Hoe matten uit de vacht van een kat te krijgen

Katten staan bekend om hun toewijding om zichzelf te verzorgen en besteden daar tot de helft van hun wakkere uren aan. Je zult je kat overal hebben zien schoonmaken, van poten tot staart.

Vaak zullen katten zichzelf in eigenaardige posities kronkelen, zodat geen enkel deel onaangeroerd blijft. In overeenstemming met hun onafhankelijke aard hebben katten meestal onze hulp niet nodig als het gaat om verzorging. Het is iets waar ze graag zelf voor zorgen.

Maar misschien heb je onlangs je kat gestreeld en kom je wat matten in hun vacht tegen. Waarom hebben deze zich gevormd en hoe kun je er vanaf komen? Lees verder voor meer informatie.

Wat zijn matten en wat zorgt ervoor dat ze zich vormen?

Matten vormen zich wanneer de vacht van een kat in de knoop raakt en aan elkaar wordt geknoopt.

Voordat we bespreken hoe we van matten af kunnen komen, laten we eerst eens kijken wat ze zijn en waarom ze tot stand komen. Matten zijn de klonten die zich vormen wanneer de vacht van een kat helemaal in de knoop raakt. Dit kan gebeuren wanneer haar uit de ondervacht wordt geworpen en vervolgens wordt gevangen en gevangen in de bovenvacht.

Bont kan ook mat worden in gebieden met een hoge beweging waar de haren meer tegen elkaar wrijven, zoals onder de borst en tussen de benen. Deze klonten bont kunnen variëren in grootte. Sommige zijn klein en voelen aan als knopen. Sommige zijn zo groot dat ze vrij stevig en dicht kunnen aanvoelen. Langharige en middelharige katten zijn natuurlijk meer vatbaar voor het matten van hun vacht.

Lees ook: 23 interessante feiten over kattenbont die je misschien niet kende

Matten kunnen ook wijzen op een onderliggende medische aandoening. Als een kat bijvoorbeeld een tandheelkundige aandoening heeft, kan de pijn in zijn mond hem ontmoedigen om zichzelf goed te verzorgen. Oudere katten met artritis kunnen moeite hebben met draaien en het bereiken van bepaalde delen van hun lichaam. Katten met overgewicht zullen het ook moeilijk hebben. Katten die zich over het algemeen onwel voelen, zullen niet in staat zijn om hun gebruikelijke dagelijkse gewoonten uit te voeren, waaronder verzorging.

Als uw kat zijn vacht tot nu toe in topconditie heeft gehouden en u onlangs matten in zijn vacht hebt opgemerkt, is het de moeite waard om uit te kijken naar andere veranderingen in zijn gedrag. Als u zich zorgen maakt dat er iets meer aan de hand zou kunnen zijn, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: De verschillende soorten zwart-witte kattenjaspatronen

Hoe kunnen matten worden verwijderd?

Het succes van het verwijderen van matten thuis hangt af van de grootte van de mat en of uw kat uw pogingen verdraagt. Het is altijd het beste om een andere persoon te hebben om je kat vast te houden, zodat hij niet te veel ronddraait.

1. Met een kam

Kleine, losse matten kunnen soms met een kam worden ontward.

Je kunt proberen kleine matten met een kam te plagen. Zorg ervoor dat je de basis van de mat die zich het dichtst bij de huid bevindt vasthoudt en begin vanaf daar te kammen. Werk je langzaam een weg door de mat met de kam en probeer niet te veel te trekken. Het laatste wat je wilt doen is aan de mat trekken en op zijn beurt aan de huid van je kat. Zoals u zich kunt voorstellen, kan dit uw kat veel ongemak en leed bezorgen.

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

2. Met Tondeuse

Grote en zeer strakke matten moeten mogelijk worden uitgesneden met elektrische tondeuses.

Grotere matten zijn moeilijker om mee om te gaan. Soms zul je merken dat geen enkele hoeveelheid kammen ze zal ontwarren. In deze gevallen is de beste optie om de klonten vacht volledig te verwijderen.

U kunt een paar elektrische tondeuses voor huisdieren gebruiken om matten te verwijderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u het mes evenwijdig aan/plat tegen de huid plaatst. Plaats het mes niet in een hoek van 90 graden, omdat dit de gevoelige huid van uw kat kan snijden.

Voor matten die dicht bij de huid zitten, probeer duidelijk te zien waar de vacht en huid elkaar ontmoeten en begin daar met de bovenrand van je tondeuse. Wees voorzichtig in je omgang met de matten en beweeg de tondeuse langzaam en voorzichtig in de richting waarin de vacht groeit. Geduld is de sleutel. Je zou de mat snel moeten voelen verdwijnen. Vergeet niet om er niet te vroeg aan te trekken.

Tondeuses warmen op als je ze gebruikt en ze kunnen de huid van je kat verbranden. Controleer af en toe de temperatuur van de tondeuse tegen je hand. Als ze het te warm hebben, neem dan een pauze en laat ze afkoelen voordat je verder gaat. Dit is ook een goede kans om je kat een beetje rust te geven.

Lees ook: Waarom kokhalzen katten bij kammen?

3. Niet met een schaar!

Kun je een kat scheren?

Als uw kat routinematig erg gematteerd wordt, kunt u een professionele trim zoals een leeuwensnit overwegen.

Je zou in de verleiding kunnen komen om de matten van je kat uit te knippen met een schaar. Hoewel dit misschien een gemakkelijke manier lijkt om van het probleem af te komen, is het risico van het snijden van de huid van uw kat en het veroorzaken van letsel is te hoog. Matten uitknippen met een schaar wordt afgeraden.

Lees ook: Kun je een kat scheren?

4. Met professionele hulp

Uw dierenarts of een huisdiertrimmer helpt u graag bij het verwijderen van de matten van uw kat.

Professionele hulp is beschikbaar als u zich misschien niet op uw gemak of zelfverzekerd voelt over het verwijderen van de matten van uw kat thuis. Of misschien raakt je kat van streek door je pogingen. Als dit laatste het geval is, houd je kat dan niet met geweld tegen om door te gaan.

Het kan frustrerend zijn dat je kat niet meewerkt, maar wanhoop niet. U kunt contact opnemen met een professionele trimmer die de nodige ervaring heeft en mogelijk kan helpen.

Katten met ernstigere matten of die erg boos zijn op het verzorgen, hebben een bezoek aan een dierenarts nodig. Sedatie kan worden aanbevolen, zodat de de-matting veilig kan worden uitgevoerd met minimale stress. Als u zich zorgen maakt dat uw kat wordt verdoofd, zal uw dierenarts graag eventuele zorgen bespreken.

Lees ook: De ultieme Perzische kattenverzorgingsgids

Hoe kunnen matten worden voorkomen?

De beste manier om met matten om te gaan, is door te voorkomen dat ze zich in de eerste plaats vormen.

Matten kunnen pijnlijk zijn als ze aan de huid van uw kat trekken en ze kunnen ook verdere huidirritatie en infectie veroorzaken. Het risico hierop is nog groter als er matten rond de bodem van de kat ontstaan, waardoor uitwerpselen en urine vast komen te zitten. Het is dus veel beter om te voorkomen dat matten zich in de eerste plaats vormen.

Kortharige katten hebben onze hulp meestal niet nodig, maar langharige katten hebben baat bij dagelijks borstelen. Het gebruik van verzorgingshulpmiddelen, zoals brede of lange tandenkammen en gladdere borstels, kan helpen om hun luxe jassen klittenvrij te houden. Vergeet niet om ook aandacht te besteden aan de vacht dicht bij de huid en niet alleen aan de bovenvacht.

Zoals eerder besproken, kan een medische aandoening, zoals artritis, bijdragen aan de vorming van deze matten in de vacht van uw kat. Als de matten een terugkerend probleem lijken te zijn en samen met andere veranderingen bij uw kat zijn gekomen, is het het beste om uw kat door uw dierenarts te laten controleren.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Laatste woorden

Kam kleine matten uit zodra je ze voelt, zodat je niet met een groter probleem te maken krijgt.

Gematteerd kattenbont is niet alleen een cosmetisch probleem. Zodra u matten op uw kat opmerkt, moet u stappen ondernemen om te proberen ze kwijt te raken om verdere problemen te voorkomen. Kleine matten kunnen worden uitgekamd. Grotere, meer hardnekkige matten moeten volledig worden verwijderd. De beste manier om dit te doen is door tondeuses voor huisdieren te gebruiken.

Laat je niet verleiden om matten uit te knippen met een schaar, want dat kan resulteren in een bezoek aan je dierenarts voor hechtingen. Tot slot, als je kat eenmaal matvrij is, vergeet dan niet om dagelijks te poetsen en kamsessies te houden, zodat ze zo blijven!

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

Veelgestelde vragen

Waarom wordt de vacht van mijn kat gematteerd?

Er zijn verschillende redenen waarom de vacht van een kat gematteerd wordt. Langharige rassen zijn meer vatbaar voor matten en zullen baat hebben bij regelmatig kammen en borstelen. Als uw kat in het verleden nooit problemen heeft gehad en matten een recente verandering zijn, kan dat wijzen op een onderliggend probleem dat mogelijk veterinaire aandacht nodig heeft.

Is gematteerde vacht pijnlijk voor katten?

Ja, matten kunnen veel ongemak veroorzaken. Stel je voor dat je haar strak in de knoop zat en aan je hoofdhuid trok. Daarom is het belangrijk om het probleem aan te pakken zodra het wordt opgemerkt. Matten die worden achtergelaten en genegeerd, kunnen dan irritatie en infectie veroorzaken, wat het leed alleen maar zal vergroten.

Kun je matten wassen uit kattenbont?

Je zou kunnen denken dat het een goed idee lijkt om je kat te wassen als zijn vacht gematteerd is. Doe dit echter niet – water zal de matten strakker maken en deze hardnekkige klompen vacht nog moeilijker te verwijderen maken. Verwijder de matten eerst, hetzij met een kam of tondeuse, en baad vervolgens uw kat (als uw kat niet vies is van nat worden!).