Waarom wil mijn kat altijd knuffelen?

Sommige katten houden ervan om te knuffelen, proberen altijd op je schoot te springen wanneer je even gaat zitten en dan onmiddellijk om je benen te draaien voor aandacht als je opstaat. Andere katten zijn afstandelijker en houden liever hun eigen ruimte.

Snel overzicht

01

Knuffels zijn een geweldige manier voor uw kat om genegenheid te tonen en tegelijkertijd zichzelf warm en veilig te houden.

02

Sommige kattenrassen waarvan bekend is dat ze knuffelbaarder zijn dan andere, zijn de Ragdoll, Perzisch, Maine Coon, Siamees, Birmees, Abessijn en Sphynx.

03

Als uw kat plotseling een stuk aanhankelijker is geworden, kan dit een teken zijn van stress of ziekte, dus een controle bij een dierenarts is aan te raden.

Als je kat van een knuffel houdt, is het waarschijnlijk te danken aan een liefde voor warmte en veiligheid, en hun aangeboren aanhankelijke aard. Een plotselinge gedragsverandering bij uw kat naar veel aanhankelijker zijn kan echter wijzen op een probleem, dus het leren kennen van de knuffelvoorkeuren van uw individuele kat is de sleutel.

Waarom houdt mijn kat zo van een knuffel?

Er zijn tal van goede redenen waarom je kat misschien dol is op een goede oude knuffel wanneer ze er een kunnen krijgen. Enkele van de meest voorkomende zijn:

1. Warmte

Katten zoeken warme plekken om te dutten – knuffelen met je is een uitstekende manier om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Katten hebben een relatief hoge lichaamstemperatuur in vergelijking met mensen en houden ervan om warm en gezellig te blijven. Dit geldt vooral wanneer ze slapen, omdat hun kerntemperatuur daalt tijdens het rusten. Katten moeten kunstmatige middelen gebruiken om warm te blijven, zoals bedden, dekens of een schootkat worden. Een kat die op die koudere dagen tegen je aanknuffelt, spint, kan voor zowel katten- als huisdierouders uiterst aangenaam zijn.

Lees ook: Waarom knuffelt mijn kat niet met mij? Top 6 Redenen

2. Beveiliging

Je kat vindt het misschien leuk om veel te knuffelen omdat je hem een veilig gevoel geeft.

Kattengedrag is meestal gebaseerd op zelfbehoud en katten zijn zich er goed van bewust dat ze kwetsbaarder zijn tijdens het slapen. Dit is niet echt van toepassing op onze moderne huisdieren, omdat katteneigenaren tegenwoordig hun schattige huisdieren voorzien van veiligheid, warmte, voedsel en al hun andere behoeften. Natuurlijke instincten zijn echter sterk en katten zullen vaak op zoek gaan naar een veilige plek om te snoozen.

Als je kat graag met je knuffelt, is dit een teken van een sterke band en een duidelijk compliment. Je harige vriend kan zich zelfs overgeven aan het kneden van je benen, of een spin of twee geven – vat het allemaal op als een compliment! Sommige katten worden extra knuffelig als iets hen angstig heeft gemaakt, zoals harde geluiden, of een nieuw huisdier in het huishouden.

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

3. Genegenheid

Je kat kan veel knuffelen omdat hij van nature een aanhankelijke persoonlijkheid heeft.

Kattengedrag is fascinerend en complex, maar soms zijn dingen precies zoals ze lijken. Sommige katten houden gewoon van knuffels! Alle katten zijn individuen en sommige zijn aanhankelijker dan anderen. Sommige katachtigen houden van een knuffel, anderen gebruiken de langzame knipper als hun gekozen teken van genegenheid, en vele anderen gebruiken kop-peuken om hun liefde te tonen.

Sommige katten laten zelfs een buikwrijven toe. Zoals met alle individuen, zullen katten hun eigen voorkeuren en antipathieën hebben en zul je hun eigen liefdestaal gaan herkennen.

