Famotidine voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Famotidine, algemeen bekend als het merk Pepcid, is een medicijn dat de maagzuurproductie vermindert. In dit artikel leert u hoe famotidine werkt, hoe effectief het kan zijn bij katten, mogelijke bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Famotidine voor katten Overzicht

Medicatie Type:

H-2 receptor antagonist maagzuur reducer

Formulier:

Orale tabletten, orale suspensie, injecteerbaar

Recept vereist?:

Niet voor tabletvormen met een lagere dosering. Hogere doseringsvormen en de orale suspensie zijn receptartikelen, maar worden zelden gebruikt bij huisdieren.

Beschikbare doseringen:

Orale tabletten: 10mg, 20mg. Gelcaps: 40mg. Suspensie: 8mg/ml in 400mg flessen.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten moeten worden bewaard in lichtbestendige containers bij kamertemperatuur (55-86 graden F) (15-30 graden C). De orale suspensie is goed voor 30 dagen wanneer bewaard bij kamertemperatuur.

Over Famotidine voor katten

Famotidine is geclassificeerd als een H2-receptorantagonist.

De “H” in “H2” staat voor histamine. Histamine is een chemische stof die door het lichaam wordt geproduceerd en waarvan veel mensen denken dat het bijdraagt aan gezwollen, rode muggenbeten of bijensteken op de huid of zwelling door allergische reacties.

Histamine speelt echter een rol in veel delen van het lichaam, niet alleen bij allergieën. In het maagdarmkanaal wordt histamine vrijgegeven door cellen in de maag, die op zijn beurt pariëtale cellen in de maag stimuleert om zuur te produceren dat nodig is om voedsel af te breken.

Hoewel het een noodzakelijk onderdeel van de spijsvertering is, kan soms te veel maagzuur worden geproduceerd, wat leidt tot irritatie, indigestie, misselijkheid en soms braken. Dit is in wezen wat brandend maagzuur is bij mensen, wanneer extra zuur de slokdarm passeert en irritatie veroorzaakt, wat oesofagitis wordt genoemd.

Een H2-receptorantagonist zoals famotidine blokkeert histamineafgifte, waardoor de pariëtale cellen geen zuur kunnen maken. Dit kan helpen om wat verlichting te brengen in maagzuur reflux-gerelateerde tekenen.

Wat doet FAMOTIDINE voor katten?

Famotidine wordt vaak gebruikt bij huisdieren als onderdeel van een alomvattende aanpak om tekenen van misselijkheid, indigestie, braken, slechte eetlust en andere gerelateerde symptomen aan te pakken. Het kan ook worden gebruikt als onderdeel van een behandelingsaanpak als een kat wordt verdacht van irritatie of ulceratie van de maagwand.

Evenzo is famotidine gebruikt in combinatie met medicijnen die een risico op maag- of darmzweren kunnen vormen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire (NSAID) medicijnen en steroïden.

Famotidine is over het algemeen veilig te gebruiken en heeft weinig interacties met andere medicijnen, waardoor het soms een veel voorkomende aanbeveling is voor thuisgebruik voor verlichting van milde tekenen van spijsverteringsstoornissen bij katten.

Injecteerbare vormen van famotidine kunnen ook worden gebruikt in een dierenartspraktijk in combinatie met verdere instructies om de orale vorm thuis te gebruiken.

Hoewel famotidine een aantal goede eigenschappen heeft en al lange tijd vaak wordt gebruikt, hebben recentere studies aangetoond dat het misschien niet de meest effectieve medicatie is die beschikbaar is voor het verminderen van de maagzuurproductie.

Bij zowel honden als katten toonde het gebruik van famotidine gedurende 14 dagen een afnemend effect op de zuurgraad van de maag, wat suggereert dat het de werkzaamheid kan hebben verminderd naarmate het langer wordt gebruikt.

Het is nu gebruikelijker om het gebruik van protonpompremmers te zien, waaronder pantoprazol en omeprazol, waarvan wordt gedacht dat ze effectiever zijn in het onderdrukken van de maagzuurproductie, het normaliseren van de pH van de maag en het preventief gebruiken voor het risico op maagzweren.

Bijwerkingen van pepotidine voor katten

Over het algemeen is orale pepcid zeer veilig en heeft het een brede veiligheidsmarge. Het is zeer zeldzaam om een kat bijwerkingen te zien ontwikkelen van op de juiste manier gebruikte doses. Zelfs kleine overdoses, zoals een extra accidentele dosis gedurende de dag, zullen meestal geen problemen veroorzaken.

