Oranje kattenrassen – Laten we 18 marmelade cuties ontmoeten


Nou, marmelade cuties namen het internet over. Moeten we Garfield, Puss in Boots van Shrek of Tigger noemen? Oranje kattenrassen zijn al heel lang populair vanwege hun dwaze gedrag en schoonheid. Oranje bont ziet er goed uit op de Maine Coon, Scottish Fold, Bengals en andere orangies!

Het is niet vreemd dat mensen enorme fans zijn van oranje kattenrassen. Hun vacht, die meestal tabby is, doet ons vaak denken aan tijgers. Gemberkatten met hun vacht worden vaak als zeldzaam beschouwd en ze genieten de reputatie de vriendelijkste en knuffeligste katachtigen van alle katten te zijn.

Een leuk weetje over oranje katten is dat de meeste oranje tabby katten reuen zijn. Ik bereidde 19 oranje kattenrassen voor, waaronder de kleine, grote, kortharige en langharige katachtigen. Als je geïnteresseerd bent in het kiezen van een voor je eeuwige thuis, wees dan voorbereid op besluiteloosheid!

Oranje Kattenrassen

Waarom zijn oranje kattenrassen populair? De oranje kleur is enigszins warm en gastvrij, net zoals onze oranje katachtigen naar ons toe zijn. Ze zijn klaar om liefde en genegenheid te geven.

Deze unieke kleur is een gevolg van het X-chromosoom. Dat pigment wordt feomelanine genoemd. Dat pigment maakt van oranje katten echter nog geen ras. De oranje kleur van hun vacht komt bij veel verschillende rassen voor. Maar die jas zal nooit een effen gekleurde vacht zijn.

Laten we ze nu eens bekijken!

AANVERWANT: Waarom zijn oranje katten zo dom? Een mythe of een echt ding?

1. Maine Coon Kat

een mooie Maine Coon Cat ligt op een deken leunend op een boek

De Maine Coon heeft een plaats als een van de grootste huiskatrassen. Dit is absoluut een langharige oranje kat die extreem populair is en over de hele wereld verspreid is. Hun oranje kleur kan in drie verschillende tinten komen, en we zullen nu zien welke drie:

Rode Tabby: De meest voorkomende is de rode tabby oranje vacht. Om het beter te beschrijven, is er een combinatie van donkere en lichtere tonen van duidelijke tabby-markeringen, die een makreeltabby, aangevinkte tabby en klassieke tabby kunnen zijn.

Rode rook: Deze is heel interessant. Red Smoke Maine Coons hebben een oranje vacht die donkerder is aan de uiteinden, maar de basis is wit. Met een lange jas is dit iets ongelooflijks om naar te kijken. Hun teint is lichter en crème-achtig.

Effen rood: Solid Red Maine Coon kat is oranje over het hele lichaam. Maar als je meer aandacht besteedt aan de vacht, kun je vage tabby-markeringen zien. Maar de effen rode wijnen zijn het zeldzaamst te vinden.

Deze katten staan bekend om hun grote formaat dat je in het begin kan intimideren, maar hun bijnaam, zachte reus, geeft ze af. Hun aanhankelijke en lieve karakter maakt hen echt perfecte familievrienden.

Hoe groter de kat, hoe groter de ruimte die ervoor nodig is. Deze grote katten hebben meer nodig dan grote ruimte; ze hebben grotere hoeveelheden voedsel, een grote krabpaal en een grote kattenbak nodig. Voordat u deze vriendelijke reus koopt, moet u rekening houden met alle dingen.

GERELATEERD: Maine Coon vs. Noorse boskat

2. Abessijnse Kat

schattig kitten Abessijnse Kat

De Abessijn is een ras van huiskat met een onderscheidende “getikte” vacht, wat betekent dat elk haar verschillende kleuren aan elkaar heeft geband, meestal tinten rood, bruin en zwart. Abessijnen staan bekend om hun intelligentie, energie en speelse persoonlijkheid en worden vaak beschreven als zeer actief en nieuwsgierig.

Ze staan ook bekend om hun aanhankelijke aard en het vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren. Abessijnen zijn over het algemeen gezonde katten, maar zoals alle rassen kunnen ze gevoelig zijn voor specifieke gezondheidsproblemen.

