Waarom stalkt mijn kat mij? (Normaal versus zorgelijk gedrag)

Katten besluipen hun prooi, besluipen hun speelgoed en soms zelfs hun voedsel. Wat veel katteneigenaren echter zorgen baart, is wanneer hun katten besluiten ze te stalken.

Je bent waarschijnlijk bekend met het gedrag van kattenstalken en springen. Ze kruipen langzaam door de gang en springen dan als hun prooi in het nauw wordt gedreven. Het is schattig en soms grappig totdat jij die prooi bent. Dus, waarom stalkt je kat je plotseling? Is dit normaal gedrag voor een kat? Moet je bang zijn? We zullen deze vragen en nog veel meer hieronder beantwoorden.

3 katten gezichtsverdeler

Is het normaal dat mijn kat me stalkt?

Je kat die je stalkt is meestal omdat hij wil spelen. Als je reageert op zijn spel, kan het voor jullie allebei leuk zijn. Als je het niet leuk vindt dat je kat je stalkt en vastpakt als je langskomt, negeer het dan en hij moet dit gedrag zelf stoppen.

spelen met kat
Afbeelding Credit: Vika Hova, Shutterstock

Waarom stalken katten?

Er zijn nogal wat redenen waarom katten stalken, waaronder dat wanneer ze in het wild leven, dat is hoe ze hun prooi vangen. Je zou echter kunnen denken dat het voedsel van je kat regelmatig wordt geserveerd en dat er geen reden voor hem is om zijn eten te stalken en te bespringen.

Het komt natuurlijk

Hoewel huiskatten hun voedsel niet hoeven te stalken en te bespringen om te eten, is het wat voor hen vanzelfsprekend is. Katten zijn natuurlijke jagers en hoewel katachtigen binnenshuis hun huisdiervoer niet hoeven te stalken, kunnen ze hun eigenaren stalken omdat het instinct om dit te doen nog steeds aanwezig is.

kat krabben eigenaar
Afbeelding Credit: Anna Kraynova, Shutterstock

Stalken is leuk voor je kat

Een mogelijke reden dat je kat je stalkt, is dat hij wil spelen. Stalken en poepen zijn leuk voor je kat, dus hij denkt waarschijnlijk dat het ook leuk voor je zal zijn. Als je bijvoorbeeld merkt dat je kat zich onder de bank verstopt en hij je bespringt als je langsloopt, nodigt hij je uit om met hem te spelen.

De kat kan je ook licht bijten of klauwen, maar niet genoeg om pijn te doen. Er is echter iets dat spelagressie bij katten wordt genoemd, wat betekent dat de kat zijn klauwen in je been kan laten zakken of bijten en je hard kan schoppen. Dit betekent echter niet dat de kat je pijn probeert te doen. Dit is normaal voor katten en ze spelen gewoon en proberen geen schade aan te richten.

Uw kat is geagiteerd of angstig

Katten stalken en springen vaak als ze ergens angstig of geagiteerd over zijn. Als je onlangs naar een nieuw huis bent verhuisd of een nieuw huisdier hebt toegevoegd, kan je kat gestrest zijn en agressief gaan stalken en springen.

een rode huiskat bijt in de hand van zijn eigenaar
Afbeelding credit: Irzhanova Asel, Shutterstock

Uw kat verveelt zich

Katten vervelen zich, net als mensen. Als uw kat niet de fysieke en mentale stimulatie krijgt die hij nodig heeft, kan hij zich vervelen en u gaan stalken om zichzelf te vermaken. Zorg ervoor dat je kat gelukkig is en voldoende fysieke en mentale oefening krijgt om het stalken te verminderen.

Wat kun je doen om dit gedrag te beteugelen?

Zelfs wanneer een kat je uit frustratie of verveling stalkt, is de kans heel klein dat de kat je schade toebrengt. Als het stalkings- en springgedrag van uw kat echter zover is gekomen dat u niet eens uw eigen huis of door de gang kunt lopen zonder dat de kat aanvalt, is het tijd om hulp voor uw kat te zoeken.

Zelfs als de aanval van de kat bloed trekt, moet je je kat nooit straffen, omdat dat het gedrag alleen maar zal verergeren. Je kunt proberen de aandacht van je kat om te leiden met een speeltje of spel wanneer je de stalking opmerkt, en je kunt routinematige speelsessies starten om verveling en agressief gedrag te voorkomen.

Als het gedrag echter aanhoudt of verslechtert, is het het beste om een afspraak te maken met uw dierenarts voor aanbevelingen. Ze kunnen u doorverwijzen naar een gedragsspecialist als het stalkingsprobleem ernstig is.

man die buiten kat speelt
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock

kattenpootverdeler

Inpakken

Katten zijn nieuwsgierige, speelse wezens wiens instinct het is om hun prooi te besluipen en te bespringen. Het feit dat je kat je stalkt, betekent niet dat de kat je als voedsel ziet. Katten stalken om verschillende redenen, of het nu is vanwege verveling, frustratie of het willen spelen met hun huisdierouders. U kunt uw huisdier aanmoedigen om het gedrag te stoppen door vaker leuke spelletjes te doen, maar als het stalken doorgaat, neem dan contact op met uw dierenarts voor hulp.

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit; Anna Kraynova, Shutterstock