10 eenvoudige manieren om een hek kat-proof te maken

Het buitenleven is nooit een volledig veilige plek voor uw kat. Dus natuurlijk is het een grote zorg voor kattenbezitters als het gaat om het toestaan van hun katten de vrijheid om buiten in het gazon of de tuin te verkennen. Gelukkig zijn er tal van doe-het-zelf manieren om een katvriendelijke tuin te creëren, compleet met een katbestendige omheining. Op die manier kunt u zorgen voor een veilige, afgesloten ruimte voor uw kat om te verkennen zonder het risico dat hij zich waagt en in gevaar komt.

Snel overzicht

01

Hekwerk moet 6 voet hoog zijn zonder openingen erin, om te voorkomen dat uw kat eruit komt.

02

Het installeren van hektoppers kan helpen om bestaande hekwerken catproof te maken.

03

Het bouwen van een “catio” biedt een veilige en volledig afgesloten buitenruimte voor uw kat.

Een schutting is de beste manier om uw kat in de tuin te houden, dus laten we verschillende eenvoudige manieren verkennen om een hek katbestendig te maken.

Lees ook: De 5 beste onzichtbare hekken voor katten

#1 Zorg ervoor dat het hek de juiste hoogte heeft

De organisatie iCat Care adviseert een omheining van 6 voet om te voorkomen dat uw kat uit uw tuin ontsnapt. Palen die worden gebruikt om het hek op zijn plaats te bevestigen, moeten minstens 7 voet 6 inch lang zijn om ervoor te zorgen dat het hek in de grond wordt bevestigd zonder opening eronder.

Vergeet niet bij het bouwen van nieuwe hekken, vooral op deze hoogte, dat je je plannen met je buren moet bespreken om ervoor te zorgen dat er geen bezwaren zijn. En zorg er altijd voor dat u uw lokale planningsvoorschriften controleert, omdat hekken van meer dan 6 voet 6 inch hoog mogelijk een bouwvergunning van uw lokale autoriteit vereisen.

In sommige gebouwen en woningbouwprojecten kunnen er andere regels van kracht zijn die het bouwen van hekken rond uw deel van het pand kunnen beperken, dus kijk hier altijd eerst naar.

Lees ook: Hoe hoog kan een huiskat eigenlijk springen?

#2 Vul eventuele hiaten in

Katten kunnen zich door zelfs zeer kleine openingen wurmen als ze niet worden gerepareerd.

Katten zijn behendige wezens en ze kunnen zich gemakkelijk door zelfs de kleinste openingen wurmen. Voordat u uw kat naar buiten laat, controleert u uw katbestendige omheining op eventuele openingen waar uw kat zich doorheen kan wurmen. Dit omvat openingen aan de onderkant tussen het hek en de grond.

Repareer of vul deze gaten op om te voorkomen dat uw kat ontsnapt. Dit kan worden gedaan door planken op de bestaande hekpanelen te spijkeren, beschadigde panelen te vervangen of draad- of gaashekken toe te voegen om de opening te vullen. Dit houdt ook andere dieren uit je tuin.

U moet ook rekening houden met poorten of andere toegangspunten tot uw tuin. Een optie is om de achterkant van een poort te bedekken met kippengaas of gaashekken, zolang het maar een gaas van één inch of minder is. Bevestig eventuele openingen aan de onderkant van het hek in de buurt van de grond. Misschien kunt u het maaiveld verhogen of draad of een extra stuk hout langs de onderkant van de poort toevoegen om de ruimte te verkleinen.

Lees ook: Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

#3 Kies een geschikt materiaal

Kies een hekwerkmateriaal dat betaalbaar, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is. Houten hekwerk is de meest voorkomende, omdat het veel privacy biedt en de neiging heeft om lang mee te gaan als het wordt onderhouden. Vermijd kippengaas of gaashekken, tenzij u het gebruikt om de opening van een lattenhek te vullen, zoals hierboven vermeld. Dit type hekwerk op zichzelf is heel gemakkelijk voor uw kat om vast te pakken en omhoog te klimmen, zelfs als het 6 voet lang is.

Vinyl hekken worden vaak gebruikt door katteneigenaren omdat vinyl een oppervlak is waar uw kat zich niet aan kan vastgrijpen. Vinyl is ook glad, waardoor het voor katten onmogelijk is om te klimmen. En ten slotte is vinyl hekwerk vaak verkrijgbaar in aantrekkelijke kleuren, waardoor het een populaire keuze is.

Lees ook: Moet ik mijn kat naar buiten laten?

#4 Installeer een cat-proof hektopper

Als u niet graag uw hekwerk wilt vervangen en gewoon uw bestaande schutting wilt transformeren in een katbestendige omheining, dan is een topper misschien het antwoord voor u. Toppers kunnen extra hoogte toevoegen en uw kat ervan weerhouden om te springen. Bovendien is een gaasbarrière langs de bovenkant van uw hek eenvoudig te installeren omdat deze zacht en flexibel is.

Elk gaas dat wordt gebruikt, mag niet groter zijn dan een maaswijdte van 1 inch. Groter dan dat, een kat zou zijn hoofd er doorheen kunnen passen, met het risico op een ernstig letsel. U kunt ook decoratieve privacyhekken toevoegen om uw bestaande hek tot zes voet te bouwen en een visueel aantrekkelijkere omheiningsoplossing te creëren. Zorg er wel voor dat de gaten erin niet groot genoeg zijn voor een kat om er doorheen te passen.

