Hebben katten een goed reukvermogen?

Als je je afvraagt of katten een goed reukvermogen hebben, is het eenvoudige antwoord ja!  In feite zou je verbaasd kunnen zijn over hoe goed het reukvermogen van je kat is. Er zit veel meer in de neus van een kat dan op het eerste gezicht lijkt.

Snel overzicht

01

Het reukvermogen is het belangrijkste van de vijf zintuigen van een kat.

02

Katten hebben meer dan 200 miljoen geurreceptoren in hun neus, meer dan 40 keer zoveel als mensen.

03

Katten detecteren geuren op twee manieren: via geurreceptoren (olfactorische) receptoren en het vomeronasale orgaan, dat op het dak van de mond zit.

Alle katachtigen vertrouwen op hun vijf zintuigen wanneer ze de wereld om hen heen verkennen, maar het belangrijkste zintuig voor uw kat is hun reukvermogen. De zintuigen van katten hebben zich in de loop der eeuwen aangepast om hen te helpen bij vele aspecten van hun overleving. Ze hebben hun vermogen om op hun prooi te jagen verfijnd en ook roofdieren te vermijden.

Katten gebruiken die schattige knoopneuzen eigenlijk veel meer dan we ons realiseren. Dit artikel vertelt je alles over hoe ze dit doen en waarom hun reukvermogen zo belangrijk is. Lees verder voor meer informatie.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Het belangrijkste gevoel voor katten

Katten kunnen veel beter ruiken dan mensen – ze hebben 40 keer zoveel geurreceptoren als mensen.

Katten hebben een ongelooflijk scherp reukvermogen. De binnenbekleding van hun neus (ook wel het olfactorische epitheel genoemd) wordt geschat op 20 centimeter in het kwadraat, vergeleken met die van een mens, die ongeveer 4 centimeter in het kwadraat is.

Er wordt ook aangenomen dat katten meer dan 200 miljoen geurreceptoren in hun neus hebben. Om dit in perspectief te plaatsen, mensen hebben er maar 5 miljoen. Dat is meer dan 40 keer zoveel geurreceptoren als mensen.

Niet alleen dat, maar katten hebben ook het vermogen om chemicaliën te ruiken die feromonen worden genoemd, wat mensen niet kunnen. Dit is technisch gezien een van hun superkrachten, een andere reden waarom katten zo geweldig zijn!

Katten hebben twee mechanismen voor het detecteren van geuren of chemicaliën in hun omgeving. Ze hebben de normale geurreceptoren (of olfactorische receptoren), die mensen ook hebben, maar ze hebben ook een extra orgaan genaamd het vomeronasale orgaan, dat op het dak van de mond zit.

Dit orgaan, dat ook de naam Jacobson’s orgaan draagt, stelt uw kat in staat om feromonen te detecteren die door andere katten zijn vrijgegeven en is uiterst nuttig om hen te helpen informatie te verzamelen over anderen in hun wereld, inclusief u, hun eigenaar.

Als je je kat ooit hebt betrapt op pauzeren en zijn mond openhouden, onderzoeken ze eigenlijk een nieuwe geur door hun tong te gebruiken om geurmoleculen over het vomeronasale orgaan te bewegen. Ze krullen vaak ook hun bovenlip omhoog, dit wordt de flehmen-reactie genoemd.

Een leuk weetje over kattenneuzen: katten hebben unieke neusafdrukken, net als de vingerafdrukken van mensen ‘ – geen twee kattenneuzen zijn hetzelfde!

Lees ook: Waarom steken katten hun tong uit?

Hoe gebruiken katten hun reukvermogen?

Omdat het smaakvermogen van een kat enigszins beperkt is, is hun reukvermogen wat hun eetlust drijft.

Katten vertrouwen op hun reukvermogen zodra ze worden geboren, voornamelijk om een band met hun moeder op te bouwen en hun eerste bron van voedsel en comfort te herkennen. Naarmate ze groeien, leren ze hun geur te gebruiken om te jagen en belangrijke informatie over hun omgeving te krijgen, bijvoorbeeld prooien of roofdieren in de buurt.

De detectie van feromonen zoals hierboven vermeld, betekent dat uw kat een potentiële partner kan identificeren. Feromonen zijn ook belangrijk voor sociale interacties en het markeren van territorium.

Katten hebben slechts een klein aantal smaakreceptoren en hun smaakzin is niet bijzonder sterk. Het is eigenlijk hun reukvermogen dat hun eetlust stimuleert en hen laat weten dat ze honger hebben. Dit is een van de redenen waarom als uw kat luchtweginfecties in zijn neus of borst krijgt, hij vaak stopt met eten.

Lees ook: Hebben katten smaakgevoel?

Het reukvermogen van een kat is zo gevoelig dat veel dingen waarmee we tijdens onze dag in contact komen, onze katten van streek kunnen maken, zoals geuren van andere dieren of onbekende geuren die ze nog niet eerder zijn tegengekomen.

Hoe communiceert uw kat met behulp van geuren?

Katten gebruiken de geur van feromonen om informatie van en naar andere katten te verzenden en te ontvangen.

Misschien heb je aan de ontvangende kant een aantal neusbulten of gezichtswrijven van je kat gehad of heb je ze dit gedrag zien doen (markering genoemd) op meubels of voorwerpen in je huis. Dit is een heel slimme manier waarop je kat dingen of mensen markeert terwijl ze een deel van hun geur afwrijven om het voor hen bekender te maken.

De geur bevat chemicale berichten genaamd feromonen, en ze helpen de kat gerust te stellen, zodat ze zich veilig voelen in hun wereld. Afhankelijk van de situatie kunnen deze feromonen worden gebruikt om verschillende berichten te communiceren.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Deze methode wordt ook gebruikt om hun territorium te markeren en te beveiligen om andere bedreigende katten te waarschuwen, om hen te helpen een band op te bouwen met andere vriendelijke katten in het huishouden, of om zichzelf te kalmeren of te laten zien dat ze zich tevreden voelen. Katten gebruiken ook geurmarkering om een potentiële geliefde te laten weten dat ze klaar zijn om te paren!

Als een kat zich bedreigd of gestrest voelt in zijn omgeving, maken ze soms een “vies protest” door ergens ongewoon te poepen. Dit wordt ook wel middening genoemd. Ze kunnen ook dingen krabben die ze niet horen te doen.

Sommige dominante katten gebruiken het om hun buren op de hoogte te stellen van de grenzen van hun territorium, andere angstige katten laten soms uitwerpselen achter of spuiten urine op de bezittingen van hun eigenaren om te proberen hun geur en de menselijke geur te mengen om stress en angst te verlichten. Dus als je kat dit doet, probeer het dan niet persoonlijk op te vatten, er is een reden voor dit gedrag.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Waar komt de geur van je kat vandaan?

Katten hebben feromoon-afgevende geurklieren over hun hele lichaam, inclusief hun poten.

Katten hebben geurklieren op veel plaatsen in hun lichaam, waaronder:

  • Onder de kin
  • Op de snorharen en wangen
  • Op de lippen
  • Op de lengte en basis van de oren
  • Op de voetzolen
  • Op de flanken
  • Aan de basis van de staart en langs de staart

Wanneer katten zich tegen dingen wrijven, geven deze klieren, talgklieren genaamd, de feromonen af in de omgeving.

Hoe kan ik mijn gestreste kat helpen met geuren?

Synthetische feromoonsprays of plug-in diffusers kunnen katten kalmeren en geruststellen tijdens stressvolle situaties.

Katten kunnen vaak gestrest raken door een gebrek aan routine of voorspelbaarheid in hun sociale of fysieke omgeving. Katten kunnen op vele manieren worden getroost met behulp van bekende geuren. Als u uw kat ergens mee naartoe neemt waar hij nog nooit eerder is geweest of misschien kan dat stressvol voor hem zijn, zoals een cattery of je dierenartsen, kun je iets meenemen in zijn reismand dat naar huis ruikt, het zal hem zeker troosten.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

U kunt ook synthetische feromonen gebruiken die u kunt kopen als sprays of plug-in diffusers voor uw huis, die kunnen helpen uw kat te kalmeren en gerust te stellen in een potentieel stressvolle situatie. Als er binnenkort een nieuwkomer in het huishouden is (bijvoorbeeld een ander menselijk familielid of een nieuw huisdier), kunt u een kledingstuk of ander voorwerp dat naar de nieuwkomer ruikt mee naar huis nemen om hen de tijd te geven om de nieuwe geur te verkennen en aan te passen voordat de eerste ontmoeting daadwerkelijk plaatsvindt. Dit is vooral handig voor nieuwe baby’s of andere katten die worden geïntroduceerd.