De Abessijnse Kat is een oranje tabby kat uit Egypte of Ethiopië. In tegenstelling tot veel kattenrassen op deze lijst, heeft deze kat slechts één vachtpatroon, de getikte tabby. Getikte tabbies staan bekend om hun agouti-haren.

Agouti haren kunnen aanwezig zijn in vele banden van pigmentatie. De uiteinden zijn donkerder, terwijl de basis lichter is. Oranje Abessijnen worden ook wel zuring of rode Abessijnen genoemd.

Hun basis zal meestal lichter koper zijn, terwijl de uiteinden bruin zullen zijn. De oranje kleur bij deze katten lijkt meer op een rood-bruine tint met een zwart patroon. Hoewel ze roodachtige ondertonen hebben, is het geen oranje kat. Maar een mutatie van de vachtkleur zorgde ervoor dat de vacht oranje leek.

Hoewel de meeste Abessijnen kortharig zijn, kunnen ze het lange haar herkennen. Maar dan zijn ze een apart ras genaamd de Somaliër. Dus als je van de Abessijn houdt, maar langere lokken wilt, is de Somali de juiste keuze voor jou, omdat ze hetzelfde getikte patroon hebben.

3. Chausie Kat

Chausie Cat loopt over straat

Een Chausie is een kattenras dat een hybride is van een huiskat en een junglekat (ook bekend als een chaus) uit Egypte. Deze wilde katten staan bekend om hun grote omvang en atletische bouw, evenals hun intelligentie en energieke persoonlijkheid.

Chausies worden beschouwd als intelligente, nieuwsgierige en speelse katten die kunnen worden getraind om trucs te doen en aan de lijn te lopen. Ze staan ook bekend om hun vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren.

Omdat ze echter een hybride ras zijn, kunnen ze enkele kenmerken van zowel huiskatten als junglekatten vertonen, zoals een verlangen om rond te zwerven of te jagen. Als u overweegt een Chausie te nemen, is het belangrijk om uw onderzoek te doen en voorbereid te zijn om aan de behoeften van dit energieke en intelligente ras te voldoen.

4. Perzische Kat

mooie Perzische kat met grote ogen

Perzische katten staan bekend om hun prachtige en elegante vacht en zijn een vrij populair kattenras.

Ze veroveren ieders hart met hun weelderige en verfijnde uiterlijk. Ze hebben mooie lieve gezichten en dikke bontjassen, waardoor ze de bijnaam ‘glamour puss’ krijgen.

Afgezien van hun uiterlijk, zijn het erg aardige en liefdevolle mensen die vrienden maken met iedereen die ze ontmoeten. De bekendste raskat in de VS is het resultaat van het combineren van al deze factoren.

Hoewel velen van ons zich een witte of zilveren Perzische kat voorstellen, kunnen deze katten eigenlijk in een breed scala aan kleuren en patronen komen, waaronder oranje. Ze kunnen de rode vacht zelfs combineren met andere tinten om schildpad- en calicojassen te creëren.

Eén ding moet je bezighouden. De prachtige lange vachten van Perzische katten vereisen veel onderhoud. Als je het geduld en de tijd mist om dat te doen, is een Perzische niet de juiste match voor jou. Om matten te voorkomen, moet hun vacht dagelijks worden geborsteld. Bovendien moet de Perzische maandelijks worden gebaad om een zijdezachte, schone vacht te behouden.

5. Bengaalse Kat

Bengal Cat ligt op de tegels

Een van de meest onderscheidende huiskatten die vandaag de dag bestaan, is de Bengaalse kat. Ondanks dat ze een duidelijk wild uiterlijk hebben, hebben ze een lief en liefdevol karakter. In werkelijkheid is hun meest herkenbare kenmerk hun prachtige gevlekte of gemarmerde vachtmarkeringen. Bengalen zijn er in verschillende “niet-herkende” kleuren, waaronder zwart en blauw, naast de erkende kleuren bruin, zilver en sneeuw.

De Bengaalse katten met bruine vachten hebben de meest oranjekleurige vacht. Het varieert in kleur van een zachte oranjebruine tot warme karameltinten en intensere tinten rood. Bruine Bengalen hebben meestal een “boterjas” die een oranjebruine kleur heeft. Het grootste deel van de vacht zal deze blekere oranje tint zijn, die als basis dient. Kastanjebruine en zwarte rozetten of marmering die donkerder contrasteren mooi.