Lees ook: Hoe u uw huis kittenbestendig maakt in 12 stappen

#5 Installeer een cat-proof hekrol

Katten kunnen proberen over een hek te klimmen, maar met de rals ze leren dat ze het niet kunnen beklimmen, zullen ze stoppen met proberen.

Hekrollen zijn metalen of PVC-buizen die langs de bovenrand van uw hek zijn aangebracht en rollen wanneer ze worden aangeraakt. Dit is een goede oplossing om bestaande hekken aan te passen om ze kat- en klauwbestendig te maken. Je kat zal er geen grip op kunnen krijgen als hij probeert te springen. Ze zullen ook snel leren dat ze niet met succes over het hek kunnen klimmen en hun inspanningen helemaal zullen opgeven.

#6 Gebruikt gebogen hekwerk

Als u een nieuwe omheining installeert voordat u uw nieuwe kat mee naar huis neemt, overweeg dan om een hekwerk met een gebogen bovenkant te plaatsen. Gebogen hekwerk is een geweldig afschrikmiddel omdat het een beetje eng is voor katten en niet zo gemakkelijk voor hen om op te springen en te landen of mee te lopen. Dit houdt ook andere buurkatten uit je tuin.

#7 Overhangen maken

Alles wat over de bovenrand van je schutting hangt, weerhoudt je kat ervan om op te springen om te proberen eroverheen te komen. Dit komt omdat ze weten dat er geen veilig oppervlak voor hen is om op te landen of op te lopen. Gebruik stukken hekwerkmateriaal om een overstek te maken, of maak er meer een decoratief kenmerk van en gebruik plantenpotten en sleepplanten om een aantrekkelijker ogende overhang te maken.

#8 Onderhoud het hekwerk

Katten houden ervan om hun buiteninstincten zoals jagen en klimmen te kunnen uiten, waardoor een katbestendige tuin een prachtige aanvulling is op de omgeving van uw kat.

Door uw hekwerk in goede staat te houden, voorkomt u rot of schade die gaten kan creëren die groot genoeg zijn voor uw kat om doorheen te ontsnappen. Hout moet worden behandeld met een huisdierveilig product en gaten in draadomheiningen moeten worden gerepareerd.

Verwijder altijd eventuele losse splinters of draden van het hek en zorg ervoor dat er geen spijkers uitsteken die uw kat een verwonding kunnen veroorzaken als ze proberen over het hek te klimmen. Goed onderhoud zorgt er ook voor dat uw katbestendige schutting lang meegaat voordat deze moet worden gerepareerd of vervangen.

#9 Bouw een Catio

Het veiligste wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw kostbare kat veilig in de tuin is, is het installeren van een speciaal gebouwd kattenverblijf dat bekend staat als een ‘catio’. Met een catio kan uw kat genieten van zijn tijd buiten terwijl u er volledig gerust op bent dat hij veilig is. Er zijn geen problemen met de bouwvergunning om dit te doen, maar u moet ervoor zorgen dat het weerbestendig is en groot genoeg voor uw kat om in te rennen en te klimmen.

U kunt toegang bieden via een kattenluik of raam of afgesloten beschutte gebieden binnen het verblijf creëren. Meestal zijn deze behuizingen gebouwd met behulp van gaashekken en kunnen ze een PVC-dak of een gaasdak hebben. Gaas moet een centimeter of minder zijn om ervoor te zorgen dat uw kat zijn hoofd er niet doorheen kan passen, en het moet worden gebouwd met behulp van sterke en stabiele steunen.

Lees ook: 8 stappen om een buitenkat naar binnen te halen

Laatste gedachten

kat wandelen in de tuin

Verkennen is een natuurlijk onderdeel van het zijn van een kat, waardoor een veilig gebied buiten stimulerend en plezierig voor hen is.

Katten houden ervan om het buitenleven te verkennen. Het is gezond voor hen om toegang te hebben tot een veilige buitenruimte waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, zoals jagen en klimmen. Maar je dierbare kat buiten laten verkennen kan ook een grote zorg zijn, vooral als je in een druk gebied of dicht bij een weg woont.

Het kaatsbestendig maken van uw schutting is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw katten veilig in uw tuin blijven. Hek van zes voet of een hek gebouwd tot zes voet met een topper of andere aanpassingen zullen voorkomen dat ze omhoog en naar buiten klimmen. U kunt zelfs een veilige catio bouwen om u totale gemoedsrust te geven.

Lees ook: Hoe katten veilig uit een kamer te houden

Veelgestelde vragen

Welke hoogte moet een catproof hek zijn?

Een hek moet minstens 6 voet lang zijn om te voorkomen dat uw kat erin klimt, omdat dit te hoog is voor hen om gemakkelijk toegang te krijgen.

Welk materiaal kan ik gebruiken om mijn schutting catproof te maken?

De meeste hekwerkmaterialen zijn geschikt voor het catproofen van uw schutting, inclusief houten panelen, vinyl, gaas en kippengaas. De openingen in het gaas en kippengaas mogen niet meer dan een centimeter zijn om te voorkomen dat uw kat vast komt te zitten.

Wat is een

Een catio is een volledig afgesloten en veilige buitenruimte die speciaal is gebouwd om uw kat in staat te stellen veilig het buitenleven te verkennen. Het moet weerbestendig zijn, beschutting bieden en een geschikte maat hebben.

Bekijk bronnen