Hoe een Sphynx Cat te baden: 8 deskundige tips en advies

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat een Sphynx-kat minder onderhoud nodig heeft dan een harige kat, maar eigenaren van haarloze katten zullen weten dat het tegenovergestelde waar is. Sphynx-katten moeten regelmatig baden om hun gevoelige en gevoelige huid gezond en vrij van bacteriën te houden.

Het goede nieuws is dat de meeste Sphynx-katten zullen opgroeien met regelmatig baden, dus ze moeten – hopelijk – komen genieten van het water.

In dit bericht delen we acht tips over het baden van een Sphynx-kat.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 tips om een Sphynx-kat te baden

1. Verzamel uw bronnen

Het laatste wat je wilt, is je kat in het bad plaatsen om je te realiseren dat je iets bent vergeten, zoals de shampoo of handdoek. Dit zal u en uw kat alleen maar meer stress bezorgen dan nodig is.

Voordat je begint, bereid je voor door alles wat je nodig hebt te verzamelen en ze binnen handbereik van het bad te plaatsen.

Je hebt nodig:


  • Een handdoek – voor plaatsing op de bodem van het bad

  • Een handdoek – voor het drogen van uw Sphynx

  • Een washandje

  • Hypoallergene kattenshampoo

  • Vloeibare oorreiniger

  • Wattenbollen
Sphynx
Afbeelding Credit: Igor Lukin, Pixabay
thematische pauze

2. Creëer een rustige sfeer

Probeer de kamer zo stil mogelijk te maken voordat je begint. Zet de tv of radio lager en waarschuw iedereen in huis dat het kitty’s badtijd is – vermijd het dichtslaan van deuren of mensen die in en uit de kamer komen.

Zodra het huis rustig is, vult u het bad met warm water. Het geluid van het water kan je kat doen schrikken, dus het is belangrijk om dit te doen voordat je hem naar dezelfde kamer brengt.

thematische pauze

3. Bereid het bad voor

Vul het bad of de grote kom met voldoende water om de buik van je kat in de hoogte te bereiken, maar niet meer. Zorg ervoor dat het water lekker warm is, maar niet te heet.

Leg een van de handdoeken op de bodem van het bad. Hierdoor ontstaat een niet-glad oppervlak, zodat uw kat zich zelfverzekerder kan voelen als hij in het bad staat.

Voeg een kleine hoeveelheid hypoallergene kattenshampoo toe aan het water en meng het door elkaar.

thematische pauze

4. Baad uw Sphynx Cat

Laat je Sphynx-kat voorzichtig in het bad zakken en zorg ervoor dat zijn achterpoten eerst in het water gaan en vervolgens zijn voorpoten. Houd je stem kalm en laag en praat met je kat om hem gerust te stellen. Houd ze voorzichtig op hun plaats door een hand over hun nek te houden, maar duw ze niet naar beneden.

Gebruik het washandje om je kat schoon te wassen en zorg ervoor dat je ook tussen de huidplooien reinigt. Vergeet niet om de staart van je kat te wassen, maar vermijd water op zijn gezicht. Je kunt tussen de tenen van je kat schoonmaken door zachtjes op hun teenkussens te drukken om de klauwen bloot te leggen – vuil komt hier vaak vast te zitten.

Reinig het gezicht van uw kat met het washandje en zorg ervoor dat hij ook rond zijn ogen reinigt.

haarloze sphynx kat wordt gewassen
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

5. Afspoelen

Wanneer u klaar bent met het wassen van uw Sphynx-kat, kunt u een kan schoon warm water gebruiken om ze af te spoelen – zorg ervoor dat het water niet over hun gezicht loopt of gebruik de douchekop. Als je een douche gebruikt om ze af te spoelen, kan het geluid je kat laten schrikken, dus zorg ervoor dat je ze op zijn plaats houdt.

thematische pauze

6. Afdrogen

Wikkel je kat in een grote droge handdoek en wrijf hem snel droog. Voor een nog gelukkigere kat, gebruik een warme en geroosterde handdoek, maar zorg ervoor dat het niet te warm is! Je kat kan het gevoel hebben dat hij op dit punt van je weg wil, dus probeer het proces niet naar buiten te slepen.

Dat gezegd hebbende, laat ze nog niet gaan – er is nog een belangrijke stap over!

thematische pauze

7. Reinig de oren

Sphynx-katten moeten hun oren minstens één keer per week reinigen. Deze katten produceren veel oorsmeer en hun gebrek aan vacht betekent dat hun oren snel vuil vasthouden. Gebruik de vloeibare oorreiniger en een watje, houd elk oor voorzichtig tegen en veeg rond de buitenste gehoorgang.

sphynx kat die een bad neemt in de gootsteen
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

8. Behandel tijd

Zodra je klaar bent met het baden van je Sphynx-kat, bied hem dan wat traktaties aan. Om te beginnen zal uw kat hopelijk badtijden gaan associëren met traktaties. De meeste katten houden niet van water, dus als je je kat een kleine traktatie aanbiedt nadat hij is gewassen, zal hij hem geruststellen dat je nog steeds van hem houdt!

kattenpootverdeler

Wat gebeurt er? als je geen Sphynx-kat baadt?

Sphynx katten produceren veel olie op hun huid. Als ze niet regelmatig worden gebaad, zal de olie vuil aantrekken en na verloop van tijd de groei van bacteriën stimuleren, vooral tussen huidplooien.

Hoe vaak baadt u een Sphynx-kat?

Afhankelijk van hoe actief je Sphynx-kat is, hebben ze elke één tot twee weken een bad nodig. Als je merkt dat je kat stinkt, of als hij een roestig of bruin uiterlijk krijgt, is het waarschijnlijk tijd voor een bad!

sphynx kitty kat wordt gewassen
Afbeelding Credit: Svitlana Kriukova, Shutterstock

Waar moet ik mijn Sphynx-kat mee baden?

Gebruik een shampoo die specifiek is voor katten. Hypoallergene shampoos zijn het beste, vooral die zonder geuren.

Aandoeningen, zoals acne en schimmelinfecties, komen vaker voor bij Sphynx-katten. Deze aandoeningen kunnen medicinale shampoo vereisen, dus het is het beste om met een dierenarts te praten over welke producten het beste zijn om te gebruiken bij het baden van uw Sphynx.

kattenpootverdeler

Conclusie

Bij het baden van je Sphynx-kat is het belangrijk om alles wat je nodig hebt voor te bereiden en vervolgens de tijd te nemen om het proces zo stressvrij mogelijk te maken – voor jullie beiden! Probeer geen water in de oren van uw Sphynx-kat of op hun gezicht te krijgen. Gebruik in plaats daarvan een washandje om hun gezicht voorzichtig schoon te maken en wattenbollen en oorreiniger om de binnenkant van de oren schoon te maken.

Met geduld, veel lof en een traktatie om af te sluiten, kan het baden van je Sphynx-kat een plezierige en ontspannende activiteit voor jullie beiden worden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svitlana Kriukova, Shutterstock