Het is een kruising tussen huiskatten, Egyptische Mau en Aziatische luipaardkatten, wat kan verklaren waarom het een onverzadigbare honger naar prooien heeft. Ze hebben de speelse en opmerkzame persoonlijkheden behouden die vaak worden geassocieerd met grote katten, dus het is niet alleen hun uiterlijk dat hen een “wilde” uitstraling geeft.

Bengalen zullen daarom veel zorg en activiteit nodig hebben om ze tevreden te houden. Als je er echter tijd en moeite in steekt, heb je ook een nieuw familielid dat toegewijd en liefdevol is. Bengaalse katten zijn ook veel aimabeler en aanhankelijker dan wilde katten, waardoor ze het ideale alternatief zijn voor iedereen die een luipaard of cheeta als huisdier wil hebben.

6. Exotische korthaar Kat

Exotische korthaar Kat ligt op een leren stoel

Je bent je er misschien niet van bewust dat Garfield exotisch kort haar heeft. Hier is de tweelingbroer van de Pers als je er dol op bent, maar het rigoureuze onderhoud niet aankunt. Het heeft nog steeds zijn oranje kleur en alle kenmerken van het Perzische ras. U hoeft uw kat slechts één keer per week te verzorgen.

Je krijgt nog steeds een vriendelijke, relaxte kat naast een meer grappige en nieuwsgierige metgezel. Deze lieve kat zal het niet erg vinden om aan de rand van het bed te kruipen of naast je op de bank te zitten. Ze blijven toegewijd aan hun verzorger, wat voordelig is als je verhuist. Ze zijn heel zolang je er bent. Het is ook het perfecte huisdier voor een gezin met oudere kinderen.

7. Munchkin Kat

droevige Munchkin Kat

De Munchkin-kat, ook wel de “Worstkat” genoemd, is het meest bekend om het hebben van korte benen. Ze hebben om genetische redenen korte benen, opnieuw. Deze keer is de boosdoener een gen dat dwerggroei veroorzaakt. De lichamen van deze katten ontwikkelen zich zoals je zou verwachten, maar vanwege hun onvolgroeide ledematen zijn ze onevenredig klein.

Hun fokkerij was zeer omstreden omdat deze katten werden gefokt met een fysieke misvorming om mensen te kalmeren. De International Cat Association (TICA) erkende ze echter pas formeel in 1994. Vanaf nu erkent echter alleen dit kattenregister Munchkin Cats als ras.

De grote verscheidenheid aan vachtkleuren van dit ras is een ander onderscheidend kenmerk, naast hun omstreden korte ledematen. Een Munchkin Cat is te vinden in elke genetisch denkbare combinatie van kleuren, patronen en modes. Natuurlijk maken oranje jassen, vaak gecombineerd met witte of mooie tabby-markeringen, deze lijst.

Hetzelfde geldt voor Munchkins, die de reputatie hebben een van de vriendelijkste katten te zijn. Ondanks hun kleine formaat zijn ze gedurfd en grappig. Stel je voor hoe aimabel een gember Munchkin-kat zou kunnen zijn – dit ras staat bekend als een geweldig huisdier en ongelooflijk liefdevol!

Maar wacht even, waarom tonen Munchkins en katten met oranje punten zoveel genegenheid? Het komt allemaal neer op hoe ze eruit zien. Twee andere vertederende en schattige kenmerken zijn gemberjassen en zoete kleine Munchkins.

Door alle aandacht die ze als kittens kregen, kregen deze katten waarschijnlijk meer handling! Het zijn dan ook vaak de vriendelijkste en meest aanhankelijke katten in de omgeving.

GERELATEERD: Hoeveel kost een Munchkin-kat – een gids voor alle uitgaven

8. Devon Rex Kat

Devon Rex Cat staat op het gras

De Devon Rex lijkt erg op de Cornish Rex. Ze lijken in veel opzichten op elkaar. Hoewel ze allebei gekrulde jassen hebben, is interessant genoeg elk het resultaat van een andere genetische mutatie. Met slanke lichamen, grote ogen, een puntige kin en een topzware gezichtsvorm delen ze ook een vergelijkbare botstructuur. Bovendien kan Devon Rex oranje bontjassen hebben, net als hun familieleden in Cornwall.

