Waarom schuurt mijn kat tegen dingen aan? 6 Veelvoorkomende redenen

Alle katteneigenaren hebben hun katten zeker tegen dingen zien schuren. Als je net zo nieuwsgierig bent als je katachtige vriend, vraag je je misschien af waarom hij het zo vaak doet.

Er zijn veel redenen waarom uw kat tegen voorwerpen of mensen kan wrijven, dus we hebben een lijst gemaakt met 6 veel voorkomende redenen voor u om uw nieuwsgierigheid te bevredigen.

3 katten gezichtsverdeler

De 6 redenen waarom katten tegen objecten en mensen wrijven

1. Je kat zegt “hallo”

Als je net thuis bent gekomen of als je kat wakker is geworden van een dutje, kan hij zijn hoofd tegen je wrijven als begroeting. Dit is een geweldig teken, omdat het betekent dat je kat je heeft gemist en erg blij is om je te zien. U zult dit wrijven meestal opmerken als u voor een langere periode bij uw kat weg bent geweest. Voel je vrij om te reageren op de begroeting van je kat met veel aaien!

kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

2. Uw kat verzamelt informatie

Hoe vreemd het ook klinkt, je kat kan tegen voorwerpen en mensen wrijven als een manier om informatie te verzamelen. Als er iets nieuws is in de omgeving van uw kat, zoals een onbekend persoon of een nieuw meubelstuk, kan hij er veel tegenaan wrijven. De reden dat hij dat doet, is om informatie over het object te verzamelen.

Veel mensen gaan ervan uit dat dit een uitnodiging is om je kat te aaien, maar dat is zelden het geval. Als je kat tegen een vreemde aan schuurt, laat hem dan de maat nemen voordat hij hem aait.

kat wrijft gezicht op het been van de mens
Afbeelding Credit: AlenaBalotnik, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze claimen hun territorium

Wrijven tegen voorwerpen en mensen is de manier van je kat om territorium op te eisen. Als hij ergens tegenaan wrijft, markeert hij het met zijn geur. Zodra de geur van een kat zich op een object of een persoon bevindt, wordt dat ding nu met hem geassocieerd. Hij zal dit vaak doen, omdat zijn geur na verloop van tijd zal vervagen.

Als je meerdere katten in één huishouden hebt, kun je ook merken dat ze vaak tegen elkaar wrijven. Wanneer ze dit doen, creëren ze een gemeenschappelijke geur. Dit helpt om vrede te stichten tussen de groep.

kat die zich inspant in krabpaal
Afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock
thematische pauze

4. Het is een vorm van communicatie

Hoewel katten niet met ons kunnen praten, hebben ze nog steeds hun manier van communiceren. Hun hoofd tegen je wrijven of objecten in de kamer kan een vorm van communicatie zijn. Katten zullen vaak wrijven, kopstoten of knabbelen om hun wensen en behoeften te communiceren.

Je kat kan met zijn hoofd in de buurt van zijn voerbak wrijven als hij honger heeft of je kopstoten als er iets mis is. Naarmate je je kat leert kennen, zul je zijn communicatiestijl beter kunnen begrijpen om te weten wat hij je probeert te vertellen.

kat wrijft over zijn gezicht naar de eigenaar
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

5. Uw kat wil aandacht

Sommige mensen denken dat katten onfeilbaar en afstandelijk zijn, maar dat is niet waar. Katten houden ervan om de aandacht van mensen te hebben, gewoon op hun eigen voorwaarden.

Als je kat meer tegen je aan wrijft dan tegen andere dingen in huis, probeert hij je misschien te vertellen dat hij genegenheid wil. Als je denkt dat je kat op zoek is naar wat liefde, zorg er dan voor dat je al zijn favoriete plekjes krabt.

kat die tegen het been van een meisje wrijft
Afbeelding Credit: Luidmila Kot, Pixabay
thematische pauze

6. Allergieën

Als het wrijven van uw kat overmatig lijkt, kan hij last hebben van enkele allergieën. Allergieën kunnen ervoor zorgen dat uw kat jeukt en hij kan tegen voorwerpen wrijven om die jeuk te verlichten.

Als u denkt dat een allergie achter het constante wrijven van uw kat kan zitten, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze zullen in staat zijn om de oorzaak van de allergie te lokaliseren en u te helpen een behandelplan te vormen.

Amerikaanse korthaar kat wrijven gezicht op het hout
Afbeelding Credit: Pixabay

garen ball divider

Andere medische problemen die overmatig wrijven kunnen veroorzaken

Overmatig wrijven wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een medische aandoening. Als je denkt dat je kat te veel tegen dingen aan schuurt om normaal te zijn, kijk dan naar enkele van de mogelijkheden.

Vlooien

Je kat kan te veel tegen dingen wrijven omdat vlooien hem irriteren. Vlooien kunnen er zelfs toe leiden dat katten allergieën ontwikkelen, wat kan bijdragen aan extra jeuk.

Oorinfecties

Als u merkt dat het wrijven van uw kat de neiging heeft om rond de oren te worden gericht, kan het zijn dat hijals een oorontsteking. Andere tekenen van een oorontsteking zijn afscheiding, oorzwelling, gehoorverlies, desoriëntatie en een vieze geur uit het oor.

kat die zichzelf wrijft
Afbeelding Credit: NARONGKAN WANCHAUY, Shutterstock

Kattenovergevoeligheidsstoornis

Feline hyperesthesiestoornis wordt niet goed begrepen. Er wordt aangenomen dat het probleem van de wortel kan liggen in psychologische, neurologische of zelfs dermatologische problemen. Als uw kat deze aandoening heeft, zal hij spiertrekkingen van de onderrug, pijn bij aanraking, verwijde pupillen en uitputting ervaren.

Andere symptomen om op te letten

Als u denkt dat uw kat niet goed is, maar geen van de bovenstaande problemen nauwkeurig klinkt, kijk dan naar enkele van de andere symptomen waar u op moet letten.

Als u een van deze symptomen ziet, kunnen ze wijzen op de aanwezigheid van een medisch probleem:

  • Gekantelde kop
  • Verwarring
  • Verhoogde eetlust of dorst
  • Meer miauwen, joggen of sissen
  • Aanzienlijk gewicht of haaruitval
  • Jeuk en overgrooming
  • Braken
  • Diarree

Als u een van deze symptomen opmerkt of denkt dat uw kat een van de medische problemen heeft die in dit artikel worden genoemd, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel er een mogelijkheid is dat uw kat tegen dingen aan schuurt vanwege een medisch probleem, is de meest waarschijnlijke realiteit dat hij zich gewoon gedraagt zoals katten meestal doen. Let natuurlijk op andere symptomen als je je zorgen maakt over hun gedrag, maar geniet er anders van dat je kat genegenheid toont en ‘hallo’ zegt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock