Oorafscheiding bij katten: oorzaken, symptomen, & behandeling

Dit artikel is bedoeld om de details van oorafscheiding bij katten uit te leggen, een probleem dat om een aantal redenen kan optreden. Het doel van dit artikel is om een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven over oorafscheiding voor katteneigenaren.

Wat is oorafscheiding?

Normaal gesproken zijn de oren van een kat schoon, zonder extra ontladingen of materialen zichtbaar in of rond de oren, aan de binnenkant van de oorklep of pinna, of rond de bovenkant van de opening van het oor. Wanneer oorafscheiding aanwezig is, verschijnen deze als korstig, schurftig, bruin, geel of groen getint materiaal dat zich rond de binnenkant van het oor verzamelt en zich vaak verspreidt naar de aangrenzende huid.

Hoe vaak komt oorafscheiding voor?

Oorafscheiding komt vaak voor, vooral bij kittens of bij katten van het verwilderde type die in groepen hebben geleefd. Ze kunnen zich echter bij elke kat ontwikkelen, op elk moment.

Hoe krijgen katten oorafscheiding?

Oorzaken van oorafscheiding bij katten

Katten ontwikkelen oorafscheiding om een aantal redenen, voornamelijk irritatie van de oorvoering.

Oorafscheiding ontstaat als gevolg van een aantal verschillende oorproblemen. Als het slijmvlies van het oor geïrriteerd is (d.w.z. zogenaamde otitis externa), produceert de gehoorgang extra afscheidingen.

Dit maakt deel uit van de reactie van het immuunsysteem, bijvoorbeeld op bacteriën, omdat de afscheidingen een antimicrobieel effect hebben.  Naarmate deze afscheidingen zich ophopen, kunnen ze door de eigenaar worden gezien als een wasachtige opbouw en soms bewegen ze naar boven zodat ze zich rond de opening van het oor verzamelen.

Symptomen van oorafscheiding bij katten

Bruine oorafscheiding

Oorafscheiding kan bruin, groen of geel zijn. Dit type afscheiding wordt gewoonlijk “oorsmeer” genoemd.

Wanneer een eigenaar de oren van zijn kat onderzoekt, moet er normaal gesproken een schoon, droog huidoppervlak zijn en wanneer de gehoorgang zelf wordt gecontroleerd, moet de voering schoon en leeg zijn, zonder vloeistof of vast materiaal in zicht.

Als oorafscheiding aanwezig is, kunnen deze worden gezien als bruin, geel of zelfs groen gekleurd materiaal rond de opening van het oor. Als het oor goed wordt onderzocht, kan dit type afscheiding soms gewoon in de gehoorgang worden gezien.

Dit type afscheiding wordt gewoonlijk oorsmeer genoemd.

Vaak kunnen getroffen katten hoofdschudden of poten aan hun oren zijn vanwege de aanhoudende oorziekte. Meestal is het buitenoor het enige getroffen gebied, maar als er ook ziekte van het middenoor of binnenoor is (zogenaamde Otitis interna), kunnen het andere tekenen zijn, zoals een kanteling van het hoofd of verlies van evenwicht. Er kan ook sprake zijn van gehoorverlies.

Oorzaken van oorafscheiding bij katten

De meest voorkomende oorzaken van oorafscheiding zijn:

 • Oormijtbesmettingen
 • Infecties van de uitwendige gehoorgang – zogenaamde otitis externa |
 • Poliepen of gezwellen in de gehoorgang
 • Vreemde voorwerpen in de gehoorgang, zoals graszaden

Diagnose van oorafscheiding

De diagnose van de aanwezigheid van een oorafscheiding is gemakkelijk te stellen, omdat het een visuele observatie is. Het is echter belangrijk dat uw DVM-dierenarts een nauwkeurige diagnose van de oorzaak van de oorafscheiding stelt en een reeks stappen kan nodig zijn om dit te doen.

 1. Gedetailleerde geschiedenis
  Uw dierenarts zal elk aspect van het leven en de gezondheidszorg van uw kat bespreken. Er zijn andere oorzaken van oorafscheiding en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden.
 2. Algemeen lichamelijk onderzoek
  Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren en andere fysieke tekenen van ziekte opmerken.
 3. Otoscopisch onderzoek van de oren
  Het is onmogelijk om de binnenkant van het oor in detail te onderzoeken zonder het gebruik van een otoscoop (ook wel een “auroscoop” genoemd), een handinstrument met een lichtbron, een kegel om in het oor in te brengen en een vergrootglas dat een duidelijke visualisatie van de gehoorgang mogelijk maakt, tot aan het trommelvlies. Soms kan dit worden gekoppeld aan een scherm waarmee uw dierenarts u kan laten zien waar ze naar kijken. Deze apparatuur maakt een directe diagnose mogelijk van veel van de oorzaken van oorafscheiding, waaronder oormijt, poliepen en kleine vreemde lichamen. In sommige gevallen kan sedatie nodig zijn om dit onderzoek effectief te laten uitvoeren.
 4. Andere tests
  Uw dierenarts kan monsters uit de gehoorgang willen nemen, inclusief stukjes van de afscheiding voor direct onderzoek onder de microscoop (zogenaamde “cytologie”), en misschien een wattenstaafje nemen voor bacterie- en schimmelcultuur in het geval van een buitenoorontsteking. Als een poliep wordt gezien, kan een biopsie worden genomen en röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) van de schedel kunnen worden aanbevolen om te controleren op abnormaliteiten van het midden- en binnenoor. In sommige gevallen kunnen tests voor systemische ziekten (zoals FIV of FeLV – leukemie) worden voorgesteld.

