Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

Zoals we weten, zijn alle katten anders en hebben ze hun eigen persoonlijkheden. Ze tonen genegenheid op hun eigen manier, waarbij sommige katten heel duidelijk aanhankelijk zijn en anderen minder. Sommige katten zijn vriendelijk en genieten van een hechte relatie met hun eigenaren. Andere katten kunnen onverschillig zijn voor menselijke interactie of zelfs mensen helemaal vermijden.

De persoonlijkheid van uw kat is gebaseerd op vele factoren en dit kan bijdragen aan hoe aanhankelijk ze zijn of hoe ze het laten zien. Katten tonen genegenheid op veel verschillende manieren en we zullen deze tekenen hieronder bespreken.

Subtiele tekenen van katachtige genegenheid

Als je beter wilt slapen, moet je eerst uitzoeken wat de stress van je kat veroorzaakt

We kennen de voor de hand liggende tekenen van katachtige genegenheid, bijvoorbeeld een kat die ons benadert en probeert te worden geaaid met veel spinnen, of een typische schootkat die graag in de buurt van zijn eigenaar is. Sommige kattenrassen zoals die Siamees zijn erg vocaal bij het tonen van genegenheid. Maar je kunt leren om enkele subtielere tekenen van katachtige genegenheid te herkennen.

Lichaamstaal en vocalisaties kunnen katteneigenaren helpen subtielere tekenen te herkennen dat een kat ons genegenheid toont. Het is nuttig om deze tekenen te begrijpen, omdat je misschien denkt dat je kat je niet leuk vindt of geen genegenheid toont, maar het kan eigenlijk een subtiel teken van genegenheid vertonen.

Aanhankelijke tekenen van uw kat zijn onder meer:

 • Je benaderen of dicht bij je ontspannen (dutten)
 • Kopstoot/dobberend in je
 • Spinnen
 • Poten kneden (brood maken)
 • Achterover rollen (wrijf niet over hun buik!)
 • Langzaam knipperen (ontspannen)
 • Je benaderen met hun staart omhoog en gehaakt / vraagtekenpositie
 • Hun wang tegen je aan wrijven

Subtiele positieve lichaamstaal tekens zijn onder andere:

 • Oren iets naar voren en omhoog
 • Ontspannen snorharen
 • Ontspannen gezichtsuitdrukking (dit is in eerste instantie iets moeilijker op te merken)
 • Normale pupillen die niet te verwijd of vernauwd zijn (de pupillen kunnen een beetje verwijd raken tijdens de speeltijd of opwinding)
 • Ontspannen lichaamshouding (bijv. uitgerekt, rollend, liggend)

Positieve kattenvocalisaties zijn onder meer:

Bovenstaande tekens zijn allemaal positieve signalen dat een kat je leuk vindt of zelfs van je houdt!

Aanhankelijke katten gedragen zich ontspannen in jouw aanwezigheid en initiëren soms zelfs genegenheid. Vergeet niet dat niet alle katten op je schoot willen zitten of knuffels willen hebben, maar dit betekent niet dat ze het niet leuk vinden om bij je in de buurt te zijn.

Als uw katten tekenen van bovenaf vertonen, betekent dit dat ze zich comfortabel en gelukkig om u heen voelen en dat u er zeker van kunt zijn dat uw kat van u houdt.

We hebben duidelijke en subtiele tekenen van genegenheid behandeld, maar wat als uw kat geen van deze tekenen vertoont?

Enkele tekenen dat een kat geen genegenheid of menselijke interactie wil, zijn:

 • Verhoogd haar op rug of staart (piloerection genoemd)
 • Wegkruipen/lichaam dicht bij de grond houden
 • Oren plat tegen de achterkant van hun hoofd of zijkant van het hoofd
 • Zeer verwijde of vernauwde pupillen
 • Sissend, jodelend of heel hard miauwend
 • Staart zwiept van links naar rechts
 • Staren, niet knipperen
 • Niet dicht bij je willen zijn, proberen verder van je af te komen

Als een kat enkele van de bovenstaande tekenen vertoont, is het belangrijk om hem niet te benaderen.  De kat is waarschijnlijk angstig en angstig en kan agressief worden als hij wordt benaderd. Het is belangrijk om de signalen te respecteren die een kat je geeft. Bovenstaande borden geven aan dat ze niet benaderd willen worden.

Waarom zijn sommige katten minder aanhankelijk dan andere?

Kittens die niet op de juiste leeftijd socialisatie krijgen, kunnen opgroeien tot ongeïnteresseerd in mensen of zelfs angstig.

Zoals we hierboven vermeldden, zijn alle katten anders en hebben ze verschillende persoonlijkheden. Dit is gebaseerd op vele factoren, waarvan we sommige niet in de hand hebben. Een van de factoren is de genetica van de kat.

Als de ouders van de kat bang waren voor mensen en weinig interactie met hen hadden, kan dit worden overgedragen op de kittens van die ouders. Om deze reden zullen fokkers vaak fokken met vriendelijke ouderkatten.

