Peterbald kat

  • Temperament: Loyaal, aanhankelijk, nieuwsgierig, hondachtig
  • Herkomst: Rusland
  • Andere namen: Peter Kale, Petersburh Haarloze kat
  • Groep: Middelgroot haarloos
  • Hoogte: 20-25 cm
  • Lichaamslengte: 35-40 cm
  • Gewicht: 3,5 – 7,0 kg
  • Levensverwachting: 10-12 jaar
  • Prijs: €1700-€3000

Peterbald

Over de Peterbald Kat

Wat krijg je als je een Oosters korthaar kruist met een Donskoy kat? Een Peterbald kat! Deze grillige wezens zijn gemakkelijk te verzorgen, met plezierige, pittige persoonlijkheden, en een uiterlijk dat alleen kan worden beschreven als uniek schattig.

De Peterbald kat heeft een gevoel van loyaliteit dat veel andere katachtigen simpelweg niet bezitten: in feite wordt deze kat vaak vergeleken met een hond, simpelweg omdat hij zo aanhankelijk is naar zijn mensen toe.

Deze katten zijn ongelooflijk sociaal, en zullen nieuwkomers graag begroeten in plaats van zich argwanend te verstoppen wanneer vrienden langskomen. Vanwege hun sociale aard zijn ze ongelukkig als ze alleen gelaten worden, wat betekent dat het heel belangrijk is om voortdurend gezelschap te bieden. Het goede nieuws is dat gezelschap niet menselijk hoeft te zijn: Peterbald katten lijken erg op hun Oosterse neven in die zin dat ze nauwe banden kunnen vormen met andere katachtigen en honden.
Peterbald kat
Peterbald katten zijn speels en atletisch. In hun vrije tijd onderzoeken ze alles, helpen ze hun favoriete mensen met klusjes en zoeken ze hoge uitkijkpunten om hun domein te overzien. Ze hebben de neiging om te praten terwijl ze bezig zijn, luidkeels hun mening gevend over alles van de hoeveelheid aandacht die u hen geeft tot het feit dat ze meer voedsel in hun schotel nodig hebben.

Hoewel de Peterbald kat misschien niet voor iedereen het ideale huisdier is, is dit een fascinerend ras. Degenen die het geluk hebben een Peterbald kitten mee naar huis te nemen, hebben een trouwe vriend voor het leven!

Verzorging

Peterbald verzorging
Voeding

Peterbald katten hebben geen speciale voedingsbehoeften, maar ze vereisen wel een hoogwaardig dieet met echte vis of vlees als belangrijkste ingrediënt. Afhankelijk van hun activiteitsniveau hebben deze katjes iets meer voedsel nodig dan de gemiddelde kat, omdat ze met al hun capriolen meer calorieën verbranden.

Verzorging

Net als alle andere haarloze katten moet de Peterbald af en toe in bad. Dit is nodig omdat er niet genoeg haar is om alle oliën die de huid produceert te absorberen. Overtollige olie trekt vuil aan, wat leidt tot irritatie en geur. Een zachte shampoo en een warme, zachte plek om te drogen zijn twee dingen die Peterbald kattenfamilies nodig hebben.

Oefening

U hoeft de Peterbald kat niet aan te moedigen om te spelen! Deze dartele katjes behouden hun jeugdige uitbundigheid tot ver in de volwassenheid en zijn altijd bereid om plezier te maken met een vriend of alleen. Een hoge kattenboom is essentieel, evenals krabpalen en een mand vol speelgoed.

Peterbald-gezinnen zullen ervoor willen zorgen dat deze katten altijd iets passends hebben om zich mee te vermaken; zonder katvriendelijke benodigdheden zullen deze kittens hun eigen plezier maken, vaak met voorwerpen die hun menselijke vrienden liever op een hoge plank of in een lade laten liggen.

Gezondheid

Peterbald katten hebben een reputatie voor een goede algemene gezondheid, maar sommige individuen zijn gevoelig voor een huidaandoening genaamd feline ectodermale dysplasie. Zelfs zonder deze pijnlijke huidaandoening zijn deze kittens gevoelig voor verwondingen als ze worden blootgesteld aan ruwe behandeling door kinderen, concurrerende katten of overijverige honden.

