Wat is de beste krabpaal voor een grote kat in 2023 kopen?

Katten krabben niet alleen de krullen van de trap, ze houden ook van klimmen! Met een krabpaal voorzie je in de behoefte om te klauteren terwijl je kat ook de nagels kan verzorgen. En na al die inspanning is het ook nog eens mogelijk om te ontspannen want de krabpalen op deze pagina zijn tevens voorzien van rustplekken. Lees snel verder voor de beste krabpalen voor grote katten van 2021!

Wat is de beste krabpaal in 2021?

De beste keuze is afhankelijk van diverse factoren waarbij zowel de eigenaar als de kat voorkeuren zal hebben. Zo moet je voor een grote kat op andere zaken letten als voor een kleiner exemplaar. Ook de beschikbare ruimte speelt een rol bij het maken van de juiste keuze. Hier zijn de vijf beste katten krabpalen voor 2021 die je direct online kunt bestellen, lees verder voor meer informatie over deze producten inclusief praktische tips voor aanschaf.

Hoge klantwaardering: Feandrea Kattenboom Lichtgrijs XXL

Feandrea Kattenboom Lichtgrijs XXL

Bekijk de dagprijs

Deze kattenboom een krabpaal noemen doet het product te kort. Het is meer een pretpark voor katten, zelfs meer dan één kat kan hier heerlijk vertoeven. In de eerste plaats zijn er meerdere sisalpalen om de nagels aan te scherpen. Onder is een hangmat aanwezig om heerlijk te relaxen terwijl er bovenin uitdagende pompons hangen voor een spannend avontuur. De totale hoogte van de Feandrea Kattenboom Lichtgrijs XL is 154 centimeter, dankzij het uitgekiende ontwerp blijft het geheel stabiel staan. Ook als je een zeer energieke kat hebt. Je zult wel wat ruimte nodig hebben om deze kattenboom te plaatsen.

Kenmerken

 • Kleur: Lichtgrijs
 • Materiaal: Katoen
 • Ligplekken: 3
 • Maat: XL

Beste krabpaal: RHRQuality Corner Coon Krabpaal Voor Grote Katten

RHRQuality Corner Coon Krabpaal Voor Grote Katten

Bekijk de dagprijs

Als je denkt dat jouw kat wollig en ‘fluffy’ is dan moet je deze flinke krabpaal maar eens bekijken! Alsof een wolk gekruist is met een schaap, zo zacht ziet de RHRQuality Corner Coon Krabpaal Voor Grote Katten eruit. Zoals de titel al aangeeft is dit product uitermate geschikt voor de grote maat kat. Het is een stabiel geheel met meerdere niveaus om te vertoeven. De manden zijn te draaien waarmee je meer flexibiliteit hebt in de plaatsing, het ontwerp is vooral bedoeld om in een hoek van de kamer neer te zetten. De hoogte is 151 centimeter.

Kenmerken

 • Kleur: Crème
 • Materiaal: Hout / Stof
 • Ligplekken: 6
 • Maat: XXL

Favoriete krabpaal: Flamingo Krabpaal Cometa

Flamingo Krabpaal Cometa

Bekijk de dagprijs

Sommige krabpalen zijn breed en laag, deze krabpaal is niet geschikt voor katten met hoogtevrees! Met maar liefst 263 centimeter is dit een paal die tot aan het plafond reikt. Met name de katten die graag boekenplanken en andere hoge plekjes opzoeken zullen zich uitleven met de Flamingo Krabpaal Cometa. Naast de drie plateau’s is er ook een huisje om uit te rusten, de paal is voorzien van sisal om heerlijk aan te krabben. Hoewel de hoogte enorm is neemt deze krabpaal toch weinig vloeroppervlak in.

Kenmerken

 • Kleur: Zwart / Wit
 • Materiaal: Pluche / Sisal
 • Ligplekken: 4
 • Maat: M (wel hoog)

MaxxPet Krabpaal Juul xxl

MaxxPet Krabpaal Juul xxl

Bekijk de dagprijs

Deze krab installatie is voorzien van een heuse ladder! In combinatie met de palen is het een mooi model voor actieve katten. Daarnaast is er een fijn hol en zijn er ook nog eens drie manden om heerlijk in te relaxen. De MaxxPet Krabpaal Juul is geschikt voor meerdere katten in huis, de hoogte is 170 centimeter. De basis is bescheiden met 100 x 60 centimeter waarmee je deze flinke krabpaal toch in een kleinere huiskamer kunt plaatsen.