Hoeveel kost het om een kat met oorafscheiding te behandelen?

Het is onmogelijk om deze kosten in te schatten, omdat er zoveel mogelijke problemen zijn die oorafscheiding kunnen veroorzaken. U moet uw dierenarts om een gedetailleerde schatting vragen voordat u akkoord gaat met de behandeling.

De kosten kunnen lager zijn dan $ 100 om een eenvoudig geval te behandelen van oormijt, of meer dan $ 1000 in ernstige gevallen bijvoorbeeld als uw kat een oorpoliep heeft die een complexe operatie en vervolgbehandeling vereist.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten

Behandeling voor oorafscheiding bij katten

Behandeling van oorafscheiding bij katten

Ongeacht de onderliggende oorzaak van de afscheiding, wordt oorreiniging over het algemeen aanbevolen om afscheiding te verwijderen.

Behandelingsopties voor oorafscheiding zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als voorbeelden:

 • Mijtinfecties kan vereisen dat een anti-mijtzalf regelmatig wordt aangebracht gedurende maximaal drie weken.
 • Bacteriële infecties van de uitwendige gehoorgang – zogenaamde otitis externa – moet mogelijk antibacteriële en anti-gistzalf worden aangebracht, evenals enig onderzoek naar de onderliggende oorzaak in de eerste plaats, vooral bij chronische oorinfecties.
 • Poliepen of gezwellen in de gehoorgang kan een complexe operatie nodig zijn om de poliepen of gezwellen te verwijderen.
 • In alle gevallen kan oorreiniging worden aanbevolen, om eventuele ontlading te verwijderen, zodat dit het onderliggende primaire probleem niet verder compliceert. Oordruppels kunnen worden gebruikt om de oorsmeer te verzachten, en wattenstaafjes (q-tips) of een watje kunnen zorgvuldig worden gebruikt om opgehoopt oorsmeer weg te vegen, zolang er maar voor wordt gezorgd dat oorsmeer niet dieper in de gehoorgang wordt geduwd. Voorzichtigheid is geboden bij het selecteren en gebruiken van oordruppels: doofheid is een mogelijk gevolg als de verkeerde druppels worden gebruikt, vooral als uw dierenarts het oor niet heeft onderzocht om een gescheurd trommelvlies uit te sluiten.

Lees meer: Beste oormijtbehandeling voor katten

Monitoring en prognose

Oorafscheiding kan eenvoudig worden gecontroleerd door het oor regelmatig te inspecteren. Wdoor de juiste behandeling kan de meeste oorafscheiding volledig worden opgelost.

Conclusie

Verwilderde kat met oortip

Wanneer dierenartsen een kat steriliseren of castreren die naar buiten wordt teruggebracht, wordt ook de punt van één oor verwijderd, zodat het gemakkelijk is om te zien dat de kat is gerepareerd.

Oorafscheiding is niet normaal bij katten, dus als uw kat bewijs van afscheiding heeft, is het belangrijk om de oorzaak te identificeren, zodat de juiste behandeling kan worden gegeven. In bijna alle gevallen is het het beste om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts als uw kat een oorafscheiding heeft.

Veelgestelde vragen

Waarom lekt het oor van mijn kat vloeistof?

Het is niet normaal dat het oor van een kat vloeistof van welke aard dan ook lekt, dus u moet uw kat naar uw dierenarts brengen om dit professioneel te behandelen.

Hoe kan ik de oorontsteking van mijn kat thuis behandelen?

Een eenvoudige behandeling, met regelmatig gebruik van een oorreiniger van goede kwaliteit, is mogelijk, maar in de meeste gevallen heeft een kat met een oorontsteking een professionele behandeling nodig met alleen voorgeschreven medicatie zoals antibacteriële en schimmelwerende oorzalven of druppels.

Wat is het bruine spul in de oren van mijn kat?

Wanneer de bekleding van de gehoorgang geïrriteerd is, reageert deze door verhoogde niveaus van afscheidingen te produceren, waaronder oorsmeer. Naarmate dit zich ophoopt, condenseert het en droogt het uit als een donkerbruine, dikke substantie die van buitenaf te zien is. Het is belangrijk om de oorzaak van de irritatie te achterhalen die deze verhoogde wasproductie heeft veroorzaakt, zodat deze effectief kan worden behandeld.

Hoe weet je of je kat een oorontsteking heeft?

Er zijn drie belangrijke tekenen van oorinfecties

De kat kan zichtbare afscheidingen hebben rond de opening van het oor
De kat kan een kopkanteling hebben of herhaaldelijk aan het oor krabben
Er kan een vieze geur rond het hoofd van de kat zijn, als gevolg van de ophoping van ontladingen