5 redenen waarom je kat je bewaakt als je poept


Katten vertonen soms vreemd gedrag dat voor ons gewoon niet helemaal begrijpelijk is. Als je hebt gemerkt dat de nieuwe favoriete activiteit van je kat je naar de badkamer volgt en geduldig wacht tot je klaar bent, voel je je waarschijnlijk verward en verrast.

Mijn kat bewaakt me als ik poep – waarom doet ze dat?!

De badkamer is zeker de plek waar we allemaal privacy en tijd voor onszelf willen hebben. Een harige vriend bij je hebben op deze momenten is zeker heel raar.

Er is echter altijd een goede reden achter het gedrag van een kat. In dit geval zijn er vijf die het waakgedrag van uw kat verklaren.

Laten we ze eens bekijken.

1. Nieuwsgierigheid

nieuwsgierige kat

Katten zijn van nature nieuwsgierige wezens.

Ze vinden het leuk om hun omgeving op te snuiven, uit ramen te turen om de buitenwereld te observeren en betrokken te zijn bij elke activiteit die je onderneemt. Dit kan zelfs badkamertijd omvatten!

Het is duidelijk dat elke keer dat je op het punt staat om het toilet te gebruiken, je de deur achter je dichttrekt, omdat je natuurlijk niet verwacht dat er iemand bij je binnen is.

Nou, je nieuwsgierige kat is waarschijnlijk niet blij dat je de deur sluit, omdat ze te allen tijde alle ruimte in huis voor haar beschikbaar wil hebben. Daarom volgt ze je naar het toilet.

Behalve dat je weet wat je doet, is je kat waarschijnlijk ook nieuwsgierig naar de badkamer. Dit is zo’n leuke plek voor haar, met stromend water en veel plekken om op te spelen en te klimmen!

2. Uw kat wil u beschermen

Sommige katten houden ervan om hun eigenaren te bewaken en te beschermen. Ze kunnen hiermee zo ver gaan dat ze misschien zelfs de drang voelen om ze te bewaken terwijl ze poepen!

Een toilet is de plek waar iedereen het meest kwetsbaar is – katten weten dat, en ze willen misschien hun liefhebbende mensen beschermen tijdens het poepen.

Ook kan je kat zich zorgen maken over de vraag of je veilig bent als je alleen in een aparte kamer doorbrengt, met een gesloten deur.

Zoals Hill’s Pet uitlegt, worden katten vaak gezien als afstandelijk, maar ze kunnen net zo beschermend zijn voor hun eigenaren als honden voor hen. Daarom houdt je kat net zoveel van jou als jij van haar!

3. Je kat wil je aandacht

kat wil aandacht

Je kat die je bewaakt terwijl je poept, kan ook aangeven dat ze gewoon wat aandacht van je wil krijgen.

Misschien heb je het de laatste tijd erg druk gehad en heb je niet genoeg tijd met je huisdier doorgebracht.

Hoewel het waar is dat katten de neiging hebben om onafhankelijk te zijn, zullen ze reageren als ze het gevoel hebben dat ze worden genegeerd of over het hoofd gezien door hun eigenaren.

Sommigen zullen je volgen, ook naar het toilet, terwijl anderen zelfs destructief gedrag vertonen, zoals krassen op de muren.

Het is belangrijk om je kat zich niet verwaarloosd of onopgemerkt te laten voelen. Onze harige metgezellen gedijen op aandacht en interactie en hebben mensen nodig om hen hun tijd te geven.

Zorg er daarom voor dat u elke dag tijd vindt om met uw kitten te spelen of om haar te aaien. Als je weg bent, zorg er dan voor dat je kat voldoende speelgoed, een krabpaal en een krabpaal heeft om te voorkomen dat ze zich verveelt of alleen is.

Doe verder je best om je kitten niet te lang alleen thuis te laten, aangezien dit ook kan leiden tot ongewenst gedrag bij haar.

4. Territoriaal gedrag

Net zoals ze nieuwsgierig zijn, zijn katten ook zeer territoriaal. Sommigen laten dit misschien vaker zien, sommige zeldzamer, maar – territoriaal gedrag zit in hun aard.

Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals zijn zowel mannelijke als vrouwelijke katten territoriaal, terwijl mannetjes grotere territoria kunnen verdedigen.

Als je kat je bewaakt terwijl je poept, ziet ze waarschijnlijk zowel het toilet als jou als haar territorium.

Territoriaal gedrag is niet wenselijk bij katten. Voordat je je er zelfs maar bewust van werd, zou je kleine kitten je hele huis als haar eigen huis kunnen claimen!

Dit is vooral een gedrag dat je niet wilt zien als je van plan bent om in de toekomst meer huisdieren te hebben, omdat katten zelfs territoriale agressie kunnen vertonen tegenover andere dieren.

Daarom moet het toilet de plek zijn waar u alle privacy heeft, met een gesloten deur en zonder dat uw kitten u bewaakt terwijl u poept.

5. Verlatingsangst

Verlatingsangst kat

Een kat die weigert om apart van je te zijn, zelfs zo ver gaat dat hij de wacht houdt terwijl je de badkamer gebruikt, kan worstelen met verlatingsangst.

Dit zou kunnen komen voor velen van jullie als een verrassing, omdat katten vaak als onafhankelijk en afstandelijk worden gezien.

Welnu, katten zijn ook gezelschapsdieren die al vele jaren dicht bij mensen leven. Daardoor zijn ze gewend geraakt aan onze aanwezigheid en aandacht.

Als je onlangs aanzienlijk minder tijd met je kat doorbrengt vanwege je verplichtingen, voelt ze dit en kan ze je haar angst tonen door je op het toilet te bewaken.

Daiana de Souza Machado en haar medewerkers [1] Wijs erop dat sommige andere tekenen van scheidingsgerelateerde problemen overmatige vocalisatie, urineren op ongepaste plaatsen en zelfs agressie zijn.

Je wilt natuurlijk niet dat je kat zich angstig voelt terwijl je weg bent. Maar je kunt ook niet de hele dag thuisblijven.

Indien mogelijk kunt u enkele van uw vrienden of familieleden vragen om uw kitten te controleren terwijl u weg bent.

Als haar angst ernstig lijkt te zijn, moet u een dierenarts raadplegen, omdat sommige katten mogelijk anti-angstmedicijnen moeten nemen.

Conclusie

Daar heb je het – vijf antwoorden op de vraag: Waarom waakt mijn kat tegen mij als ik poep?

Je voelt je zeker ongemakkelijk als je huisdier op het toilet zit als je alleen maar een moment voor jezelf wilt hebben.

Je moet de reden hierachter vinden en dan de beste manier om het te voorkomen. Zorg ervoor dat je altijd de deur achter je dichttrekt en laat geen ruimte voor je kat om binnen te komen.

Je moet genoeg tijd aan je kat besteden, zodat ze niet de drang heeft om je aandacht te zoeken terwijl je op het toilet bent.

Als u denkt dat dit een teken kan zijn dat uw kat angstig is zonder u, wilt u misschien uw dierenarts raadplegen over de beste manier om uw huisdier te helpen.

Verwijzingen:
[1] De Souza Machado D, Oliveira PMB, Machado JC, Ceballos MC, Sant’Anna AC. Identificatie van scheidingsgerelateerde problemen bij huiskatten: een vragenlijstonderzoek. PLoS Een. 2020 Apr 15;15(4), DOI, Geraadpleegd op 02 augustus 2023.