De 7 beste supplementen voor de gezondheid van katten in de urinewegen

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

De beste supplementen voor de gezondheid van kattenurinoirs bevatten actieve ingrediënten waarvan bewezen is dat ze symptomen van urinewegproblemen helpen oplossen of voorkomen. Huisdiersupplementen zijn echter een dubbeltje op een dozijn en het kan lastig zijn om er een te vinden die echt werkt.

We raden Vet’s Preferred Cat Urinary Tract Chews aan als het beste supplement voor de gezondheid van kattenurinoirs. Deze kauwen zijn zonder recept verkrijgbaar en bevatten vier actieve ingrediënten die zijn ontworpen om de gezondheid van de urinewegen en de nierfunctie van uw kat te ondersteunen.

Maar dit urineweggezondheidssupplement is niet het enige op de markt. Hier zullen we ingaan op het onderwerp van de gezondheid van kattenurinaires en enkele van de beste supplementen op de markt in deze categorie verkennen.

In één oogopslag: best beoordeelde kattensupplementen voor de gezondheid van kattenwegen om te kopen

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Het beste voor hydratatieondersteuning

Voordat we in detail treden over onze topkeuzes, laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende urinewegproblemen bij katten om te leren hoe de supplementen die we hebben aanbevolen kunnen helpen.

5 Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij katten

Urinewegaandoeningen komen vrij vaak voor bij katten en veel van de symptomen overlappen elkaar. Overbelasting om te plassen, verhoogde frequentie van urineren en plassen buiten de kattenbak zijn vaak een indicatie van urinewegproblemen bij katten. Maar er zijn tal van zorgen in deze categorie.

Enkele van de meest voorkomende urineweggezondheidsproblemen bij katten zijn:

#1 Urineweginfecties (UTI’s)

Een urineweginfectie (UTI) is een infectie die elk deel van de urinewegen beïnvloedt, waaronder de nieren, urineleiders (vervoert urine van de nieren naar de blaas), blaas en urethra (vervoert urine van de blaas naar de buitenkant van het lichaam). De blaas en urethra vormen de onderste urinewegen.

Omdat UTI’s meestal de blaas beïnvloeden, worden ze soms ook blaasontstekingen genoemd.

UTI’s vallen onder de noemer van feline lower urinary tract disease (FLUTD). Ze treden op wanneer bacteriën de blaas binnendringen via de urethra.

Veel voorkomende symptomen van UTI’s bij katten zijn plassen buiten de kattenbak, frequent urineren en persen om te plassen. Katten kunnen ook huilen of vocaliseren tijdens het urineren uit pijn en u kunt een verhoogde geur of bloed in de urine van uw kat opmerken.

#2 Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)

De term FLUTD wordt gebruikt om een groep ziekten te beschrijven die de blaas en urethra bij katten aantasten. Deze ziekten variëren in ernst van mild tot zeer ernstig en kunnen worden veroorzaakt door infecties, ontstekingen, dieet of zelfs gedragsproblemen.

FLUTD kan katten van elke leeftijd treffen, maar het wordt het meest gezien bij oudere katten met overgewicht. Het diagnosticeren van FLUTD omvat over het algemeen een beoordeling van klinische symptomen, een lichamelijk onderzoek en een urineonderzoek. In sommige gevallen kunnen andere tests zoals bloedonderzoek of röntgenfoto’s nodig zijn.

#3 Feline idiopathische cystitis (FIC)

Feline idiopathische cystitis (FIC) is de naam die wordt gegeven aan gevallen van FLUTD waarbij de oorzaak onbekend is. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, is stress vaak een belangrijke factor in de ontwikkeling van FIC.

Katten met FIC hebben vaak moeite met urineren, maar doen vanwege blaasongemakken regelmatig pogingen om te plassen. Het is gebruikelijk om ook bloed te vinden in de urine van katten met FIC.

