Waarom gromt mijn kat? 7 redenen die u moet weten

Hondenbezitters zijn gewend om hun pup van tijd tot tijd te horen grommen, maar wist je dat het niet ongebruikelijk is dat katten ook grommen?

Katten gebruiken een breed scala aan vocale geluiden gericht op leden van hun eigen soort en ook mensen om hun emoties en intentie over te brengen. De geluiden die een kat maakt, zijn opgesplitst in drie vormen van verbale communicatie: klinkergeluiden, murmelgeluiden en vijandige oproepen.

Hoewel het lastig kan zijn om alle geluiden die je kat maakt te vertalen, is het grommen van de kat meestal een indicatie van een vijandig geluid dat verband houdt met angst of angst, agressie, frustratie en / of pijn.

Laten we decoderen hoe het grommen van katten klinkt, het is communicatieve betekenis en de beste manier om je te gedragen wanneer je wordt geconfronteerd met een grommende katachtige.

Wat is kattengrom?

Kattengrom is een “gespannen intensiteit” geluid geproduceerd met de mond open dat meestal een negatieve emotie communiceert. De mond is meestal niet zo wijd open tijdens het grommen als bij andere gespannen intensiteitsgeluiden zoals grommen, joggen of huilen. Het grommen van de kat kan ook worden verspreid met sissen.

Katachtig grommen wordt gebruikt in offensieve en defensieve interacties, tussen katten en naar mensen en andere huisdieren.

Hoe klinkt cat growling?

Naast ziekte kan stress ook het gedrag van een kat beïnvloeden.

Susanne Schötz van de universiteit van Lund definieert het gromgeluid als raspend, hard, vaak en snel gepulseerd, laag (100 tot 225 hertz) van typisch lange duur. Het wordt geproduceerd door een langzame uitademing als de mond enigszins open wordt gehouden.

De duur van het grommende geluid en de intensiteitsverschuiving kunnen variaties in de motivatie van de kat uitdrukken terwijl de grommende vocalisatie wordt gemaakt. Meestal wordt grommen vermengd met huilen, sissen, kreunen en joggen of een overgangsvocalisatie tussen een grom en een gehuil.

Grommen tijdens een gevecht kan variëren tussen 400 en 800 hertz (Houpt, 2004).

Waarom grommen katten?

1. Een waarschuwingsbord om terug te keren

De grom kan duiden op een waarschuwing om je terug te trekken! Sissen en grommen zijn meestal indicatief voor het negatieve gevoel van uw kat, dat kan worden veroorzaakt door angst van een vreemdeling die uw huis binnenkomt, ergernis over een bepaalde situatie of angst voor onzekerheid.

Let goed op de waarschuwingssignalen van uw kat – gespannen lichaam, trillende staart, grommen, piloerection (haar dat opstaat), oren vastgepind – voordat het escaleert in agressie.

2. Territoriale bescherming van hun kerngebied

Katten zijn bijzonder territoriaal. Gebieden worden krachtig bewaakt met aanstootgevend en vijandig gedrag ten opzichte van indringers om de hulpbronnen binnenin te beschermen. Dit wordt gecommuniceerd door gespannen intensiteit vocalisaties zoals grommen, sissen en joggen, evenals krabben en bijten, vooral als de kat niet in staat is om de situatie of persoon te vermijden en naar een veilige plek te vluchten.

Onbekende, vrij rondlopende mannelijke katten beschermen ook agressief hun territorium tegen concurrerende mannetjes om de reproductieve benadering van vrouwtjes te dwarsbomen.

3. Voedselbewaking

Een kat die gromt tijdens het eten of in de buurt van de voerbak, kan middelen bewaken.

Bepaalde katten maken grommende geluiden tijdens het eten en waarschuwen anderen om niet te proberen hun voedsel op dezelfde manier te stelen als honden. Hoewel de precieze betekenis hiervan onbekend is bij katachtigen, gebeurt het vaak wanneer de waarde van het voedsel extreem hoog is, bijvoorbeeld bij het eten van vers vlees of hoogwaardige lekkernijen.