Massale orale overdoses, hoewel zeer zeldzaam, kunnen leiden tot braken, rusteloosheid en hartgerelateerde veranderingen zoals veranderingen in hartslag en bloeddruk.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van famotidine, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Famotidine kan zeer voorzichtig moeten worden gebruikt bij katten met een ernstige nierziekte of ernstige hartaandoeningen.

Famotidine heeft weinig interacties met andere medicijnen, maar maak uw dierenarts altijd bewust van eventuele medicijnen die ur kat neemt bij het bespreken van de start van een nieuw medicijn.

Aangezien famotidine een vrij verkrijgbaar product is, moet u altijd voorzichtig zijn met combinatieproducten, zoals producten die calciumcarbonaat en magnesiumhydroxide bevatten. Het aanvullen van extra calcium wanneer het niet nodig is, kan zorgen veroorzaken.

Famotidine voor katten dosering

Famotidine is niet gelabeld voor gebruik bij katten, hoewel extra-label gebruik van over-the-counter Pepcid of andere generieke merken gebruikelijk is.

De meest voorkomende dosis voor een meerderheid van de katten is 5 mg elke 12 tot 24 uur.

Elke 24 uur toediening wordt vaker aanbevolen voor katten met ernstige nier- of hartaandoeningen.

Deze dosering wordt voor veel patiënten als subtherapeutisch beschouwd, maar hogere doses blijken ook niet effectiever te zijn.

Het is erg belangrijk om in gedachten te houden dat famotidine een mild effect kan hebben op spijsverteringsproblemen voor katten. Als uw kat aanhoudende GI-symptomen heeft, is het plannen van een onderzoek met uw dierenarts het beste in vergelijking met het voortgezette gebruik van vrij verkrijgbare producten.

Conclusie

Hoewel het meestal zeer veilig is om oraal te gebruiken bij katten en vaak wordt gebruikt, is famotidine minder waarschijnlijk een ideale keuze, vooral op zichzelf, om GI-tekenen zoals misselijkheid, slechte eetlust of braken bij katten aan te pakken. Als uw kat dergelijke symptomen heeft, is een onderzoek bij een dierenarts een betere stap om een diagnose en advies te krijgen over welke behandelingsbenaderingen het meest effectief zullen zijn.

Veelgestelde vragen

Wat doet famotidine voor katten?

Famotidine is een H2-receptor blokker. Dit betekent dat famotidine kan helpen om de productie van zuur in de maag te blokkeren. Dit kan sommige katten helpen die milde gevallen van maagklachten ervaren.

Hoeveel pepcid kan ik mijn kat geven?

De meest aanbevolen dosis is 5 milligram elke 12 tot 24 uur. Famotidine komt vaak in 10 milligram of 20 milligram tablet grootte. Let altijd goed op tabletformaten die je aanschaft.

Houd er rekening mee dat famotidine kan helpen bij milde gastro-intestinale symptomen. Als uw kat ernstige, aanhoudende of chronische GI-nood ervaart, is een onderzoek bij uw dierenarts een betere keuze in vergelijking met voortgezet gebruik van vrij verkrijgbare producten.

Hoe lang duurt het voordat famotidine werkt bij katten?

Famotidine moet binnen een paar uur na toediening effect hebben. Maar nogmaals, houd er rekening mee dat het geen erg “sterk” medicijn is voor GI-ziekte bij huisdieren en voor sommige aandoeningen weinig effect kan hebben. Als u al famotidine hebt gebruikt en geen verbeteringen in uw kat ziet, is een onderzoek bij uw dierenarts een geschikte volgende stap.

Wat zijn de bijwerkingen van famotidine bij katten?

Bijwerkingen van orale famotidine zijn zeer zeldzaam. Als u verergerende ziekteverschijnselen bij uw kat ziet na het geven van famotidine, is het veel waarschijnlijker dat dit weinig invloed heeft gehad op een verslechterende toestand bij uw kat, wat wijst op de noodzaak van een veterinair onderzoek.

In zeldzame gevallen van zeer massale overdoses kunnen tekenen zoals prikkelbaarheid, braken en hartgerelateerde veranderingen worden gezien. Als u om wat voor reden dan ook denkt dat dit is gebeurd, kunt u het beste contact opnemen met het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of pet poison helpline (1-855-764-7661) voor verder advies