Kunnen katten tonijnwater drinken? Vet beoordeelde feiten

Als carnivoren moeten katachtigen vleeseiwit consumeren als hun belangrijkste bron van voedingsstoffen om een gelukkig en gezond leven te behouden. Dit is de reden waarom het eerste ingrediënt in de meeste commerciële kattenvoerrecepten een soort vlees is, meestal kip of rundvlees. Deze noodzaak om vlees te consumeren kan ervoor zorgen dat uw harige familielid interesse toont in de eiwitten die u tijdens de maaltijd of snacktijd eet, zoals tonijn en het water waarin het is verpakt. Maar is het oké om tonijnwater aan je kat te geven?

Het korte antwoord is dat hoewel het veilig is voor je kat om tonijnwater te drinken, het niet de gezondste optie voor hen is. Dat gezegd hebbende, kun je af en toe een kleine hoeveelheid tonijnwater aanbieden als snack als je kat het echt lekker vindt. Voor de duidelijkheid hebben we het hier over tonijn in bronwater en niet tonijn in zout water/pekel. Hier is het dieptepunt!

kattenpootverdeler

Tonijnwater is niet giftig voor katten

Tonijnwater is niet giftig voor katten, dus het is onwaarschijnlijk dat ze ziek worden als ze het eten. Dit betekent alleen dat je geen extra maatregelen hoeft te nemen om tonijnwater uit de buurt van je kat te houden, zoals je zou doen met chocolade of knoflook. Toch is tonijnwater niet iets dat je kat regelmatig of in grote hoeveelheden moet opzuigen.

Waarom tonijnwater niets meer zou moeten zijn dan af en toe een traktatie

kat die thuis nat tonijnvoer van het witte bord eet
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock

Tonijnwater is weinig meer dan een gearomatiseerde vloeistof. Er kunnen echter minimale hoeveelheden omega-vetzuren in zitten. Deze helpen energie te leveren, helpen bij een gezonde groei en bevorderen een gezonde huid en haar. Het drinken van een beetje tonijnwater kan de inname van omega-vetzuren door een kat verhogen. Het kwik in het tonijnvlees kan echter uitlogen in het water, wat toxische effecten kan hebben.

Kwik is zeer giftig en kan ernstige schade veroorzaken, zelfs de dood als het in voldoende grote hoeveelheden wordt ingenomen. Tekenen van kwikvergiftiging bij katten omvatten neurologische problemen, zoals tremoren, blindheid, hypermetrie en incoördinatie. Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel het grootste deel van het kwik in het tonijnvlees wordt aangetroffen, er nog steeds een mogelijkheid is dat er een bepaalde hoeveelheid in het water verschijnt. Hoewel tonijn in blik de minste hoeveelheid kwikbiotoegankelijkheid lijkt te hebben, is het volgens onderzoek nog steeds het beste om de toegang van uw kat tot tonijnwater te beperken. Geef je kat nooit in één keer een heel blikje tonijnwater. Eén of 2 eetlepels van de vloeistof in één keer is meer dan genoeg.

garen kogelverdeler

Dingen om te overwegen bij het geven van tonijnwater aan uw kat

Niet alle tonijn is gelijk. Sommige hebben oliën toegevoegd en andere zijn gekruid. Zorg ervoor dat het tonijnwater dat je je kat geeft alleen die tonijn en water bevat, geen andere oliën of kruiden.  Ook is tonijnwater geen vervanging voor gewoon drinkwater en mag het nooit als zodanig worden behandeld. Laat je kat geen tonijnwater drinken als ze niet regelmatig uit hun waterbak of fontein drinken.

Hoe tonijnwater aan uw kat te voeren

Open tonijn in blik
Image Credit: P Maxwell Photography, Shutterstock

Tonijnwater kan rechtstreeks uit het blik aan uw kat worden gegeven. Het kan worden gebruikt om hun drinkwater op smaak te brengen als je wilt dat ze meer vloeistoffen consumeren voor hydratatie. Giet gewoon 1 theelepel van de vloeistof in de waterschaal van uw kat. Je kunt ook een kleine hoeveelheid tonijnwater over kattenvoer gieten om je kieskeurige eter te verleiden om te eten.

Kunnen katten tonijn eten?

Tonijn kan rijk zijn aan eiwitten en omega-vetzuren, maar het bevat niet alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft voor een goede gezondheid, dus het zou niet het grootste deel van hun dieet moeten uitmaken. Tonijn bevat ook kwik, dat in overmatige hoeveelheden dodelijk kan zijn. Daarom moet je je kat niet regelmatig tonijn geven. Gebruik tonijn meer als een traktatie en geef slechts een hap of twee een keer per maand. Het is ook nooit een goed idee om je kat tonijn te geven die gekruid of gemengd is met mayonaise of andere ingrediënten of die verpakt is in olie. Deze extra ingrediënten horen niet thuis in het dieet van een kat en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

kat die tonijn in blik eet
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Tot slot

Tonijnwater is niet giftig voor katten, dus het is veilig om ze een kleine hoeveelheid te laten drinken als snack of traktatie. Tonijn is ook geen vervanging voor een dieet van hoge kwaliteit en mag slechts een paar keer per maand worden aangeboden. Veel andere lekkernijen zijn voedzamer en net zo lekker, zoals volledig gekookte (en ongekruide) kip. Dus, in plaats van je kat te trakteren op een vast aanbod van tonijnwater, overweeg dan om het een paar keer per maand in te werken als een extra speciale traktatie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: NMTD MEDIA, ShuTterstock