Lees ook: Hoe katten hun favoriete persoon kiezen?

Zijn sommige katten knuffeliger dan anderen?

Er is zeker een scala aan tolerantie en voorkeur voor fysieke genegenheid in de kattenwereld. Er zijn enkele redenen waarom sommige katten aantoonbaar liefdevoller zijn dan andere.

1. Persoonlijkheid

Katten tonen allemaal genegenheid op verschillende manieren, of ze nu knuffelen, je hoofdstoten of gewoon in dezelfde kamer als jij willen rondhangen.

De persoonlijkheid van je kat zal invloed hebben op hoe hij genegenheid toont. Net als mensen zijn sommige katten afstandelijker en sommige zijn liefdevoller. Kattencommunicatie kan subtiel zijn, en als je kat niet super knuffelig is, betekent dit niet dat hij niet aan je gebonden is.

Pas op voor langzame knipperingen (de manier waarop een kat “Ik hou van je” zegt), hun kop naar je toe slingeren, rennen om je te begroeten met hun staart omhoog, naar je kneden, je speelgoed brengen of er gewoon voor kiezen om tijd met je door te brengen. Dit zijn allemaal aanhankelijke katteneigenschappen en je zult merken dat je kat je meer liefdevolle signalen geeft dan je je realiseerde als je aandacht besteedt aan deze subtielere signalen.

Lees ook: 10 bewezen manieren om je kat te laten zien dat je van haar houdt

2. Socialisatie

Katten die goed gesocialiseerd waren als kittens, hebben meer kans om zich op hun gemak te voelen met menselijke nabijheid en aanraking.

In kittentijd gaan katten door een important ontwikkelingsperiode die socialisatie wordt genoemd. Dit is wanneer ze vertrouwd raken met wat normaal is in hun omgeving en wat mogelijk een bedreiging is.

Katten die regelmatig worden behandeld, geaaid en geknuffeld wanneer ze jong zijn, zullen dit gedrag eerder vertonen als volwassen katten. Degenen die een moeilijkere en minder liefdevolle start in het leven hadden, hebben meer kans om angstig te zijn op volwassen leeftijd en minder zeker van fysiek contact.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat?

3. Ras

Sommige rassen zoals de Ragdoll staan bekend om de knuffelige neigingen, hoewel individuele katten van elk ras hun eigen voorkeuren hebben.

Er zijn sommige kattenrassen waarvan bekend is dat ze knuffeliger zijn dan andere. De Ragdoll staat bekend als zeer sociaal en verbonden met hun eigenaren, altijd in menselijk gezelschap en fysiek aanhankelijk. De Perzische wordt ook erkend als een duidelijke schootkat, tevreden om de hele dag op hun gekozen persoon te snoozen. Andere superminnende rassen zijn de Maine Coon, Birmese en Sphynx.

Hoe kan ik mijn kat zover krijgen dat hij me knuffelt?

Het is mogelijk om een angstige kat te helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, zodat ze meer openstaan voor knuffels en andere fysieke genegenheid.

Onze huiskatten zijn onze verantwoordelijkheid en hun welzijn moet altijd een prioriteit zijn. Dit omvat het respecteren van hun individuele voorkeuren en antipathieën. Als je kat niet erg knuffelig is, probeer dan een aantal andere vormen van liefdevolle kattencommunicatie, zoals hem wat langzame knipperingen geven of een band met hem opbouwen door te spelen.

Als je een angstige kat hebt en je probeert zijn zelfvertrouwen op te bouwen om hem in staat te stellen meer aanhankelijk te zijn, neem het proces dan heel langzaam aan. Begin met tijd met ze door te brengen, naast of naast ze te zitten en een paar zachte slagen, veel langzame knipperingen en misschien wat smakelijke lekkernijen te geven. Door je hand rond hun wangen en kin glad te strijken, kun je feromonen in het gezicht verspreiden, die katten helpen ontcijferen wat veilig en betrouwbaar is.

