Cymric kat: Karakter, uiterlijk en voortplanting

  • Temperament: Rustig, vriendelijk, intelligent, familiegericht
  • Herkomst: Eiland Man
  • Andere namen: Langhaar Manx, Halflanghaar Manx
  • Groep: Middelgroot kortharig en langharig
  • Hoogte: 23-28cm
  • Gewicht: 3-6 kg
  • Levensverwachting: 10-15 jaar
  • Prijs: €300-€800

Cymric

Over de Cymric Cat

Soms aangeduid als een langharige Manx kat, heeft de Cymric (uitgesproken als kim-rick) de reputatie vriendelijk, aanhankelijk en zeer intelligent te zijn.

Hoewel de Cymric kat staartloos is als gevolg van een spontane genetische mutatie, vertonen sommige individuen zeer korte staarten. Volledig staartloze Cymric katten hebben de bijnaam rumpys. Die met maximaal drie staartwervels aan het eind van de ruggengraat worden rumpy risers genoemd, en die met meer wervels die een korte, beweeglijke staart vormen worden longys genoemd.
Cymric kat
Naast hun intrigerende uiterlijk, brengen Cymric katten heerlijke persoonlijkheden mee naar hun huis. Ze hebben de reputatie zowel speels als zachtaardig te zijn, en ze zijn uitstekende metgezellen voor mensen van alle leeftijden.

Verzorging

Cymric kat verzorging
Voeding

Cymric katten hebben geen speciale voedingsbehoeften. Wij raden aan een hoogwaardig dieet aan te bieden ter ondersteuning van een goede gezondheid en een lang leven.

Verzorging

Cymric-katten hebben een dikke, weelderige vacht die dagelijkse verzorging vereist. Zonder regelmatig borstelen en kammen hebben deze katjes de neiging om knopen en matten te ontwikkelen.

Laat uw kitten al vroeg kennismaken met het concept van verzorging en leer hem andere routines te accepteren, zoals tandenpoetsen en teennagels knippen. Op die manier wordt de vachtverzorging een band met uw kitten en geen twistpunt.

Oefening

Deze katjes zijn beweeglijk en atletisch. Ze rennen graag en houden van interactief speelgoed en speelgoed op batterijen waar ze achteraan kunnen rennen en springen. Cymric katten zijn ook beruchte klimmers; zorg voor een hoge kattenboom als u van plan bent een Cymric kitten in huis te nemen!

Gezondheid

De Cymric kat brengt soms kittens ter wereld met aandoeningen aan de wervelkolom, waaronder spina bifida, wat neurologische afwijkingen met zich mee kan brengen. Kittens met spinale problemen worden gewoonlijk door de fokker geïdentificeerd voordat ze zes maanden oud zijn en kunnen op humane wijze worden geëuthanaseerd als ze moeite hebben met essentiële lichaamsfuncties zoals plassen en poepen.

Als u een Cymric kitten kiest, vermijd dan die met ongewoon stijve gangen en die met een neiging tot huppelen in plaats van lopen of rennen. Deze bewegingen kunnen wijzen op afwijkingen aan de ruggengraat. Gerenommeerde fokkers van Cymric-katten bieden schriftelijke gezondheidsgaranties.

Geschiedenis

Cymric geschiedenis
Hoewel we weten dat staartloze katten zoals de Cymric hun unieke uiterlijk krijgen door een genetische mutatie, zijn er nogal wat oude verhalen die proberen te verklaren waarom Cymric-katten geen staart hebben.

Eén verhaal suggereert dat de katten te laat aan boord van Noach’s Ark kwamen en dat hun staart werd afgesneden toen ze in de deur werden geslagen. Een ander suggereert dat moederpoezen de staarten van kittens beginnen af te bijten om te voorkomen dat Viking en Keltische rovers ze stelen als geluksbrenger.

De waarheid is dat de genetische mutatie waardoor Manx en Cymric katten staartloos zijn in de loop der eeuwen in hun DNA is gecementeerd. Beide rassen zijn immers ontstaan op het eiland Man en komen daar al honderden jaren voor.

