Kan zand worden gebruikt als kattenbakvulling? Feiten & FAQ

Hoewel het bezit van huisdieren verschillende voordelen heeft, heeft het ook gevolgen voor het milieu. Katten stellen op twee belangrijke manieren eisen aan het milieu. De productie van huisdiervoeding is ongelooflijk grondstofintensief en vereist tonnen water, tijd, land en energie. En de processen die betrokken zijn bij het verkrijgen van kattenbakvulling en het verwijderen van kattenafval stellen ook zware eisen aan het milieu, omdat veel traditionele kattenbakvullingproducten niet biologisch afbreekbaar zijn en op stortplaatsen terechtkomen.

Als u op zoek bent naar een manier om de ecologische voetafdruk van uw kat te verkleinen en wilt overschakelen naar een natuurlijke strooiselvervanging, vraagt u zich misschien af over het gebruik van zand. Zand is een levensvatbare afvalvervanger. Het is gemakkelijk verkrijgbaar, goedkoop en stelt katten in staat om zichzelf te ontlasten op een natuurlijke stof. Katten in het wild voelen zich van nature aangetrokken tot het gebruik van de badkamer op zachte, zanderige plaatsen waar ze het bewijsmateriaal kunnen begraven.

3 katten gezichtsverdeler

Commercieel kattenbakvulling &het milieu

Katten gaan elk jaar door tonnen kattenbakvulling. Wereldwijd hebben eigenaren van gezelschapsdieren in 2021 meer dan $ 10,82 miljard uitgegeven aan kattenbakvulling,1 die naar verwachting in 2030 $ 16,44 miljard zal bereiken. Eigenaren worden vaak geadviseerd om het nest van hun metgezel minstens om de 2 weken te vervangen, wat resulteert in veel kattengerelateerd afval.

Veel commerciële kattenbakvullingen, waaronder klonterings- en kristalopties, zijn niet biologisch afbreekbaar, wat resulteert in kattenbakvulling op stortplaatsen en mogelijk gevaarlijke verontreinigingen vrijgeeft. Overweeg verschillende opties als u op zoek bent naar een milieuvriendelijkere manier om met kattenbakvulling om te gaan, van natuurlijke producten zoals zand tot commerciële biologisch afbreekbare keuzes.

kat die naast kattenbak ligt
Afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock

Zandstrooisel

Zand is een volkomen redelijke optie voor het vervangen van strooisel. Het is natuurlijk en vaak goedkoper dan commerciële kattenbakvulling. Het heeft de neiging om redelijk goed te klonteren en de meeste katten weten wat ze moeten doen als ze zand in hun kattenbakken zien. Aan de andere kant volgt het gemakkelijk, dus je zult een behoorlijke hoeveelheid tijd moeten besteden aan het opruimen van je huisdier. Het behoudt geuren, maar een beetje zuiveringszout kan helpen om de dingen onder controle te houden.

Katten genieten vaak van zacht, fijn zand, dat relatief gemakkelijk te vinden is en niet vreselijk duur. Zoek naar producten die normaal gesproken worden gebruikt in zandbakken voor kinderen. Ook het kopen van zakken zand bij grote tuincentra en hovenierswinkels behoort tot de mogelijkheden.

Hoewel zand technisch niet biologisch afbreekbaar is, degradeert het niet en geeft het geen schadelijke chemicaliën af in het milieu. Maar het gebruik van zand heeft ook zeer ernstige gevolgen voor het milieu. Internationale zandwinning is grotendeels ongereguleerd, wat soms leidt tot milieubelastende winningspraktijken.

Zandwinning is in verband gebracht met kust- en rivierbederosie, wat kan bijdragen aan een verhoogde kwetsbaarheid voor overstromingen. Zand is een ongelooflijk belangrijke wereldwijde hulpbron die wordt gebruikt in beton, glas en computerchips.

Sommige experts suggereren dat de wereld binnen tientallen jaren zonder zand kan komen te zitten als de huidige consumptiecijfers en winningspraktijken ongewijzigd blijven.2 Zand is geen hernieuwbare hulpbron en is misschien niet de beste keuze als u op zoek bent naar duurzame opties.

zand op een kattenbak
Image Credit: 5 seconden Studio, Shutterstock

kattenpootverdeler

Commerciële biologisch afbreekbare opties

Er zijn verschillende commerciële opties als u geïnteresseerd bent in een milieuvriendelijk kattenbakvullingsproduct. Producten zijn verkrijgbaar in geparfumeerde en ongeparfumeerde variëteiten.

Dennen &papieren strooisel

papieren kattenbakvulling
Afbeelding credit: Douglas Cliff, Shutterstock

Biologisch afbreekbare, niet-klonterende, ongeparfumeerde producten zijn gemakkelijk op aarde en uitstekende keuzes voor mensen met een allergie of mensen met een gevoelige neus. Dennenstrooisels hebben een natuurlijke frisse geur die helpt bij geurbeheersing. Opties gemaakt van gerecycled papier geven extra leven aan gebruikte kranten en tijdschriften, maar moeten soms vaker worden vervangen dan andere biologisch afbreekbare opties.

thematische pauze

Geurbestrijding

Om geuren onder controle te houden, moet u mogelijk vaker biologisch afbreekbare nesten vervangen dan klei en klonterende producten. Een scheutje zuiveringszout toegevoegd aan het strooisel kan helpen geuren te verminderen. Zuiveringszout is een fantastische allround niet-giftige geurverminderende en vlekkenverwijderaar. Je kunt het gebruiken om afvoeren te ontstoppen en huisdiergeuren uit tapijten en bekleding te halen. Hoewel zuiveringszout een geweldig niet-toxisch reinigingsproduct is, kan het katten ziek maken als ze het binnenkrijgen, en het kan het beste worden gebruikt (voor reinigingsdoeleinden) wanneer uw kat elders bezet is.

thematische pauze

Doorspoelbaar strooisel

Hoewel veel milieuvriendelijke merken op de markt worden gebracht als doorspoelbaar, is het het beste om ze in de prullenbak te gooien. Niet alleen zijn ze vaak hard voor sanitair, maar ze kunnen ook rioolsystemen beschadigen. Ook mag kattenafval niet in de watervoorziening worden geïntroduceerd, omdat het parasieten bevat zoals Toxoplasma gondii |, die geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken en mensen met een verzwakt immuunsysteem behoorlijk ziek kunnen maken.

Kattenplas, poep en zwerfvuil kunnen het beste in de prullenbak en volgens de lokale regels en voorschriften worden weggegooid. Je kunt gerecyclede, biologisch afbreekbare afvalzakken kopen in plaats van gewone plastic zakken bij het verschonen van het strooisel van je kat als je extra aardig voor de aarde wilt zijn.

kattenpootverdeler

Tips voor het overzetten van katten naar een nieuw type nest

Katten kunnen bijzonder resistent zijn tegen veranderingen met betrekking tot hun nest, dus als je besluit om de overstap te maken, geef je buddy dan voldoende tijd om over te stappen. Begin met het verminderen van de hoeveelheid oud strooisel en het toevoegen van een beetje van het nieuwe product wanneer u de kattenbakvulling van uw kat verwisselt. Blijf de hoeveelheid van het oudere product verminderen en voeg in de loop van de tijd consequent een hoger percentage van het nieuwe product toe.

Hoewel sommige katten door de verandering ritselen, is het niet ongebruikelijk dat sommigen meer tijd nodig hebben om aan dingen te wennen. Houd de reacties van uw huisdier in de gaten en wees klaar om een ander merk te proberen als uw metgezel niet gelukkig is; het is gebruikelijk dat katten bepaalde soorten kattenbakvulling afwijzen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Zacht, fijn zand kan worden gebruikt als vervanging van strooisel. Het klontert goed en katten herkennen over het algemeen waar het voor is. Het is het beste om zand te gebruiken dat wordt gebruikt in zandbakken voor kinderen of voor landschapsarchitectuur.

Hoewel zand geuren meer vasthoudt dan commercieel zwerfvuil, kunt u zuiveringszout toevoegen om de geur te verminderen. Als alternatief zijn verschillende commerciële producten voorzien van gerecycled papier, maïs, tarweschillen en zelfs gedroogde tofu, waardoor het mogelijk is om duurzame keuzes te vinden die voldoen aan de behoeften van uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Zoran Fotograaf, Shutterstock