Donskoy Kat

  • Temperament: Zachtaardig, sociaal, slim, trainbaar
  • Herkomst: Rusland
  • Andere namen: Don Haarloos, Russisch Haarloos
  • Groep: Middelgroot haarloos
  • Hoogte: 30-35cm
  • Gewicht: 3,5 – 7,0 kg
  • Levensverwachting: 12-15 jaar
  • Prijs: €500-€2.500

Donskoy

Over de Donskoy kat

Ook bekend als de Russische Hairless of Don Sphynx, de Donskoy kat is een speelse, aanhankelijke metgezel met een reputatie voor het knuffelen met familieleden – vooral tijdens de koelere maanden!
Donskoy Kat
Donskoy-katten zijn gelijkmoedige individuen, bekend om hun vermogen om vriendschap te sluiten met iedereen die geïnteresseerd lijkt. Hun gezellige, vriendelijke aard maakt ze ideaal voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

De Don Sphynx / Donskoy kat komt met een ondeugende kant en een ingebouwd gevoel van nieuwsgierigheid. Klimmen, kasten openen en de inhoud van tassen en dozen onderzoeken zijn slechts enkele bijzondere talenten van deze schattige, intelligente katachtigen.

Verzorging

Donskoy Kat verzorging
Voeding

De Donskoy kat heeft geen speciale voedingseisen; ze hebben echter wel voeding van hoge kwaliteit nodig en hebben baat bij extra omega-3 vetzuren voor een gezonde huid.

Verzorging

Hoewel Donskoy-katten bijna geen haar hebben, zijn ze niet onderhoudsvrij. Ze moeten in bad om overtollige olie te voorkomen, en af en toe moeten hun oren worden gereinigd. Bovendien moet u uw kat van jongs af aan leren tandenpoetsen en nagels knippen.

Oefening

Deze katten zijn gespierd en atletisch, met een sterk verlangen om te springen en te rennen. Een kattenboom is een must-have! Bovendien houden Donskoy-katten van hun speelgoed en waarderen ze interactieve speelsessies met hun mensen.

Gezondheid

Donskoy-katten zijn robuust en gezond, maar er is bezorgdheid over de dominante genetische mutatie die het gebrek aan haar van het ras veroorzaakt. Het wordt soms in verband gebracht met een slecht gebit en een zeldzame aandoening genaamd feline ectodermale dysplasie.

Als u een Don Sphynx in uw gezin opneemt, moet u letten op huidproblemen – meestal worden problemen veroorzaakt door te vaak of niet vaak genoeg baden.

Deze Russische haarloze katten (en alle andere haarloze rassen) moeten worden beschermd tegen de elementen, omdat ze gevoelig zijn voor zonnebrand. Ze kunnen geen koude temperaturen verdragen.

Geschiedenis

Donskoy Kat geschiedenis
Het eerste stichtingslid van dit zeldzame kattenras werd voor het eerst aangetroffen in Rusland in 1987, toen een professor genaamd Elena Kovaleva een kitten redde dat mishandeld werd door een groep jongens.

Het kitten was gedeeltelijk haarloos, waardoor Elena allerlei behandelingen probeerde om de vacht te herstellen – maar tevergeefs. Na enige tijd kreeg de kat, die nu Varvara heette, een nestje kittens waarvan sommige met en sommige zonder haar. Degenen die met haar werden geboren verloren al snel een deel of de hele vacht, en er werd vastgesteld dat Varvara een genetische mutatie had in plaats van een huidziekte.

Een van Varvara’s haarloze kittens werd geadopteerd door een professionele fokker genaamd Irina Nemikina, die de creatie van het Donskoy kattenras zoals we dat nu kennen op haar naam heeft staan.

De World Cat Federation (WCF) verleende hun officiële erkenning in 1997 en The International Cat Association (TICA) erkende het Don Sphynx kattenras officieel in 2005 en registreerde het onder de naam ‘Donskoy’.

Wist je dat?

Het Peterbald kattenras is ontstaan door het kruisen van een Don Sphynx kat met een Oosterse korthaar. Deze combinatie wordt niet langer geaccepteerd.

Donskoy-katten mogen alleen worden uitgekruist met huiskatten. Andere uitkruisingen zijn niet toegestaan.

De Don Sphynx kat is genoemd ter ere van de rivier de Don in Rusland en de gelijkenis met het Sphynx kattenras.

De rasstandaard

Donskoy ras

Lichaam

Het lichaam moet stevig en gespierd zijn, met een rechte rug en schouders die smaller zijn dan de romp.

Kop

De kop heeft een wigvorm, met goed ontwikkelde jukbeenderen en wenkbrauwen. Het voorhoofd moet vlak zijn en er moeten enkele verticale rimpels tussen de oren zitten. De neus moet recht zijn met een gemiddelde lengte en een duidelijke overgang naar het voorhoofd. De snuit moet afgerond zijn en een gemiddelde lengte hebben.

Oren

De Don Sphynx kat moet grote oren hebben die hoog op de kop staan, met een lichte voorwaartse helling en afgeronde punten. De buitenrand van de oren moet de verticale lijnen van de kop voortzetten. Er mag niet meer dan één oorbreedte tussen de oren zitten.

Vacht

Deze katten moeten ofwel volledig haarloos zijn ofwel bedekt met een lichte, donzige vacht. De huid moet duidelijk gerimpeld zijn op de nek, de kop, de poten en de buik. Snorharen zijn wenselijk. Hoewel de staart, de poten, de snuit en de poten tot 2 mm lang mogen zijn behaard, gaat de voorkeur uit naar volledig haarloze katten voor de fok en de show.

Kleur

Alle kleuren en patronen zijn toegestaan. Bij patronen met wit is er geen minimum- of maximumhoeveelheid wit toegestaan.

Ogen

Donskoy-katten moeten middelgrote ogen hebben met een amandelvorm en een lichte schuinte. Alle kleuren ogen zijn toegestaan.

Poten

De poten moeten gespierd zijn, en van middelmatige links. De poten moeten een licht afgeronde vorm hebben en de tenen moeten lang zijn.

Staart

De staart moet lang en recht zijn, en een afgeronde punt hebben.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Donskoy kat?

Donskoy-katten kosten tussen € 500 en € 2.500.

Hoe groot worden Donskoy katten?

Donskoy katten worden meestal middelgroot. Een volwassen Donskoy kat kan tussen de 3,5 – 7,0 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 30-35cm.

Hoe lang leven Donskoy katten?

De gemiddelde levensduur voor Donskoy is 12-15 jaar.

Verharen Donskoy katten?

Donskoy katten worden beschouwd als een haarloos kattenras, ze hebben geen vacht om te verharen.