Werpen Oosterse korthaarkatten? Wat te weten!

Oosters Korthaar katten zijn slank. Ze hebben amandelvormige ogen, uitlopende oren en een korte, fijn gestructureerde vacht die dicht bij het lichaam ligt. Orientals zijn een van de meest allergievriendelijke kattenrassen, maar verharen ze?

Het antwoord is ja. Bij periodiek borstelen zal de kat echter geen vacht op je schoot of meubels achterlaten na knuffelsessies. Het beste deel is dat deze katten veel minder Fel D1-eiwit produceren dan de meeste kattenrassen. Dit vermindert verder het risico dat de katten allergische reacties veroorzaken.

Lees verder om meer te weten te komen over de verharingspatronen van Oosters Korthaar katten. We zullen ook de aspecten bespreken die hen allergievriendelijk maken.

kattenpootverdelerIs de Oosterse Korthaar een Laag Afstotend Ras?

Technisch gezien werpen alle katten een bepaald niveau van allergenen af en produceren ze een bepaald niveau van allergenen. Sommige kattenrassen, zoals de Oosterse Korthaar, brengen echter minder allergenen over naar het milieu. Ze zijn een laag afstotend ras, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor mensen met een allergie.

Zoals de naam al aangeeft, hebben Oosterse katten korte, laaggelegen vachten. Omdat de vacht glad en zijdeachtig is, zal het minstens één keer per week borstelen alle losse haren verwijderen, waardoor er minder haren op je meubels terechtkomen. Frequente verzorging beperkt ook huidschilfers tot een minimum en vermindert de kans dat uw kat uw allergieën veroorzaakt.

oosterse korthaar kat zittend op het gras
Afbeelding credit: Elena Masiutkina, Shutterstock

Zijn Oosters Korthaar Katten Hypoallergeen?

Oosters korthaar katten hebben een lage verharingsvacht en zijn geclassificeerd als hypoallergeen. Hoewel ze niet 100% hypoallergeen zijn, zijn ze het op een na beste ding voor mensen met een allergie.

Naast het feit dat ze lage shedders zijn, produceren Oosters Korthaar katten ook minder Fel D1-eiwit in hun speeksel, urine en huidschilfers. Zoals de meeste katten zijn deze katachtigen zorgvuldige trimmers. Minder allergenen komen echter in de lucht wanneer ze hun vacht likken, omdat hun spuug of vlokken uit hun vacht minimale hoeveelheden Fel D1 bevatten.

Het Fel D1-eiwit is een kleverig allergeen dat zich hecht aan oppervlakken. Zelfs droog spuug dat wordt geproduceerd wanneer uw kattenverzorging zich door uw huis kan verspreiden, waardoor triggers ontstaan maanden nadat u een katachtige in uw ruimte hebt uitgenodigd.

Mensen die allergisch zijn voor katten hebben een overgevoelig immuunsysteem. Hoewel huidschilfers van katten in wezen onschadelijk zijn, interpreteren hun lichamen de elementen als gevaarlijke indringers en vallen ze aan. Allergie flares veroorzaken symptomen zoals niezen, verstopte neus, jeukende ogen en netelroos van de huid.

divider-catclaw1Wat te doen na het brengen van een oosterse korthaar kat naar huis

Oosters korthaar katten hebben persoonlijkheden die net zo onderscheidend zijn als hun vacht. Het zijn natuurlijke entertainers die zeer energiek, nieuwsgierig en vocaal zijn. Ook houden ze van veel aandacht en hunkeren ze naar frequente menselijke interactie. Hoewel het lage shedders zijn, zijn ze niet helemaal hypoallergeen.

Dit is wat u moet weten om allergie-aanvallen te verminderen zodra u een Oosters korthaar mee naar huis neemt.

een tweekleurige oosterse korthaar kat
Afbeelding Credit: TaniaVdB, Pixabay

Houd het dieet van uw kat in de gaten

Oosters korthaar katten werpen over het algemeen minder af als ze een glanzende en gezonde vacht behouden. Ze zijn obligate carnivoren en hebben eiwitrijke diëten nodig om onnodige uitscheiding te voorkomen. Een trefzekere manier om de vacht en huid van je kat gezond te houden, is ervoor te zorgen dat de maaltijden vol zitten met dierlijke eiwitten, niet met eiwitten uit plantaardige bronnen.

Een goed dieet moet meer dan 50% eiwit en ten minste 20% vet bevatten. Koolhydraten en vezels moeten minimaal zijn bij niet meer dan 3% van het dieet. Raadpleeg uw dierenarts als u zich zorgen maakt over de afstotende patronen van uw kat of het uiterlijk van zijn vacht.

Zorg voor de fysieke en mentale gezondheid van uw kat

Oosterse kortharen zijn een over het algemeen gezond ras. Toch zijn ze niet immuun voor voedselovergevoeligheden, huidallergieën en zorgen over de auto-immuunfunctie die de gezondheid van hun vacht kunnen beïnvloeden. Het niet op tijd aanpakken van gezondheidsproblemen kan leiden tot overmatige verharing en vachtproblemen. Het is ook noodzakelijk om uw kat routinematig te laten controleren en behandelen op ongedierteproblemen zoals vlooienbesmettingen.