Lees ook: Hoe train je een kat die niet luistert?

Laatste gedachten

Katten gebruiken hun gevoelige neus voor meer dan je zou verwachten.

Katten hebben een zeer goed aangepast en fijn afgestemd reukvermogen. Geuren beïnvloeden hun gedrag sterk door verschillende gecompliceerde interacties. Ze krijgen zoveel informatie over hun wereld door hun neus. Geuren en feromonen voorzien hen van essentiële informatie om hen in staat te stellen te overleven en te gedijen. Het vermogen van een kat om geuren en geuren te detecteren is cruciaal voor het dagelijks leven van een kat en niet om aan te snuffelen!

Lees ook: Neuskanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe ver weg kunnen katten hun baasjes ruiken?

Katten herkennen ons, hun baasjes, aan de geur die we afgeven. De werkelijke afstand van katten die ons kunnen ruiken, hangt af van hoe sterk en krachtig de geur is! Een studeren suggereert dat katten over afstanden van 1,5 tot 4 mijl afstand kunnen ruiken. Anekdotisch bewijs suggereert dat katten slim genoeg zijn om hun weg naar huis te vinden wanneer ze verdwaald zijn, dus het kan zelfs meer zijn dan dit.

Hebben katten een beter reukvermogen dan honden?

Katten hebben meer gevoelige neuzen ondanks dat ze minder reukreceptoren hebben dan honden. Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat bloedhonden ongeveer 300 miljoen receptoren in hun neus, dit is 100 miljoen meer dan wat we denken dat katten hebben. Katten zijn echter beter in het uit elkaar houden van verschillende geuren, omdat ze meer van de geurreceptoren hebben die hiervoor verantwoordelijk zijn, dus katten winnen deze (door een snorharen!).

Doen katten ken je de geur van hun eigenaren?

Absoluut! Katten gebruiken de geur van hun baasje om ze te herkennen. We hebben allemaal verschillende geuren en katten kunnen zien wie hun mens is, alleen al aan de geur ervan. Ze zullen ook hun eigen mens markeren door zich tegen hen aan te wrijven.

Zien of ruiken katten beter?

Katten zijn sterk afhankelijk van hun reukvermogen en veel minder van hun gezichtsvermogen. Hun gezichtsvermogen is aangepast zodat ze ’s nachts in het donker kunnen jagen. Hun primaire manier om door hun omgeving te navigeren is door geur; zicht is voor hen veel minder belangrijk.

Bronnen weergeven

Ellis, S. L. H (2010) De invloed van olfactorische stimulatie op het gedrag van katten die in een opvangcentrum zijn gehuisvest. Toegepaste diergedragswetenschap Deel 123

Herrick, F. H (1922) Homing Krachten van de Kat. Het Wetenschappelijke Maandblad. Vol 14, No. 6 (jun., 1922), pp. 525-539

Nielson, B.L (2015) Gedragsreacties op geuren van andere soorten: introductie van een complementair model van allelochemie waarbij gewervelde dieren betrokken zijn. NeuroSci v.9 voorzijde

Padodara, R (2014) Olfactorische zin in verschillende dieren. Het Indian Journal of Veterinary Science. Deel 2 (1)

Shreve, K.R.V (2017). Stress, veiligheid en geur: De invloed van chemische signalen op het sociale leven van huiskatten en implicaties voor toegepaste omgevingen. Toegepaste diergedragswetenschap Deel 187

Zlang, L (2022) Omgaan met stress bij katten: wat is er nieuw aan de olfactorische strategie? Voorste Dierenarts Sci V.9