Een andere belangrijke factor is de socialisatieperiode van de kat als kitten. De socialisatieperiode is tussen de 2 en 7 weken oud wanneer de hersenen van het kitten nog in ontwikkeling zijn en ze leren wat bedreigend en niet-bedreigend is.

Het is een cruciale tijd voor kittens om vertrouwd te raken met mensen, andere huisdieren, alledaagse voorwerpen in huis, enz. Het is belangrijk dat de menselijke interactie in deze periode zeer positief is, omdat negatieve ervaringen met mensen kunnen voorkomen.ve langdurige effecten.

Als een kitten in deze periode niet voldoende positief contact met mensen heeft gekregen, is het mogelijk dat ze in de toekomst angstig zijn in de buurt van mensen. Een kitten dat na deze kritieke periode wordt gesocialiseerd, kan langzaam menselijk contact accepteren, maar het is mogelijk dat ze wat angst of stress hebben die verband houdt met menselijk contact. We moeten dit in gedachten houden als we denken aan katten die niet erg aanhankelijk zijn. Bovenstaande factoren kunnen hier een groot effect op hebben gehad.

Een kat geboren uit verwilderde ouders en met weinig menselijke interactie tijdens de socialisatieperiode, zal waarschijnlijk de meeste menselijke interactie vermijden. Ze kunnen genieten van enige interactie op hun eigen voorwaarden en enkele tekenen van genegenheid vertonen, maar over het algemeen zullen ze waarschijnlijk nauw menselijk contact vermijden.

Het is belangrijk om te overwegen of het gebrek aan genegenheid een nieuw probleem is of dat de kat altijd zo is geweest. Vooral als het een nieuw probleem is, is het belangrijk om stress en pijn te beschouwen als mogelijke oorzaken van het feit dat uw kat minder aanhankelijk is.

Net als bij mensen, als we gestrest zijn of pijn hebben, zijn we minder snel in een vriendelijke stemming. Stress veroorzaakt door een nieuwe kat in huis, een nieuwe baby, bouwvakker in huis, enz., Kan een enorm effect hebben op hoe aanhankelijk een kat kan zijn.

Evenzo zal een kat met pijn, zoals een met artrose, cystitis of een andere onderliggende ziekte, zeer waarschijnlijk minder genegenheid vertonen. Een veterinair onderzoek moet worden uitgevoerd om onderliggende oorzaken uit te sluiten als uw kat minder genegenheid vertoont dan normaal of als u een verandering in zijn gedrag hebt opgemerkt.

Hoe een kat correct te aaien

Veel katten houden van aaien, maar op specifieke manieren. Als je je kat op de juiste manier aanraakt, kan dit meer interactie aanmoedigen.

Sommige manieren om een kat te benaderen en te aaien, kunnen ervoor zorgen dat de kat meer kans heeft om met u om te gaan. Het kan zijn dat je katten op een bedreigende of invasieve manier benadert die ze niet leuk vinden, dus lees de onderstaande tips en het kan helpen de volgende keer dat je een kat benadert.

 • Maak je lichaamstaal zo min mogelijk bedreigend (bijv. ga op de grond zitten of hurk neer). Hierdoor lijk je kleiner en minder bedreigend voor de kat.
 • Staar niet direct naar de kat. Knipper langzaam en wend je blik af.
 • Strek je hand uit naar de kat, ofwel houd je je greep in een losse vuist of open met de handpalm naar boven gericht. Laat de kat uw hand inspecteren of besnuffelen voordat u hem probeert te aaien.
 • Maak chirrup geluiden als je kunt, maak geen “psssh psssh” geluiden, omdat dit voor sommige katten als een gesis kan klinken.
 • Als je de naam van de kat kent, zeg het dan zachtjes.
 • Forceer geen interactie. De kat kan aan je hand snuffelen en dan weglopen, en dat is OK.
 • Laat de kat altijd naar je toe komen. Dring de ruimte van de kat niet binnen.

Manieren om een band op te bouwen met uw kat

Om een positieve band met je kat aan te moedigen, is het belangrijk om je kat te respecteren en te weten wat hij leuk vindt. Denk als een kat! Wees kalm, stil en geduldig en laat je kat naar je toe komen.

Moedig consistente, positieve en voorspelbare menselijke interactie aan. Dit kan in vele vormen voorkomen, afhankelijk van wat uw kat comfortabel maakt. Het kunnen een paar korte huisdieren overdag zijn of ’s avonds een knuffel op schoot. Het kan naast je zitten terwijl je een boek leest of je ’s ochtends begroet.

Het is belangrijk om consistent te zijn en een routine met je kat aan te houden (hij geniet van routine) zonder plotselinge veranderingen aan te brengen. Wees geduldig en positief, wat er ook gebeurt – je wilt misschien veel knuffels, maar je katten kunnen blij zijn met een kort huisdier, dus respecteer wat je kat comfortabel maakt.

