Hoe lang leven Ragdoll katten?

Sinds de Ragdoll voor het eerst op de kattenscène verscheen in de jaren 1960, is het ras immens populair geworden. Ze zijn een van de grootste kattenrassen en hebben zeer onderscheidende kleuren en markeringen, wat mensen voor het eerst aantrekt tot dit ras, maar hun relaxte houding maakt ze een geweldige metgezel voor veel verschillende mensen.

Wat is de levensverwachting van een Ragdoll Cat?

Als kattenras is de gemiddelde levensduur van een Ragdoll-kat vrij lang, wat enorm bijdraagt aan zijn populariteit. Ragdolls kunnen ergens tussen de 15 en 25 jaar oud worden.
Noot van de redactie – onze Ragdoll Cat-broers Choo-Choo en Huey leefden tot de hoge leeftijd van 17 en 18.

18-jarige Ragdoll

Huey op 18-jarige leeftijd

Hoe verhoudt de levensverwachting van de Ragdoll-kat zich tot andere kattenrassen?

De levensverwachting van een gemiddelde huiskat ligt tussen de 11 en 16 jaar. Volgens de Guinness World Records was de oudste kat die ooit leefde Crème Puff, een huiskat die leefde tot de rijpe leeftijd van 38 jaar en 3 dagen.
Goede genen spelen een essentiële rol bij het bepalen van de levensverwachting van een kat. Samen met de Ragdoll genieten veel andere kattenrassen van een lange levensduur.
Abessijn – gemiddelde levensduur 15 jaar
Balinees – gemiddelde levensduur 18 jaar
Birmees – gemiddelde levensduur 18 tot 25 jaar
Bombay Cat – gemiddelde levensduur 20 jaar
Cornish Rex – gemiddelde levensduur 16 tot 20 jaar
Egyptische Mau – gemiddelde levensduur 12 tot 15 jaar
Europese korthaar – gemiddelde levensduur 15 jaar
Exotisch korthaar – gemiddelde levensduur 12 tot 15 jaar
Himalaya – gemiddelde levensduur 15 jaar
Japanse Bobtail – gemiddelde levensduur 15 tot 18 jaar
Maine Coon – gemiddelde levensduur 16 jaar
Manx Cat – gemiddelde levensduur 15 jaar
Nebelung – gemiddelde levensduur 15 tot 18 jaar
Norwegian Forest – gemiddelde levensduur 14 jaar
Oosters Korthaar – gemiddelde levensduur 15 jaar
Perzisch – gemiddelde levensduur 15 jaar
Russian Blue – gemiddelde levensduur 10 tot 20 jaar
Savannah Cat – gemiddelde levensduur 12 tot 20 jaar
Siamese Kat – gemiddelde levensduur 20 jaar
Siberisch – gemiddelde levensduur 15 jaar
Sphynx Cat – gemiddelde levensduur 15 jaar
Somalisch – gemiddelde levensduur 13 jaar
Toyger – gemiddelde levensduur 12 – 15 jaar
Turkse Angora – gemiddelde levensduur 15 jaar

De gemiddelde levensduur van een Maine Coon Cat is 16 jaar

Wat zorgt ervoor dat katten op jonge leeftijd sterven?

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een kat kunnen beïnvloeden, en het is belangrijk op te merken dat niet alle katten dezelfde levensduur zullen hebben. De meest voorkomende redenen waarom katten op jonge leeftijd sterven zijn:

  • Aangeboren afwijking
  • Infectie
  • Ziekte
  • Ongeluk

Welke gezondheidsproblemen hebben Ragdoll Cats die vroegtijdig overlijden kunnen veroorzaken?

Ragdolls zijn een relatief gezond kattenras met weinig bekende gezondheidsproblemen. Ze kunnen echter lijden aan de volgende ziekten en kwalen die hun levensduur kunnen verkorten:

Feline hypertrofische cardiomyopathie.

Feline hypertrofische cardiomyopathie is een ziekte die leidt tot de verdikking van de hartspier. Het wordt ook wel “HCM” genoemd en het is de meest voorkomende hartaandoening bij katten. HCM wordt meestal veroorzaakt door een genetisch defect, wat leidt tot hartfalen en plotselinge dood. Het treft meestal mannelijke katten van middelbare leeftijd, maar kan ook bij jongere katten voorkomen. HCM komt vaker voor bij bepaalde kattenrassen dan bij andere, met de Ragdoll als een van hen. Er is een genetische test beschikbaar om fokkers in staat te stellen katten te screenen op het gen voordat ze worden gefokt. Een gerenommeerde fokker garandeert dat hun Ragdoll kittens vrij zijn van dit genetische defect.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking, ook wel gingivitis of parodontitis genoemd, is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door plaque en tandsteenophoping. Het treedt op wanneer de bacteriën in het tandsteen het tandvlees van uw kat irriteren en ervoor zorgen dat het tandvlees gezwollen en ontstoken raakt. Na verloop van tijd kan de ontsteking de weefsels vernietigen die tanden op hun plaats houden, wat leidt tot tandverlies, slechte adem en een rode en gezwollen mond. Sommige tandvleesaandoeningen kunnen potentieel levensbedreigend zijn.

Polycystische nierziekte

Polycysteuze nierziekte is een aandoening die voornamelijk katten ouder dan 10 jaar treft en vaker wordt gediagnosticeerd bij Perzische en exotische kortharen, maar kan ook aanwezig zijn in Ragdolls. De ziekte, die kan worden geërfd, wordt gekenmerkt door een groep cysten die in de nieren groeien, waardoor de nieren worden vergroot en zijn niet in staat om afvalstoffen efficiënt uit het bloed te filteren. Getroffen katten kunnen polycystische nierziekte (PKD) hebben en geen symptomen vertonen. Opnieuw
er is een genetische test beschikbaar om fokkers in staat te stellen katten op het gen te screenen voordat ze worden gefokt.

Hoe u het beste voor uw kat kunt zorgen om zijn levensverwachting te verhogen

Katten hebben de reputatie lang te leven. In feite zijn katten een van de langstlevende gedomesticeerde dieren. Maar hoe kun je de levensduur van je kat verlengen? Hier zijn enkele eenvoudige manieren om de levensverwachting van uw kat te verbeteren.
• Houd uw kat binnen – een binnenkat zal meestal langer leven dan een buitenkat. Een binnenkat wordt niet blootgesteld aan gevaren zoals auto’s, verwondingen toegebracht door andere katten en honden en ziekten.
• Voer uw kat kattenvoer van goede kwaliteit – de meeste Ragdoll fokkers voeden hun kittens op met rauw voedsel en koekjes van hoge kwaliteit, zoals Royal Canin of Hills Science.
• Oefening – Ragdolls kunnen gevoelig zijn voor obesitas, vooral als ze een binnenkat zijn. Zorg ervoor dat je ze veel mogelijkheden geeft om te oefenen in de vorm van interactief speelgoed, kattenbomen en zitstokken.
• Geef je kat veel liefde, en het zal jullie beiden ten goede komen – Er kan worden gezegd dat katteneigenaren een hogere levensverwachting hebben dan degenen die geen kat bezitten. Het University of Minnesota Stroke Institute ontdekte dat katteneigenaren veel minder kans leken te hebben om te sterven aan een hartaanval en beroerte dan niet-kattenbezitters.

Ragdoll Kitten