Hoe oud is mijn kat in mensenjaren?

We zien onze kleine katachtige vrienden als familieleden, maar tegelijkertijd weten we dat ze niet zo lang leven als wij. We realiseren ons allemaal dat katten ergens tussen de twaalf en tweeëntwintig jaar leven, tenzij ongewone ongelukken of onverwachte ziekten hen eerder dan dit wegnemen, of misschien als ze de uitzonderlijke dieren zijn die nog langer leven.

Het voelt intuïtief verkeerd dat een familielid (zelfs als ze een kat zijn) in hun oudere jaren zou moeten zijn wanneer wij mensen net op weg zijn naar jongvolwassenheid, in onze mid-tieners. Dus om deze reden is het logisch voor ons om een vergelijkend systeem te creëren waarmee we de “menselijke leeftijd” van een kat kunnen visualiseren, d.w.z. hoe oud ze zijn in “menselijke jaren”.

Cat Leeftijd Calculator

Om een beter idee te krijgen van hoe de leeftijd van kat en mens gelijk is, gebruikt u onze kattenleeftijdcalculator:

Vraag 1

Leeftijd kat

VOLGENDE VRAAG

Vraag 2

Waar


De leeftijd van uw kat

Opnieuw beginnen

Natuurlijk kan het systeem ook worden omgedraaid, om uit te rekenen hoe oud mensen zijn in “kattenjaren”, maar dat is een ander dagwerk. Of inderdaad, het zou interessant zijn om de leeftijd van katten in kattenjaren te vergelijken met de leeftijd van de hond in hondenjaren.

Er kunnen zelfs vergelijkingen worden gemaakt tussen kattenrassen, op basis van gegevens die laten zien hoe lang raskatten leven in vergelijking met gedomesticeerde kortharige katten (gemengde rassen).

En wat betreft de kwestie van “hoe lang leven katten?” Het gebied van de levensverwachting is interessant om te overwegen, maar het is meer een gokkunst dan een specifieke wetenschap.

De traditionele methode om leeftijden te vergelijken, algemeen bekend, was om het eenvoudig te houden: vermenigvuldig gewoon de levensjaren van de kat in kalenderjaren met zeven.

Hoewel dit goed werkt voor katten op middelbare leeftijd (een vijfjarige kat is waarschijnlijk gelijk aan een vijfendertigjarige mens), werkt het niet goed aan beide uiteinden van het leven van de kat. Een jaar van een kat is niet zo gemakkelijk te vergelijken met een jaar van een mens.

Katten rijpen snel in het eerste levensjaar: een kat van een jaar oud lijkt meer op een tienermens dan op een zevenjarig kind.

Verouderingspatroon van katten

Hoewel de regel “vermenigvuldigen met zeven” meestal werkt voor katten van middelbare leeftijd, lopen de verouderingspercentages niet synchroon voor zeer jonge of oudere katten.

Tegen het einde van het tweede levensjaar is een kat als een persoon van midden twintig. Een twaalfjarige kat is meestal veel fitter dan een vierentachtigjarige mens. Er zijn veel meer oudere katten ouder dan veertien jaar dan oudere mensen boven de honderd jaar.

Lees ook: Wanneer stoppen katten met groeien? 6 katlevensfasen uitgelegd

En ten slotte heb ik een behoorlijk aantal geriatrische katten gekend die ouder zijn dan twintig jaar, dat is 140 mensenjaren, met behulp van deze oude formule. De oudste leeftijd die een mens ooit heeft bereikt, is slechts 122 (gelijk aan een zeventienjarige kat), terwijl als een kat halverwege de twintig is, het niet ongehoord is: 7 jaar x 25 is 175 in mensenjaren, wat absurd is. En de oudste kat ooit was 38 jaar oud, wat een belachelijke 266 mensenjaren betekent.

Het is dus logisch om de oude formule aan te passen, en er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Cat Age Chart: Hoe oud is mijn kat?

De eenvoudigste manier is om eenvoudigweg een grafiek te maken waarmee een goede schatting kan worden gemaakt: zie hieronder voor onze beste inspanningen om dit te doen.

Cat Leeftijd grafiek

Een kattenleeftijdstabel zoals deze kan je een ruw idee geven van de leeftijd van je kat in menselijke jaren, maar het is geen precieze wetenschap.

Dit zal echter nooit een precieze wetenschap zijn, en een algemene gids zoals die hieronder, die de levensfasen van katten in menselijke termen plaatst, is het beste antwoord.

Hoe bereken je de leeftijd van een kat?

Een kattenleeftijdstabel werkt goed als je al sinds de kittentijd een kat hebt en je hun leeftijd al kent in calendar jaren. Maar hoe zit het als je een reddingskat hebt, of als je een volwassen kat hebt geadopteerd? Is er een manier waarop je kunt achterhalen hoe oud ze zijn?