De Devon Rex kan bijna elk type vachtpatroon hebben. Het meest typische rode kattenpatroon is een tabby. Op een calico-jas zie je echter ook rode vlekken vermengd met het wit en zwart. Er zijn ook oranje en witte katten die tweekleurig zijn, waarbij de witte vlekken meestal op de onderkant en poten van de kat verschijnen.

De opvallend grote en puntige oren van de Devon Rex-kat zijn een ander onderscheidend kenmerk. Deze oren, samen met hun korte neus en wigvormige kop, geven dit ras zijn herkenbare elfish of pixie-achtige uiterlijk, wat mensen het meest aanbidden. Ze lijken nog meer op buitenaardse wezens vanwege de positie van hun oren, die vrij laag op hun hoofd staan.

GERELATEERD: 6 Devon Rex-fokkers die het controleren waard zijn

9. Cornish Rex Kat

Cornish Rex Cat ligt op de bank

Een ander oranje kattenras is de Cornish Rex. Het meest onderscheidende kenmerk van dit ras is echter niet de vachtkleur. In plaats daarvan zijn mensen dol op deze katten vanwege hun kenmerkende, fluweelachtige krullende vachten. Dit komt omdat Cornish Rex-katten de typische drielaagse vacht missen die bij de meeste binnenlandse rassen voorkomt en in plaats daarvan alleen een ondervacht hebben.

De kenmerkende jassen van Cornish Rex zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren naast oranje. Alles, inclusief wit, chocolade, zwart, blauw en crème, is acceptabel volgens foknormen. Vaste stoffen zijn een veel voorkomend patroon, maar je kunt ook verschillende tabby-variëteiten, tweekleurige katten en het prachtige schildpadtrio van oranje, wit en zwart vinden.

De ogen van een Cornish Rex, die altijd goudkleurig zijn als hun vacht oranje is, zijn een ander onderscheidend kenmerk. Je kunt gemakkelijk verdwalen in hun blik omdat ze worden gezien als een kat met grote ogen. Het is onmogelijk om weg te kijken vanwege hun prachtige ogen, die verder worden versterkt door hun korte vacht en driehoekige hoofden.

Cornish Rex-katten worden beschouwd als de clowns van het kattenrijk en worden aanbeden om hun persoonlijkheden. Ze komen constant in de problemen, zijn geanimeerd en speels en laten nooit na om hun eigenaren aan het lachen te maken. Dit ras zal echter ook een hechte band met zijn eigenaar ontwikkelen en is aanhankelijk, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een huisdier in het algemeen.

GERELATEERD: TOP 9 Cornish Rex Fokkers

10. Somalische kat

Somali Cat zit bij het raam

De Somaliër is een feloranje kattenras met vosachtige sluwheid. Zijn intelligentie is indrukwekkend omdat het tijd kost om dingen te overwegen en te onderzoeken. De kat kan ook een paar trucjes worden geleerd en in een mum van tijd kan hij eenvoudig uitvoeren taken zoals kloppen en deuren openen.

Het nadeel van het feit dat ze hands-on zijn, is dat het een uitdaging kan zijn. Het schiet vaak hoger geplaatste objecten in een poging om te zien hoe ze landen door ze af te slaan.

11. Britse korthaar Cat

Britse korthaar kat in het herfstpark

Het typische Britse korthaar uiterlijk van een blauwe vacht en goudgele ogen komt in gedachten wanneer de meeste mensen aan deze dieren denken. De meest typische en geliefde mix voor het ras is deze. Er zijn Britse kortharen met oranje vacht, hoewel ze veel zeldzamer zijn.

Het rood van oranje Britse kortharen is meestal niet zo intens als je zou verwachten, in tegenstelling tot veel van de andere rassen op deze lijst. In plaats daarvan zijn ze crème, wat een afgezwakte vorm van het oranje gen is.

Hierdoor kan een pastelkleur een gele tint hebben of romig pompoenoranje zijn. De crème kan in veel verschillende vachtpatronen verschijnen, maar het zal een uitdaging zijn om ze uit elkaar te houden vanwege de verdunde kleuren.

Deze zijn ook beschikbaar als u op zoek bent naar een rodere Britse korthaar. Deze zijn daarentegen nog zeldzamer en een van de meer recente toevoegingen aan de rassen. Ze kunnen ook verschillende patronen hebben, zoals schildpad en tweekleurige vachten, net als crèmekatten.

