Medium Haired Kitten Vs Short Hair: welke te kiezen?

Wanneer je besluit om je gezin uit te breiden met een harige vriend, zijn er veel dingen om over na te denken.

U wilt bijvoorbeeld nadenken over het ideale kattenras voor u, zijn temperament en gedrag, en waar u op moet anticiperen wanneer u uw leefruimte deelt met een specifieke katachtige metgezel.

Voor velen van u zal de geschatte grootte van de kat, evenals de verwachte gezondheid en levensverwachting, zeker essentieel zijn.

Natuurlijk is het verzorgen van de kat ook erg belangrijk – zijn dieet, trainingsvereisten en verzorgingsbehoeften.

Dit brengt ons bij het debat over het middelharige kitten versus kortharige kitten. Welke kat past beter bij u en uw gezin? Wat zijn de verschillen tussen hen?

Laten we het uitzoeken!

Medium Haired Kitten Vs Short Hair Overzicht

  Halflangharig kitten Kortharig kitten
Haarlengte 2-5 inch tot 2 inch
Verzorgingsbehoeften Gemiddeld tot hoog Laag
Afstotend niveau Gemiddeld tot hoog Laag
Goed voor mensen met allergieën Potentieel voor het veroorzaken van allergieën Ja

Hoe verschillen middellangharige en kortharige kittens?

Terwijl sommige mensen graag een weelderige vacht in hun kittens zien, geven anderen de voorkeur aan kortharige kittens die niet veel verharen en die niet vaak hoeven te worden geborsteld.

Maar sluit de werkelijkheid aan bij deze voorkeuren? Verharen kortharige katten ook nog? Is het moeilijk om voor een middellangharig kitten te zorgen?

Dit zijn enkele vragen die we in toekomstige secties zullen uitwerken om een eerlijk perspectief te krijgen op de kwestie van middellangharig kitten versus kort haar.

Haarlengte

Volgens de kattenhaarlengtetabel, Kortharige katten hebben een vacht die zich uitstrekt tot 2 inch, terwijl halflangharige katten meestal een vacht hebben die varieert van 2 tot 5 inch lang.

Enkele van de meest populaire katachtigen met korte jassen zijn Amerikaans korthaar, Brits korthaar, Bengalen en Egyptische Mau.

De Birmaan, Ragdoll, Havana Brown en Somali zijn enkele van de in aanmerking komende schoonheden met middellange jassen.

Middellangharige kittens hebben meestal zijdeachtige vachten die lang genoeg zijn om ze er nog steeds elegant uit te laten zien, maar niet lang genoeg om te worden gekenmerkt als langharige katachtigen.

Je kunt een kitten met een middellange vacht zien in de onderstaande video.

Verzorgingsbehoeften

Zelfs als je nog nooit eerder een kitten hebt gehad, kun je aannemen dat halflangharige katten meer verzorgingsbehoeften hebben in vergelijking met kortharige katten.

Dit is waar, maar je moet niet denken dat kortharige katten helemaal geen verzorging nodig hebben. Ze werpen nog steeds, althans tot op zekere hoogte, en hun vacht heeft verzorging en onderhoud nodig.

Meestal zou het voldoende moeten zijn om een kortharig kitten eenmaal per week te borstelen. Maar dit kan veranderen tijdens de lente en de herfst, evenals vanwege enkele andere redenen voor verhoogde verharing bij katten, zoals slechte voeding en stress of angst.

Natuurlijk, als u merkt dat uw kortharige kittens verzorging nodig hebben, kunt u ze vaker dan één keer per week borstelen. Je moet een gladdere borstel gebruiken, omdat dit het soort is dat het beste bij kortharige katten past.

Als uw kitten gezond en jong is, moet ze in staat zijn om zichzelf te verzorgen. In gevallen van specifieke gezondheidsproblemen, zoals obesitas of artritis, kan ze uw hulp regelmatiger nodig hebben.

Middellangharige kittens hebben vaker verzorging nodig, ongeveer twee tot drie keer per week, omdat van hen wordt verwacht dat ze meer werpen en hun vacht gevoelig is voor klitten.

Hoewel deze kittens niet zoveel verharen als hun langharige tegenhangers, plaatsen hun prachtige vachten hen in het ideale midden tussen overmatig verharen en dichte, korte vachten.

Door deze katten een paar keer per week te borstelen, blijft hun vacht in een mooie vorm en worden alle dode haren verwijderd.

Welk kitten is een betere keuze voor u?

Halflangharig kitten versus kort haar: wat past beter bij u en uw gezin?

Er zijn een paar dingen die u moet overwegen bij het nemen van deze beslissing.

1. Kattenallergieën

Leuke Amerikaanse korthaar kattenwelp

Als u of een van uw gezinsleden last heeft van allergische reacties op katten, zijn kortharige katten een betere keuze voor u.

Kortharige katten produceren minder haar en huidschilfers, wat betekent dat ze minder snel een allergische reactie veroorzaken bij mensen.

Volgens WebMD heeft ongeveer 10% van de Amerikaanse burgers huisdierallergieën, waarbij kattenallergieën twee keer zo vaak voorkomen als hondenallergieën.

Dit is de reden waarom zoveel mensen proberen hypoallergene katten te koop te vinden. Als u ervoor wilt zorgen dat uw toekomstige kat geen allergiesymptomen zal veroorzaken, is de beste aanpak om een paar uur met haar door te brengen voordat u definitief besluit haar bij u thuis te verwelkomen.

2. Klimaat waarin je leeft

Jassen dienen katten als een vorm van isolatie.

Daarom zullen kittens met een middellange vacht beter gedijen in koude klimaten. Dus als je in een gebied met dit soort klimaat woont, zal een middellangharig kitten prima met het weer kunnen en hoef je je geen zorgen te maken of het koud is.

Aan de andere kant kortharige kittens zijn meer geschikt voor plaatsen met warme klimaten, omdat ze niet zoveel haar hebben om ze te beschermen tegen koud weer.

3. Onderhoud van de lak

Een vrouw borstelt een kitten op haar schoot

Voel je je voorbereid en helemaal niet de moeite genomen om je kat een paar keer per week te borstelen? Als dit het geval is, zou een kitten met een middellange vacht geen probleem voor u moeten zijn.

Als je van een mooie, luxe vacht op een kat houdt, maar niet van een die lang is, dan is een kat als deze perfect voor jou!

Als dit echter meer moeite lijkt te kosten dan u bereid bent te investeren, is een kortharig kitten waarschijnlijk een meer geschikte optie voor u.

Kittens zoals deze hoeven meestal slechts één keer per week te worden geborsteld, waardoor ze onderhoudsarme huisdieren zijn.

Conclusie

Kiezen tussen een kortharig kitten en een middellangharig kitten hangt uiteindelijk af van uw levensstijl en uw bereidheid om uw toekomstige huisdier te verzorgen.

Sommige mensen zullen ook rekening moeten houden met andere factoren, zoals kattenallergieën en het klimaat waarin ze leven.

Je moet bepalen of je neigt naar een kat met een weelderige maar niet overdreven lange vacht of een kortharige tegenhanger die minder verzorging vereist en een lager potentieel heeft voor allergietriggers.

Lees verder: Zwartvoetige kat vergeleken met huiskat