Kenmerken

 • Kleur: Beige / Zwart
 • Materiaal: Sisal
 • Ligplekken: 8
 • Maat: XXL

RHR Quality Maine Coon Tower Krabpaal

RHR Quality Maine Coon Tower Krabpaal

Bekijk de dagprijs

Heb je een kat die graag klimt? Met deze krabpaal kan je kat hoog, hoger en zelf tot aan het plafond klimmen. De paal is in hoogte verstelbaar tussen 245 en 275 centimeter waarmee de RHR Quality Maine Coon Tower Krabpaal geschikt is voor de meeste huizen. De onderzijde is verzwaard zodat het geheel stabiel blijft staan. De manden zijn belastbaar tot 20 kilo waarmee zelfs grotere katten veilig op iedere hoogte kunnen liggen. Ook is er voldoende sisal oppervlak om de nagels te scherpen.

Kenmerken

 • Kleur: Antraciet
 • Materiaal: Pluche / Sisal / Hout / Karton
 • Ligplekken: 4
 • Maat: XL

Zo kun je de beste krabpaal kopen

Dat katten graag klimmen zal geen verrassing zijn, ze zijn er ook erg goed in. Van nature zijn ze gewend in bomen te klimmen om veilige plekjes op te zoeken. Ze grijpen zich vast met hun klauwen en klauteren behendig omhoog. Dit zie je ook in je eigen tuin als ze tegen een appelboom of tegen de schutting op klimmen. Of binnen in de gordijnen, dat heb je uiteraard liever niet. De reden dat ze zo graag klimmen is het overzicht dat ze hebben vanuit een hogere positie. Een krabpaal is natuurlijk niet meters hoog, waarom dan toch een krabpaal kopen voor je kat?

Voordelen van een krabpaal voor katten

Hier zijn de voornaamste voordelen om een krabpaal voor je kat te kopen:

 • De kans dat je kat zich nog uitleeft op meubilair of raamdecoratie is aanzienlijk kleiner.
 • Het is een goede manier voor je kat om energie kwijt te raken.
 • Een krabpaal is een speeltje dat echt voor de kat is en niet gedeeld hoeft te worden met huisgenoten.
 • Je voorkomt verveling in huis, je kat kan ravotten met de paal alsof het speelgoed is.
 • Het is een manier om de nagels in optimale conditie te houden.
 • Niet alleen de klauwen worden verzorgd, het is ook een manier om te strekken en de spieren te trainen.

Er zijn krabpalen in diverse maten. Ook voor een kleinere kat is het zeker geen verkeerd idee om een grotere krabpaal te kopen. Er is meer oppervlak waardoor de paal langer meegaat en het kan ook een leuke uitdaging zijn om in te klimmen. Ook moet de kat rechtop kunnen staan bij het krabben. Zo kan het dier alle spieren goed uitstrekken. Dat doen we als mensen ook als we net wakker zijn, katten zijn heel flexibel en houden enorm van even ‘stretchen’.

Heeft iedere kat behoefte aan een krabpaal?

Niet iedere kat heeft een krabpaal nodig, voor vrijwel alle katten is het wel prettig om een krabpaal in huis te halen. Als je een kat hebt die altijd binnen blijft is het essentieel om een krabpaal te kopen, anders zul je ongetwijfeld problemen krijgen met meubilair of gordijnen. Buiten zijn er meer oppervlakken om de nagels te scherpen en te klimmen. Toch is het prettig als er binnen een privé plekje is om even uit te rekken of voor een ‘manicure’.

Het kattenras speelt ook zeker een rol. De Maine Coon is een grote kat die een stevige, lange krabpaal nodig heeft die overeind blijft staan bij het krabben. De basis moet dan een behoorlijk oppervlak en gewicht hebben. De Abessijn, Bengaal en Burmees zijn heel actieve katten die de krabpaal ook zeker als speelgoed zien. Er zijn dan ook krabpalen met speeltje, die kun je zelf ook met een koordje aan de paal hangen. Los van het kattenras speelt het karakter een rol. Er zijn katten die van nature heel actief, energiek en rusteloos zijn. Die hebben zeker baat bij een therapeutische krabpaal in huis.

