Kaal is mooi: 8 haarloze kattenrassen

Het is National Bald Is Beautiful Day, dus we eren de kale en mooie van de kattenwereld! Deze 8 haarloze kattenrassen bewijzen dat je geen vacht nodig hebt om fantastisch te zijn. De meeste mensen zijn bekend met de Sphynx-kat, maar er zijn veel andere haarloze kattenrassen om over te leren en – eerlijk gezegd – naar te staren.

Sphynx

Sphynx haarloze kat

Ongetwijfeld de meest populaire van de haarloze kattenrassen is de Sphynx-kat. In 1966 beviel een zwart-witte kat van een gerimpeld haarloos kitten in Ontario, Canada. Met de naam Prune werd het kitten uiteindelijk gefokt naar andere katten in een poging om meer haarloze kittens te creëren. Zo begon de Sphynx-lijn! Sphynx zijn meestal haarloos, maar kunnen een fijne dons op hun lichaam hebben. Hun kenmerkende grote oren kunnen 2-3 centimeter hoog worden. De Sphynx-kat staat bekend om haar zeer sociale, aandachtslievende en nieuwsgierige persoonlijkheid.

Peterbald

Peterbald haarloze kat

De Peterbald is een zeldzaam, maar zeer gewenst ras van haarloze kat. Dit ras begon toen een Oosters Korthaar in 1993 werd gefokt tot een haarloze Donskoy-kat. Ze kunnen volledig haarloos zijn, een fijn dons hebben of zelfs een jas zoals een perzik of een stuk suède leer. De Peterbald staat bekend als een zeer intelligente en uiterst aanhankelijke schootkat.

Bambino

Bambino haarloze kat

Bambino-katten zijn een kruising tussen een Sphynx en een Munchkin, dus met de twee kenmerkende kenmerken van haarloosheid en korte benen. Ook bekend als “babykatten”, belemmeren hun kleine formaat en korte benen hun beweging niet. Bambinos zijn vriendelijke, intelligente en aanhankelijke kleine schootkatten.

Minskin

Minskin haarloze kat

Net als Bambinos is het Minskin-ras afgeleid van het kruisen van een Sphynx en een Munchkin-kat. Minskins hebben de neiging om een nog kleiner ras te zijn, met korte benen en stukjes vacht op sommige delen van hun gedrongen lichaam. Het zijn intelligente, speelse en vermakelijke katten. De naam “Minskin” komt van een combinatie van de woorden “miniatuur” en “huid”.

Dwelf

Dwelf haarloze kat

Een ander klein lid op onze lijst met haarloze kattenrassen is de Dwelf, een naam die afkomstig is van een combinatie van de woorden ‘dwerg’ en ‘elf’. Dwelf katten krijgen hun korte poten van de Munchkin, hun haarloosheid van de Sphynx en hun kenmerkende gekrulde oren van de American Curl. Dit ras is naar verluidt speels, actief en bijna hondachtig in termen van hun persoonlijkheid.

Donskoj

Donskoy haarloze kat

De Donskoy, ook wel de Don Sphynx genoemd, is uniek op onze lijst van haarloze kattenrassen omdat hij een wintervacht kan laten groeien. In feite kan deze Russische kat met bont worden geboren en al zijn haar verliezen naarmate hij ouder wordt. Soms beschreven als “doet denken aan buitenaardse wezens”, heeft de Donskoy een zeer elastische huid met uitgesproken rimpels. Dit ras is intelligent, vriendelijk en actief.

Oekraïens Levkoy

Oekraïense Levkoy haarloze kat

De Oekraïense Levkoy is een recent door de mens gemaakt ras dat is ontwikkeld door haarloze Donskoy-vrouwtjes te kruisen met Scottish Fold-mannetjes. Deze haarloze katten hebben duidelijke, naar binnen vouwende oren en een gespierd maar slank lichaam. Hun zachte, elastische huid lijkt behoorlijk gerimpeld. De Oekraïense Levkoy is een zeer sociale maar relaxte kat.

Lykoi

Lykoi haarloze kat

Hoewel de Lykoi vaak maar gedeeltelijk haarloos is, verdient deze unieke kat een plek op onze lijst van haarloze kattenrassen. De Lykoi is gefokt om eruit te zien als een weerwolf met zijn haarloze gezicht, leerachtige huid en glanzende zilverzwarte vacht. Hij behoudt een sterke prooidrift en houdt ervan om mensen, andere dieren en, indien nodig, zijn speelgoed te besluipen.

Zorg voor je haarloze kat

Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat geen vacht gelijk staat aan geen verzorgingseisen. In werkelijkheid hebben haarloze kattenrassen nog steeds verzorging nodig: in plaats van de vacht te borstelen, moet je je kat wekelijks sponsbaden geven om talgoliën van hun huid te verwijderen. Katten met vacht absorberen deze oliën meestal; haarloze katten die niet worden afgeveegd, kunnen zich plakkerig aanvoelen en huid ontwikkelen problemen.

Bovendien moet uw haarloze kat worden beschermd tegen de zon en barre weersomstandigheden. Praat met je dierenarts over katvriendelijke zonnebrandcrème en investeer in wat kattentruien voor die koude winterdagen – je kat is tenslotte naakt!