Dit grote kattenras onderscheidt zich door zijn ronde en gedrongen bouw naast zijn vacht. Ze lijken krachtig vanwege hun brede borsten, afgeronde gezichten en grote poten. Britse korthaar katten behoren echter tot de meest relaxte katten die er zijn. Ze hebben een overdreven lief karakter, zijn dol op hun eigenaren en nemen veel liever een catnap dan dat ze elke dag van de week gaan wandelen!

GERELATEERD: 7 Britse korthaar fokkers – Alleen het beste voor u

12. Schotse Vouwkat

schattige Schotse Fold Cat

De Scottish Fold staat al bekend als een van de schattigste katten in het bestaan van oranje kattenrassen. Het meest onderscheidende kenmerk van dit ras is de kleine oren. Als gevolg van een genetische mutatie ontwikkelt het kraakbeen van deze katten zich niet normaal, wat resulteert in kleine oren die naar voren naar hun schedels fladderen.

In combinatie met hun afgeronde gezichten en ogen geeft dit hen een duidelijke uilachtige uitdrukking. Susie, een kat ontdekt op een boerderij in Schotland, was de eerste kat die deze spontane kleine oormutatie ontwikkelde; vandaar de naam ‘Scottish Fold’. Susie had een witte vacht, maar tegenwoordig hebben veel katten van dit ras ook oranje jassen, die “rood” worden genoemd.

De meeste rode Scottish Fold-katten hebben een schitterende donkerrode kleur zonder duidelijke tabby-markeringen. Bovendien hebben ze vaak oranje vacht over hun poten, onderkanten, neuzen en voetzolen. De ogen zijn altijd goudkleurig of koperkleurig en zijn volledig rood met deze vachtkleur.

De termen “rode chinchilla” en “shell cameo” worden ook gebruikt om jassen en rode Scottish Folds te beschrijven. Hier hebben de haren een oranje puntje maar met een witte ondervacht. Meestal zorgt dit ervoor dat de maag, borst, kin en oren wit worden terwijl de rug en staart oranje vlekken ontwikkelen.

De ‘gearceerde cameo’ en ‘cameo smoke’, beide gemaakt van oranje en wit bont, zijn twee extra jassen met rode accenten. Verschillende tabby jassen met rode en koperen vlekken zijn ook verkrijgbaar. Van alle binnenlandse rassen hebben Scottish Folds een van de meest gevarieerde vachtkleuren.

Elke combinatie van kleuren en patronen die genetisch mogelijk is, is acceptabel, volgens de Cat Fanciers ‘Association (CFA). Dit verklaart waarom oranje katten zo gewoon zijn; gezien de grootte en diversiteit van de genenpool is er een grotere kans om een kat met een oranje vacht te spotten.

GERELATEERD: 8 Schotse vouwfokkers – Een goede fokker kiezen

13. Ocicat

Ocicat de kat zit op tafel
Foto uit: @assarocicat

De Ocicat werd gefokt met de bedoeling om een vriendelijke, gevlekte, wild uitziende kat te produceren met een prachtig rozetjaspatroon. De Siamese, Abessijnse en Amerikaanse Korthaarrassen werden gekruist om dit te bereiken. Het Ocicat-ras is bekend geworden om zijn korte, gevlekte, slanke vacht.

De Ocicat heeft een agouti-vacht, net als zijn Abessijnse neef. De donkerdere kleurbanden op de haren ontmoeten elkaar om de vlekken te vormen die we op hun vacht zien. Voor dit ras zijn de markeringen cruciaal en ze mogen niet licht zijn of verward met de basis. De donkerste gebieden zijn ook te zien aan de punt van de staart en op de ruggen van de benen.

Oranje Ocicats, ook wel kaneelkleurige Ocicats genoemd, hebben roze voetzolen en een roze neus, met donkerdere oranje markeringen op hun lichtoranje achtergronden. Echter, there zal vaak een breed scala aan kleurvariaties zijn, waarbij de achtergrond zo licht is als een lichtgeel of beige en de vlekken er meer roodbruin dan feloranje uitzien. Daarnaast is er een kaneelzilvervariant.

Deze katten hebben een basiskleur van lichter zilver met oranje vlekken. De Ocicat heeft geen wilde katachtige persoonlijkheid, ondanks zijn uiterlijk. Ze zijn geweldige metgezellen en genieten ervan om in de buurt van mensen te zijn. Het zijn echter zeer intelligente wezens met veel energie. Ze moeten altijd geamuseerd worden gehouden, anders dreigen ze zich te vervelen.

