Wat eten wilde katten in het wild? Vet Beoordeeld Feiten &FAQ

Er is geen eenzijdige definitie van wat een verwilderde kat is, maar over het algemeen wordt gezegd dat het een soort katachtige is die niet gedomesticeerd is, liever buiten leeft en vaak menselijk contact vermijdt.

Deze katten worden normaal gesproken beschouwd als mesopredators in hun ecosystemen en zijn het meest actief na de schemering – dus nachtdieren. Bovendien, vanwege het feit dat ze jaarlijks tientallen generaties fokken, vinden natuurbeschermers ze verwoestend voor dieren in het wild.

Het lijkt erop dat de verwilderde kattengemeenschap een stabiele toevoer van voedsel in het wild heeft, om hun snelle groei van de populatie aan te moedigen. Ze gaan door afval en eten onder andere knaagdieren. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over wat sommige van die voedselbronnen zouden kunnen zijn.

3 kattenverdeler

Voedingsmiddelen die verwilderde katten in het wild eten

1. Kleine knaagdieren

zwart-witte jonge kat die buiten naar een muis kijkt
Afbeelding Credit: 165106, Pixabay

Verwilderde katten, en alle katten, zijn obligate carnivoren – hun lichaamsmetabolisme en maagdarmkanaal zijn allemaal ontworpen om vlees efficiënt te verteren. Natuurlijk kunnen ze zonder overleven, maar ze zullen niet gezond zijn.

Onze verwilderde vrienden houden van het jagen op ratten, muizen, eekhoorns en alle andere knaagdieren die een vergelijkbaar uiterlijk en grootte hebben. Dit is eigenlijk vaak gunstig voor mensen, omdat ze ons kunnen helpen de knaagdierpopulatie te beheren in regio’s die doorgaans optimale omstandigheden bieden voor hun groei. Knaagdieren zijn nooit als mensvriendelijk beschouwd, aangezien ze ziekten verspreiden en gewassen beschadigen.

thematische pauze

2. Vogelwereld

Het is geen geheim dat verwilderde katten opportunistische jagers zijn. Daarom zijn we niet verbaasd om te horen dat ze in staat zijn om op vogels te jagen. Volgens de National Audubon Society hebben we ongeveer 60 miljoen wilde katachtigen in de VS.1 Volgens sommige onderzoeken zijn ze de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van meer dan 33 vogelsoorten in de wereld.

thematische pauze

3. Reptielen &Insecten

Kitten met een dode kakkerlak ernaast
Afbeelding Credit: Gooseb, Pixabay

Naast vogels en knaagdieren voeden verwilderde katten zich met insecten en kleine reptielen. Dit omvat bepaalde wormen, krekels en zelfs kakkerlakken. Als ze een slang of hagedis tegenkomen, zullen ze ze bespringen, de kop eraf bijten en ze terugbrengen naar hun voedselgebieden.

thematische pauze

4. Water

Alle dieren hebben water nodig om te overleven, ook verwilderde katten. In het wild drinken ze water uit de rivier, vijver, meer, kuil, mangat, enz. Sommige van die waterbronnen zijn niet altijd schoon, en dat is de reden waarom ziekten ze vaak krijgen voordat ze op hoge leeftijd komen. De ziekten worden vaak veroorzaakt door schimmels, parasieten, bacteriën en verschillende virussen.

thematische pauze

5. Groenten & Fruit

Detox sap fruit_iriska_ira_shutterstock
Afbeelding Credit: Iriska Ira, Shutterstock

Verwilderde katten niet echt nodig hebben fruit of groenten. Hoewel dergelijke voedingsmiddelen een grote voedingswaarde hebben, is vlees bijna altijd een voorkeursoptie. Maar ze zullen af en toe genieten van grassen en planten.

thematische pauze

6. Afval

We zijn allemaal midden in de nacht gewekt door de geluiden van wasberen en verwilderde katten die door onze vuilnisbakken of vuilnisbakken snuffelen. Ze overleven meestal op onze restjes, vooral in de winter wanneer de temperaturen te laag zijn en prooi schaars is.

cat + lijnverdeler

FAQ

Waarom worden wilde katten niet beschouwd als Apex Predators?

Een toppredator moet aan de top van de voedselketen staan. Met andere woorden, apex predators hebben geen bekende vijanden in hun ecosystemen. Maar in het geval van verwilderde katten kunnen ze worden bejaagd, gedood en gevoed door uilen, haviken, coyotes en vossen om er maar een paar te noemen.

Kun je een verwilderde kat domesticeren?

Het domesticeren van een wilde of verwilderde kat is een hele klus. Sommigen zouden zelfs zeggen dat het onmogelijk is, aangezien ze niet gewend zijn aan menselijk contact. Als je er wanhopig een wilt temmen, is een kitten de gemakkelijkste route. Het zal niet gemakkelijk zijn om het te leren hoe je vriendelijk kunt zijn tegenover andere huisdieren of mensen, maar je kansen om te slagen zijn hoger in vergelijking met die van een volwassene.

verwilderde katten die buiten rusten
Afbeelding Credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Zijn verwilderde katten nachtdieren?

Voor het grootste deel hebben deze vrij rondlopende katten nachtelijke neigingen. Elke scherpzinnige waarnemer zal kunnen zien dat hij er de voorkeur aan geeft om ’s nachts naar buiten te komen wanneer iedereen’is naar bed gegaan om te slapen. Ze rusten meestal overdag om interactie met mensen te voorkomen. Als je midden op de dag een verwilderde kat ziet, rent hij weg van een roofdier of is hij te hongerig om te wachten op de schemering.

3 kattenverdeler

Conclusie

Het is prima om wat eten achter te laten voor je verwilderde gasten, maar weet gewoon dat ze zullen blijven terugkomen. En als ze dat doen, zal hun huidige kolonie groter zijn dan de vorige. Hoewel het natuurlijk is om deze katten te willen helpen door ze te voeren, zijn ze in de meeste gevallen behoorlijk bedreven in het zelf vinden van voedsel, ook al is het misschien niet zo gemakkelijk als het voedsel dat door huiskatten wordt geconsumeerd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Krishna777, Shutterstock