Skip to Content

Waarom schreeuwen katten bij het paren?

Wanneer katten paren, klinkt het misschien meer als een gevecht dan een romantische ontmoeting. Hoe dramatisch het ook kan klinken, deze katachtige paringsgeluiden zijn geen reden tot bezorgdheid.

De poes is echter gerechtvaardigd in het schreeuwen, en het heeft veel te maken met een doornige penis (ja, je hebt dat goed gelezen!). Hier kijken we naar het katachtige paringsproces van verkering tot copulatie, en waarom een stekelige penis een nuttige anatomische eigenaardigheid is.

Snel overzicht

01

Het kattenbroedseizoen is over het algemeen van februari tot oktober op het noordelijk halfrond.

02

Koninginnen moeten drie tot vier keer paren in een periode van 24 uur om de ovulatie te stimuleren.

03

Vrouwelijke katten schreeuwen omdat paring pijnlijk is en een hormonale shock veroorzaakt die agressief gedrag kan veroorzaken.

Voordat we ingaan op de kern van luidruchtige paring, is het nuttig om een paar basisprincipes te weten over de voortplantingscyclus van katten en waarom het geluid begint nog voordat een kater op het toneel is.

Lees ook: Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

Geslachtsrijpheid en de paartijd

Het kattenbroedseizoen is over het algemeen van februari tot oktober op het noordelijk halfrond en van oktober tot februari op het zuidelijk halfrond.

Vrouwelijke katten, ook bekend als koninginnen, kunnen geslachtsrijp worden en al vanaf 4 maanden oud beginnen met fokken. Mannelijke katten (katers) hebben de neiging om iets ouder te zijn voordat ze de puberteit bereiken, meestal rond de leeftijd van 6 maanden.

Langere dagen en warmere temperaturen geven een kickstart aan het broedseizoen voor katten. Dit seizoen duurt meestal van februari tot oktober op het noordelijk halfrond en van oktober tot februari op het zuidelijk halfrond. Kunstmatige verlichting en huistemperaturen betekenen echter dat sommige binnenkatten het hele jaar door kunnen fokken.

Lees ook: Waarom huilen katten? Een dierenarts legt uit

Heats En Roeping

Bruine tabby kat liggend op tapijt

Loopse koninginnen rollen vaak rond op de grond en kunnen hun achterste in de lucht steken (lordose genoemd).

Wanneer een koningin ontvankelijk is voor de aandacht van een mannelijke vrijer en klaar is om te fokken, wordt gezegd dat ze “loops” of “in het seizoen” is. Dit is wanneer het lawaai begint. Loopse koninginnen worden behoorlijk vocaal en “roepen” om mannetjes aan te trekken voor paring. Ze beginnen zich ook een beetje vreemd te gedragen, zelfs alsof ze pijn of nood hebben (maak je geen zorgen, dat zijn ze niet!).

Tekenen dat uw poes loops is, zijn onder meer:

  • Rusteloosheid
  • Een luid trillende roep of gejammer (roepen)
  • Wrijven en rollen
  • Lordosis (haar voorkant laten zakken en haar achterste in de lucht steken)

Een loopsheidscyclus duurt ongeveer zeven tot 10 dagen en herhaalt zich elke twee tot drie weken tijdens het broedseizoen totdat de kat zwanger is (of gesteriliseerd). Katers kunnen terugbellen en vaak concurreren en tegen elkaar vechten voor vrouwtjes, wat bijdraagt aan de algemene commotie rond het fokken.

Hoewel het roepen enigszins luidruchtig is, begint het echte schreeuwen zodra de paring begint. Laten we eens kijken naar het paringsproces (copulatie) en waarom het een geheel nieuw niveau van vocale expressie teweegbrengt.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

Paringsgedrag

De kater bijt in de nek van de koningin om te voorkomen dat ze zich omdraait en hem aanvalt.

Tijdens de copulatie beklimt het mannetje het vrouwtje en bijt in haar nek om haar stil te houden in een vertoon van dominantie. De kater doet dit om zichzelf te beschermen – bijten wordt gedacht om de koningin te ontspannen en te voorkomen dat ze zich omdraait en hem aanvalt.

Dit is waar het nog luidruchtiger kan worden. Het vrouwtje zal schreeuwen tijdens of aan het einde van de copulatie, en het mannetje kan meedoen als reactie. Geslachtsgemeenschap bij katten is puur functioneel, dus er is hier geen tijd voor romantiek!

Zodra de paring voorbij is en het mannetje zijn penis begint te verwijderen, wordt het gedrag van de koningin behoorlijk hectisch: haar pupillen verwijden zich en ze zal heel hard huilen of miauwen (ook bekend als caterwauling). Er is geen liefde verloren, omdat het vrouwtje zich dan vaak omdraait en de kater aanvalt voordat ze een paar minuten haar genitale gebied begint te likken. Ze zal normaal gesproken meerdere keren rollen voordat ze herstelt en opnieuw begint te bellen, soms in slechts 30 minuten.

Lees ook: Waarom bijten katten elkaar in de nek?

Stimulatie ovulatoren en meerdere paringen

hoe katten communiceren

Koninginnen moeten drie tot vier keer paren in een periode van 24 uur om de ovulatie te stimuleren.

