Hoe heet een groep katten?

Je zou ze gewoon een “groep” katten kunnen noemen, of, nog eenvoudiger, je zou ze gewoon “katten” kunnen noemen, maar wat is daar het plezier in? Zou je niet graag willen weten hoe je op een andere, meer obscure manier naar een groep katten kunt verwijzen? Natuurlijk zou je dat doen, en dat is precies wat we vandaag gaan leren, met dank aan Today I Found Out!

Hoe heet een groep katten?

Je zou waarschijnlijk nooit hebben geraden wat de exacte, en misschien wel hyperspecifieke, naam voor een groep katten is, en dat komt omdat het meer klinkt als de soep du jour | dan doet het een groep dieren. De werkelijke naam voor een groep katten is een Clowder. We weten het, compleet bizar, toch? Nou, dat is nog maar het begin, want je kunt een groep katten ook een rommel (wat een beetje logischer is, veronderstellen we) en een Flagrante (wat we niet eens kunnen beginnen te raden). Daarnaast zijn er twee vergelijkbare onconventionele namen voor groepen wilde of verwilderde katten, en dat zijn Dowt (of Dout) en vernietiging. Dat klopt. Je zou een vernietiging van katten kunnen tegenkomen terwijl je naar de markt loopt. Uitkijken! Op een veel schattigere noot, de term voor een groep jonge katten is een aansteken van kittens. Best lief, we weten het.

Vreemde namen voor individuele katten

Er zijn ook enkele vrij specifieke en obscure namen voor individuele katten, en ze zijn net zo vreemd als die meervoudsnaamwoorden. Een kater wordt bijvoorbeeld een Tom, die je misschien al eerder hebt gehoord, maar een gecastreerde kater staat bekend als een Gib, die, als je die kende, we je zouden aanraden om jeopardy uit te proberen. Evenzo wordt een vrouwelijke kat een kattin, of je haar nu zo hebt genoemd of niet. Je leert elke dag iets nieuws!

Etymologie van cat

Als we kijken naar de etymologie van het woord kat, zullen we merken dat de afstammingssporen vrij ver teruggaan. Dit zou echter geen grote verrassing moeten zijn, omdat katten zelf de mensheid al millennia lang gezelschap bieden. Het woord kat komt van het Oud-Engelse woord Catt, dat afkomstig is van het Laatlatijnse woord Catus, wat ‘huiskat’ betekent. Er zijn aanwijzingen dat het Latijn afkomstig is van het Afro-Aziatische woord. Kaddîska, waarvan wordt gezegd dat het ‘wilde kat’ betekent. Dit is misschien logisch, gezien het feit dat de eerste kat die werd gedomesticeerd ooit wild moet zijn geweest, toch?

Heb je een clowder van katten? Maak je leven als huisdierouder makkelijker met een zelfreinigende kattenbak.