Veel gevallen van FIC verdwijnen binnen een paar weken, met of zonder behandeling. Veel dierenartsen raden echter aan om de aandoening te behandelen om herhaling te helpen voorkomen. Stressmanagement is een belangrijk onderdeel van het behandelen en voorkomen van FIC. Het is ook een goed idee om het dieet van uw kat consistent te houden.

#4 Blaasstenen

Urolieten, of urinestenen, zijn andere namen voor blaasstenen. Dit zijn rotsachtige verzamelingen mineralen die zich in de urinewegen vormen en pijn en ongemak veroorzaken. Urinestenen kunnen zelfs de urethra blokkeren, waardoor een gevaarlijke urinewegobstructie ontstaat die dringende veterinaire zorg vereist.

Blaasstenen bij katten zijn verdeeld in twee soorten: struvietstenen en calciumoxalaatstenen. Struvietstenen vormen zich in alkalische (niet-zure) urine en zijn gekoppeld aan diëten met veel magnesium en fosfor. Calciumoxalaatstenen vormen zich in meer zure urine en treffen meestal katten ouder dan 7 jaar. Deze stenen kunnen zich ontwikkelen wanneer het calciumgehalte in het bloed te hoog is, vaak door overmatige calciumsuppletie.

#5 Obstructie van de urinewegen

Mannelijke katten hebben, in vergelijking met vrouwelijke katten, een hoger risico op het ontwikkelen van urinewegobstructies. Hoewel urinestenen de meest voorkomende oorzaak zijn, kunnen obstructies ook het gevolg zijn van urethrale pluggen, tumoren, fysieke afwijkingen in de blaas of urethra of ontsteking van de lagere urinewegen.

Urinewegobstructies kunnen gedeeltelijk of volledig zijn. Helaas kunnen de tekenen van gedeeltelijke obstructie gemakkelijk te missen zijn, waardoor de aandoening kan evolueren naar een levensbedreigende volledige urinewegobstructie. Wanneer de urethra verstopt raakt, kan de urine niet normaal stromen. De verstopping kan de lagere urinewegen beschadigen en ervoor zorgen dat uw kat nierfalen krijgt.

Vroege tekenen van urinewegobstructie kunnen frequente uitstapjes naar de kattenbak, verhoogde vocalisatie en overgrooming rond de anus en urethra omvatten. De behandeling omvat over het algemeen medicatie om de stenen op te lossen of plaatsing van een urinekatheter om de verstopping te verlichten.

Helpen supplementen echt?

Er is een supplement voor alles. Maar alleen omdat een product beweert een bepaald voordeel te bieden, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het dat ook daadwerkelijk doet. Het komt allemaal neer op de actieve ingrediënten en of het wetenschappelijk is aangetoond dat ze werken voor katten.

Het drinken van cranberrysap is bijvoorbeeld een populaire natuurlijke remedie voor terugkerende UTI’s bij mensen. Studies tonen aan dat verschillende verbindingen in veenbessen kunnen helpen voorkomen dat bacteriën zich hechten aan het slijmvlies van de urinewegen, bacteriën in de blaas doden en ontstekingen verminderen. Deze resultaten zijn echter niet universeel en wetenschappelijk onderzoek met huisdieren is beperkt.

Cranberry-extract, een veel voorkomend ingrediënt in urineverzorgingssupplementen, kan enig voordeel bieden, maar het is onwaarschijnlijk dat het effectiever is dan antibiotica.

Het is ook vermeldenswaard dat veel studies over de effecten van cranberrysap voor UTI’s bij mensen betrekking hebben op een enkele bacteriestam, E. coli. Terwijl E. coli kan UTI’s bij huisdieren veroorzaken, het is niet het enige type bacterie dat dat kan. De werkzaamheid van cranberrysap hangt ook af van de dosering en er is geen gestandaardiseerde, wetenschappelijk geteste dosis voor cranberrysap bij huisdieren.

