Waarom dobberen katten met hun hoofd? Een dierenarts legt uit

Kattengedrag lijkt in niets op menselijk gedrag, dus soms is het moeilijk om te zeggen of hun prachtige maar enigszins gekke manieren normaal zijn. Natuurlijk is een belangrijk onderdeel van het zijn van een huisdierouder het herkennen van tekenen dat er iets mis is en het zoeken naar het juiste medische advies.

 

Snel overzicht

01 Kattenkop dobberen verwijst naar knikken, schudden of trillen van het hoofd.

02 Af en toe een hoofd dobberen kan normaal zijn, maar er zijn andere gevallen waarin het het symptoom van een medisch probleem kan zijn.

03 Een breed scala aan gezondheidsproblemen kan theoretisch hoofddobberen veroorzaken, van oorproblemen tot problemen met de hersenen.

Dus, hoe weet u of het gedrag van uw kat normaal is, of dat u naar de dierenkliniek moet bellen? Laten we eens kijken naar het dobberen van kattenkoppen als voorbeeld.

Wat is head bobbing?

Hoofd dobberen kan normaal zijn of het kan een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand.

Kattenkop dobberen verwijst naar knikken, schudden of trillen van het hoofd. Het kan een snelle of langzame beweging zijn, en plotseling, intermitterend of continu, afhankelijk van de oorzaak.

Waarom dobberen katten met hun hoofd?

Als je merkt dat je kat zijn kop laat dobberen, kan het normaal zijn. Het kan echter ook een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand. Hier zijn enkele redenen waarom uw kat zijn kop zou kunnen laten dobberen:

1. Ze zijn moe

Een zeer vermoeide kat die zich niet onderwerpt aan sijpeling, kan zijn kop laten dobberen.

Ben je ooit op een lange busreis geweest en voelde je jezelf in slaap knikken? Of misschien heb je geprobeerd op te blijven om het einde van je favoriete tv-programma te bekijken, maar begint je lichaam te zeggen dat het tijd is om naar bed te gaan? Het kan moeilijk zijn om dat gevoel van vermoeidheid te bestrijden, zelfs als je dat wilt.

Dit kan leiden tot kleine microslaapjes of hoofdknikken waar je blijft indommelen. Dit is niet alleen menselijk gedrag. Soms knikken katten ook met hun hoofd als ze moe zijn.

Lees ook: Lethargie bij katten: oorzaken, tekenen, symptomen en behandeling

2. Ze verzorgen

Hoofd dobberen tijdens het verzorgen is slechts een techniek om elk deel van de vacht te bereiken.

Je hebt misschien gemerkt dat wanneer je kat die moeilijk bereikbare gebieden in zijn nek net onder zijn kin verzorgt, hij een overdreven bob van zijn hoofd doet. Dit zodat ze met hun tong zo hoog mogelijk in hun nek kunnen reiken. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar het is echt de beste manier, en katten nemen netheid heel serieus!

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

3. Ze zijn klaar om te springen

Een hoofdbob of shake kan vlak voor een grote klap plaatsvinden.

Als je kat graag insecten, speelgoed of zelfs je voet besluipt, merk je misschien dat ze hun hoofd een beetje laten dobberen net voordat ze op hun prooi springen. Dit is meestal een side-to-side shake en gaat gepaard met een schattige kleine billenwieken!

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

4. Ze hebben een gezondheidsprobleem

jeukende kat

Soms is het dobberen van het hoofd een teken van een medisch probleem.

Helaas is hoofddobberen niet altijd een normaal gedrag bij katten. Het kan wijzen op een probleem, vooral als het een nieuw gedrag is. Er zijn een breed scala aan gezondheidsproblemen die theoretisch dit gedrag kunnen veroorzaken, van oorproblemen tot problemen met de hersenen.

Gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot dobberen van het hoofd bij katten

1. Aandoeningen van de oren

Bepaalde aandoeningen van de oren kunnen het hoofd dobberen of schudden veroorzaken.

Katten kunnen oorinfecties krijgen, evenals poliepen en andere gezwellen in de gehoorgang. Samen met oormijt kunnen deze aandoeningen irritatie en pijn veroorzaken, wat leidt tot hoofdschudden. Ze kunnen ook het evenwicht van uw kat beïnvloeden, wat kan betekenen dat uw kat zijn hoofd vreemd beweegt omdat ze wiebeliger en onzekerder zijn.

Als de aandoening de diepere structuren van het oor of de verbinding met de hersenen beïnvloedt, kan dit ook een kanteling van het hoofd veroorzaken en de zenuwtoevoer naar het gezicht beïnvloeden. Je merkt dus misschien een verandering in de vorm van de pupillen van je kat, of dat hun gezicht er een beetje slordig uitziet.

Lees ook: Oorafscheiding bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

2. Huidirritatie

Aandoeningen die jeuk veroorzaken, vooral op het hoofd of de oren, kunnen leiden tot hoofdtrekkingen en dobberen.

Vlooien, allergieën, bacteriële infecties en andere oorzaken van huidontsteking kunnen jeuk veroorzaken. Dit kan betekenen dat je kat lijkt te trillen of zijn hoofd lijkt te rukken omdat hij plotseling jeuk voelt. Pas op voor een rauwe, rode, schurftige of oozy huid en kale plekken. Je moet ook goed kijken om te zien dat ials er griezelige kruipende beestjes of kleine zwarte vlekjes vlooienvuil zijn.

Lees ook: Waarom heeft mijn kat jeuk en krabt hij zich?

3. Aandoeningen die de hersenen beïnvloeden

Neurologische problemen kunnen leiden tot vreemde hoofdbewegingen, waaronder dobberen.

Veel verschillende gezondheidsproblemen beïnvloeden de hersenen. Sommige zijn neurologische aandoeningen in de hersenen zelf, waaronder tumoren, abnormale hersenontwikkeling, hoofdtrauma, vestibulaire ziekte of beroertes.

Anderen zijn niet beperkt tot de hersenen zelf, maar beïnvloeden de hersenen, zoals lever- en nieraandoeningen, hoge bloeddruk, bepaalde toxines, parasieten en virale infecties. In alle gevallen kunt u neurologische symptomen opmerken zoals een kanteling van het hoofd, desoriëntatie, toevallen, abnormale oogbewegingen en een verandering in persoonlijkheid of gedrag.

Als er echter een secundaire oorzaak is, kunt u ook andere symptomen opmerken, zoals verhoogde dorst, verminderde eetlust, braken of diarree.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

4. Tandheelkundige ziekte

Als u merkt dat uw kat tijdens het eten met zijn hoofd dobbert, kan dit worden veroorzaakt door een pijnlijke mond.

Slechte tanden kunnen uw kat pijn en ongemak veroorzaken, waardoor ze hun hoofd een beetje rond kunnen gooien, vooral als ze aan het eten zijn. Je kunt ook merken dat ze meer dribbelen, minder eten, aan hun gezicht poten en worden geplaagd door een onaangename geur die hen volgt. Natuurlijk is het niet de schuld van je arme kat – de geur is slechts een teken van de infectie in hun mond.

Lees ook: Beste tandheelkundige kattentraktaties

5. Misselijkheid

Misselijkheid kan kwijlen en hoofdschudden veroorzaken om het speeksel te verwijderen.

Als je kat zich een beetje misselijk voelt, kan hij meer dribbelen. Als je ooit ernstig brandend maagzuur of misselijkheid hebt gehad, kun je je waarschijnlijk wel verhouden! Wanneer het speeksel stroomt, kunnen ze hun hoofd van links naar rechts slaan om de dribbel weg te schudden. Je merkt misschien ook dat ze veel slikken en ze zullen waarschijnlijk niet erg geïnteresseerd zijn in voedsel.

Lees ook: Famotidine voor katten: overzicht, dosering &bijwerkingen

6. Epileptische aanvallen

Bruine tabby kat met blauwe ogen kattenaanvallen

Een aanval kan zich soms manifesteren als mild hoofd dobberen of andere lichte tremoren.

Een aanval is iets vreselijks om mee te maken en kan ook traumatisch zijn voor iedereen die er getuige van is. Als uw kat aanvallen krijgt, kunnen zijn spieren herhaaldelijk spannen en ontspannen, waardoor zijn hoofd dobbert, zijn ledematen peddelt en zijn hele lichaam trilt of trilt.

Zelfs als de aanval eenmaal is gestopt, kunt u merken dat uw kat zich vreemd blijft gedragen en dat zijn kop een tijdje kan trillen.

7. Blindheid

Blinde katten kunnen hun hoofd laten dobberen in afwachting van het tegenkomen van dingen.

Katten vertrouwen op al hun zintuigen om te bewegen en hun omgeving en omgeving te begrijpen. Als ze plotseling blind worden, zullen ze begrijpelijkerwijs voorzichtiger zijn bij het bewegen, om te voorkomen dat ze tegen dingen aanlopen.

Dit kan leiden tot een opzettelijke tremor van het hoofd, waarbij het hoofd schudt. Hoewel deze hoofdbeweging normaal kan zijn voor een blinde kat, moet u een bezoek aan uw dierenarts plannen als uw kat plotseling zijn gezichtsvermogen lijkt te verliezen.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

8. Pijn van het gezicht of de mond

Gezichts- of orale pijn kan ervoor zorgen dat katten hun hoofd op ongebruikelijke manieren bewegen.

Als uw kat een verwonding of pijn in zijn mond of gezicht heeft, kan hij zijn hoofd bewegen omdat hij zich ongemakkelijk voelt. Soms is de oorzaak duidelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld een slecht gebit, een maagzweer of een wond hebben.

Echter, meer zelden kunnen katten pijn of irritatie in hun gezicht of mond krijgen als gevolg van katachtig orofaciaal pijnsyndroom of hyperesthesie. Deze aandoeningen zijn slecht begrepen, maar kunnen worden veroorzaakt door abnormale zenuwstimulatie. Als uw kat last heeft van gezichts- of orale pijn, kunt u krassen op zijn gezicht opmerken of hem veel in zijn mond zien poten.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Wanneer moet je een dierenarts zien over het dobberen van je kattenkop?

Als je kat vroeger nooit zijn kop liet dobberen, maar nu veel doet, is het tijd voor veterinaire controle.

Het is erg belangrijk om uw kat door een dierenarts te laten controleren als zijn gedrag op enigerlei wijze verandert. Dus als je kat vroeger nooit zijn hoofd dobberde, maar nu lijkt hij het veel te doen, is er waarschijnlijk een reden achter.

Dit geldt vooral als ze andere symptomen vertonen dan het dobberen van het hoofd. Uw dierenarts kan hun oren controleren, ze een fysiek onderzoek geven en een neurologisch onderzoek doen om erachter te komen wat er aan de hand is.

Lees ook: Kattenbloedwerk (verschillende soorten van tests, gezondheidstoestand en kosten)

In het kort

Hoewel af en toe een hoofd dobberen normaal kan zijn en geen reden tot bezorgdheid, zijn er andere gevallen waarin het het symptoom van een medisch probleem kan zijn.

Er zijn bepaalde situaties waarin het dobberen van kattenkoppen normaal is. Het kan zelfs een gewoonte zijn. Het kan echter ook een teken van ziekte zijn. Als u niet zeker weet of het dobberen van het hoofd van uw kat normaal is, vraag dan uw dierenarts om advies.

Lees ook: Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

Veelgestelde vragen

Waarom dobbert mijn kat met zijn hoofd naar mij?

Als een kat regelmatig zijn kop laat dobberen en dat altijd heeft gedaan, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Het kan zijn dat ze moe zijn en vechten tegen slaap. Als het echter een nieuw gedrag is, ze onwel lijken of andere symptomen hebben, is het een goed idee om ze naar de dierenarts te brengen.

Waarom duwen katten hun hoofd in je?

Kattenkop butting staat bekend als “bunting” en is een vorm van begroeting en een manier om genegenheid te tonen in de kattenwereld. Katten hebben geurklieren verspreid over hun gezicht, dus wanneer ze hun hoofd in je duwen, verspreiden ze ook hun feromonen om je als veilig en vertrouwd te markeren. Ze kunnen zelfs hun territorium markeren en je claimen als hun bezit!

Moet ik mijn kat terugbrengen?

Gorzen of kopstoten bij katten is een liefdevol gedrag, dus het is absoluut een goed idee om ze terug te koppen. Natuurlijk spreekt het voor zich dat wanneer je ze met je hoofd stoot, je je voorhoofd zachtjes tegen dat van hen moet drukken. Alles wat krachtiger is, wordt als agressief beschouwd, of je nu een kat of een mens bent!