Zorgen voor de fysieke gezondheid van uw kat is niet genoeg; u moet ook vaststellen dat uw Oosters korthaar kat een uitstekende geestelijke gezondheid geniet. Het kattenras houdt van aandacht en menselijke interactie en voelt zich eenzaam, gestrest of angstig als het voor langere tijd alleen wordt gelaten.

Oosters Korthaar katten zijn erg gevoelig. Verlatingsangst of plotselinge veranderingen in hun routines en omgeving kunnen overmatige verharing veroorzaken. Zelfs kleine stressoren zoals een plotselinge verandering in hun voedselmerk kunnen stress en een daling veroorzaken in hun vachtgezondheid. Voer veranderingen altijd geleidelijk door en raadpleeg uw dierenarts wanneer het uit de hand loopt.

blauwe oosterse korthaar kat die buiten ligt
Afbeelding credit: TalyaPhoto, Shutterstock

Zorg voor de juiste verzorgingsroutines

Oosters korthaar katten zijn gemakkelijk te onderhouden omdat ze slechts minimale verzorging nodig hebben. Toch is het gebruik van de juiste verzorgingshulpmiddelen op basis van de haarlengte van de kat essentieel. De beste hulpmiddelen om te gebruiken zijn verzorgingshandschoenen of een borstel met zachte borstel.

De beste verzorgingsfrequentie is minstens één keer per week. Uw Oosters korthaar heeft echter meer verzorging nodig tijdens het verharingsseizoen in de lente en de herfst.

Als u een allergiepatiënt bent, zal het minstens twee keer per week wassen van uw kat het risico op allergenen in de lucht verminderen die een aanval kunnen veroorzaken. Het is ook een goed idee om uw Oosters Korthaar buiten te verzorgen, uit de buurt van gebieden waar de losse vacht kan blijven plakken.

Stofzuig uw huis regelmatig

Het regelmatig stofzuigen van uw huis kan de allergenen in uw huis verminderen. Nogmaals, Oosters korthaar katten zijn niet helemaal hypoallergeen. Sporen van Fel D1 kunnen zich in de loop van de tijd in uw huis ophopen. Zorg er ook voor dat u oppervlakken afveegt om eventuele kleverige sporen van Fel D1 te verwijderen.

Gebruik voor het beste resultaat een stofzuiger met een HEPA-filter. U wilt ook de luchtstroom in uw huis verhogen door de ramen te openen of een luchtreiniger te gebruiken. Vergeet niet om het speelgoed en beddengoed van uw kat wekelijks schoon te maken om het aantal allergenen dat in uw huis drijft te verminderen.

Ebony Tortoiseshell Oosters Korthaar Kitten op een bank
Afbeelding Credit: PxHere

Let op jezelf

Oosters Korthaar katten houden van veel aandacht. Uw huisdier zal blij zijn om de hele dag op uw schouder te rijden of op uw schoot te kruipen. Hoewel het kattenras nauwelijks mensen met een allergie triggert, is het wassen van uw handen en gezicht na het hanteren van uw huisdier essentieel.

divider-catclaw1Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe vaak moet ik mijn oosters korthaar kat baden?

Oosters korthaar katten zijn gemakkelijk te verzorgen omdat ze een slanke vacht hebben die dicht bij hun lichaam kleeft. Over het algemeen hoeven ze niet dagelijks te worden geborsteld omdat ze niet te veel los haar hebben. Toch moeten ze minstens twee keer per week worden gebaad. Hun dunne, glanzende vacht trekt meer vuil en stof aan, waardoor frequente baden noodzakelijk zijn.

witte oosterse korthaar kat
Afbeelding Credit: Bonbonga, Pixabay

Zijn oosters korthaar katten beter voor mensen met een allergie?

Ja. Oosterse korthaar katten zijn een laag afstotend ras. Hoewel ze allergenen produceren, zijn slechts kleine hoeveelheden Fel D1-eiwit aanwezig in hun speeksel, urine en huidschilfers. Ze verspreiden minder allergenen in de lucht, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor mensen met een allergie. Met een paar standaardpraktijken zoals wekelijkse verzorging en stofzuigen van uw huis, zal het huisdier waarschijnlijk uw allergieën niet veroorzaken.

Werpen oudere Oosters kortharige katten meer?

Oosters Korthaar katten hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 15 jaar. Ze betreden de seniorenfase zodra ze 10 jaar oud zijn. Op dit punt is het gebruikelijk dat ze meer verharen, vooral omdat ze zichzelf minder verzorgen. Je kunt nog steeds tot het minimum blijven verharen door de vacht van je oudere huisdier twee keer per week te borstelen.

kattenpootverdelerLaatste gedachten

Het komt vaak voor dat mensen met een allergie de hoop verliezen om een kat te bezitten. Gelukkig zijn rassen zoals de Oosterse Korthaar hypoallergeen. Hoewel ze technisch gezien geen “anti-allergie” katachtigen zijn, veroorzaken hun lage afstotende vachten en lage Fel D 1-eiwitproductie zelden allergieën.

Als bonus zijn Oosterse katten sociale vlinders met een happy-go-lucky houding. Ze zijn een extravert kattenras dat bekend staat als spraakzaam, extravert en kindtolerant. Of uw huisdier nu graag dutjes doet op uw schoot of graag onder uw dekens kruipt om ’s nachts te slapen, het is onwaarschijnlijk dat het uw allergieën veroorzaakt!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: TaniaVdB, Pixabay