Of het nu gaat om voedingssupplementen, probiotica of producten ter ondersteuning van het welzijn van de urinewegen, het is belangrijk om gezondheidsclaims met een korrel zout te nemen.

Doe uw onderzoek voordat u een supplement koopt om ervoor te zorgen dat het product is geformuleerd op basis van wetenschappelijk bewijs en wordt aanbevolen door dierenartsen. Zoek naar producten die in de VS zijn gemaakt of zijn gecertificeerd door een nationale regelgevende instantie. Kies een supplement dat is geformuleerd voor het specifieke probleem dat uw kat ervaart, of het nu gaat om een hoge urine-pH, terugkerende UTI’s of blaasontsteking.

Het belangrijkste is echter om met uw dierenarts te praten voordat u met een supplement begint om ervoor te zorgen dat het veilig is om te nemen met de huidige behandelingen van uw kat. Uw dierenarts kan u ook aanbevelingen geven voor urinewegsupplementen voor uw kat.

Beste supplementen voor de gezondheid van kattenurinaires: onze top 7 keuzes

#1 Beste zachte kauw: vet’s favoriete kattenurinoirkauwen

Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

Deze zachte kauwen zijn gemaakt met vier actieve ingrediënten – cranberryfruit, astragaluswortel, brandnetelblad en zoethoutwortel – ontworpen om een gezonde urinewegen te ondersteunen. Elk bad bevat 60 zachte kauwen, wat een voorraad van 30 dagen is voor katten met een gewicht tussen 5 en 10 pond.

Vet’s Preferred urine kattenbehandelingen ondersteunen tal van aspecten van de gezondheid van de urinewegen, waaronder een gezonde nierfunctie. Cranberryfruit kan UTI’s helpen voorkomen door bepaalde bacteriestammen te doden, en brandnetelblad helpt afvalstoffen uit het lichaam te spoelen. Astragaluswortel stimuleert de niercirculatie en ondersteunt een gezonde hartfunctie, terwijl zoethoutwortel allergiesymptomen en spijsverteringsproblemen verzacht.

Deze kauwen zijn veilig voor volwassen katten van 12 maanden of ouder. Ze kunnen worden gebruikt voor katten van elk ras of elke grootte, hoewel de aanbevolen dosering varieert afhankelijk van het gewicht van de kat.

Actieve ingrediënten

Cranberry Fruit, Astragalus Wortel, Brandnetelblad, Zoethoutwortel.

Inactieve ingrediënten

Johannesbroodpoeder, kattenkruid, kippenlever, kippenvlees, garbanzomeel, glycerine, palmolie, sorbinezuur, zonnebloemlecithine, gele erwtenmeel.

Pros

 • Vier actieve ingrediënten ter ondersteuning van een normale gezondheid van de urinewegen
 • Mix van cranberry en astragalus tot support nierfunctie
 • Aantrekkelijke kipsmaak en taaie textuur

Tegens

 • Redelijk prijzig, ongeveer $ 0.66 per dag
 • Bevat zetmeelrijke plantaardige ingrediënten

#2 Beste vloeibare supplement: UroMAXX urinewegen, nieren &

Blaas Formule

Koop op Chewy Koop op Amazon

Sommige katten zijn gewoon niet geïnteresseerd in traktaties of kauwtabletten, in welk geval een vloeibaar urinesupplement misschien meer geschikt is.

UroMAXX wordt geleverd in een fles van 6 ounce met een druppelaar die het gemakkelijk maakt om rechtstreeks in de mond van uw kat toe te dienen of over zijn voedsel te dribbelen. Zoals sommige katteneigenaren hebben opgemerkt, is de druppelaar echter niet zo lang als de fles en kan het zijn dat deze geen volledige dosis in één trek bevat voor grotere katten.

Het primaire actieve ingrediënt is cranberrysapextract, dat helpt voorkomen dat micro-organismen zich hechten aan de bekleding van de urinewegen. Glucosamine ondersteunt ook de bekleding van de urinewegen. Vitamine C helpt de urine te verzuren, waardoor de blaas een minder gunstige omgeving is voor bacteriën.

