Ceylon kat

De Ceylon is een zeldzaam kattenras, waarvan de weinige levende exemplaren in Frankrijk en Italië te vinden zijn. Er wordt momenteel echter gefokt en geselecteerd. Ze komen oorspronkelijk uit Sri Lanka en zijn een actieve, intelligente, aanhankelijke en speelse kat die zich aan verschillende huizen aanpast en goed overweg kan met kinderen. Het is een sterk en gezond ras, zonder erfelijke ziekten en een fijn maar robuust, compact en gespierd uiterlijk. Ze hebben een karakteristieke kleine kop met tabby patroon strepen op het voorhoofd, uitgesproken jukbeenderen, amandelvormige ogen en grote oren met afgeronde punten.
Ceylon Kat
Belcat brengt u alles wat u moet weten over de Ceylon kat. We kijken naar de oorsprong van het ras, fysieke kenmerken, temperament en meer, inclusief foto’s van het Ceylon kattenras.

Oorsprong

De Ceylon kat is een Aziatisch kattenras dat voortkomt uit een landras uit Sri Lanka, gelegen in het zuidoosten van India. Het begin van deze katten gaat terug tot 1984 toen een Italiaanse arts genaamd Paolo Pellegatta ze in dat gebied vond en verblind werd door de tabby aftekeningen op hun kop, nek, poten en staart. Het was toen dat hij verschillende exemplaren meenam naar zijn huis in Milaan, Italië, om een fokprogramma te beginnen.

In 1988 werd de Club de Amigos del Gatto di Celylon opgericht en in 1993 erkende de International Cat Association (TICA) het ras voor het eerst officieel.

Kenmerken

De Ceylon-kat is een middelgrote kat, met een hoogte van 25-35 cm (10-14″) en een gewicht van 3-5 kg (6,6-11 lb) bij poezen en 4-6 kg (8,8-13 lb) bij katers. Zijn lichaam is semi-cobby van vorm, d.w.z. ze hebben een compact en robuust lichaam, met een ronde en brede kop. Ze hebben fijne botten, maar krachtige spieren. De staart loopt spits toe en de voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten.
Ceylon
De kop is klein in verhouding tot de rest van het lichaam. Het is afgerond met prominente wangen, een neus zonder neusrug, grote oren met afgeronde punten die lichter van kleur zijn dan de rest van het lichaam, een plat voorhoofd, een kin, sterke kaken en grote amandelvormige ogen die passen bij de kleur van de vacht, meestal groen of geel.

Ceylon kattenvachtkleuren

Het haar van deze katten is kort, fijn en zijdeachtig. Het ligt zeer dicht op de huid en ze hebben nauwelijks een ondervacht. Een van de Ceylon katten kenmerken die het meest opvalt is hun vachtpatroon. Ze hebben een licht tabby-patroon op bepaalde plaatsen zoals het voorhoofd, de staart, de poten en de rug. Het puntje van de staart is iets donkerder van kleur dan de rest van de vacht, die de volgende kleuren kan hebben:

  • As
  • Goud
  • Zwart
  • Rood
  • Schildpad
  • Blauw

Bekijk ons gerelateerde artikel om de verschillende soorten katten met tabbyvacht te zien.

Temperament

De Ceylon kat heeft een rustig, aanhankelijk en onafhankelijk temperament. Ze zijn wat verlegen bij vreemden, maar zeer aanhankelijk bij hun eigen familie en zijn graag thuis bij hun verzorgers, hoewel ze niet overdreven afhankelijk zijn. Bovendien schieten ze goed op met kinderen en andere dieren. Ze passen zich goed aan het leven in een klein appartement aan, maar ze zijn ook een liefhebber van het buitenleven. Ze zijn een actieve en speelse kat, altijd alert en fit.

Kattenverzorging

Ceylon verzorging
Deze kortharige katten, hebben geen ondervacht en hun haar zit kort en strak tegen het lichaam aan. Ze verharen nauwelijks, dus een paar keer per week borstelen is voldoende. Bepaalde ziekten kunnen ertoe leiden dat deze katten meer haar opnemen dan nodig is en hun spijsverteringsstelsel is niet zo efficiënt als dat van andere katten. Daarom mogen we deze borstelroutine niet vergeten, zelfs niet bij kortharige katten zoals de Ceylon, omdat het haarballen voorkomt.

Om verder te gaan met de verzorging van het Ceylon kattenras, moeten de grote oren van deze katachtige regelmatig worden schoongemaakt om oorontsteking te voorkomen. Hun tanden moeten worden gepoetst, zowel om tandbederf te voorkomen als om ziekten zoals chronische gingivostomatitis bij katten, gingivitis, parodontale aandoeningen, breuken, infecties of wonden op te sporen. Ook de ogen moeten van afscheidingen en vuil worden ontdaan om infecties te voorkomen.

Aangezien het actieve en speelse katten zijn, is het van essentieel belang dat de omgeving wordt verrijkt. Ze moeten beschikken over krabpalen van verschillende hoogtes, een rustplaats, een of meer kattenbakken (afhankelijk van het feit of er meer katten in huis zijn), verschillende speeltjes, enz. Ook is het belangrijk elke dag wat tijd te besteden aan spelen, want het zijn katten die graag tijd doorbrengen met hun menselijke metgezellen.

Ten slotte moeten deze katten, vanwege de aard van de soort en de ontwikkelde spieren van het ras, een dieet volgen met een hoog percentage eiwitten van dierlijke oorsprong voor het behoud van de spieren, het verkrijgen van essentiële voedingsstoffen en het behoud van hun gezondheid.

Gezondheid

De Ceylon kat heeft een levensverwachting van 14-16 jaar. Het is een kat met een goede gezondheid en er is op dit moment geen ziekte bekend die met het ras in verband wordt gebracht. Echter, zoals bij elk kattenras, lopen zij het risico op alle besmettelijke en parasitaire ziekten die bij deze soort voorkomen, dus moeten er richtlijnen worden gegeven voor vaccinatie tegen ziekten als rhinotracheïtis, calicivirus, leukemie en hondsdolheid, en ontworming tegen interne en externe parasieten en de besmettelijke ziekten die zij kunnen overbrengen. Ook moeten deze katten jaarlijks worden gecontroleerd om eventuele pathologieën vroegtijdig op te sporen en zo een betere prognose en een doeltreffender behandeling te krijgen.