GERELATEERD: 6 Ocicat Fokkers – De lijst van de waardige

14. Turkse Angora Kat

mooi portret van Turkse Angora Kat

Een ander oranje kattenras is de Turkse Angora. In plaats van uit Schotland te komen, komt dit ras uit Turkije. In feite bestaat dit ras van een huiskat sinds de jaren 1600 tot de oudste die nog steeds bestaan. Sommigen beweren dat ze het eerste langharige kattenras waren dat Europa bereikte. Tot nu toe mocht het ras alleen witte jassen hebben.

Tegenwoordig zijn hun mooie langharige jassen verkrijgbaar in verschillende tinten, zoals wit, crème, zwart, zilver en rood. Ogen die geel of oranje zijn, worden meestal gezien met een feloranje vacht. Crèmejassen, die een lichtere tint rood zijn, kunnen echter ook worden gezien met ogen die blauw of groen zijn.

Ook de verschillende vachtpatronen verschillen sterk van elkaar. Er zijn effen gekleurde Turkse Angora’s en die met schildpadpatronen, calico-jassen en tabby-markeringen. Een gemberkat met een stevige vacht is echter uiterst zeldzaam. Hoewel ze misschien één kleur lijken te zijn, onthult nader onderzoek dat ze eigenlijk subtiele markeringen hebben.

Nogmaals, oranje bontjassen zijn altijd op de een of andere manier gedessineerd, dankzij kattengenetica! Turkse Angora’s hebben een vergelijkbare wenselijke persoonlijkheid. Eigenaren zijn dol op dit ras omdat het gemakkelijk te trainen is en hechte banden vormt met zijn eigenaren.

15. Amerikaanse Bobtail Kat

schattige Amerikaanse Bobtail Kat liggend op de grond

Een oranje Amerikaanse Bobtail kat is ook beschikbaar. In feite zijn deze energieke puppy’s een ander ras dat naast rood een breed scala aan vachtkleuren heeft, zoals lila, blauw, zwart, wit, kaneel en crème.

Je kunt oranje Amerikaanse Bobtails vinden met zowel lang als kort haar, en hun vachtlengte varieert ook. Elk patroon is ook mogelijk voor dit ras. Tabbypatronen komen het meest voor bij katten met het rode vachtgen. Bi-color en calico American Bobtails zijn echter ook verkrijgbaar. In deze gevallen worden zwart en wit gecombineerd met oranje vlekken van bont om verbluffende en onderscheidende patronen te creëren.

Maar het kenmerk dat dit ras het meest opvalt, is ongetwijfeld de verkorte staart. Zoals hun naam al doet vermoeden, hebben Amerikaanse Bobtails staarten die meer lijken op de bobbelstaart van een konijn dan op de lange, slanke staart van een kat. Zelfs bij kittens uit hetzelfde nest varieert de lengte, meestal tussen 1-4 inch.

Een lengte van niet meer dan een centimeter is echter ideaal! Een veel voorkomende misvatting is dat ze verwant zijn aan de Japanse Bobtail vanwege hun korte staarten, maar dit is niet waar. Hoewel hun staarten beide kort zijn geknipt, hebben Amerikaanse Bobtails langere, flexibelere staarten die ze kunnen kwispelen en bewegen om emotie te tonen. Dit oranje kattenras heeft een hondachtig temperament.

16. Amerikaanse Krulkat

American Curl Cat ligt in bed

Oranje jassen, die genetisch in staat zijn tot bijna elk patroon, zijn een andere optie voor American Curls. Schildpadden, calico, tabby en aangevinkt zijn hier voorbeelden van. De lengte van het haar zelf kan ook variëren; terwijl kortharige katten even waarschijnlijk zijn, zullen sommige katten middellang tot lang haar hebben.

Hun jassen behoren tot de zachtste en zijdeachtigste die je zult vinden, ongeacht de kleur, het patroon of de lengte. De American Curl is echter vooral bekend om zijn oren. Het onderscheidende kenmerk dat aanleiding gaf tot de naam van het ras zijn de oren. De oren van een American Curl hebben zachte, afgeronde uiteinden die naar achteren vouwen naar hun schedel in tegenstelling tot de meeste kattenoren, die naar boven wijzen. Hoewel het kan variëren, is de kromming meestal tussen de 90 en 180 graden.