Minimaliseer conflicten in huishoudens met meerdere katten door voldoende middelen voor elk individu te bieden en geen maaltijden in de nabijheid van elkaar te voeren.

4. Invasie van een katachtige indringer

Katten die in groepen leven, vertonen meestal vriendschappelijk gedrag jegens elkaar. Katachtige indringers (nieuwe kat binnen een huishouden, die illegaal toegang hebben tot tuinen en binnenplaatsen) die niet-groepsleden zijn, worden echter meestal vijandig behandeld door agonistische vocalisaties en lichaamstaal zoals grommen, sissen, spugen, achtervolgen en vijandige houdingen om zichzelf groter te laten lijken en te weerwerken van indringers.

5. Als je pijn hebt

Acute of chronische pijn kan ervoor zorgen dat een katachtige gromt of sist bij nadering. Evenzo kan een katachtige grommen wanneer hij een wond of pijngebied aanraakt.

Omdat katten meesters in vermomming zijn en over het algemeen tekenen van ongemak verbergen, moet u uitkijken naar de andere tekenen van ziekte of nood: verlies van eetlust, inactiviteit, meer slapen, verhoogde vocalisatie, verminderde verzorging, afkeer van kattenbakken en veranderingen in sociaal contact met zorgverleners.

Medische aandoeningen zoals artrose, tandziekte, trauma, infecties en schildklierdisfunctie kunnen een kat laten grommen.

6. Je kat voelt zich bang of angstig

Katten kunnen grommen als gevolg van angst of angst wanneer ze uit hun veilige thuis worden gehaald en naar de dierenarts of een pension worden gebracht.

Een andere reden waarom katten grommen is uit angst of angst.

Een kat die geen socialisatie of ontoereikende socialisatie had, of aversieve ontmoetingen met mensen tijdens de kittentijd heeft ervaren, kan worden geconfronteerd met sociale interactie zonder het vermogen om de situatie te vermijden of te ontsnappen, kan zich agressief gedragen door te sissen, grommen, vegen of bijten in een poging tot zelfverdediging. Een bijzonder angstige kat zal waarschijnlijk fysiek contact met mensen aversief vinden in plaats van positief, dus interacties met dergelijke katten moeten worden gecontroleerd door een professional en zo minimaal mogelijk worden gehouden om “overstromingen” (langdurige blootstelling aan angst met hoge intensiteit) te voorkomen.

Het introduceren van een nieuw kitten of volwassen kat in het huishouden, of het achterlaten van uw kat in een onbekende omgeving zoals een dierenkliniek of pension, kan een angst / angstreactie veroorzaken waardoor uw kat agressief handelt door te grommen, sissen en spugen naar de verzorger of naar een ander huisdier.

De kat in de volgende video gromt wanneer hij in een nieuwe omgeving wordt geplaatst.

7. Vanwege frustratie

Ten slotte kan een kat grommen vanwege frustratie. Frustratie treedt meestal op wanneer een katachtige niet in staat is om direct toegang te krijgen tot iets dat hij wil of wanneer hij niet kan voorkomen dat zijn persoonlijke of territoriale ruimte wordt overvallen. Een voorbeeld is wanneer een kat binnen wordt opgesloten en een andere kat in de tuin of door een raam ziet.

Om omgeleide agressie, vaak veroorzaakt door frustratie, te minimaliseren, ontwikkelt u een voorspelbare routine en biedt u cognitieve verrijking om het welzijn van uw kat te verbeteren.

Hoe moet je reageren op een kat die gromt?

Besteed aandacht aan wat er om je kat heen gebeurt als hij gromt en onderneem stappen om alles aan te pakken wat de kat van streek maakt.

Wees oplettend en luister naar je kat wanneer hij een soort afkeer of ergernis communiceert.

