Kleurenkaart voor kattenogen – Het spectrum van kleuren!


Heb je ooit in de ogen van je kat gestaard en je afgevraagd hoe mooi hun ogen eigenlijk kunnen worden? Heeft u zich ooit afgevraagd of uw kat in een zeldzame groep van iets valt, zoals een zeldzame oogkleur?

Een kattenoogkleurtabel die we hebben opgesteld zal je helpen, omdat je dan inzicht hebt in alle mogelijke kleuren op één plek. Huiskatten kunnen verschillende oogkleuren hebben, en in feite, is het spectrum van hun oogkleuren veel breder dan bij alle andere huisdiersoorten, ja, inclusief honden.

Kattenoogkleuren hebben meer variëteiten en tinten dan de meeste andere dieren in de dierenwereld. Hun ogen zijn echter nog voor één ding uniek, en dat is hun buitengewone blik. Het kattenoog heeft een verticale pupil, waardoor ze zich onderscheiden van de ogen van andere dieren.

Als je een verticale pupil combineert met prachtige kleuren als blauw, rood, koper, groen, oranje en geel, krijg je het meest fantastische kenmerk van een dier. Sommige van deze lijken “speciaal uitgekozen” katten omdat ze verschillend gekleurde ogenwat hen nog unieker maakt in deze kattenwereld.

Sommige oogkleuren komen voor bij een specifiek ras, terwijl andere oogkleuren zowel bij kruisingen als bij raszuivere katten voorkomen.

Kleurenkaart voor kattenogen

Hoewel kattenogen in veel verschillende tinten kunnen zijn, lijkt het alsof de meeste katten donkerbruine, gele of blauwe ogen hebben. Er is echter veel meer onder de oppervlakte. Over een paar seconden zie je andere oogkleuren die werkelijk verbazingwekkend zijn.

Het is essentieel om te weten dat de ogen van een kitten altijd blauw zijn, maar de werkelijke kleur ontwikkelt zich in de 6e of 7e week. De ogen van de volgroeide katten veranderen echter niet van kleur.

Bereid je voor op enkele van de mooiste ogen volgens onze kleurenkaart voor kattenogen!

1. Katten met groene ogen

close shot van kattenoog

Hoewel groene ogen bij mensen zeldzaam zijn, komen ze bij katten heel vaak voor. Het groen in de ogen van katten kan schakeringen zijn van groen tot een gele tint, tot echte groene en blauwe tinten in de groene kleur.

Het is gebruikelijk om vlekken van geel en goud te zien in de iris van deze katten. Bij groene ogen is melanine afwezig in de iris van de kat. Groene ogen komen vaak voor bij rassen als Havana, die meestal smaragdgroen, Russisch Blauwe katten die sterk groene ogen hebben, Noorse Boskatten die groene tinten hebben, en Egyptische Mau die een heldere kruisbessentint heeft.

2. Blauwogige katten

Witte kat zittend op grijze bank

Blauwogige katten zijn katten zonder melanine in hun irissen. Blauwe kattenogen zijn toch het mooiste wat er is? Maar, kun je geloven dat de blauwe kleur die we zien eigenlijk de reflectie is van de gebogen zijkanten van de irissen?

Blauwe ogen hebben veel verschillende tinten, gaande van licht hemelsblauw tot briljant en diep saffier. Witte katten zijn diegenen die gezegend zijn met blauwe ogen. De reden is dat de dominant wit gen laat andere genen en codes voor kleur niet ingrijpen, wat resulteert in blauwogige witte katten.

Blauwogige witte katten hebben meer kans op doofheid dan witte katten met gele of groene ogen. De genen voor blauwe ogen en genen voor witte vachten beïnvloeden het binnenoorgedeelte, cochlea genaamd, om te degenereren na de geboorte.

De reden hiervoor is dat de genen voor blauwe ogen en witte jassen ervoor zorgen dat het slakkenhuis, dat het binnenoor is, snel na de geboorte degenereert.

De kattenrassen waarvan bekend is dat ze blauwe ogen hebben zijn Ragdoll en Siamese rassen, samen met Perzisch, Maine Coon, Himalaya, Birman, Amerikaans Korthaar, Snowshoe, Brits Korthaar en Devon Rex. Een Tonkinees is het vermelden waard omdat dit kattenras aquablauwe ogen heeft die nergens anders te zien zijn dan bij dit ras.

3. Geelogige Katten

zwarte kat zittend op wit bed

Gele ogen kunnen helder geel, goudgeel en bleek zijn. De Birmese staan bekend om hun ongelooflijke gouden ogen, vooral bij showkatten die de meest ongewone kleurpatronen vertonen. Gele ogen ontstaan door kleine hoeveelheden melanine in de iris.

Naast de Birmaan, Bombay, Bengaals, Sphynx, Brits en Amerikaans Korthaar, en Manx kunnen gele ogen hebben. Gele ogen komen ook voor bij kruisingen en Noorse Boskatten.

Het is zo dat gele ogen veel voorkomen bij oranje tabbies.

4. Hazel-Oyed Cats

wegkijkende kat

Kijk, een kat met hazelaaroog is indrukwekkend, nietwaar? Hazel-oog wordt gemakkelijk gezien onder wilde katten zoals Bobcats en Lynxen, maar hazelaar is ook een veel voorkomende oogkleur bij wilde katten.

Bengaal, Cornish Rex, Scottish Fold, Singapura en Abessijn. zijn kattenrassen die geweldige hazelnootkleurige ogen kunnen hebben.

5. Katten met koperen ogen

dikke zwarte kat

Van alle kleuren is deze de donkerste onder de katten. De ogen zullen lichtbruin zijn met schakeringen van oranje en rood. Soms zie je vlekken van oranje, groen of geel, en deze kleur komt niet zo vaak voor bij katten.

Cornish Rex, Perzisch, Japanse Bobtail, Chartreux, en Maine Coon kunnen prachtige koperen ogen hebben.

6. Oranje-Oogige Katten

zwarte kat poseert en kijkt weg

Een andere zeldzame effen oogkleur is zeker oranje, en het heeft minder rood dan amberkleurige ogen. Oranje ogen bevatten schakeringen van oker, wortel oranje, abrikoos, en oranje goudsbloem.

Soms is het moeilijk om gele ogen met groene tinten en groene ogen met gele vlekken te onderscheiden; bij het herkennen van oranje ogen is het helemaal duidelijk.

Britse kattenfokkers verlangden naar een kat met ogen die bijzonder en verfrissend zouden zijn, samen met elke vachtkleur, en ze zijn op het idee gekomen om oranje ogen te ontwikkelen.

Kattenrassen die oranje ogen kunnen sporten zijn Maine Coon, Japanse Bobtail, Devon Rex, en American Wirehair, maar Turkse Van wordt regelmatig gezien met oranje ogen.

Houd er rekening mee dat als uw volwassen kat haar gewone oogkleur verandert in oranje, u naar de dierenarts moet voor een controle om te zien of er sprake is van een ziekte.

7. Dichroïsche Ogen

Dichroic Eyes

Dichroïsche ogen zijn zeer opvallend en gemakkelijk te herkennen, omdat de kat met deze ogen twee verschillende kleuren in beide ogen heeft.

Dit is echt zeldzaam en een lust voor het oog. De reden achter hun verschillende ogen is de verschillende hoeveelheid melanine in verschillende delen van hun irissen. Vaak omringt de ene kleur de pupil met een gemakkelijke overgang naar een andere kleur.

Maar andere keren worden de kleuren in secties verdeeld, zodat de ene helft van het oog of een kwart één kleur heeft, terwijl de rest een andere kleur heeft. Het komt ook voor dat één oog dichroïsch is, terwijl het andere effen gekleurd is.

8. Oneven gekleurde ogen

Odd-colored Eyes

Heeft u al eens een kat met vreemde ogen ontmoet? Wat betekent de term vreemd-gekleurde ogen?

De term daarvoor is heterochromie iridium wat in principe betekent dat elke iris een andere kleur heeft. De reden daarvoor kan zijn dat kat geërfd dat of sommige genetische kwestie gebeurde terwijl het embryo van de kat zich ontwikkelde, of een verwonding of ongeluk.

Wanneer een wit vlekken gen of wit gen blokkeert de afgifte en verzameling van pigment in de iris tijdens de ontwikkeling, waardoor heterochromie ontstaat.

Witte katten hebben meestal vreemd gekleurde ogen hebben door epistatische genen. Terwijl één oog misschien oranje, hazelnoot, groen of geel is, zal een ander blauw zijn. De standaard voor, laten we zeggen, blanke Perzen vereist dat het andere oog levendig oranje is.

Odd-eye witte katten hebben één niet-wit oog, waarvan de kleur meestal geel, groen, of verschillende tinten blauw is.

Japanse Bobtail, Sphynx, Turkse Van, en Perzische kat. kunnen vreemd gekleurde ogen hebben.

9. Amberkleurige kattenogen

kat bijt vinger van eigenaar

Amberkleurige ogen worden vaak gezien, en ze hebben meestal een rode ondertoon. Veel kattenliefhebbers verwarren amberkleurige ogen met oranje oogkleur als ze een kat ermee zien, wat het dan een van de zeldzame kleuren zou maken.

