Hoe beïnvloedt een relatiebreuk een kat? (Hoe hen er doorheen te helpen)

Katten vertonen meestal afstandelijk gedrag, waardoor het moeilijk kan zijn om te weten wat ze denken. In tegenstelling tot honden tonen ze normaal gesproken hun verdriet niet openlijk. In een stressvolle en emotioneel belastende tijd, zoals een relatiebreuk, kan het onmogelijk zijn om te weten hoe uw huisdier zich voelt.

Ondanks het populaire geloof, katten kunnen na verloop van tijd gehecht raken aan je partner, vooral als je gedeeld eigenaarschap hebt. Hoewel een huisdier geen invloedrijke factor zou moeten zijn in het al dan niet doorgaan met een relatiebreuk, zijn er enkele manieren waarop jij en je ex zich bewust kunnen zijn van hun gevoelens tijdens de scheiding.

Blijf lezen om meer te weten te komen over hoe breuken katten beïnvloeden en hoe je ze er doorheen kunt helpen.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe een relatiebreuk uw kat kan beïnvloeden

Wanneer langdurige relaties tot een einde komen, kan een verscheidenheid aan negatieve emoties moeilijk zijn om mee om te gaan. Het delen van een kat met je ex-partner kan deze beslissing echter nog moeilijker maken. Je kunt je afvragen of je emoties de geestelijke gezondheid en het gedrag van je kat beïnvloeden, waardoor je nog meer stress krijgt.

Het is begrijpelijkerwijs lastig om door een relatiebreuk te navigeren wanneer er een kat bij betrokken is, maar het is cruciaal dat jij en je ex-partner je best doen om in het belang van de kat te handelen. Hoewel beide eigenaren de kat misschien voor zichzelf willen houden, is het verstandiger om volledige voogdij te geven aan degene die in staat is om betere zorg te bieden.

Dat betekent het handhaven van een vaste routine, het bieden van vertrouwdheid en extra aandacht besteden aan de kat voor, tijdens en na de breuk. Deze onzekere tijd kan uw kat verwarren en zenuwachtig maken, dus u moet werken en de overgang voor hen gemakkelijker maken.

Deze stress komt meestal voort uit de extreme veranderingen die betrokken zijn bij het proces van een breuk, zoals verhuizen, routines vergeten of luidruchtig ruzie maken. Deze dieren zijn zeer intuïtief, dus het kost hen geen tijd om te herkennen wanneer hun eigenaar gestrest of rouwend is.

Wanneer ze onbeheerd worden achtergelaten, kunnen deze katten op de lange termijn vergelijkbare psychische problemen ontwikkelen. De juiste zorg kan hen echter de ideale metgezel maken in een tijd als deze, omdat ze in staat zullen zijn om comfort te bieden wanneer je het het minst verwacht.

kat rust met eigenaar op bank thuis
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

Hoe u de stress van uw kat tijdens een relatiebreuk kunt minimaliseren

Tijdens een relatiebreuk kunnen de spanningsniveaus in huis hoog oplopen. Jij en je partner kunnen in deze tijd meerdere moeilijke beslissingen nemen, dus het is cruciaal om je bewust te blijven van de gevoelens van je huisdier.

Katten zijn zeer intuïtief over de gevoelens van de mensen om hen heen, dus het is niet ongebruikelijk dat ze op zo’n moment gevoelens van verlatingsangst of zelfs depressie ontwikkelen. Leven in een stressvolle omgeving is nooit gezond voor uw huisdier, maar er zijn enkele praktijken die u en uw partner kunnen implementeren om het voor hen gemakkelijker te maken.

Dit is wat u kunt doen om het stressniveau van uw kat tijdens een relatiebreuk te verlagen:

Consistentie

De beste manier om je kat in zo’n situatie te helpen, is door de zaken consistent te houden. Het is begrijpelijk dat het moeilijk kan zijn om je gebruikelijke routine te behouden wanneer je door een moeilijke breuk gaat.

In feite kun je je volledig uit je gebruikelijke schema gegooid voelen vanwege de stress en het verdriet rond de onzekerheid van je toekomst. Dit kan uw kat aanzienlijk beïnvloeden, omdat het gewoontedieren zijn die gedijen op een harmonieuze routine.

Terwijl u werkt aan de logistiek van uw relatiebreuk en de toekomst, raden we u aan ervoor te zorgen dat uw kat eet, slaapt en speelt op de exacte tijden die hij altijd heeft. Hiermee kunt u de gezondheid en stressniveaus van uw kat behouden, zodat u uw genezingsreis kunt voltooien zonder zoveel stress te hebben over het welzijn van uw huisdier.

Argumenten

Het belangrijkste is dat het het beste is om niet voor hen te discussiëren. Het lijdt geen twijfel dat ruzies verhit en luid kunnen worden tijdens scheidingen, maar het is cruciaal om dit aspect privé te houden voor kinderen en huisdieren.

Het kan een blijvend effect hebben op hun geestelijke gezondheid en, in het ergste geval, hen semi-permanent gestrest en angstig achterlaten. De intuïtieve aard van katten stelt hen in staat om signalen van woede en stress snel op te pikken, zodat ze zelfs in angst afstand van je kunnen nemen.