Als je op een landgoed woont met voldoende recreatieve mogelijkheden buitenhuis dan is een krabpaal niet altijd nodig, hoewel het ook in die gevallen in de herfst en winter erg prettig is. Het biedt namelijk meer dan een plekje om de nagels te verzorgen, het is ook zeker een product om je huisdier vrolijk en gezond te houden. Er zijn producten in verschillende prijsklassen, het is wel zo dat goedkope paaltjes vaak sneller slijten. Dan moet je ieder jaar weer een nieuwe krabpaal kopen. Dat is hygiënisch maar niet echt duurzaam.

4 tips bij een krabpaal kopen

Dat een krabpaal geschikt is voor iedere kat mag duidelijk zijn, met zoveel opties kan het wel lastig zijn om de perfecte paal te vinden voor jouw klauterende huisgenoot. De meeste katten houden wel van een uitdaging, hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken voor jouw kat:

 • Als je meer dan één kat in huis hebt dan is het aan te bevelen om ook meerdere krabpalen, matten of andere recreatieve elementen in huis te halen. Sommige producten worden gedeeld, sommige zijn persoonlijk. Dit zoeken je katten onderling wel uit.
 • Sommige katten houden het laag bij de grond terwijl je andere katten uit de kroonluchter moet vissen. Met name voor energieke katten die van hoogte houden hebben baat bij een hogere krabpaal die niet alleen voor krabben en strekken is bedoeld maar wat meer uitdaging biedt.
 • Er zijn palen die voorzien zijn van een speeltje om de aandacht te trekken. Je kunt uiteraard ook zelf een favoriet speeltje aan de krabpaal bevestigen. Let er wel op dat je kat niet verstrikt kan raken aan een touw. Vaak worden er springveren gebruikt in plaats van touw omdat veren een vaste vorm hebben waar de kat niet verstrikt in kan raken.
 • Stabiliteit is met name van belang bij grotere katten, maar ook kleinere exemplaren kunnen een klein paaltje eenvoudig omver trekken of duwen. Als de krabpaal niet stabiel genoeg is kan de kat afhaken, koop daarom een exemplaar met een stabiele basis. Een stevige plaat aan de onderzijde met bekleding zorgt voor extra gewicht wat vermeerderd wordt met het gewicht van de kat die op de plaat staat.

Je hebt misschien zelf ook voorkeuren wat betreft het design of de afmetingen. Je kunt in een klein appartement nou eenmaal niet de halve woonkamer in laten nemen met een krabpaal. Plaats de paal op een plekje waar je kat zich veilig en vertrouwd voelt.

Waar zet je een katten krabpaal?

Het is natuurlijk een behoorlijk opzichtig geval zo’n krabpaal in huis. Zeker als je een grote, zware en energieke kat hebt dan kunnen krabpalen behoorlijk groot worden. Naast de hoogte kan de basis ook flink zijn, dat moet wel passen natuurlijk. Bedenk vooraf waar je ruimte hebt voor de paal en kies een plek waar de krabpaal niet in de weg staat. Katten voelen zich het meest op hun gemak als de eigenaar in de buurt is, dan kunnen ze zich compleet richten op het speelgoed zonder hun omgeving in de gaten te houden. De huiskamer is daarmee een logische keuze. Maar dan liever niet in de loop, liever in een hoek waar je kat ook even kan rusten. Met overzicht op de ruimte als het een exemplaar betreft met plateau aan de bovenzijde.

Gedrag van je kat met een krabpaal

Een ander voordeel van een katten krabpaal in de huiskamer is het zicht dat je zelf kunt houden op de kat. Zeker als je een dier hebt dat zich graag vergrijpt aan het meubilair dan kun je direct corrigeren en je kat bij de krabpaal zetten. Je moet het gebruik niet opdringen maar je kunt het wel stimuleren. Als jouw kat argwanend is ten opzichte van dit nieuwe object in huis dan kun je zijn of haar favoriete speelgoed erbij leggen. Een beetje kattenkruid kan ook helpen om de aandacht te trekken.

Laat de krabpaal niet omvallen!

We hebben al aangegeven dat stabiliteit van belang is. Als de paal steeds omvalt dan zal je kat er snel genoeg van hebben. Veel krabpalen zijn zo ontworpen dat het zwaartepunt onder ligt, zorg er uiteraard wel voor dat wanneer de paal omvalt de kat niet bezeerd kan raken. Je zou de basis zelf kunnen verzwaren maar dat is wel risicovol.

Met deze informatie kun je snel de juiste keuze maken en de perfecte krabpaal kopen!