Dit urinesupplement is veilig voor zowel katten als honden. Het is veilig voor dagelijks gebruik en kan worden gebruikt in combinatie met medicijnen en speciale diëten voor urinewegaandoeningen.

Actieve ingrediënten

Cranberrysapextract, Glucosamine (als HCL), Vitamine C (als ascorbinezuur), kruidenextract en aminozuurondersteuning.

Inactieve ingrediënten

Glycerine, gezuiverd water, natuurlijke kipsmaak, kaliumsorbaat, xanthaangom, natuurlijke karamelkleur.

Pros

 • Eenvoudig toe te dienen met de meegeleverde druppelaar
 • Lekkere kipsmaak
 • Helpt de urinewegen minder gastvrij te maken voor bacteriën
 • Veilig voor zowel katten als honden

Tegens

 • Inhoud van actieve ingrediënten wordt niet vermeld
 • Druppelaar is korter dan de lengte van de fles

#3 Beste poedersupplement: massief goud cranberrysupplement voor de gezondheid van de urinewegen

Koop op Chewy Koop op Amazon

Cranberry-extract heeft een solide staat van dienst voor het helpen voorkomen van UTI’s bij mensen, maar de gegevens zijn beperkt voor huisdieren.

Dit urinesupplement van Solid Gold wordt geleverd in poedervorm. Het is ontworpen om op het voedsel van uw kat te worden gestrooid in een dosering van 1/8 theelepel voor katten tot 15 pond. De container van 100 gram moet ongeveer 160 porties meegaan.

Dit supplement bevat antioxidant-rijke cranberry en bosbes als de primaire actieve ingrediënten. Deze ingrediënten helpen bij het handhaven van een gezonde urine-pH, wat het risico op urinestenen kan verminderen.

Actieve ingrediënten

Cranberry Poeder, Ascorbinezuur, Bosbessen Poeder.

Inactieve ingrediënten

Runderleverpoeder, natuurlijke smaakstoffen, rijstmeel, silica aerogel.

Pros

 • Eenvoudig toe te dienen poedervorm
 • Gemaakt met antioxidantrijke cranberry en bosbes
 • Runderleversmaak die katten leuk lijken te vinden
 • Betaalbaar (ongeveer $ 15 voor meer dan 150 porties)

Tegens

#4 Beste budget: vet’s beste kattenurinoirs ondersteuning kauwtabletten

Koop op Chewy Koop op Amazon

Behandeling voor UTI’s en andere urinewegproblemen kan duur zijn. Als uw kat eerder voor deze problemen is behandeld, kan het de moeite waard zijn om een paar dollar uit te geven aan een urinewegondersteuningssupplement om herhaling te helpen voorkomen.

Deze kauwtabletten van Vet’s Best zijn door dierenartsen geformuleerd met natuurlijke, plantaardige ingrediënten voor de gezondheid van de urinewegen, waaronder cranberry- en peterselieblad. Kruideningrediënten zoals bankgraswortel en slagersbezemwortel helpen ook door afvalstoffen uit het lichaam te spoelen.

Opmerking: Verschillende van de ingrediënten in deze formule zijn diuretica, wat een probleem kan zijn voor katten met een nierziekte en mensen die andere medicijnen gebruiken. Raadpleeg uw dierenarts voor gebruik, vooral voor langdurig gebruik gedurende 7 dagen.

Vet’s Best raadt aan om de tabletten in kleinere stukjes te breken om “de ingrediënten vrij te geven en de natuurlijke smaakstoffen te activeren.” Helaas zijn de tabletten vrij hard en kunnen ze moeilijk te breken zijn – het kan gemakkelijker zijn om ze gewoon te verpletteren en ze over het voedsel van uw kat te strooien.