Maar het valt op dat amber donkerder is en meer rode tinten heeft dan oranje oogkleur. Amberkleurige ogen worden meestal gezien bij de rassen als Manx, Bengaal, en Brits Korthaar, die kattenrassen hebben vaak gele ogen.

10. Bruine kattenogen

Maine Coon liggend op bed

Bruine ogen komen niet zo vaak voor als gele en amberkleurige ogen, maar ze worden vaak gezien net als katten met hazelaarogen.

Waarom is dat zo? Omdat bruine ogen zijn een variant van hazelnoot ogen die voor sommigen bruin kunnen lijken, gezien hoe donker ze kunnen lijken. Er is geen kattenras opgemerkt met echt bruine ogen.

11. Albinisme Kattenogen

Witte kat zittend op de vloer

Albino kattenogen hebben geen melaninedus lijken ze meestal blauw. Maar soms kunnen albino-ogen een zachte tint lila-paars of roze lijken. Het is essentieel om te weten dat albino-ogen zeer gevoelig zijn voor licht, en hun ogen kunnen beschadigen bij blootstelling aan zeer fel licht.

Albino katten en witte katten zijn niet hetzelfde omdat alle witte katten niet albino zijn, en degenen die geen albinisme hebben zullen enige pigmentatie in hun ogen hebben, maar ze kunnen ook blauwogig zijn.

Elk ras kan albinisme hebben, maar meestal Bengalen, kortharen, Siamezen en Tonkinezen… hebben albinisme, maar dat kan te maken hebben met het grote aantal Domestic Shorthairs.

Terwijl witte katten vatbaar zijn voor doofheid, Albino katten hebben vaak gezichtsproblemen.

Hoe weet je wat de kleur van de ogen van een kat zal zijn?

Het hangt allemaal af van de niveaus van melanine die door de genen zijn doorgegeven… van moeders en vaders. Zoals melanine de kleur van de ogen van een kat bepaalt, heeft het ook te maken met het pigment in de vacht en de huid.

Hoe hoger het melaninegehalte, hoe donkerder de vacht, maar dat schijnt niet zo te zijn met oogkleuren, omdat melanine anders werkt bij ogen. Het is dus mogelijk dat een zwarte kat blauwe ogen heeft, wat ik eerlijk gezegd vaak heb gezien.

Het is een bekend feit dat kittens geboren worden met blauwe ogen, maar geleidelijk, op het einde van de zes weken leeftijd, begint hun eigenlijke oogkleur te verschijnen. Dat is wanneer melanine effect begint te krijgen op de kleur. Op het einde van de leeftijd van 12 weken is de echte oogkleur ontwikkeld.

U kunt gouden of oranje ogen verwachten als het pigmentgehalte hoog is. Katten met weinig pigment hebben naar verwachting groene ogen, terwijl die zonder pigment blauwe ogen hebben. Maar het is geen reden tot paniek als uw kat vanaf de geboorte blauwe ogen heeft en blijft houden.

Wat betekent de kleur van een kattenoog?

We zullen nu de oogkleuren en de ooganatomie van de kat bespreken. Blauwe refractie en irispigmentatie zijn factoren die verantwoordelijk zijn voor elke oogkleur. Maar we moeten naar de anatomie kijken.

Het pigment in de iris kan gaan van lichtbruin tot donkerbruin, dat heet eumelanine, oranje, goudkleurig, koper – lipochroom, lipofuscine, en geel tot rood – pheomelanine. Irissen bestaan niet uit hazelaar, groen, grijs of blauw melanine, omdat de kleuren vele lagen van de iris verbinden en in contact komen met het licht.

Er zijn twee lagen in de iris, vol met melanocyten – pigment producerende cellen. De binnenste laag is de epitheel met dicht opeengepakte cellen, terwijl het buitenste deel stroma wordt genoemd, dat losjes georganiseerde cellen heeft. Beide lagen produceren pigment, maar de hoeveelheden zijn verschillend.

De myoepitheelcellen en het epitheelpigment aan de achterkant van de iris zitten vol pigment en zuigen al het licht op dat binnen hun bereik komt. Tegelijkertijd varieert het melanine in het stroma.

Hoe beïnvloedt melanine de kleur van de ogen?

Stromale melanocyten die zwaar gepigmenteerd zijn zullen donkerbruine ogen. Als er geen melanine of slechts een kleine hoeveelheid ervan in stromale melanocyten… zal resulteren in grijze en blauwe ogen.

Stromaal melanine dat amber en lichtbruin is zal produceren groene ogen. Medium hoeveelheden stromale melanine maken groene tot bruine tinten en hazelnootkleurige ogen, terwijl lipofuscine oranje en gouden ogen geeft.