Katten zijn op stimulatie gebaseerde ovulatoren – de koningin moet paren om ei te krijgens om uit haar eierstokken te worden bevrijd, klaar om bevrucht te worden. De meeste katten moeten drie tot vier keer in 24 uur paren om de eicelafgifte (ovulatie) te stimuleren, dus het is onwaarschijnlijk dat ze zwanger worden na de eerste paring alleen.

Koninginnen zullen vaak in korte tijd paren met een aantal verschillende katers om hun kansen op ovulatie en zwangerschap te vergroten, dus een nest kittens kan verschillende vaders hebben. Dit klinkt misschien een beetje promiscue, maar het maakt allemaal deel uit van de natuurlijke manier om reproductief succes en het overleven van soorten te garanderen. Het is een behoorlijk slimme evolutionaire eigenschap!

Veel paringen betekenen veel schreeuwen, maar waarom is dat precies?

Lees ook: Kunnen katten zwangerschap voelen?

Waarom al dat lawaai?

tekenen dat uw kat u vertrouwt

Vrouwtjes schreeuwen omdat paring pijnlijk is en een hormonale shock veroorzaakt die agressief gedrag kan veroorzaken.

Zowel de koningin als de kater kunnen luidruchtig zijn tijdens de paring, maar het vrouwtje heeft de neiging om verantwoordelijk te zijn voor enkele van de meer dramatische geluiden. Het is niet echt zo verrassend gezien de interessante anatomie van de voortplantingsorganen van de mannelijke kat.

De katachtige penis is bedekt met veel kleine, verhoornde stekels die de ovulatie veroorzaken wanneer ze zich in het vrouwtje bevinden. Deze weerhaken helpen ook om de penis op zijn plaats te houden tijdens de paring. Deze anatomie is een essentiële anatomische eigenaardigheid die de kans op succesvolle paring en zwangerschap verhoogt, maar het zorgt ook voor een krassende, pijnlijke ervaring en is daarom een deel van de reden achter het geschreeuw van de koningin, vooral omdat de penis aan het einde van de paring wordt verwijderd.

Het vrouwtje ervaart ook een hormonale shock tijdens of direct na de paring. Van deze snelle hormoonstoot wordt ook gedacht dat het een rol speelt in het schreeuwende en hectische agressieve gedrag jegens de man na copulatie.

Lees ook: Feline Genitalia Guide: wat u moet weten

Kun je stoppen met schreeuwen van je kat?

De beste manier om paringsgerelateerd gedrag te stoppen, is steriliseren of castreren van uw kat.

Het is duidelijk dat paring verre van een rustig proces is bij katten. Koninginnen komen om de twee tot drie weken (of eerder) in het seizoen en hebben slechts relatief korte pauzes van het bellen. Zowel mannelijke als vrouwelijke katten zullen rondzwerven op zoek naar een partner, en vechten tussen mannetjes is gebruikelijk als ze strijden om de aandacht van een koningin.

Dit kan allemaal behoorlijk vermoeiend zijn voor katten en hun eigenaren. Als u niet van plan bent om uw kat te fokken, is de meest effectieve manier om dit gedrag te stoppen door ze te castreren (er zijn ook tal van andere voordelen!). Vraag uw dierenarts om advies over het steriliseren of castreren van uw kat.

Lees ook: 6 redenen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt

Laatste gedachten

Schreeuwen maakt deel uit van een normaal, gezond paringsritueel, maar het kan alarmerend klinken voor niet-ingewijden.

Katten kunnen erg vocaal zijn in de aanloop naar de paring, maar ze brengen het naar een heel nieuw expressief niveau tijdens de copulatie zelf. Schreeuwen maakt deel uit van een normaal, gezond paringsritueel, zelfs als het allemaal een beetje alarmerend of vreemd lijkt voor niet-ingewijden. De doornige kattenpenis, hormonale veranderingen, roeping en mannelijke competitie spelen allemaal hun rol bij het maken van katachtige paring tot een luidruchtige aangelegenheid.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Veelgestelde vragen

Waarom is kattenparing pijnlijk voor hen?

De mannelijke kat heeft weerhaken op zijn penis die ongemak kunnen veroorzaken voor het vrouwtje tijdens het paren. De spikes spelen een belangrijke rol bij het helpen induceren van ovulatie (afgifte van eieren) bij de vrouwelijke kat, klaar voor bevruchting.

Waarom rollen vrouwelijke katten na de paring?

Rollen is een normale reactie na de paring die deels te wijten is aan een verwarrende hormoonschok, maar kan ook helpen de spanning te verlichten en nieuwe partners aan te trekken door een deel van de geur van het mannetje op te ruimen.

Voelen vrouwelijke katten plezier als ze paren?

Nee. Katten paren om zich voort te planten. Het proces is niet ontworpen om plezierig te zijn, en het is eigenlijk enigszins ongemakkelijk voor het vrouwtje vanwege de weerhaken op de penis van de tomkat.

Worden katten zwanger elke keer dat ze paren?

Nee. Katten zijn op stimulatie gebaseerde ovulatoren, dus ze moeten worden gedekt om hun eieren vrij te geven (ovuleren). Koninginnen moeten meestal drie tot vier keer in 24 uur worden gedekt om de ovulatie te stimuleren en zwanger te worden.