Om u en de geestelijke gezondheid van uw huisdier te beschermen, raden we u aan om te proberen de dingen zo kalm en respectvol mogelijk te houden. Als een verbale ruzie onvermijdelijk lijkt, is het het beste om ergens privé naartoe te gaan voordat je je gesprek voltooit.

Ontroerend

Na het einde van een langdurige relatie, kan het nodig zijn dat een of beide van jullie naar diff gaanerent huizen als je samenwoonde. Het lastigste deel van deze fase van een breuk is beslissen wie de volledige voogdij over de kat mag houden.

Uiteindelijk is de juiste keuze degene die het meest in staat is om een goed thuis voor het huisdier te bieden. Als u uiteindelijk de volledige voogdij over uw kat krijgt, kan het verhuizen van huizen een complex proces zijn. In dat geval is het het beste om je kat niet te verplaatsen totdat je volledig gesetteld bent in het nieuwe huis.

U kunt zich onder druk gezet voelen om uw kat mee te nemen om op tijdelijke locaties te blijven terwijl u dingen uitzoekt, maar dit kan zeer stressvol voor hem zijn. Katten hebben meestal hulp nodig om zich aan te passen aan nieuwe omgevingen en de constante verandering kan moeilijk worden om mee om te gaan. In plaats daarvan is de ideale keuze om uw kat in de voorheen gedeelde ruimte achter te laten totdat u volledig naar de nieuwe plaats bent verhuisd.

man en vrouw die kat vasthouden
Afbeelding credit: Pavel L Foto en Video, Shutterstock

kattenpootverdeler

Wat uw kat nodig heeft na een relatiebreuk

Voor de meesten slaat de werkelijke golf van emoties toe na een breuk in plaats van tijdens het. Hetzelfde kan gezegd worden over je kat, die verlatingsangst kan gaan voelen zodra hij erkent dat je ex niet terugkeert.

Dit is wat u kunt doen om uw kat door de overgang te helpen nadat uw scheiding is voltooid:

Routine

Het meest doordachte wat je voor een kat in zo’n situatie kunt doen, is om zijn gebruikelijke routine te behouden, die net zo cruciaal is voor, tijdens en na een moeilijke breuk. Deze routineuze wezens zullen zeker troost vinden in consistente maaltijden, speeltijden en dutjes in een onzekere tijd als deze.

Niet alleen verstoort een niet-onderhouden schema het stressniveau van uw kat, maar het zorgt er ook voor dat hij zich zorgen maakt over de vraag of het goed met je gaat. Je angst en verdriet kunnen gemakkelijk op de kat afstralen, dus een vaste routine kan hen helpen ervoor te zorgen dat je veilig en gezond bent.

Natuurlijk kan dit moeilijk aanvoelen om te doen na een moeilijke breuk, omdat je misschien wat tijd nodig hebt om te rusten. U moet specifieke regelingen treffen om ervoor te zorgen dat uw huisdier zijn normale schema volgt, maar het is een langetermijninvestering in hun geluk en stabiliteit.

kat knuffelen met eigenaar
Image Credit: cottonbro, Pexels

Bekendheid

Als je met je kat naar een nieuw huis bent verhuisd, zul je merken dat ze wat moeite zullen hebben om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Het kan weken tot maanden duren voordat een kat zich volledig aanpast aan een nieuw huis, afhankelijk van hun ras, temperament en verleden.

Je kunt deze overgang wat soepeler maken door van het huis een thuis te maken. De ideale manier om dit te doen is door oude, vertrouwde dingen in huis te plaatsen, zoals dekens die de geur van het oude huis, hun favoriete speelgoed en hun persoonlijke bedden kunnen dragen.

Aandacht

Ten slotte moet je een extra stap zetten om van hun verlatingsangst af te komen. Als je kat gehecht was aan je ex-partner, zouden ze onvermijdelijk verlatingsangst ontwikkelen zodra ze zich realiseren dat ze ze niet meer zullen ontmoeten. Dit gebeurt vanwege het verdriet en de stress van het verliezen van een geliefde eigenaar.

We raden aan om het probleem voor te blijven door de symptomen van verlatingsangst in de gaten te houden, waaronder aanhankelijkheid, vernietiging en gezeur. Door extra aandacht te besteden aan je kat, kun je hem voldoende troosten om zijn zorgen te verzachten. Als u zich echter zorgen maakt over de ernst van de angst van uw kat, is het cruciaal om de dierenarts te bezoeken om ervoor te zorgen dat deze niet verergert.

een schattige feloranje kat knuffelen stress_RJ22_shutterstock
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Breuken kunnen een uitdaging zijn, maar ze kunnen nog hartverscheurender zijn wanneer je een kat deelt met je ex-partner. Te midden van verdriet en stress zul je merken dat je je zorgen maakt over hoe je kat zich voelt over het feit dat je je partner nooit meer ziet.

Hoewel het waar is dat katten emotioneel worden beïnvloed door het einde van een langdurige relatie, kun je veel doen om ervoor te zorgen dat hun tijdelijke verdriet niet evolueert naar permanente verlatingsangst of depressie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: VAKS-Stock Agency, Shutterstock