Bouw geleidelijk op naar naast je kat zitten en langzaam met hem knuffelen. Probeer een zachte deken op je schoot te leggen om ze te verleiden, of iets lekkers om te eten. Veel tijd en geduld is de sleutel tot dit soort gedragsverandering.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Waarom is mijn kat plotseling zo aanhankelijk?

Als uw kat altijd onafhankelijk is geweest en nu aanhankelijk is, praat dan met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat alles in orde is.

Als uw kat sinds de kittentijd een vastberaden knuffelaar is, zijn knuffels met hem gewoon. Als uw kat echter plotseling aanhankelijker is geworden, kan dit reden tot bezorgdheid zijn. Elke abrupte gedragsverandering bij katten moet altijd worden beschouwd als een mogelijk teken dat er iets mis is.

Katten kunnen hun gewoonten, gedrag en routines veranderen als reactie op stress, angst of ziekte. Ze kunnen zich meer verstoppen en knuffels en gezelschap afwijzen, of de andere kant op gaan en erg veeleisend worden van je tijd. Stress bij katten kan zich ook manifesteren als verlatingsangst, overmatig miauwen, veranderingen in eetlust of kattenbakgewoonten of overbezorgdheid.

Als uw kat een van deze tekenen vertoont, vraag dan advies aan een dierenarts. Gedragsveranderingen kunnen belangrijke indicatoren zijn voor de gezondheid van katten.

Katten en knuffels: laatste gedachten

Kattenknuffels zijn wederzijds plezierig voor zowel mens als kat en kunnen zelfs je band verdiepen.

Veel katten zijn fysiek demonstratief voor degenen aan wie ze verbonden zijn, of dat nu door knuffels of andere tekenen van genegenheid is. Knuffels zijn een geweldige manier voor je kat om liefdevol tegen je te zijn en tegelijkertijd zichzelf warm en veilig te houden. Katten kunnen opgroeien om genegenheid te genieten vanwege hun ras, vroege ervaringen of alleen hun persoonlijkheid.

Plotselinge gedragsveranderingen kunnen een zorgwekkend teken zijn, dus besteed wat tijd aan het leren over het karakter, de voorkeuren en antipathieën van uw kat, zodat u eventuele veranderingen snel kunt oppikken en indien nodig veterinair advies kunt inwinnen.

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn kat zo knuffelig en aanhankelijk?

Sommige katten zijn van nature aanhankelijk en zien mensen ook als een grote bron van warmte en veiligheid. Als uw kat echter plotseling een stuk aanhankelijker is geworden, kan dit een teken zijn van stress of ziekte, dus een controle bij een dierenarts wordt aanbevolen.

Is het normaal dat katten erg aanhankelijk zijn?

Katten zijn allemaal individuen en sommige zijn super aanhankelijk, terwijl anderen afstandelijker zijn. Als je kat altijd erg liefdevol is geweest, dan is dit waarschijnlijk te wijten aan zijn ras, opvoeding en persoonlijkheid. Een kat die plotseling veel aanhankelijker is, kan echter last hebben van stress of ziekte.

Wat is het meest aanhankelijke kattenras?

Van ragdolls is bekend dat ze zeer sterke gehechtheden aan mensen vormen. Perzen zijn ook vaak schootkatten. Andere aanhankelijke rassen zijn Maine Coons, Siamese, Abessijnse, Birmese en Sphynx, waarvan allemaal wordt gedacht dat ze meer aanhankelijk zijn.

Kan een kat te gehecht zijn aan een persoon?

Katten kunnen zeer sterke banden vormen, vooral als ze het enige huisdier zijn in een rustig huishouden. Te sterke gehechtheden kunnen leiden tot verlatingsangst, waarbij de kat het erg stressvol vindt als de eigenaar ze verlaat. Deze aandoening vereist tijd en geduld om aan te werken, met advies van een veterinaire gedragsdeskundige.