Kattenogen werken als een glasplaat omdat ze licht aantrekken. Als je het licht van voren naar voren bekijkt, is het kleurloos, maar als je het van opzij bekijkt, lijkt het blauwe of groene tinten te hebben. Collageen in het stroma scheidt lichtstralen, maar de scheiding hangt af van de dichtheid en de grootte van de collageenlagen.

Grijze irissen hebben uitgebreidere collageenlagen die een groter verstrooiingseffect veroorzaken, terwijl de moleculen in het stroma en het pigment de lichtstralen op een andere manier doen scheiden.

Wat er gebeurt met hazelnoot, groene en blauwe ogen is dat korte golflengtes worden gereflecteerd, terwijl de lange golflengtes van het licht altijd worden geabsorbeerd.

Hoe het licht wordt gereflecteerd en gebroken hangt af van de afstand, dichtheid en grootte van de vezels in het stroma.

Hoe beïnvloedt het stroma de kleur van het oog?

Ook de dikte van het stroma is van invloed op de oogkleur. Lichtbreking in het hoornvlies en de iris levert lichtgekleurde irissen op, terwijl de ongepigmenteerde fragmenten van het stroma transparant zijn. Het dunne stroma zal de pigmenten van de na-iris doorlaten, terwijl de gepigmenteerde iris blauwe ogen zal geven.

Als je deze twee combineert, krijg je hazelnootkleurige en groene oogkleuren. Het voorste fragment van de gepigmenteerde iris zal te zien zijn als diepbruin. Als de iris geen pigment heeft, kunnen de ogen roze zijn, wat verband houdt met het albinisme waar we het eerder over hadden. Maar, is er een grote kans dat de ogen lichtblauw of lila zijn door refractie.

De transparante structuur pigmentatie en de iris pigmentaties worden beheerd door de genen geplaatst in verschillende chromosomen. De kittens van dezelfde kat kunnen dezelfde genen hebben, maar toch verschillende oogkleuren, omdat mengsels van die polygenen een verscheidenheid aan tinten veroorzaken.

GERELATEERD: Hoe vaak knipperen katten?

De intensiteit en het soort kleur

De intensiteit van de kleur en het type ervan hangt af van de hoeveelheid melanocyten in het oog en de activiteit ervan.

De ogen zullen blauw of roze zijn als de melanocyten afwezig zijn. Als het aantal melanocyten laag is, zullen de ogen groen, maar als het hoog, dan zullen de ogen oranje.

Wat betreft de activiteit van de melanocyten:

– melanocyten die minder pigment produceren – lichtere tinten ogen

– melanocyten die veel pigment produceren… diepere tinten ogen

Lage melanocyten kunnen lichtgroene tot sterk groene tinten ogen geven, en geel kan variëren van licht amber tot diep koper. De activiteit van de melanocyten heeft te maken met genetica, dus als u een kat kiest, kunt u proberen rassen te selecteren die lichtere of donkerdere oogkleuren hebben.

Maar houd in gedachten dat de uiteindelijke kleur samenhangt met lichtbreking en reflectie.

Bepaalt een specifiek ras de kleur van de ogen?

Een specifiek ras bepaalt in sommige gevallen de oogkleur, omdat de oogkleuren van katten genetisch bepaald zijn, net als hun vacht. Veel rassen hebben slechts één oogkleur.

De beste voorstelling daarvan is een Siamese kat die een verband heeft tussen vachtkleur en oogkleur omdat alle Siamese katten blauwe ogen zullen hebben met verschillende tinten en intensiteiten.

Maar in het algemeen hebben raskatten vaker levendigere tinten oogkleur dan kruisingen.

Afsluitend

grijze kat kijkt naar camera

Onze kattenoogkleurkaart omvat alle mogelijke oogtinten en tinten van katten. Het lijdt geen twijfel dat de oogkleur van elke kat prachtig is, en ze zijn net zo mooi van binnen als van buiten.

Als u een eigenaar bent van een kat die in de groep van de zeldzaam-oog gekleurde katten valt, wees dan niet verlegen en deel haar foto’s. We houden er allemaal van om verbazingwekkende en unieke schatjes te zien, nietwaar?

Soms is het moeilijk om de kleuren van de ogen van je kat te onderscheiden, omdat ze zo op elkaar kunnen lijken, vooral als we het hebben over goud-, geel- en oranjetinten.

Maar oefening baart kunst.

ZIE OOK

– Waarom knipogen katten?

– Moet ik ’s nachts een lichtje laten branden voor mijn kitten?

– Kunnen katten computerschermen zien?