in veel situaties waar ze buiten leven in de winter zonder problemen en in de zomer zonder brandwonden. Lykoi-katten verharen ook als normale katten.

Ze zijn niet hypoallergeen en de meeste mensen met allergieën voor katten zullen allergieën hebben voor Lykoi. Een klein aantal mensen met allergieën beweert dat hun Lykoi-kat geen problemen veroorzaakt met hun allergieën, maar dit is niet genoeg voor mij om te zeggen dat kattenallergische mensen er een kunnen hebben. Anders dan dat, gewoon van een Lykoi houden is wat er overblijft voor hun zorg. De meeste mensen beschouwen ze als normale katten met een weerwolflook.

Gedrag

Het gedrag van de Lykoi is iets anders dan bij andere katten. Net als andere katten vinden ze het leuk om mensen in de buurt te hebben, ze houden ervan om geaaid te worden en ze houden van speelinteractie met mensen. Ze zijn niet altijd een schootkat. Ze zullen een tijdje bij je zitten, maar dan worden ze nieuwsgierig naar andere dingen en staan ze op om op verkenning te gaan. We hebben gezien dat Lykoi bewakingsgedrag heeft over kinderen en andere katten.

Het is alsof ze het gevoel hebben dat ze de koning van het huis zijn en het is hun plicht om over alles te waken. We hebben Lykoi zien apporteren, leren een toilet te gebruiken, op hun achterpoten te gaan staan en hun voorpoten als handen te gebruiken om onder dingen te reiken.

We lieten er zelfs een tijdens het spelen een voorwerp in zijn poten dragen zoals hij hoopte over de vloer op zijn achterpoten. Ze zitten vol energie die maar kort lijkt op te raken om opnieuw te beginnen. Wanneer er meerdere Lykoi in een kamer zijn, hebben ze de neiging om te spelen en te volgen als een pakket.

We hebben nesten gehad die speelden wanneer men iets ruikt om te onderzoeken en elke broer of zus besluit om te volgen met hun staart omhoog en rechtop te staan als een roedel wolven na een geur.

Hun gedrag is de reden waarom veel mensen ze een meer hondachtig ras hebben genoemd in vergelijking met veel andere kattenrassen. Maar uiteindelijk zijn het nog steeds katten en je zult zien dat een groot deel van hun leven zich gedraagt als huiskatten.

Een Lykoi krijgen

Mensen zien ze, lezen erover en vragen dan “Hoe krijg ik er een?“. Het krijgen van een Lykoi is niet meer zo moeilijk als vroeger. Mensen begonnen ze te willen toen ze ze voor het eerst zagen in 2011.

Er werden geen kittens geboren die in dierentehuizen konden worden geplaatst. Nu zullen de meeste fokkers kittens beschikbaar hebben voor dierenhuizen. Het is nog steeds zeer beperkt.

Er zijn minder dan 150 standaard Lykoi in de wereld, en dat aantal omvat zowel huisdieren als fokdieren.

Hoewel het een nieuw ras is, is er al frauduleuze reclame en verkoop van katten die geen Lykoi zijn.

Sommige mensen zullen beweren dat ze je een kat verkopen en dan verdwijnen zodra ze je geld hebben. Ik zou iedereen die geïnteresseerd is in het bezitten van een Lykoi adviseren om contact op te nemen met een fokker, met hen te praten en dan te beslissen of je een Lykoi wilt krijgen.

Ik wil iedereen bedanken die de Lykoi door de jaren heen heeft gesteund, vooral onze toegewijde fans. Zonder onze fans zouden we niet de positieve steun hebben om dit prachtige ras naar de wereld te brengen.

Over de auteur:

Johnny Gobble is een praktiserend dierenarts in Vonore, TN USA voor de afgelopen 21 jaar. Hij
woont met zijn vrouw, Brittney, en er drie kinderen (Ali, Brooklynn en Obadiah) in
Sweetwater, TN Verenigde Staten.

Ze zijn al bijna tien jaar betrokken bij de kattenfokkerij en TICA en hebben meer dan 20 jaar gecombineerde fokervaring. Johnny is de mede-oprichter, eerste fokker en belangrijke bijdrager aan het Lykoi-ras.

Hij is de Breed-voorzitter bij TICA en staat in contact met de onderzoekers voor de Lykoi. Meer dan 70% van de Lykoi in de wereld zijn een direct gevolg van het werk dat Johnny en Brittney hebben gedaan.