Hoewel deze oren schattig lijken, moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. Vanwege hun unieke vorm kan de gehoorgang draaien en vernauwd raken, wat het risico op infectie en blokkades verhoogt. Wees bovendien uiterst voorzichtig, omdat dit het kraakbeen in hun oren, die delicater zijn, kan beschadigen.

17. Exotische korthaar Kat

schattig Exotisch Korthaar kitten

De Exotische Korthaar is vergelijkbaar met een Perzische, net zoals de Oosterse Korthaar dat is voor een Siamees. Ze delen hetzelfde lieve en kalme temperament, kenmerkende platte neuzen, grote afgeronde ogen en kleine oren als hun glamour puss zus; ze zijn in wezen een kortharige versie van dat ras. Ze verruilden gewoon hun lange, donzige jassen voor een die dichter, korter en eenvoudiger te beheren is.

Exotische kortharen kunnen oranje jassen hebben, net zoals hun Perzische voorouders dat konden. Deze rode haren kunnen verschijnen in een overvloed aan verschillende patronen. Deze omvatten een verscheidenheid aan tabby-markeringen, evenals calico- en schildpadjaspatronen.

Een verdunde vorm van het rode gen, crème, is ook te vinden in Exotic Shorthairs. Dit resulteert in een schattige sinaasappel die lichter en meer crèmekleurig is. De verscheidenheid aan vachtpatronen en kleurencombinaties is echter nog lang niet voorbij. Exotische kortharen zijn ook verkrijgbaar in de volgende kleuren: blauw, zwart, chocolade, lila, zilver, goud, bruin en zegel. Er zijn veel verschillende markeringen, van rook tot schaduwrijke markeringen.

18. Oosters korthaar Kat

Oosters Korthaar Kat ligt op de grond en geeuwt

Een ander oranje kattenras is de Oosterse korthaar, met rode katten die meestal gevlekte tabbypatronen hebben. Het ras omvat echter getikte, gevlekte, makreel en traditionele oranje tabbies. Wat het patroon ook is, het oosterse rood moet een diepe, warme kleur hebben zonder waarneembare witte haren.

Zoals hun naam al aangeeft, hebben ze altijd kortharige jassen. In tegenstelling tot de meeste rode katten, die gouden of gele ogen hebben, hebben deze oranje katten ook groene ogen. Door hun opvallende contrast met hun vacht vallen de ogen van Orientals op als onderscheidend kenmerk. Hoe hoger de levendigheid, hoe hoger de foknormen! Hun grote amandelvormen versterken deze prachtige functie verder.

De enige mogelijke vachtkleur en patrooncombinatie is een oranje tabby-vacht, maar dit is lang niet de enige optie. Bovendien kunnen tortie-katten een rode vacht hebben gemengd met crème en blauwe, zwarte, chocolade- of kaneelharen. De Cat Fanciers’ Association (CFA) heeft in totaal meer dan 300 verschillende vachtkleur- en patrooncombinaties voor dit ras goedgekeurd.

Oosterse kortharen onderscheiden zich door hun grote verscheidenheid aan mogelijke vachtcombinaties, evenals door hun lange, hoekige hoofden, lange, puntige oren en slanke ledematen. In feite, ondanks het feit dat ze verschillende en interessantere vachtpatronen hebben, lijken ze op hun Siamese familielid in termen van grootte, gestalte en botstructuur.

Inpakken

Je kunt zien dat veel van de meest bekende huiskatrassen veel verschillende kleuren vachten en patronen kunnen hebben, maar oranje kattenrassen lijken iets heel speciaals te zijn.

Deze aanhankelijke katten zouden de harten van elke kattenliefhebber winnen. De genen die ze van elke ouder erven, bepalen of een van de rassen die ik heb genoemd een oranje vacht heeft of niet. Oranje kattenrassen zijn misschien wel de beste van alle kattenrassen vanwege hun mooie en levendige vachten, evenals hun liefdevolle en innemende persoonlijkheden.

Gerelateerde inhoud

Huiskatten en Bobcats… Wat zijn de verschillen?

Waarom rollen katten op hun rug als ze je zien?

Waarom worden mannelijke katten Toms genoemd?