Ze moeten voorzichtig worden behandeld, en ze moeten worden beschermd tegen de elementen, omdat ze gevoelig zijn voor zonnebrand, windverbranding, en andere huidaandoeningen die kunnen optreden bij blootstelling.

Geschiedenis

Peterbald geschiedenis
In 1994 besloot een kattenfokker in St. Petersburg, Rusland een gloednieuw ras te creëren dat het beste van twee van haar favorieten vertegenwoordigde. Olga Mironova kruiste met succes een haarloze Donskoy met een Oosters Korthaar, waardoor een kat ontstond die leek op de Sphynx, maar die genetisch gezien dichter bij een Oosters Korthaar stond met een haarverlies gen.

De Russische Selectional Feline Federation (SFF) accepteerde de Peterbald kat in 1996. De International Cat Association (TICA) gaf haar goedkeuring in 1997, en de World Cat Federation (WCF) accepteerde het ras in 2003. De American Cat Fanciers Association ACFA) accepteerde de Peterbald in 2008. Het ras wint wereldwijd aan populariteit dankzij zijn uitstekende persoonlijkheid, maar is relatief zeldzaam in vergelijking met andere kattenrassen.

Wist u dat?

De vacht van een Peterbald kat kan tijdens zijn leven veranderen, wat betekent dat de vacht waarmee hij geboren wordt niet noodzakelijk dezelfde blijft qua textuur.

Er zijn vijf verschillende vachttypes voor Peterbald katten, waaronder kaal, kudde of zeem, velours, borstel en recht. Het rechte type is een kortharige vacht met normaal uitziende snorharen en geeft aan dat het individu het haarverliesgen mist.

Als u een Peterbald kat in huis haalt, wilt u hem misschien van jongs af aan leren comfortabel met kleding om te gaan. Deze katjes krijgen het gemakkelijk koud en zullen zachte, knusse truien waarderen om hun lichaamswarmte vast te houden.

De rasstandaard

Peterbald kattenras

Lichaam

Het lichaam moet lang en sierlijk zijn met stevige, goed ontwikkelde spieren. De heupen en schouders moeten even breed zijn.

Kop

De kop van de Peterbald moet een lange, omgekeerde driehoek vormen die zich uitstrekt van de punten van de oren tot de punt gevormd door de kinnen van de kat. De snuit moet een stompe wig vormen, zonder snorharen. Er mogen snorhaarkussentjes zichtbaar zijn.

Oren

De oren moeten extra groot zijn, met een brede basis en spitse punten.

Vacht

De Peterbald kan volledig haarloos zijn, of een fijne vacht hebben die door de Peterbald rasstandaard wordt omschreven als gems, kudde, borstel of recht. Katten met een volle, rechte vacht worden niet geaccepteerd in de showring.

Kleur

Peterbald katten mogen elke kleur hebben. Lockets zijn toegestaan.

Ogen

De ogen van de Peterbald kat moeten van gemiddelde grootte zijn met een bijna amandelvorm. Alle oogkleuren zijn aanvaardbaar en de oogkleur is onafhankelijk van de vachtkleur.

Poten

De poten moeten lang zijn, met middelmatige tot fijne botten. De achterpoten moeten iets langer zijn dan de voorpoten. De poten moeten middelgroot zijn, met een ovale vorm en lange, prominente tenen.

Staart

De staart moet lang en krachtig zijn, met een fijn toelopend uiteinde.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Peterbald kat?

Peterbald katten kosten tussen de €1700-€3000.

Hoe groot worden Peterbald katten?

Peterbald katten worden meestal middelgroot. Een volwassen Peterbald kan tussen de 3,5 – 7,0 kg of meer wegen en varieert in hoogte van ongeveer 20-25 cm.

Hoe lang leven Peterbald katten?

De gemiddelde levensduur voor Peterbald is 10-12 jaar.

Verharen Peterbald katten?

Peterbald katten worden beschouwd als een haarloos kattenras, ze hebben geen vacht om te verharen of te verzorgen.