Stimuleer roofzuchtig gedrag van je kat. Katten zijn natuurlijke jagers en ze genieten ervan om roofzuchtig jachtgedrag te vertonen. Dit betekent echter niet dat je ze in je vingers moet laten bijten of op je tenen moet jagen. Stimuleer speeltijd met veel verschillende speeltjes. Dit kan de band die je met je kat hebt vergroten door deel te nemen aan iets dat ze leuk vinden.

Zorg ervoor dat je kat alles heeft wat hij nodig heeft om gelukkig en gezond te zijn. Zorg ervoor dat uw kat voldoende kattenbakken, voedsel- en waterstations, veilige gebieden om te rusten, krabpalen, speelgoed en gebieden heeft om te ontsnappen / verbergen. Zorg er vanuit gezondheidsoogpunt voor dat uw kat vrij is van pijn, ongemak en stress en een dieet van goede kwaliteit volgt.

Dit is belangrijk omdat je niet kunt verwachten dat je kat zich op zijn gemak voelt en een gelukkige band met je heeft als hij gestrest is of aan een ziekte lijdt en pijn heeft.

Hoe een band op te bouwen met een nieuwe kat

Speel met je kat om je band te vergroten door deel te nemen aan iets dat ze leuk vinden.

Ontroerend in een nieuw huis kan behoorlijk overweldigend zijn voor een nieuwe kat of nieuw kitten, dus het is belangrijk om ze in hun huis te laten wennen en vertrouwd te raken met alles.

Zorg ervoor dat ze een eigen bed hebben (inclusief schuilplaatsen), kattenbakken, voedsel- en waterbakken en krabpalen.  Zorg ervoor dat je introducties met andere huisdieren langzaam doet en onderzoek dit van tevoren.

Wees geduldig met hen terwijl ze zich settelen en laat ze ontspannen in hun nieuwe omgeving. Zodra ze meer ontspannen lijken, begin je met het plannen van wat speeltijd en kijk je wat voor soort speelgoed ze verkiezen.

Sommige katten genieten van speelgoed waaraan kattenkruid is toegevoegd, terwijl anderen dat misschien niet doen. Moedig aaien en genegenheid aan als uw kat geïnteresseerd lijkt in interactie met u. Om hen te helpen meer ontspannen te worden, biedt u smakelijke traktaties aan om hen aan te moedigen u te benaderen.

Houd echter nooit voedsel achter om dit te doen (bijvoorbeeld door de voerbak van de kat naast je te houden, zodat ze geen andere keuze hebben dan met je te communiceren om te eten). Het is belangrijk dat de kat een keuze heeft.

Samenvatting

kat die aan mannenhaar snuffelt

Sociale verzorging, ook wel allogrooming genoemd, is een teken van sociale binding en wordt geassocieerd met binding en veiligheid.

Ik hoop dat je nu kunt begrijpen waarom sommige katten meer genegenheid tonen dan anderen. Er is meer dan één manier waarop een kat genegenheid kan tonen en het is belangrijk om te onthouden dat katten genegenheid anders tonen dan mensen.

Nu je de tekenen kunt herkennen, realiseer je je misschien dat je kat je wel degelijk genegenheid toont, maar op zijn eigen unieke manier. Het begrijpen van je kat zal leiden tot een gelukkige relatie voor jullie beiden.

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn kat niet erg aanhankelijk?

Alle katten zijn anders en hun persoonlijkheden zijn afhankelijk van factoren zoals genetica en het menselijke contact dat ze hadden tijdens de vroege socialisatieperiode van het kitten. Het kan ook zijn dat uw kat u subtiele tekenen van genegenheid vertoont die u misschien niet opmerkt. Als het een plotselinge verandering in het gedrag van uw kat is, vraag dan veterinair advies.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat knuffeliger wordt?

We kunnen onze katten niet dwingen om knuffelig te zijn, maar we kunnen een betere band aanmoedigen door consistente positieve menselijke interactie, het aanmoedigen van speeltijd en ervoor zorgen dat onze katten gezond zijn en niet gestrest in hun omgeving (voldoende middelen bieden).

Waarom knuffelt mijn kat niet met mij?

Het kan zijn dat je kat geen genegenheid toont door te knuffelen en dat hij op subtielere manieren genegenheid toont. Het is belangrijk om te onthouden dat katten hun genegenheid voor ons op veel verschillende manieren tonen.

Zal mijn kat ooit aanhankelijk worden?

Het hangt af van hoe goed gesocialiseerd een kat was met mensen tijdens hun socialisatieperiode en hun genetica. Met positieve menselijke interactie en het begrijpen van kattengedrag, kunnen sommige katten op termijn meer genegenheid tonen. Het is belangrijk om de subtiele tekenen van kattenliefde te kennen en te erkennen dat katten genegenheid anders tonen dan mensen.