Nogmaals, dit is geen precieze wetenschap, maar er zijn tekenen die je kunt zoeken om een goede gok te maken.

1. Tanden:

Kattentanden duiden op veroudering

De tanden van een kat behoren tot de beste indicatoren van hun leeftijd. Een kat met vlekkeloze witte tanden is waarschijnlijk jonger dan een jaar oud, terwijl een kat met gevorderde tandvleesrecessie, tandsteenopbouw en andere tekenen van tandziekte waarschijnlijk zes of ouder is.

Het gebit van een kat kan nuttige informatie geven. De combinatie van tandsteenopbouw, tandvleesrecessie en losse of afwezige tanden kan enkele suggesties geven over de leeftijd van een kat.

  • Als een kat perfecte witte tanden heeft, zonder tekenen van tandvleesaandoeningen, zijn ze waarschijnlijk minder dan een jaar oud.
  • Als er wat vroege tandsteenopbouw is, met minimale tandvleesrecessie, kan de kat één tot drie jaar oud zijn.
  • Als de tandsteenopbouw significanter is, kan de kat drie tot zes jaar oud zijn.
  • En als er een duidelijke tandsteenopbouw is, met geavanceerde tandvleesrecessie, losse tanden en misschien ontbrekende tanden, dan is de kat waarschijnlijk ouder dan zes, waarbij de veranderingen duidelijker worden naarmate de kat ouder wordt.

Deze richtlijnen zijn slechts bij benadering: sommige katten ontwikkelen tandziekte op een vroegere leeftijd dan anderen, en sommige oudere katten kunnen verrassend gezonde tanden hebben.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Er zijn veel factoren betrokken, waaronder dieet, genetische invloeden en de aandacht van een verzorger voor tandheelkundige zorg thuis.

  • Bont: Als algemene regel hebben kittens en jonge katten een zachtere luchtige vacht, terwijl oudere katten grovere, dikkere vachten hebben. Sommige katten ontwikkelen grijze of witte vlekken met de leeftijd, zoals sommige mensen.
  • Lichaamsconditie: Jongere volwassen katten hebben de neiging om sterker, fitter en gespierder te zijn, terwijl naarmate katten ouder worden, ze vaak hun lichaamsconditie verliezen, zodat je de botten van hun wervelkolom en heupen gemakkelijker kunt voelen wanneer je je hand langs hun rug laat lopen.
  • Ogen: Jongere katten hebben de neiging om duidelijkere, helderdere ogen te hebben, terwijl oudere katten meer kans hebben op milde oculaire problemen, waaronder pigmentvlekken, licht troebelheid of afscheiding uit de hoeken van de ogen van de kat.

2. Gezichtsuitdrukking:

Gezichtsuitdrukking

Het is een subjectieve meting en geen waterdichte indicator van leeftijd, maar de gezichtsuitdrukking van een kat kan je dingen vertellen over hun leeftijd. Oudere katten hebben meestal een meer sombere, “volwassen” uitstraling dan hun jongere neven en nichten.

Dit is subjectief, maar het lijkt er zeker vaak op dat jongere katten meer onschuldige, brede gezichten hebben, terwijl oudere katten de neiging hebben om er ier, meer op hun hoede, meer ervaren en simpel gezegd “ouder” uit te zien.

3. Sommige katten verouderen sneller dan andere:

Ervaring speelt een rol in hoe snel katten verouderen.

De levenservaring van een kat kan van invloed zijn op hoe snel ze tekenen van veroudering vertonen. Katten, zoals verwilderde dieren, die een harder leven hebben geleid, zullen vaak eerder tekenen van veroudering vertonen dan degenen die binnenshuis leven.

Buitenkatten kunnen bijvoorbeeld een zwaarder leven hebben dan binnenkatten (studies tonen aan dat de levensduur van binnenkatten gemiddeld langer is dan buitenkatten), en buitenkatten kunnen ouder lijken dan binnenkatten van dezelfde leeftijd.

Ongeacht de leeftijd van een kat, is het belangrijk om te onthouden dat net als bij mensen, tot op zekere hoogte althans, leeftijd slechts een getal is: als een kat kattenvoer van hoge kwaliteit heeft, een comfortabel huis met een zorgvuldig bewaakte kattenbak, lage niveaus van stress, effectieve parasietbestrijding, regelmatige controles met hun DVM-dierenarts en algehele aandacht, zorgzame eigenaren die aandacht besteden aan gezondheidsproblemen, kunnen het aantal jaren dat ze hebben geleefd logenstraffen en veel langer sterk, fit en tevreden blijven dan je zou verwachten.