Omdat ze zo ongewoon waren, werden staartloze katten getoond op de eerste kattenshows, die in de jaren 1800 begonnen. De kortharige Manx kat werd het eerst populair, maar het duurde niet lang voordat mensen ook een voorliefde ontwikkelden voor de langharige variant. Omdat veel van deze staartloze langharige katten uit Wales kwamen, kregen ze de bijnaam van hun herkomst: Cymric betekent in het Engels “met Wales te maken hebben”.

De Cat Fancier’s Association onderscheidt zich van andere registers door de Cymric kat te classificeren als een langharige Manx variëteit.

De Canadian Cat Association en de International Cat Association erkennen de Cymric als een apart ras met een eigen showstandaard.

Wist u dat?

Cymric katten delen een deel van hun voorouders met Noorse Boskatten. Het langharige gen dat Cymric-katten hun zijdeachtige, dikke vacht geeft, is afkomstig van katten die met de Vikingen op het eiland Man aankwamen.

Manx katten, inclusief de langharige variant die bekend staat als Cymric katten, behoorden tot de eerste rassen die door de CFA werden erkend toen deze in 1906 werd opgericht.

Aangezien alle Cymric-katten ten minste één gen voor een staart dragen, kunnen twee Cymric-ouders kittens met een staart voortbrengen.

De rasstandaard

Cymric ras

Lichaam

Het lichaam moet rond zijn, met een brede borst en een korte rug die een boog vertoont die oploopt van de schouders naar de afgeronde romp. Deze katten moeten zwaar lijken voor hun grootte.

Kop

De Cymric kat vertoont een goed afgeronde kop met prominente wangen en wangen, goed ontwikkelde spieren, een sterke kin en prominente snorharen. Katers moeten meer uitgesproken wangen hebben dan poezen.

Oren

De oren moeten breed zijn aan de basis met een geleidelijke taps toelopende punt. Ze moeten ver uit elkaar staan en iets naar buiten het hoofd zijn geplaatst. Ooraanzet en pluimen zijn zeer gewenst bij Cymric katten.

Vacht

De vacht moet lang en zijdeachtig zijn, met een duidelijke nekkraag en broek, en langer buikhaar. De kraag moet prominent aanwezig zijn.

Kleur

Cymric katten kunnen een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen vertonen. Enkele zijn uitgesloten van show, waaronder lavendel, ticked tabby, chocolate, pointed, of elke verboden kleur of patroon gemengd met witte aftekeningen. De kleuren van neusleer en pootkussentjes moeten de vacht aanvullen.

Ogen

Een Cymric kat moet grote, afgeronde ogen hebben die in een lichte hoek staan, met de binnenhoeken iets lager dan de buitenhoeken. De kleur van de ogen van een Cymric-kat moet de vacht aanvullen.

Poten

De poten moeten sterk en stevig zijn, met korte voorpoten die de borst benadrukken en achterpoten die veel langer zijn, met afgeronde, gespierde omvang. De poten moeten afgerond zijn.

Staart

Cymric katten van showkwaliteit moeten volledig staartloos zijn of het uiterlijk hebben dat er geen staart bestaat. Als er extra wervels bestaan aan het einde van de ruggengraat, zijn deze toegestaan, zolang ze geen opvallend staartgewricht vormen of afbreuk doen aan het ronde uiterlijk van de romp van de kat.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Cymric kat?

Cymric katten kosten tussen €300 en €800.

Hoe groot worden Cymric-katten?

Cymric katten worden meestal middelgroot. Een volwassen Cymric kat kan tussen de drie tot zes kilogram of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 23-28cm.

Hoe lang leven Cymric-katten?

De gemiddelde levensduur van een Cymric is 10-15 jaar.

Verharen Cymric-katten?

Cymric zijn langharige katten, dus u moet een zekere mate van verharing van dit ras verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.