Waarom houdt mijn kat één oog dicht? Moet ik me zorgen maken?


Hoewel het een schattig idee kan zijn om te denken dat uw kat naar u knipoogt, kan een kat met één oog dicht een teken zijn dat er iets mis is. Als uw kat het grootste deel van de tijd één oog dicht heeft, kan het zijn dat hij een geïrriteerd of zelfs pijnlijk oog heeft dat nagekeken moet worden.

Verschillende medische problemen kunnen ervoor zorgen dat een kat een oog dicht houdt, en die zullen we hier behandelen. We geven u ook enkele tips om de ogen van uw kat in topvorm te houden.

verdeler-kattenklauw1

De redenen waarom uw kat één oog dicht houdt

Om je te helpen erachter te komen waarom je kleine maatje naar je lijkt te knipogen, hebben we een aantal van de belangrijkste redenen waarom katten één oog gesloten houden op een rijtje gezet.

1. Een verwonding aan het oog…

Wanneer een kat een verwonding oploopt aan het oog, zoals een kras, zal het dier proberen het oog dicht te houden om de pijn te verlichten. Het is niet ongewoon dat een kat aan het hoornvlies van zijn oog krabt, dat is de transparante laag die de iris beschermt.

Als uw dierenarts bij uw kat een oogletsel zoals een bekrast hoornvlies vaststelt, bestaat de meest gebruikelijke behandeling uit het nemen van ontstekingsremmers en pijnstillers. Het is ook waarschijnlijk dat uw dierenarts uw kat een beschermend kegeltje om zijn kop zal doen om te voorkomen dat hij aan zijn ogen gaat krabben.

2. Feline Conjunctivitis –

Conjunctivitis of roze oog zoals het ook wel wordt genoemd kan ervoor zorgen dat een kat een oog dicht houdt. Conjunctivitis is een relatief veel voorkomende oogaandoening bij katten, waarbij het bindvlies ontstoken is. Dit is het dunne vlies dat de binnenkant van het ooglid bekleedt en de buitenkant van de oogbol.
De meest voorkomende oorzaak van conjunctivitis is een bacteriële infectie. Vaak zal conjunctivitis zichzelf oplossen zonder dat er medicatie nodig is. Als het oog van uw kat echter pijn en ongemak lijkt te veroorzaken en u ziet afscheiding uit het oog komen, ga dan naar uw dierenarts voor behandeling. Uw dierenarts zal u waarschijnlijk een antibiotische zalf voorschrijven om het oog schoon te maken, zodat uw kat zich beter kan voelen.

Oranje kat met gewond oog
Image Credit: DariuszSankowski, Pixabay

3. Glaucoom-

Het kan zijn dat uw kat één oog dichthoudt omdat hij glaucoom heeft. Deze aandoening ontstaat meestal na een ooginfectie of tumor waarbij de druk in het oog toeneemt. Andere tekenen van glaucoom zijn roodheid en een verwijde en traag bewegende pupil en zelfs vergroting van de oogbol.

Als u denkt dat uw kat glaucoom heeft, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts, zodat de druk in het oog snel kan worden verlaagd om verdere schade te minimaliseren.

4. Keratoconjunctivitis Sicca (KCS)-

Uw kat kan één oog sluiten als gevolg van keratoconjunctivitis sicca of KCS. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een ontstoken hoornvlies met omringend droog weefsel. KCS wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende traanproductie die ontstaat door immuunziekten die de traanproductie belemmeren of een virusinfectie.

Een kat met KCS heeft vaak rode, pijnlijke ogen waardoor het dier knijpt en overmatig knippert. De aangetaste ogen kunnen ook door de kat dichtgehouden worden om het ongemak te verlichten. KCS wordt meestal behandeld met medicijnen om de traanproductie te stimuleren.

De beste tips om de ogen van uw kat gezond te houden

schoonmaken van de ogen van de persische chinchilla kat met een watje
Beeldkrediet: catinsyrup, Shutterstock

U kunt uw kat helpen oogproblemen te voorkomen door ervoor te zorgen dat zijn vaccinaties up to date blijven. Een andere belangrijke manier om ervoor te zorgen dat uw kat goede ooggezondheid geniet, is door zijn ogen regelmatig te inspecteren op tekenen van problemen. Let op zaken als afscheiding uit de ogen, roodheid, troebelheid, en een verandering in de kleur of vorm van de ogen.

Als je afscheiding uit de ogen van je kat moet verwijderen, doe dat dan voorzichtig. Doop gewoon schoon watje in een beetje water en veeg de afscheiding voorzichtig weg door in de ooghoek te beginnen en naar buiten toe te werken. Gebruik vers watje voor elk oog om het hygiënisch te houden.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Hoewel je niet in paniek hoeft te raken als je kat één oog dichthoudt, moet je wel uitzoeken waarom hij naar je lijkt te knipogen. Uw kat kan gewoon af en toe een oog sluiten zonder echte reden, of hij kan een onderliggend medisch probleem hebben dat het gedrag veroorzaakt.

Als je er niet achter kunt komen waarom je kat een oogje dicht doet, neem dan contact op met je dierenarts voor advies! Onthoud altijd dat uw kat van u afhankelijk is om hem gezond en gelukkig te houden, dus doe altijd wat het beste is voor uw harige vriend!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Alexas_Fotos, Pixabay