Als de kat naar u of naar een vreemde gromt, stap dan rustig weg en stop met het nastreven van enig contact totdat de kat terugkeert naar de normale kalmerende toestand. U kunt ook langzaam naar een gebied gaan dat ver van de kat verwijderd is.

Meestal zal een kat aarzelen om de persoon aan te vallen, tenzij de kat het gevoel heeft dat er geen andere optie is, vooral als het individu blijft naderen of deelnemen aan contact.

Belangrijk is dat je niet schreeuwt of je kat straft, omdat dit de angst / angstreactie kan verergeren, wat de agressie kan verergeren of versterken.

Als het grommen gericht is op een andere kat of hond, scheid dan beide huisdieren en hervat het herintroductieproces nadat uw kat volledig kalm is.

Laatste gedachten over grommen

Zwarte kat met zwiepende staart

De vocalisatie en lichaamstaal van je kat kunnen je veel vertellen over zijn gemoedstoestand. Probeer waar mogelijk de reden achter het grommen te achterhalen.

Als uw kat plotseling begint te grommen of het grommen in ernst toeneemt, regel dan zo snel mogelijk een veterinaire gezondheidscheck.

Met geduld, begrip en mededogen zal uw kat terugkeren naar een ontspannen, liefdevolle en knuffelige kat.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als een kat gromt?

Grommen kan betekenen dat je kat zich onzeker voelt of bang is voor iemand of een bepaalde situatie. Grommen kan er ook op wijzen dat je kat zich gefrustreerd, verdrietig, bedreigd voelt of zelfs pijn heeft.

Is het normaal dat een kat gromt?

Het is normaal dat een kat gromt, omdat dat is hoe katachtigen hun emoties verwoorden. Over het algemeen is grommen een waarschuwingssignaal om terug te vallen voordat het escaleert in agressie.

Wat betekent het als een kat een lage grom maakt?

De lage grom wordt vaak gebruikt om een agressieve motivatie uit te drukken. Het is meestal een strijdbaar signaal dat wordt gebruikt om een andere kat die te dichtbij komt te waarschuwen en te intimideren.

Wat te doen als je kat naar je gromt?

Het beste wat je kunt doen als je kat naar je gromt, is voorkomen dat je naar de kat staart (staren is bedreigend voor een kat), rustig praten, kalm blijven en weggaan. Stop uiteindelijk met interactie met de kat, verlaat de kamer en praat zachtjes met andere leden van het huishouden totdat de kat kalmeert.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2020, 01 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen Module 2 Zintuigen en communicatie. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 29 april 2022

Care, I. C. (2020, 15 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen, Module 4 Wat voel ik en ben ik oké? (ISFM, samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 30 april 2022

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 5 Het creëren van een katvriendelijk huis. International Cat Care Advanced Feline Behaviour voor dierenartsen. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 28 april 2022

Chloé Tavernier, S. A. (januari 2020). Katachtige vocale communicatie. Tijdschrift voor Diergeneeskunde, 18-21. Geraadpleegd op 01 mei 2022, van

Finka, L. (2014, 01 oktober). Kattengedrag en stress 1: gedrag beoordelen. (iCatCare, compiler) VERENIGD KONINKRIJK: ISFM. Geraadpleegd op 02 mei 2022

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 30 april 2022

Isabella Merola, D. S. (n.d.). Gedragsmatige tekenen van pijn bij katten: een deskundige consensus. (P. ONE, Samensteller) Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op 01 mei 2022, van

Sparkes, D. S. (2016). ISFM-gids voor kattenstress en gezondheid; Het beheren van negatieve emoties om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren. Tisbury, Wiltshire, VERENIGD KONINKRIJK: International Cat Care. Geraadpleegd op 29 april 2022

Houpt, K (2004). Gedrag van huisdieren voor dierenartsen en dierwetenschappers, 4e druk. Blackwell Uitgeverij: Ames, IA.