Actieve ingrediënten

Cranberry fruit, ascorbinezuur (vitamine C), slager bezemwortel, maïszilver, couch grass root, paardenstaartblad, marshmallowwortel, peterselieblad, glibberige iepenschorsextract, Uva Ursi-blad.

Inactieve ingrediënten

Biergist, cellulose, dicalciumfosfaat, magnesiumstearaat, natuurlijke smaakstoffen, silica

Pros

 • Betaalbaar (minder dan $ 10)
 • Bevat een verscheidenheid aan actieve ingrediënten
 • Formule ontwikkeld door een dierenarts

Tegens

 • Niet aanbevolen voor langdurig gebruik
 • Smaak is misschien niet aantrekkelijk op zichzelf

#5 Beste voor UTI: HomeoPet UTI Plus urinewegondersteuningsdruppels

Koop op Chewy Koop op Amazon

UTI’s kunnen pijnlijk zijn. Zodra uw kat er een ervaart, zal hij er waarschijnlijk meer hebben, tenzij u de onderliggende oorzaak aanpakt. In de tussentijd zou een urinewegsupplement zoals HomeoPet kunnen helpen.

Dit vloeibare katten-UTI-supplement is ontworpen om te worden toegevoegd aan het voedsel of water van uw kat, hoewel u het ook rechtstreeks in zijn mond kunt laten vallen. Het is een gemakkelijke dosis van 5 druppels voor katten tot 20 pond en de formule is veilig voor kittens in doses tot 2 druppels per keer.

HomePet bevat plantaardige actieve ingrediënten die zijn ontworpen om de normale urinewegfunctie te ondersteunen. Het kan ook helpen bij het verlichten van stressgerelateerd urineren en sterk ruikende urine.

Actieve ingrediënten

Aconitum Nap, Apis Mel, Arg Nit, Arnica, Arsenicum Alb, Avena, Belladonna, Benzoicum Ac, Berber Vulg, Calciumfosfaat, Calendula, Cantharis, Causticum, Chimaphila Umb, Copaiva, Echinacea angustifolia, Epigaea, Equisetum hyem, Ferrum Fosfaat, Gelsemium, Grafieten, Hortensia, Hydrastis, Ignatia, Kali mur, Lachesis, Lycopodium, Merc Solub, Nat Mur, Nux Vom, Pareira, Passiflora, Petroselinum, Phos, Plumb Acet, Pulsatilla Nigricans, Saba, Sarsaparilla, Scutellaria, Sepia, Solidago, Stafylisch, Stramonium, Zwavel, Terebinthina, Thlaspi, Thuja, Uva-ursi, Valeriana.

Inactieve ingrediënten

20% USP Alcohol, Gezuiverd Water.

Pros

 • Ondersteunt de gezondheid van de urinewegen en de nierfunctie
 • Veilig voor kittens met een gewicht van minder dan 1 pond
 • Gemakkelijk toe te dienen via de mond of in voedsel/water

Tegens

 • Klanten rapporteren zeer gemengde resultaten

#6 Beste voor de gezondheid van de nieren: Coco en Luna Urinewegen Cranberry Supplement

Koop op Chewy Koop op Amazon

Dit supplement is ontworpen voor nierondersteuning, met cranberry, bosbes en echinacea als de primaire actieve ingrediënten. Het komt in poedervorm en is volledig vrij van gluten, ei, synthetische kleur en kunstmatige conserveermiddelen.

Met zijn smakelijke zalmsmaak lijkt deze formule aantrekkelijk te zijn voor katten en is het gemakkelijk om over het voedsel van uw huisdier te strooien. De aanbevolen portiegrootte is 1 schep (ongeveer 1 gram) voor katten tot 25 pond. Elke 4-ounce container bevat meer dan 100 porties.

Cranberry-extract is het hoofdingrediënt, inbegrepen voor blaasondersteuning en om UTI’s op te lossen en te voorkomen. Bosbes is rijk aan antioxidanten en vitamine C, terwijl echinacea het immuunsysteem helpt stimuleren om uw kat te helpen infecties te bestrijden.

