California Spangled kat

  • Temperament: Speels, aanhankelijk, gezellig, intelligent
  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Andere namen: Snow Leopard Cat, King Spangled Cat, Amerikaanse California Spangled Cat, Spangle
  • Groep: Grote korthaar
  • Hoogte: 30cm
  • Gewicht: 4 tot 8 kg
  • Levensverwachting: 9-16 jaar
  • Prijs: €800 – €1500

California Spangled

Over de California Spangled Kat

Liefkozend aangeduid als de huispanter, heeft de California Spangled kat een vriendelijke, extraverte persoonlijkheid die in direct contrast staat met zijn wilde uiterlijk.
California Spangled kat
Zo mooi en zo heerlijk goedmoedig als ze zijn, blijft dit ras uitzonderlijk zeldzaam – zozeer zelfs dat het met uitsterven wordt bedreigd. Prijs uzelf gelukkig als een California Spangled kat zijn weg vindt naar uw huis en uw hart!

Verzorging

California Spangled verzorging
Voeding

Deze katten hebben geen speciaal dieet nodig; ze gedijen echter goed als ze hoogwaardig kattenvoer krijgen dat veel eiwitten en weinig koolhydraten bevat.

Verzorging

Omdat California Spangled katten een korte vacht hebben en niet snel verharen, hebben ze weinig onderhoud nodig. Eén keer per week borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen, overmatig verharen te voorkomen en de vorming van haarballen tegen te gaan.

Regelmatig nagels knippen en tanden poetsen wordt aanbevolen.

Oefening

California Spangled katten zijn van nature actief en zullen genieten van intense speelsessies zo vaak als u ze aanbiedt. Interactieve speeltjes worden gewaardeerd en hoge kattentorens zijn een must. Zorg ervoor dat uw kat op verschillende plaatsen krabpalen heeft.

Gezondheid

California Spangled katten zijn over het algemeen erg gezond. Er zijn geen bekende erfelijke problemen binnen het ras.

Geschiedenis

California Spangled geschiedenis
De ontwikkeling van de prachtige California Spangled katten hebben we te danken aan de antropoloog Louis Leakey en toneelschrijver Paul Casey. In 1971 sloegen de twee de handen ineen met als doel het bewustzijn over luipaardstroperij te vergroten door een huiskat te fokken die op een luipaard leek. Ze geloofden dat ze zo de vraag naar luipaardvellen konden verminderen.

De eerste California Spangled katten werden gecreëerd door verschillende rassen te kruisen, waaronder Abessijn, Siamees, Amerikaans korthaar, Brits korthaar en Angora katten. Het ras werd uiteindelijk geperfectioneerd in 1985, en de katten werden geïntroduceerd aan het publiek in 1986 toen ze de cover sierden van de Neiman Marcus kerstcatalogus.

California Spangled katten werden oorspronkelijk verkocht met het doel geld in te zamelen voor de bescherming van bedreigde wilde katten in Zuid- en Midden-Amerika. De prijs was bijzonder exorbitant voor die tijd: in die tijd bedroeg de prijs van een California Spangled kat €1400. Voor 2500 euro konden kopers een trainingssessie van een week met Paul Casey krijgen.

Louis Leakey en Paul Casey zijn inmiddels overleden, maar een paar fokkers bieden nog steeds op zeer beperkte schaal California Spangled katten aan. Een zoektocht naar California Spangled kittens leidt tot lange wachtlijsten.

Omdat ze zo zeldzaam zijn, worden California Spangled katten niet langer erkend door The International Cat Association. De American Cat Association biedt niet langer een rasstandaard aan.

Wist u dat?

California Spangled katten houden van hun familie en haten het om lange tijd alleen te zijn.

Als je het geluk hebt om je huis te delen met een California Spangled kat, moet je ze voorzien van hoge plaatsen om op te zitten. Deze katten zijn uitstekende klimmers en ze kijken het liefst naar de actie vanaf een hoog uitkijkpunt.

California Spangled katten worden langzaam volwassen. Het duurt minstens twee jaar voordat een kitten volwassen is.

De rasstandaard

California Spangled kat ras

Lichaam

De California Spangled kat is middelgroot, met een gespierd lichaam.

Kop

De kop is middelgroot en goed in verhouding tot het lichaam. De snorharen zijn prominent aanwezig.

Oren

De oren zijn middelgroot tot klein, met afgeronde punten.

Vacht

California Spangled katten hebben een zachte, pluche vacht met fijn haar.

Kleur

California Spangled katten kunnen brons, goud, bruin, zwart, houtskool, zilver, rood, blauw of wit zijn. Alle kleuren vertonen goed gedefinieerde vlekken, strepen en rozetten die bijdragen aan het ongelooflijk wilde uiterlijk van deze kat. Een hoog contrast tussen aftekening en achtergrondkleur is wenselijk.

Ogen

De ogen zijn amandelvormig, met minstens een oogbreedte ertussen. Ze vullen de vachtkleur aan. “Snow Leopard” witte California spangled katten hebben blauwe ogen, terwijl andere kleuren typisch groene ogen vertonen.

Poten

De poten zijn krachtig en gespierd, terwijl de poten afgerond zijn en in verhouding staan tot de poten.

Staart

De staart is lang en sierlijk, met een taps toelopend profiel.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een California Spangled Cat kat?

California Spangled Cat katten kosten tussen de €800 – €1500.

Hoe groot worden California Spangled Cat katten?

California Spangled Cat katten hebben de neiging om groot te worden. Een volwassen California Spangled Cat kat kan wegen tussen 4 tot 8 kg of meer en variëren in hoogte overal van ongeveer 8 “-10” inch hoog.

Hoe lang leven California Spangled Cat katten?

De gemiddelde levensduur voor California Spangled Cat is 9-16 jaar.

Verharen California Spangled Cat katten?

California Spangled Cat zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.