Wat te doen als een kitten van 4 weken oud al 2 dagen niet heeft gepoept?


Het is geweldig om een pasgeboren kitten in huis te hebben. Een kat zo klein is waarschijnlijk het meest schattige dat je ooit zult zien!

De zorg voor een jong kitten als dit brengt echter ook aanzienlijke verantwoordelijkheden met zich mee. Tijdens deze periode vragen katten veel van onze aandacht, toewijding en zorg.

Als u merkt dat uw kitten van 4 weken al 2 dagen niet heeft gepoept, maakt u zich waarschijnlijk meteen zorgen. Nou, dit is vrij serieus, en iets dat je niet moet negeren.

Je moet echter ook niet in paniek raken, maar eerst proberen te achterhalen wat dit voorval zou kunnen hebben veroorzaakt.

Er is een geldige verklaring voor deze situatie, samen met enkele strategieën om uw kat te helpen een regelmatige stoelgang te bereiken.

Het lezen van de volgende secties zal gunstig zijn voor alle beginnende eigenaren die voor hun jonge kittens zorgen.

Waarom heeft uw jonge kitten niet in 2 dagen gepoept?

Normaal gesproken kun je verwachten dat een jong kitten poept één keer per dag. Als er twee dagen zijn verstreken en u merkt dat uw kitten nog niet zo lang heeft gepoept, is het tijd om iets te doen.

Als u andere tekenen bij uw kitten opmerkt, zoals huilen of persen, kunt u het beste een dierenarts raadplegen.

Het eerste dat u in deze situatie moet weten, is wat ervoor kan zorgen dat uw kitten van 4 weken 2 dagen niet poept.

1. Uitdroging

grijs wit kitten drinkt water

Kittens moeten rond de leeftijd van 4 weken zelf beginnen met het drinken van water. Tot die tijd krijgen ze alles wat ze nodig hebben om te gedijen van hun moedermelk.

Veel kittens zullen echter niet bereid zijn om water uit hun kommen te drinken als ze zo jong zijn. Het kan tot een paar weken duren voordat ze zich aanpassen aan het niet geven van borstvoeding van hun moeder en zelfstandig water gaan drinken.

Dit is de reden waarom veel jonge kittens uitgedroogd raken, waardoor ze niet kunnen poepen.

Volgens WebMD zijn enkele van de meest voorkomende tekenen van uitdroging bij kittens hijgen, ingevallen ogen, droog tandvlees en verlies van energie.

Waterinname is cruciaal voor de gezondheid van een kat in het algemeen en is vooral belangrijk voor haar spijsvertering en afvalverwijdering.

Daarom moet u niet negeren dat uw kitten niet kan poepen, maar haar eerder naar een dierenarts brengen om haar te onderzoeken.

2. Stress

Uw jonge kitten heeft wat tijd nodig om te wennen aan haar nieuwe omgeving. Katten zijn over het algemeen wars van veranderingen en zelfs het kleinste nieuwe element in hun omgeving kan stress veroorzaken.

Kleine kittens zijn bijzonder delicaat en gevoelig voor veranderingen, dus er kunnen veel stressoren om hen heen zijn – zelfs dingen die je niet opmerkt, zoals harde geluiden, vreemden in je huis of het veranderen van de plaats van hun waterbak of kattenbak.

Stress kan ook constipatie bij kittens veroorzaken.

U moet proberen de routine van uw kitten zo consistent mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat ze zich veilig en beschermd voelt in uw huis.

3. Gastro-intestinale obstructie

een klein katje ligt op een witte deken

Een ander ding dat ervoor kan zorgen dat uw kitten 2 dagen niet poept, is een gastro-intestinale obstructie of verstopping.

Jonge kittens kunnen verschillende vreemde lichamen binnenkrijgen, zoals haarballen, veren, speelgoed, linten, enzovoort.

Dit kan een verstopping in de maag of darm van uw kitten veroorzaken, waardoor ze niet kan poepen.

4. Darmparasieten

Een kitten dat moeite heeft met poepen kan te maken krijgen met darmparasieten.

VCA Dierenziekenhuizen legt uit hoe er verschillende soorten darmparasieten bij kittens voorkomen, zoals rondwormen, lintwormen en haakwormen.

Lintwormen zijn meestal degenen die leiden tot darmobstructie bij kittens.

Behalve constipatie kunt u ook andere tekenen bij uw kitten opmerken, zoals braken, gewichtsverlies, een opgezwollen buik en een doffe vacht.

Als u vermoedt dat uw kitten darmwormen heeft, is het raadzaam om haar naar een dierenarts te brengen voor beoordeling.

Hoe help je je kitten poepen?

De dierenarts onderzoekt het katje

Er zijn enkele manieren om een kat te helpen met constipatie, zoals het geven van haar ingeblikte pompoen met veel vezels of gemalen lijnzaad die ook een geweldig hulpmiddel zijn voor constipatie.

Dit geldt echter niet voor jonge kittens. Ik wil je er nogmaals aan herinneren dat je zeker hulp moet zoeken bij je dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen ueen ziekte bij uw kitten waardoor ze niet kan poepen.

Sarah Benjamin en Kenneth Drobatz [1] Beschrijf constipatie als een veel voorkomende klacht in de kattenpopulatie die een frustrerende terugkerende aandoening kan worden.

Daarom moet u de mening van een dierenarts vragen als u merkt dat uw kitten niet regelmatig poept.

Als de dierenarts bevestigt dat uw kitten in orde is, zijn er enkele dingen die u kunt doen om haar te helpen een normale stoelgang te hebben.

Het belangrijkste is om uw kitten gehydrateerd te houden. Als ze is begonnen met het consumeren van droog voedsel, overweeg dan om er wat water aan toe te voegen om haar juiste waterinname te behouden.

U kunt ook uw dierenarts om advies vragen over probiotische supplementen, om ervoor te zorgen dat er een gezonde balans van de darmflora is in de dunne en dikke darm van uw kitten.

Bovendien kan het zachtjes masseren van de buik van uw kitten en het aanmoedigen van een beetje fysieke activiteit helpen om een regelmatige stoelgang te stimuleren. Wanneer dit jong is, zal uw kitten zeker graag met speelgoed spelen, en dit is een geweldige bron van lichaamsbeweging voor haar.

Als niets lijkt te helpen, zal uw dierenarts een aantal orale medicijnen voorschrijven voor uw kitten om te poepen.

Conclusie

Moet u zich zorgen maken als uw kitten van 4 weken al 2 dagen niet heeft gepoept?

Nou, het is zeker een situatie die aandacht verdient.

U kunt uw kitten helpen poepen door het gehydrateerd en actief te houden, maar ook door zijn kleine buikje zachtjes te masseren.

Ik raad u echter nog steeds aan om de dierenarts over dit onderwerp te raadplegen. Hij zal uw kleine kitten onderzoeken en controleren of er een gezondheidsprobleem is waardoor uw kitten niet kan poepen.

Misschien heeft uw kitten probiotica of zelfs ontworming nodig, als de dierenarts vindt dat de obstructie is gebeurd als gevolg van darmwormen.

Tot slot – constipatie kan zeer gevaarlijk zijn voor jonge kittens, vooral als het onbehandeld blijft.

Verwijzingen:
[1] Benjamin SE, Drobatz KJ. Retrospectieve evaluatie van risicofactoren en voorspellers van behandelingsresultaten bij katten die zich op de eerste hulp presenteren voor constipatie. J Feline Med Surg. 2020 Feb;22(2):153-160. DOI, geraadpleegd op 01 augustus 2023.