Actieve ingrediënten

Cranberry, Bosbes, Echinacea, Vitamine C, Oregon Grape Fruit.

Inactieve ingrediënten

Magnesiumstearaat, maltodextrine, natuurlijke / kunstmatige zalmsmaak, siliciumdioxide.

Pros

 • Eenvoudig toe te dienen poedervorm
 • Betaalbaar
 • Eén container heeft meer dan 100 porties
 • Ondersteunt het welzijn van de urinewegen en de gezondheid van het immuunsysteem

Tegens

 • Bevat kunstmatige smaakstof

#7 Beste voor hydratatie-ondersteuning: Purina Pro Plan Veterinaire diëten Hydra Care Supplement

Koop op Chewy

De urinewegen zijn ontworpen om te helpen bij het verwijderen van afval uit het lichaam van uw kat in de vorm van urine. Een goede hydratatie is essentieel voor een gezonde urinefunctie, maar veel katten geven niet veel om het drinken van water. Dit supplement bevordert de hydratatie door uw kat aan te moedigen meer te drinken.

Verpakt in zakjes van 85 gram (3 ounce) ziet dit hydratatieverzorgingssupplement eruit en ruikt het vergelijkbaar met een dikke jus. De leversmaak verleidt katten om het supplement te consumeren en daarbij nemen ze meer vocht op. De formule bevat ook nutritionele osmolyten die de cellen helpen meer water op te nemen.

Klanten melden positieve resultaten met dit product en katten lijken te genieten van de smaak. De kosten kunnen echter onbetaalbaar zijn voor sommige huisdierouders. Het is onduidelijk of uw kat dezelfde voordelen zou krijgen bij het eten van vochtrijk natvoer of het consumeren van bottenbouillon.

Actieve ingrediënten

Geen

Inactieve ingrediënten

Water, wei-eiwit isolaat, glycerine, guargom, leversmaak, kaliumchloride.

Pros

 • Aantrekkelijke leversmaak en jusachtige consistentie
 • Moedigt katten aan om meer water te drinken
 • Bevat natuurlijke osmolyten om cellen te helpen water te absorberen

Tegens

 • Bevat kunstmatige smaakstof
 • Duur, sommige katten hebben 2 zakjes per dag nodig

Supplementen kunnen helpen de gezondheid van de urinewegen te ondersteunen, maar ze zijn geen vervanging voor de behandeling

Er is geen vervangingent voor gedegen veterinair advies. Welke problemen uw kat ook ondervindt, het is belangrijk om het probleem met uw dierenarts aan te pakken in plaats van te proberen het zelf te diagnosticeren en te behandelen.

Hoewel de meeste gezondheidsproblemen in de urine niet levensbedreigend zijn voor katten, kunnen ze extreem ongemakkelijk zijn – zelfs pijnlijk – en een gebrek aan behandeling kan ervoor zorgen dat het probleem zich ontwikkelt tot iets ernstigers. Onbehandelde urinewegproblemen dragen ook vaak bij aan gedragsproblemen zoals plassen buiten de kattenbak en verhoogde prikkelbaarheid.

Behandeling voor urinaire gezondheidsproblemen varieert afhankelijk van het specifieke probleem. Naast de behandeling kan uw dierenarts aanbevelen om uw kat een supplement te geven. Urineweggezondheidssupplementen zijn bedoeld om de voortdurende gezondheid van uw kat te ondersteunen en om problemen die bijdragen aan urinewegproblemen te verhelpen of te voorkomen.

Voordat u een supplement koopt, moet u met uw dierenarts praten over welke actieve ingrediënten u moet zoeken, zodat u er zeker van kunt zijn dat u het kritieke aspect van de urineweggezondheid van uw kat ondersteunt.

Gerelateerde artikelen: