Wat is een Moggy? 9 katten van gemengd ras

Vandaag is het Nationale Muttdag. Heb je je ooit afgevraagd wat de katachtige versie van “mutt” is? Dat zou je moeten doen, want er zijn aantoonbaar veel meer katten van gemengde rassen dan mutthonden. Het blijkt dat een mutt kat een moggy wordt genoemd! Leer meer over de alomtegenwoordige moggy, samen met negen veel voorkomende katten van gemengd ras.

Dus, wat is een moggy?

Per definitie is een moggy (ook wel moggie genoemd) een kat die geen stamboom heeft, of een kat van gemengd ras.

bruine en witte moggy tabby kat

Waar komt de term vandaan?

Moggy is een informele Britse term die in de VS niet zo veel is aangeslagen als bijvoorbeeld ‘huiskat’ of ‘straatkat’. In de VS heb je ook meer kans om moggy katten te horen die binnenlandse kortharen of binnenlandse langharen worden genoemd – in wezen het dichtst bij een “ras” dat je aan een niet-raskat zou kunnen geven.

De etymologie van het woord staat ter discussie. Sommige Britten geloven dat de term Moggy is afgeleid van de klassieke “M” markeringen op het voorhoofd van een tabby kat. (De “M” heeft een hele reeks overleveringen op zich!)

Anderen wijzen erop dat in lancashire en cumbria in het Verenigd Koninkrijk, Moggy gebruikt om te verwijzen naar een muis terwijl de kat een moggy catcher. Uiteindelijk werd de “catcher” gedropt, dus zowel kat als muis werden moggies genoemd.

De zaak voor de moggy kat

Moggy katten, katten van gemengd ras, binnenlandse kortharen en langharen: hoe je ze ook wilt noemen, je zou kunnen pleiten voor hun niet-stamboomachtergrond. “Hybride kracht”, of een combinatie van het beste genetische materiaal dat voortkomt uit een diverse genenpool, leidt vaak tot een lager risico op erfelijke ziekten en veel voorkomende medische aandoeningen bij raszuivere dieren.

9 veel voorkomende katten van gemengd ras

Dus nu weet je dat een kat van gemengd ras een kruising is tussen een raszuivere kat en een huiskat, katten van twee verschillende rassen of twee huiskatten. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende mixen.

Amerikaanse korthaar mix

Amerikaanse korthaar kat van gemengd ras

Het Amerikaanse korthaarras is waarschijnlijk geëvolueerd uit katten die overkwamen met de Mayflower-kolonisten. Bijna vier eeuwen later is de VS de thuisbasis van talloze afstammelingen van deze katachtigen – van wie de meesten katten van gemengd ras zijn.

Britse korthaar mix

Britse korthaar kat van gemengd ras

Ooit stonden Britse kortharen bekend als efficiënte jagers en muizen onder Engelse boerderijen. Tegenwoordig vind je dit gemakkelijke gemengde ras als toegewijde en loyale metgezellen over de hele wereld.

Maine Coon mix |

Maine Coon kat van gemengd ras

Maine Coons – inclusief de katten van gemengd ras – zijn een van de grootste en populairste katten ter wereld. De Maine Coon is over het algemeen goedaardig en aanpasbaar. Veel huiskamerkatten hebben een vleugje Maine Coon.

Oosterse korthaar mix

Oosters Korthaar gemengde raskat

Oosterse korthaarmixen, zoals hun door de mens gemaakte raszuivere voorouders, zijn spraakzame en energieke katten. Ze zijn er in verschillende kleuren gecombineerd met een korte, slanke vacht. Deze eigenschap onderscheidt hen ook van hun ouderras, de Siamees.

Perzische mix

Perzische kat van gemengd ras

De rasechte Perzische kat is beroemd om zijn lange, zijdeachtige witte vacht. Perzische mixen hebben meer kans op kleurrijke jassen en patronen. Perzen en hun mixen worden “meubels met bont” genoemd vanwege hun luie, gemakkelijke temperament.

Ragdoll mix

Ragdoll kat van gemengd ras

Terwijl Ragdoll raszuivere dieren vier jaar nodig hebben om volwassen te worden, zal een Ragdoll-mixkat waarschijnlijk kleiner van formaat zijn. Van deze lieve, zachtaardige katten is bekend dat ze slap vallen in de armen van iedereen die ze vasthoudt.

Russisch Blauw mix

Russisch Blauwe kat van gemengd ras

Raszuivere Blauwe Katten hebben de neiging om levendige groene ogen te hebben, terwijl Russisch blauwe mixen gele of bruine ogen kunnen hebben. Deze opvallende blauwgrijze katten zijn wat schuw, maar speels en toegewijd aan hun gezin.

Siamese mix

Siamese mixed ras kat

Als een van de oudste natuurlijke kattenrassen heeft de Siamees een kleurrijk verleden: ze is metgezel geweest van oude tempelpriesters, vereerde beschermheer van koninklijke families en heeft bijgedragen aan talloze moderne katachtige stambomen – wat betekent dat er veel Siamese katten van gemengd ras zijn!

Siberische mix

Siberische kat van gemengd ras

Sommigen geloven dat de Siberiër moeder is van alle langharige kattenrassen. Een gemeenschappelijk kenmerk van zelfs Siberische katten van gemengd ras is hun lange, dikke en beschermende vacht – een langdurige eigenschap die kan worden toegeschreven aan het subarctische klimaat van hun thuisland in Rusland.

Deze Nationale Muttdag hopen we dat je extra liefde geeft aan alle moggy katten die er zijn. Ze zijn immers misschien niet stamboom, maar ze zijn zeker speciaal!